kultaomenia hopeamaljoissa

Hengellisiä asioita
Tänään on 11.12.2018 11:39

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia
Aloita uusi ketju Tämä viestiketju on lukittu. Et voi vastata tai muokata viestejäsi  [ 14 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2  Seuraava
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Israel Update/ Heinäkuu
ViestiLähetetty: 09.07.2015 09:26 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 23.10.2013 17:20
Viestit: 1818
  Kuva

Wednesday, July 01, 2015
KESKIVIIKKO 01.07.15
1. HEINÄKUUN ensimmäinen päivä alkoi mukavan viileän tuntuisena lämpömittarin osoittaessa 18 lämpöastetta. Pilviä seilaa taivaalla, mikä tarkoittanee, että on puolipilvistä tänään ja ennusteiden mukaan myös lähipäivien aikana. Lämpötilat pysyttelevät uskollisesti tämän päivän lukemissa, vasta sapattina ennustetaan nousua parhaimmillaan 30 asteen tienoille pääkaupungin alueilla.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 16 -28; Tiberias 23 -35; Suolameri 27 -36; Eilat 27 -38 +C-astetta.

2. Shvut Rachel juutalaisyhteisön lähellä Samariassa maanantain vastaisena yönä terroristien tulituksessa haavoittuneesta neljästä juutalaisesta yksi, Malachi Rosefeld, kuoli haavoihinsa sairaalassa. Toinen sairaalassa haavojaan paranteleva mies sanoi toimittajille: ”Meidän tulee voida olla turvassa omassa maassamme, sen jokaisessa kolkassa. Meidän tulee tuntea olevamme turvattu maassamme”, hän toisteli kokemukseensa perustuen. Terroristit tulittivat heidän autoaan ohiajavasta autosta. Poliisin mukaan hyökkäys oli hyvin suunniteltu ja siihen osallistui useampia terroristeja. IDF:n keskuskomitean virkailijan mukaan Samariassa viime päivien aikana tapahtuneet tulitukset ovat osa laajempaa suunnitelmaa.
Danny Cohen sai surmansa terroristin pysäyttäessä hänen ajamansa auton Dolevin lähellä ja kysyttyään jotain avasi 9 mm:n pistoolilla tulen surmaten Cohenin ja haavoittaen hänen ystäväänsä.

IDF lisää partioitaan arabikylissä Samarian alueilla ja siirtää sinne lisäjoukkoja nähdessään hyökkäysten lisääntyneen, vuodesta 2012 lähtien peräti 50 %.
Puolustusministeri Moshe Yaalon esitti tiistaina syytöksen PA:n kiihotusta vastaan. Hän selitti arabien seuraavan PA:n TV-ohjelmia päivisin ja illalla siirtyvän maastoon toteuttamaan saamiaan vinkkejä.
Pääministeri Netanyahu sanoi, ”etteivät viime päivinä kokemamme hyökkäykset ole käyttäytymistä, jota odotamme arabinaapureiltamme, eivätkä osoita rauhantahtoa heidän taholtaan”.

HAMASIN tiedottaja Qatarissa ylisti hyökkäyksiä todeten, että Länsiranta on palaamassa vanhoihin hyviin päiviin toisen intifadan aikana, jolloin hyökkäyksiä tehtiin paljon nykyistä useammin.

Parin viikon sisällä tapahtuneet terrori-iskut ovat motivoineet joitakin arabeja toivottomiinkin iskuihin, kuten se 21-vuotias aseeton mies, joka Kalandia tarkastus-pisteessä Ramallahin ja Jerusalemin välillä juoksi autoille varattua väylää pitkin sotilaista kohti huudellen Allahia avukseen. Sotilaat ampuivat varoituslaukauksia ilmaan vaatien miestä pysähtymään, mutta lopulta ampuen kohti, koska hän jatkoi juoksuaan. Hän haavoittui vatsaan ja vietiin sairaalahoitoon odottamaan toimen-piteitä. Lääkärit harkitsevat, tarvitaanko hänelle kirurgista operaatiota.

Maanantaina lähellä Rachelin hautakammiota Jerusalemista etelään 20-vuotias arabinainen Betlehemistä Misun Musa puukotti 23.00 aikoihin 20-vuotiasta naissotilasta niskaan useita kertoja. Sotilas kiidätettiin sairaalaan, musa pidätettiin ja vietiin kuulusteluihin. Sotilaalla ei ole hengenvaaraa, mutta haavat ovat pahoja.
Begin Sadat strategisten tutkimusten instituutin johtaja Efraim Inbar toteaa terrorihyökkäyksiin viitaten, että motiivi niihin on näin ramadanin aikana suuri, mutta toppuuttelee, ettei niiden johdosta pidä antaa tilaa paniikkimielialalle. Hän toteaa, ettei niissä ole mitään uutta, näin tapahtuu kaiken aikaa. http://www.jpost.com/Israel-News/A-Jew- ... try-407561, http://www.jewishpress.com/news/breakin ... 015/06/30/,

3. SAKSAN sisäisen tiedustelujärjestön (BjF)julkaiseman raportin mukaan islamistit tekivät Saksassa v. 2014 yhteensä 43 890 hyökkäystä, edellisvuonna 43 190.
BjF-järjestön presidentti Hans Georg Maassen totesi, että ”radikaalit islamistit ovat suurin uhka maan turvallisuudelle”.
Tiedusteluraportin mukaan Saksassa on 950 Hizbullahin ja 300 Hamasin jäsentä. Saksa on määritellyt Hamasin terrorijärjestöksi kuten myös Hizbullahin sotilaallisen toiminnan, mutta tunnustaa sen poliittisen aktiivisuuden Libanonissa.

SAKSAN Federatiivisen Toimiston maan perustuslain suojelemiseksi (BfV) mukaan Saksassa oli viime vuonna 7 000 salafistia, edellisvuonna 5 500. Raportin mukaan salafistit ovat dynaamisin islamin järjestö maassa, jonka jäseniä jihadisti-järjestöt rekrytoivat palvelukseensa Irakissa ja Syyriassa.

Raportin kappaleessa ”Islamismi ja islamin terrorismi” todetaan, että Gazan kesäsodan vastaisissa mielenosoituksista useimmat olivat Hamasia tukevia kuin rauhaan kannustavia, ja ne olivat selvästi anti-semiittisiä. Iskulauseissa esiintyivät hyökkäykset juutalaisia ja Israelia vastaan, kuten ”Kill the Jews”, ”Jews out”, ja ”Hamas, Hamas, juutalaiset kaasutettaviksi”, selviä viitteitä natsien toimenpiteisiin. Ne kiihottivat hyökkäysiin juutalaisia ja Israelia puolustavia vastaan.

BfC:n raportin mukaan Hamas onnistui mobilisoimaan perusjäsentensä lisäksi myös ulkopuolisia osallistumaan Israelin vastaisiin mielenosoituksiin. Yleinen anti-semitismi oli havaittavissa Gazan kesäsotaa vastustavien keskuudessa, ja lisäksi merkille pantavaa oli runsaan maahanmuuttajanuorison käyttäytyminen anti-semitismiä ja vihaa osoittavalla tavalla. Mukana oli myös ääri-turkkilaisia kuten myös ääri-vasemmistoa ja ääri-oikeistoa edustavia fanaatikkoja.
Ääri-oikeistoa kannattavien luku nousi 990:en, nousua 23.6 % vuodesta 2013. Heidän ideologiansa perustuu yleiseen vihaan ja erityisesti poliittisten siirtolaisten ja pakolaisten asumisoikeuden vastustamiseen.
”Palestiinalaisia tukevat mielenosoitukset pyrittiin naamioimaan anti-semiittisiksi ja anti-sionistisiksi selkeän juutalais-vastaisuuden asemesta”, raportissa todetaan. http://www.jpost.com/International/950- ... ort-407651

4. ISIS, Islamin Valtio, tai mitä termiä tästä terrorijärjestöstä käytetäänkin, on selvästi kiinnittämässä huomionsa Israeliin, alkaen varovaisesti Jerusalemin itäosan kristityistä, joita se kehottaa muuttamaan pois ennen ramadanin loppumista, tai
vaihtoehtona on kristittyjen massamurha Syyrian ja Irakin tapaan.
Israelin turvallisuusjärjestöt ottavat uhkaukset todesta, sillä tämän fanaattisen
järjestön kanssa ei kannata leikkiä.
Sen päätavoitteena on Israelin tuhoaminen ja Jerusalemin ”vapauttaminen”, koska siitä halutaan muodostaa islamin kalifaatin pääkaupunki.

ISIS etenee kuitenkin hissukseen Israelin laitamilla saartaakseen sen joka taholta.
Viimeisin varoitus annettiin Hamasille, joka ei IS:n mielestä ole tarpeeksi tiukka uskonnollisessa vakaumuksessaan, kuten REUTERS tiedottaa.

Harvinaisessa videolausunnossaan, jonka ISIS julkaisi Syyrian tukikohdastaan, IS arvostelee Hamasia sen aloittamista toimista Al-Qaidan alaisia järjestöjä vastaan Gazassa estääkseen niitä häiritsemästä tulitaukoa Israelin kanssa. Vaikka Hamasin tiedetään valmistautuvan uuteen sotaan Israelia vastaan, valmistelut ovat vielä pahasti kesken. Uusien hyökkäystunnelien louhiminen on hidasta ja ne on varustettava tarpeellisin asein ja miinoin kutsumattoman vieraan varalta. Se esitteli äskettäin videolla uutta 3.5 km:n pituista hyökkäystunnelia, joka päättyy Israelin puolelle, vaikka Moshe Yaalon väittää, ettei niitä ole kaivettu uusia.

”Me tulemme repimään juuriltaan juutalaisten valtion, ja Hamas ja Fatah ja muut sekularistit ovat tyhjän veroisia, ja Hamas jää hyökkäävien massojen jalkoihin”, sanotaan naamioidun IS:n tiedottajan lausunnossa Hamasin tyrannille REUTERSIN välittämän uutisen mukaan. ”Islamin sharialakj tullaan saattamaan voimaan Gazassa sinusta (Hamasista) huolimatta. Vakuutamme, että mikä tapahtui Levantissa ja etenkin Yrmoukin leirissä, tulee tapahtumaan myös Gazassa”.
ISIS on aiemminkin varoittanut Hamasia Gazassa kovilla vastatoimilla, joihin kuuluvat julkiset päänleikkaukset ja massamurhat, joista on tullut ISIS:n tavaramerkki.

Israelin tiedusteluministeri Yizrael Katz syyttää Hamasia yhteistoiminnasta Siinailla toimivien islamistien kanssa, joille se vie aseita ja räjähteitä sekä avustaa hyökkäysten valmisteluissa Egyptin armeijaa vastaan. Katz sanoi, että Egypti on tietoinen tästä, kuten myös Saudi Arabia. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... ZN_l7LxQwA

5. VÄKIVALTA Israelin arabiyhteisöissä on saavuttanut tason, jossa arabikaupunkien johtajat vaativat poliisien lisäämistä ja valvontakameroiden asentamista todeten, että juutalaisten asumissa kaupungeissa on satoja valvontakameroita, mutta arabien asumissa vain muutama kussakin.
He syyttävät myös arabikansanedustajia, joita arabien yhteislistan mukaan on kolmanneksi eniten, että he ovat kiinnostuneita vain Gazasta eivätkä piittaa mitään kansalaisista, jotka äänestivät heidät Knessetiin, kuten Tamran arabikaupungin pormestari valittaa. Hän julisti yleislakon viimeisen ampumistapauksen johdosta, jossa sai surmansa 60-vuotias Tamran asukas tiistai-iltana. Moottoripyörällä liikkunut mies avasi tulen supermarketin edustalla osuen kolmeen sivulliseen, yksi heistä surmansa saanut mies. Hän oli Meretzin kannattajia.

SUNNUNTAINA 33-vuotias mies puukotettiin kuoliaaksi Arraban kaupungissa Galileassa. Puukotus tapahtui perheiden välisessä tappelussa. Poliisi pidätti kuusi henkilöä epäiltyinä osallistumisesta tappeluun.
Viime viikolla 42-vuotiaan opettajan ruumis löydettiin Beit Jann druusilylästä. Hänen ruumiissaan oli selvät merkit vakavasta pahoinpitelystä. Hänen rajapoliisi puolisonsa ja poikansa pidätettiin epäiltyinä kunniamurhaan.
Kolme päivää aiemmin 49-vuotias Tayben arabikaupungin asukas sai surmansa harhalaukauksen uhrina.

TAMRAN kaupungissa tapahtuneet tulitukset herättävät arabiasukkaissa yleistä pelkoa, että heidän elämänsä on vaarassa. Tamran pormestari Suhel Diab vaatii viranomaisilta ja kansanedustajilta selvitystä, miten väkivalta saadaan hallintaan. Hän julisti kaupunkiinsa yleislakon ja kehotti ampuma-aseen omistajan omaisia ilmoittamaan siitä poliisille.
Ahmed Tibi järjesti kodissaan sulhan, sovittelutilaisuuden, kahden toisilleen vihamielisen perheen edustajien kanssa. Yleisen asenteen muutoksen saaminen vaatisi kuitenkin laajempia toimia, joissa viranomaiset ovat mukana. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 53,00.html

6. UUTISOTSIKOITA
· Älä pidätä heitä vaan surmaa heidät, sanoo Moshe Zur, jonka pojan terroristit murhasivat Samariassa. Hän selittää, että IDF:n komentajien tulee uudelleen itseistää, mitä sota merkitsee. Malaci Moshe Rosenfeldin murhan jälkeen 77-vuotias Moshe Zur vaatii, että sotalakien mukaan vihollisen eliminoiminen, joko surmaten hänet tai haavoittaen kyvyttömäksi, on sääntö, jota IDF:n komentajat eivät ole tajunneet. Ei ole kysymys nuoriso-liikkeestä, tämä on sotaa, hän selittää. Hän katsoo Israelin antavan vangeilleen paremmat oltavat, kuin mihin heillä on varaa kotonaan. Hän selvisi hengissä terroristin hyökkäyksessä 1983, jossa häntä hakattiin kirveellä ja ammuttiin läheltä. Hän palveli Sharonin 101 eliittijoukoissa 1956 menettäen toisen silmänsä, ja kuului maanalaiseen liikkeeseen, joka asetti pommin Sikemin (Nablusin) arabikaupunginjohtajan auton alle. Terroristit surmasivat hänen poikansa Giladin 2001. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... ZOWArLxQwA
· Hamas ottaa vastuun Shvut Rachel hyökkäyksestä israelilaisautoilijaa vastaan maanantaina, jossa kuoli Malachi Rosenfed ja haavoittui kolme muuta. Hamasin sotilassiipi Al-Qassem sanoo suunnitelleensa hyökkäyksen. Hamasin tiedotteessa sanotaan, että se oli yksi valikoiduista iskuista, joita se on suorittanut kuukausien aikana. ”Iskun suorittajat avasivat tulen läheltä ”setlereitä” vastaan onnistuen sen jälkeen pakenemaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... ZOcJbLxQwA
· Israelin ulkoministeriön lausunnossa tuomitaan United Church of Christ päätös liittyä tukemaan BDS liikettä. Ministeriö tähdentää, että uskon ja uskonnon ihmisten tulisi toimia rauhan hyväksi. Se leimaa kirkon päätöksen boikotoida Juudeassa ja Samariassa valmistettuja tuotteita moraalittomaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... ZOd_7LxQwA
· Shin Betin johtaja Yoram Cohen sanoo Hamasin valmistautuvan seuraavaan soitaan. Puhuessaan Kneesetin turvallisuus- ja ulkoasioitten valiokunnassa Cohen totesi, ettei Hamas haluaisi sotaa, mutta työskentelee korvatakseen kesäsodan menetykset kehittäen uusia raketteja, kaivaen uusia tunneleita sekä kouluttaen miehiään uutta yritystä varten. http://www.timesofisrael.com/hamas-gear ... bet-chief/
· UNHRC:n raportti Gazan kesäsodasta voi sekoittaa pahoin terrorin vastaisia toimia, varoittavat sotilaalliset asiantuntijat. Raportissa ei juuri puututtu Hamasin taktiseen siviilisuojan käyttämiseen, joka on sotarikos, eikä etenkään lasten pakottamiseksi asettumaan potentiaalisiin iskukohteisiin, skuten talojen katoille, joihin IDF ilmoitti iskevänsä. Lisäksi raportissa asetettiin Israelin äärimmäiset toimet siviilien suojelemiseksi samalle tasolle, kuin terrorijärjestö Hamas, joka ei välitä kansainvälisistä säännösitä. http://www.timesofisrael.com/un-gaza-re ... erts-warn/
· IDF:n laivasto alukset valtasivat Gazaan matkalla olleen ruotsalaislaivan ja kuljettivat sen hinauksessa Ashdodin satamaan, koska piraattialuksen koneisto oli sabotoitu kelvottomaksi. Aluksesta ei löydetty avustus-tarvikkeita. Aluksen miehistö ja matkustajat passitetaan kotimaihinsa. Kolme muuta saattueessa olutta alusta päättivät palata lähtösatamaansa. http://www.timesofisrael.com/footage-sh ... ound-ship/


Lähettänyt Gabriel Eskel


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Israel Update/ Heinäkuu
ViestiLähetetty: 09.07.2015 09:28 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 23.10.2013 17:20
Viestit: 1818
  Kuva

Friday, July 03, 2015
PERJANTAI 03.07.15
1. AAMULLA oli kovin kostean sumuista pilviverhon peittäessä taivaankannen. Mittari osoitti 18 lämpöastetta, ennusteen mukaan 17, nousten iltapäivään mennessä 27 asteen tienoille. Yritin eilen illalla kuvata Venuksen ja Juppiterin kuhertelua taivaalla, mutta paksu pilvipeitto esti yritykset, vaikka eiväthän sellaiset asiat kuulukaan sivullisille. Itse asiassa ne ovat varsin kaukana toisistaan – Venus n. 90 miljoonaa km ja Jupiter lähes 900 miljoonaa km maasta – ne vain sattuvat osumaan maasta katsoen samalle linjalle. Kuvasin kyllä edellisenä iltana, mutta niiden välinen etäisyys oli silloin melkoinen.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 17 -27; Tiberias 25 -36; Suolameri 28 -38; Eilat 26 -36 +C-astetta. Lämpötilat nousevat huomenna ja sunnuntaina siten, että sunnuntain maksimilämpötila on 32 astetta, alkaen sen jälkeen laskea asteen päivässä. Taivas on tänään puolipilvinen, mutta selkiytyy sunnuntaista lähtien. Näin eletään Times of Israel mukaan; JP ennustaa asteen pari alempia lämpötiloja.

2. EGYPTI käy Siinailla lähes täysimittaista sotaa Islamin Valtion kanssa liittosuhteessa olevaa islamilaista ryhmittymää vastaan, joka teki useita pommi-iskuja ja aseellisia hyökkäyksiä sotilaallisia tukikohtia vastaan niemimaalla. Hyökkäyksiä edelsi pommi-isku Kairossa aiemmin viikolla, joka surmasi Egyptin yleisen syyttäjän. Egyptin poliisit aloittivat laajan operaation Kairossa syyllisten etsimiseksi poliisien kulkiessa ovelta ovelle kotietsintöjen suorittamiseksi. Presidentti Abdel-Fattah al-Sis pyrkii koventamaan terrorin vastaisia lakeja saadakseen laillisen tuen koville otteilleen.

KESKIVIIKKONA poliisin erikoisjoukot tekivät ratsian asuntoon Kairossa surmaten yhdeksän Muslimiveljeskunnan jäsentä, joka vaatii yleistä kapinaa Egptissä.

EGYPTI on vienyt lisää joukkojaan Siinaille ja lisännyt ilmaiskujaan ääri-islamistien tukikohtia vastaan. Torstain ilmaiskuissa Rafahin kaupungista etelään kuoli 23 ihmistä, raportoivat Siinain turvallisuusjoukot. Rafah on rajakaupunki Gazan eteläpuolella, jonka asutus ulottuu osittain Gazan puolelle rajaa. Turvallisuusjoukot kertoivat, että sotilaat suorittavat etsintöjä Sheikh Zuweidin kaupungissa, jossa islamistit tekivät useita hyökkäyksiä armeijan asettamia tarkastuspisteitä vastaan.
Virkailija kertoi anonyymisti, että sotilaat poistivat tienvarsipommeja ja miina-ansoja rakennuksista. Armeija tiedotti myöhemmin, että Sheikh Zuweidin alue on puhdistettu pommeista ja miinoista.
Armeija suoritti kotietsintöjä myös Rahain kaupungissa surmaten kuusi islamistien jäsentä, joilla oli yllään armeijan sotilaspuvut.
AP:n kirjeenvaihtaja raportoi kuulleensa pommien räjähdyksiä ja nähneensä paksujen savupilvien nousevan alueella torstain iltapäivän kuluessa. Lentokoneet tekivät omia ilmaiskujaan, ja panssaroidut autot partioivat pohjoisrajan tuntumassa.

TÄNÄÄN perjantaina 03.07. on kaksi vuotta siitä, kun al-Sisin sotilaat kaatoivat presidentti Mohammed Mursin hallituksen, joka odottaa vankilassa oikeuden päätöksen toimeenpanoa. Hänet tuomittiin kuolemaan, mutta hän valitti siitä.
Viranomaiset ja hallitusta tukeva lehdistö syyttävät Muslimiveljeskuntaa (MV) viimeisistä verisistä hyökkäyksistä armeijan tukikohtia vastaan, mutta MV kieltää osallisuutensa niihin. Armeija ja poliisit ovat jatkaneet MV:n jäsenten pidätyksiä operaatiossaan sen lopulliseksi murskaamiseksi pidättäen tuhansia MV:n jäseniä.

SIINAIN taisteluihin osallistuneista ääri-islamilaisista ryhmistä merkittävin käyttää itsestään nimitystä ”Islamin Valtion Siinain provinssi”. Se sanoi julkaisemassaan tiedotteessa tehneensä iskuja 15:en sotilas- ja poliisinasemaan, tehneensä kolme itsemurhaiskua, joista 2 tarkastusasemaa ja yksi alueen suurimman kaupungin El-Arishin upseeriklubia vastaan. Tietoja ei ole voitu verifioida.

Armeijan tiedotteen mukaan taisteluissa on kuollut 17 sotilasta ja yli 100 ääri-islamilaista taistelijaa. Turvallisuusjoukkojen taholta kuitenkin kerrotaan, että sotilaita on kuollut runsaasti enemmän kuin armeijan tiedotteessa sanotaan.
Egyptin sisäministeriön mukaan MV oli valmistellut iskuja poliisia, oikeus-viranomaisia ja mediaa vastaan. MV kutsuu kansaa yleiseen kapinaan, mikä voi innostaa MV:n maltillisia ryhmiä liittymään taisteluihin.
Raportit eivät kerro siviilien tappioista, joita varmaan tullut etenkin ilmaiskuissa. Sheikh Zuweidin jotkut asukkaat ilmoittavat joutuneensa taistelujen saartamiksi ja jääneensä ilman vettä ja sähköä.
HALLITUSTA lähellä oleva uutislehti kertoi torstaina, että islamisteilla on käytössään uudenaikaisia aseita, venäläisvalmisteisia Kornet PST-sekä IT-ohjuksia. Al-Watan kertoi, että he käyttävät kranaatteja sekä ohjattuja IT-pattereita.

PÄÄMINISTER Netanyahu varoitti taistelujen voivan levitä Israelin puolelle, minkä johdosta IDF vahvistaa joukkojaan raja-alueilla ja sulki Egyptin rajaa seuraavan tien. Netanyahu viittasi ääri-islamistien erittäin raakaan taistelumoraaliin.
IDF antoi luvan Egyptille tuoda Siinaille sotilaitaan ja raskasta aseistustaan sekä lisätä ilma-iskuja Siinailla yli sen, mitä rauhansopimus sallii. http://www.timesofisrael.com/egypt-warp ... led-sinai/

KENRAALIMAJURI Yoav Mordechai, joka toimii koordinaattorina hallituksen toimissa Juudeassa ja Samariassa, kertoi Al-Jazeeran toimittajalle, että Hamas avustaa Siinain IS:n taistelijoita toimittaen heille aseita ja räjähteitä sekä lääkintäapua. Hän kertoi, että keskiviikon iskujen suorittaja on Wilayat Sinai- niminen järjestö.
Mordechain mukaan Hamasin korkea virkailija Wa´al Faraj on järjestänyt IS:n haavoittuneiden kuljettamisen Gazaan saamaan lääkintähoitoa.
Hamasin toinen korkea virkailija Abdullah Kishta oli osallistunut IS:n joukkojen kouluttamiseen Siinailla. Mordechai toteaa, että IDF voi todistaa tiedot.
Wilayat Sinai (Siinain provinssi) tunnettiin aiemmin nimellä Ansar Beit Al-Miqdas. Se on ajoittain ampunut raketteja Israelin puolelle Eilatin lähelle.
IDF seuraa tilannetta Siinailla sivusta, mutta valmistautuu pahimman varalle. http://www.timesofisrael.com/idf-offici ... -in-sinai/

EGYPTIN armeija tullee kostamaan veriset hyökkäykset sotilaitaan vastaan, ja siinä se saa kansan tuen, sillä armeijaa kunnioitetaan Egyptissä. Kostoiskut tullevat kohdistumaan Siinain beduiiniheimoja sekä Hamasia vastaan, joiden tiedetään tukeneen IS:n taistelijoita. IS:n tukija Gazassa on Hamasin sotilaallinen siipi, joka toimii varsin itsenäisesti poliittisen johdon ulkopuolella. Egypti voi tehdä ilmaiskuja Hamasia vastaan Gazan alueella, mistä on jo vihjeitä.
IS:n taistelijoiden onnistuneet iskut paljastavat myös karun tosiasian, että Egyptin armeijan tiedustelu ei toimi Siinailla, koska mitään vihjettä iskuista ei saatu.
Armeija menetti hyökkäyksissä toisten raporttien mukaan 60 -70 miestä. http://www.timesofisrael.com/for-egypt- ... king-gaza/, http://www.timesofisrael.com/fearing-fi ... ai-border/,

3. TERRORISTIT olivat järjestäneet väijytyksen IDF:n joukoille Qalandia tarkastusaseman pohjoispuolella perjantaiaamuna Jerusalemista pohjoiseen. Arabit saartoivat IDF:n sotilaat ja alkoivat kivittää heitä kivillä ja petrolipommeilla. Sotilaat vastasivat kivitykseen ampuen lopulta kovilla panoksilla surmaten yhden arabin.
Sotilaat selvisivät saarroksesta ilman vahinkoja.
Tiistai-iltana PA:n arabi yritti ajaa autollaan IDF:n sotilaiden yli samalla tarkastus-pisteellä huutaen Allahu akhbar. Sotilaat pysäyttivät hänen autionsa, mutta arabi jatkoi jalan kohti tarkastusasemaa. Sotilaan neutraloivat hänet ilman vahinkoa.
IDF:n tiedottaja julkisti tiedotteen, jossa hän kertoi: Perjantaiaamuna arabit hyökkäsivät IDF:n joukkoja vastaan A-Ram kylässä Ramallahin eteläpuolella. Joukko arabeja alkoi kivittää autoja lähietäisyydeltä. Joukkoja komentava eversti poistui autostaan peläten henkensä puolesta ja aloitti normaalioperaation joukon hajottamiseksi. Yksi arabeista haavoittui ja vietiin Ramallahiin sairaalahoitoon.

QAOALAJDIAN tarkastusasema Jerusalemin pohjoisrajalla Ramallahiin johtavalla tiellä on tärkeä, koska sen kautta terroristit pyrkivät pääkaupungin keskustaan. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... ZYuq7LxQwA, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 12,00.html,

4. UUTISOTSIKOITA
· Israelin poliisi raportoi, että Juudean ja Samarian arabit käyttävät hyväkseen heille annettuja myönnytyksiä liikkumiseen vapaasti ramadahin aikana. Arabit tungeksivat hiekkarannoille käyttäytyen uhkaavasti ja sopimattomasti naispuolisia lomalasia vastaan. Tämä on jokavuotinen ilmiö Israelin hallituksen myönnytyspolitiikasta johtuen ramadanin aikana. Myönnytyksen tarkoitus oli antaa heille mahdollisuus osallistua Al-Aksan tilaisuuksiin, mutta nuoret miehet jäävät tilaisuuden jälkeen Israeliin mennen hiekkarannoille, joissa he lähentelevät juutalaisia naisia. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... ZY0drLxQwA
· Akateemikot pitivät eilen Menachem Begin perinnekeskuksessa keskustelu-tilaisuuden, jossa he käsittelivät akateemikkojen Israelin boikotointia aloitteeseen Akateemikot Vahvan Israelin puolesta. Keskustelun aikana he esittävät toivomuksen apulaisulkoministeri Tzipi Hotovelille syventää kansan tietoisuutta juutalaisyhteisöjen laillisuudesta 1949 aselepolinjan itäpuolella ja Jerusalemissa. Professori Elisha Haas ja tri Ronen Shovat katsoivat, että Hotovelin velvollisuutena on valistaa kansaa juutalaisten oikeuksista asua ja rakentaa koko Israelin alueella, kuten Levin komitean raportissa vuodelta 2012 todetaan. Haas mainitsi EU:n laatiman tulevaisuuden suunnitelman Horizon 2020 tieteellisen tutkimuksen rahoittamisesta, jossa vaaditaan boikotoimaan yrityksiä, jotka sijaitsevat vihreän linjan itäpuolella ja osissa Jerusalemia, mitä vastaan Israel esitti voimakkaan vastalauseen. EU:n ohjeiston mukaan nuo alueet eivät kuulu Israeliin. Akateemikot vaativat, että Israel julkistaa virallisen vastineen EU:n ohjeistoon. USA ei ole koskaan tunnustanut Israelin oikeutta niihin. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... ZY2pLLxQwA
· PA:n turvallisuusjoukot pidättivät äskettäin 50 Hamasin jäsentä ja kannattajaa Juudean ja Samarian alueilla. Vain vähän aiemmin Fatahin ja Hamasian sovitteluyritykset romahtivat. Pidätyksiä tehtiin Hebronin, Betlehemin sekä Nablusin alueilla. PA:n puheenjohtaja Mahmouid Abbas pelkää tosissaan menettävänsä asemansa ja lisäksi päänsä, sillä Hamas pitää häntä kansan petturina. Abbas erotti äskettäin PLO:n pääsihteerin Abdel Rabbon väittäen hänen juonivan Muhammad Dahlanin kanssa hänen kaatamisekseen. Rabbo hämmästeli erottamista, josta hän sai tiedon mediasta, mutta ei mitään syytä erottamiseen. Hamas julkisti äskettäin tiedon, jonka mukaan se on solminut liiton IS:n kanssa kutsuen Gazan kaistaa ”Islamin Valtion Gazan provinssiksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... ZY8UrLxQwA
· Palokunnat taistelevat suunnatonta pensas- ja metsäpaloa vastaan Yavnen alueella Galileassa. Myös Jerusalemin ympäristössä palaa HaHamishan alueella. Poliisi pyrkii selvittämään ovatko aina hellesään aikaan syttyneet palot ihmisten aiheuttamia vai luonnollisista syistä johtuvia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 72,00.html
· P5+1 maiden ja Iranin välisissä neuvotteluissa koskien Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista ei ole löydetty läpimurtoa. Käytännössä neuvottelut ovat vain USA:n ja Iranin välisiä, muut vain seuraavat sivusta. Iranille tämä sopii hyvin, vaikka pakotteet purevatkin, sillä se voi jatkaa ydinpomminsa rakentamista tarvitsematta pelätä IAF:n hyökkäyksiä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 38,00.html, http://www.timesofisrael.com/iran-nucle ... nd-beyond/,
· ISIS jatkaa arvokkaiden muinaismuistojen tuhoamista Palmyran kaupungissa, eikä kukaan mahda sille mitään. http://www.timesofisrael.com/is-destroy ... ra-museum/
· Muutamasta onnistuneesta yksittäistapauksesta huolimatta, jossa joku IS:n tai Houtin komentaja on saatu surmattua, Obaman johtama terrorismin vastainen taistelu saa yhä laajemmat kansalaispiirit uskomaan, ettei Obaman ohjelma tuota tulosta terrorin voimakkaasti kasvaessa maailmalla. Obaman hallitus näyttää kadottaneen suuntavaistonsa thttp://www.timesofisrael.com/obamas-co ... criticism/ässä kuten ulko-politiikassaan yleensäkin, joka on pahoin eksyksissä. http://www.timesofisrael.com/obamas-cou ... criticism/


Lähettänyt Gabriel Eskel


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Israel Update/ Heinäkuu
ViestiLähetetty: 09.07.2015 09:30 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 23.10.2013 17:20
Viestit: 1818
  Kuva

Sunday, July 05, 2015
SUNNUNTAI 05.07.15
1. PÄIVÄSTÄ tulee helteinen, mittari osoitti heti ennen puolta kuutta aamulla 21 lämpöastetta ja noussee hellelukemiin 31 astetta iltapäivällä. Minulle olisi riittänyt 28 astetta, mutta eipähän minun mielipidettäni kysytty, toiset tahot näitä johtavat. Säätila näyttää jatkuvan toistaiseksi samankaltaisena, taivas on pilvetön. Suolamerellä ja maan eteläisissä osissa lämpötila ylittänee tänään 40 asteen rajan.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 19 -31; Tiberias 22 -35; Suolameri 30 -40; Eilat 28 -40 +C-astetta. Times of Israel ennustaa asteen pari alempia lämpöasteita., mutta muuten noudattelee samoja linjoja; kuumaa ja aurinkoista säätä lähipäivinä.

2. RAPORTIT vihjaavat varovaisesti, että läpimurto on saavutettu P5+1 maiden ja Iranin välisissä neuvotteluissa koskien avainkysymyksiä. Tämä voitaneen tulkita siten, että USA on myöntynyt tunnustamaan Iranin ydinvallaksi ja johtavaksi voimaksi Lähi-Idässä. Ehkä tämä oli epämiellyttävänä kunnianosoituksena Yhdysvaltain kansallisena juhlapäivänä lauantaina, kuin näyttävänä merkkinä maailman mahtavimman valtion taantumisesta, mikäli vielä epämääräiset raportit pitävät paikkansa. Jotkut voinevat ylistää sitä demokratian voittona, mutta suuremmalla syyllä sitä voidaan kutsua laittomuuden voittona.

”TEHERAN tulee olemaan immuuni uhkauksille ja saamassa valvontaansa kaiken, mitä tahansa se haluaa”, sanoo Ram Ben Barak, Israelin strategisten asiain ministeriön pääsihteeri ja johtava ehdokas Mossadin johtajaksi. ”Iranin kanssa todennäköisesti solmittava sopimus tulee voimistamaan Iranin Lähi-Idän johtavaksi valtioksi ja sytyttämään ydinasekilpailun alueella”, hän varoittaa.
Ben Barak toteaa, että ongelmallisin asia sopimuksessa on pykälä, joka antaa Iranille oikeuden päättää, koska se halua rakentaa ydinaseita. Hän analysoi edelleen todeten, että ”sopimus antaa Iranille valtamerellisen varoja, joilla se voi ostaa vaikutusvallan Lähi-Idässä ja nousta asemaan, jossa kukaan ei voi uhata sitä, sekä saada valvontaansa mitä hyvänsä se haluaa”.

BEN BARAK selittää, ettei Lähi-Idässä ole mitään aluetta, jossa Iran ei olisi mukana: Irakissa Iranin ja USA:n intressit ovat yhteneväiset; Libanon, jossa Hizbullah on käytännössä Iranin valvoma divisioona; Jemen, jonka Iran on miehittänyt puoliksi. Hän analysoi omaa asemaansa todeten, että ministeriön pääsihteerin ominaisuudessa hän toimii pääministerin silminä ja korvina. Hänen mielestään Iranin kansio on tärkein kysymys, jota hän hoitaa. ”Iranin kysymyksellä on suuri vaikutus-valta, ylittäen tosiasian, ettei ydinvalta Iran ole jotain, jota - Israelin mielestä - voidaan sietää”. Netanyahun tavoin hän uskoo, että ”jos USA olisi painostanut lujemmin, parempi ydinsopimus olisi voitu saada aikaan. Jokainen ymmärtää, että hyvä sopimus on parempi kuin sota, mutta huonolla sopimuksella on todella ikävät seuraukset”.
BEN BARAK sanoo, että melkein varmasti ainakin Egypti ja Saudi Arabia tulevat mukaan ydinasekilpaan tasoittaakseen Iranin ydinvaltahaaveet.
”Melko varmasti tämä prosessi tulee alkamaan. Saudi arabia ja Gulfmaat ovat aivan yhtä suuresti huolissaan Iranin ylivallasta alueella kuin Israel. Iranin ydinase liittyy sunni ja shia-muslimien väliseen suurempaan sotaan Lähi-Idässä. Rahasta ei ole puutetta Gulfmaissa. Ne voivat ostaa mitä tahansa. Niin pian kuin Iran astuu
käytävälle, joka johtaa ydinaseeseen, he myös astuvat sille käytävälle, ja siten koko Lähi-Itä on joutunut asekilpailun pyörteisiin”.

BEN BARAK selittää, että Irania lukuun ottamatta kaikki Gulfmaat ovat sunni-enemmistöisiä, kun taas Iran edustaa persialaista enemmistöä. Hän ei halua mennä yksityiskohtiin Israelin mahdollisuuksista, joita geopoliittinen tilanne tarjoaa Israelille liittosuhteiden solmimiseksi sunni-maiden kanssa. Hän sanoo, että Egyptin intressit ovat yhteneväiset tässä kysymyksessä, ja uskoo, että myös monet muut sunni-maat katsovat intressiensä yhtenevän Israelin vastaaviin.
”Sunni-maat käyvät kaksoissotaa, toisaalta ne taistelevat Iranin ylivaltaa vastaan, ja toisaalta ne taistelevat sunni-radikalismia vastaan, joka pitää heidän kansa-valtioitaan kerettiläisinä. Iran on ostanut sunniradikaaleja ja Hizbullahin taistelemaan puolestaan, mutta ne eivät pysty alistamaan kapinallisia”.

”SHIAT eivät ole enempää huolestuneet radikaalista sunni-islamista kuin juutalaisistakaan. Neljässä viidessä vuodessa Libanonissa toteutuu uusi todellisuus, Golanilla se on jo toteutumassa. Syyrian armeijaa ei ole enää. Huomenna meillä voi olla terrorihyökkäyksiä pohjoisrajan takaa”, Ben Barak ennustaa. Hän ei usko länsimaiden mahdollisuuteen vaikuttaa sunni- ja shia-muslimien väliseen sotaan. Hänen mielestään tämä islamin uskonsuuntien välinen konflikti on voimallisempi kuin USA:n ja Venäjän tai muunkaan ulkopuolisen vaikutusvalta. ”Islamin Valtio ja Al-Qaidan tukema Al-Nusra Front eivät välitä ulkoisista vaikuttajista, ja Bashar Assad on vain yksi tekijä monista”.

”Joittenkin näkemys, että islamin ryhmittymien väliset taistelut Irakissa ja Syyriassa ovat eduksi Israelille, on lapsellinen. Sota loppuu aikanaan, ja silloin meillä on uusi todellisuus. Syyrian hallituksen kaatuminen rampauttaa Hizbullahin, koska sillä on vaikeampaa saada Iranin tukea. Tämä on edullista Israelille, mutta mitä sen jälkeen tapahtuu? Ei ole varmaa, että vaihtoehto on parempi. Sodan loputtua Syyriassa tilanne vakiintuu, ja silloin meillä on vastassa yhdistynyt vihollinen. Tätä tilannetta varten meidän tulee valmistautua”, hän analysoi. http://www.timesofisrael.com/top-israel ... ddle-east/

3. IRANIN ulkoministeri Mohammed Javad Zarif kehottaa USA:n ulkoministeriölle lähettämässään kirjeessä luopumaan vaatimuksista ja painostuksesta neuvotteluissa vihjaten, että hänen maalleen hyväksyttävissä oleva sopimus avaa mahdollisuudet yhteistoiminnalle taistelussa Lähi-Idässä nousseita äärisuuntia vastaan, jotka uhkaavat kummankin osapuolen intressejä.
Kirjeessä ei mainita Yhdysvaltoja nimeltä, mutta koska USA on johtanut niitä lähes suvereenisti, on selvää, että USA on sen pääkohde. Neuvottelut ovat jumiutuneet uuden kohdeaikamäärän heinäkuun 7. päivän lähestyessä, vaikka raportit vihjaavatkin, että pääkohdissa on saatu aikaan läpimurto.

Zarif kehotti kirjelmässään lopettamaan epäreilut sanktiot ja kehotti länsimaita liittymään taisteluun ääriaineksia ja barbarismia vastaan Lähi-Idässä.
Obaman hallituksen mukaan Iranin yhteistoiminta IAEA:n valvontamekanismin kanssa on yksi avainkysymyksistä, mikä tulee ratkaista. IAEA epäilee Iranin
salaa edenneen ydinaseen valmistamiseksi, vaikka se uskottelee ydinsuunnitelmansa tarkoituksena olevan kehittää maan sähköntuotantoa. Toiveet pikaisesta etenemisestä hämärtyivät uudelleen perjantaina. Vuosia kestänyt epäluuloisuus ja luottamuksen puuttuminen vaivaavat edelleen osapuolia. http://www.timesofisrael.com/iran-to-us ... eration-2/

4. UUTISOTSIKOITA
· Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkii käyttämään Venäjän ortodoksista ja Idän ortodoksista kirkkoa poliittisena aseena. Venäjän ortodoksikirkon jäsenten lukumäärä on 160 miljoonaa ja idän ortodoksien jäsenmäärä on 100 miljoonaa. Idän ortodoksikirkko on suurin maissa: Belarus, Bulgaria Kypros, Georgia, Kreikka, Makedonia, Moldova, Montenegro, Romania Venäjä, Serbia ja Ukraina. Albaniassa, Bosniassa, Herzegovinassa, Virossa Latviassa ja Liettuassa on voimakas idän ortodoksisuuden vaikutus. Albania, Kreikka, Bulgaria, Viro, Latvia ja Liettua ovat NATO-jäseniä; Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Bulgariassa on vahva venäläisasutus. Kaikkia näitä maita Putin pyrkii hyödyntämään pyrkimyksissään NATO:n vaikutuksen vähentämiseksi. Putin tapasi äskettäin Kreikan pääministerin Alexis Tziprasin keskustellen Kreikan talousongelmien ratkaisemiseksi tarjoten Venäjän apua, kuten uutiset vihjaavat. (Myös Kiina mainitaan potentiaalisena avustajana). Venäjän vaikutuksen pelätään vaikeuttavan EU-maiden ponnistuksia jäsenmaansa Kreikan pysyttämistä EU-jäsenenä. Putinin päämääränä lienee saada 1054 syntyneen suuren murtuman korjaamiseksi Rooman katolisen ja Venäjän ortodoksisen kirkkojen välillä. Toiveet siihen ovat kuitenkin vähäiset paavi Francis I:n myötämielisyydestä huolimatta. http://www.wnd.com/2015/07/putin-uses-c ... licy-tool/
· Entinen kansallisen petosryhmän tutkija luutnanttikomentaja Efraim Bracha surmasi itsensä havaittuaan, että hänen nimensä mainittiin rabbi Yoshiyahu Pinton petosvyyhden selvittelyissä. Pinto tarjosi Brachalle 200 000 USD tiedoista, joissa kerrotaan poliisin tutkimuksista Hazon Yeshaiya avustus-organisaatiota vastaan. Bracha ilmoitti tarjouksesta esimiehilleen välittömästi, mutta hänen nimensä säilyi tutkimusdokumenteissa. Pinton väitetään varastaneen järjestölle annettuja ruoka-avustuksia ja myyneen ne edelleen kymmenien miljoonien hinnasta. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... Zjfv7LxQwA
· Haifan Al-Mida teatterin johtaja Adnan Tarabash erosi tai jättäytyi lomalle Haifan kaupungin keskeytettyä teatterin tukemisen sen ottaessa ohjelmistoonsa kiistanalaisen teatterikappaleen, joka käsittelee tuomitun terroristin Walid Dakan elämää. Kulttuuriministeri Meri Regev lopetti valtionavun teatterille toukokuussa Dakan murhaaman IDF:n sotilaan Moshe Tamammin omaisten ja terrorinuhrien järjestön valitusten johdosta. Haifan kaupunginjohtaja Yona Yahav palautti kaupungin avustuksen tutkimus-komitean ilmoitettua, ettei kaupunki voi noin vain keskeyttää avustukset. Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Liberman vaati pormestarin eroa valiten puhe- ja kiihottamisvapauden välillä, ja syytti teatteria johtamisvastuun siirtämiseksi Ghassan Abu Wardalle, joka toimii Adalan järjestön juristina, Adalah on Israelin arabivähemmistön maaoikeuksia ajava järjestö, joka toimii aktiivisesti Juudeassa ja Samariassa sekä Negevissä. Teatteri ilmoitti hakevansa avustuksia arabimailta ja Qatarista, minkä johdosta Liberman kehotti teatteria siirtymään Qatariin esittäen siellä terroristien elämää ihannoivia teatterikappaleitaan. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... ZjiB7LxQwA
· Poliisin mukaan Israelissa viikonvaihteen aikana riehuneet tulipalot ovat tahallisesti sytytettyjä tuhopolttoja. Poliisi löysi jäänteitä molotovin koktaileista palopaikan läheltä, joka syttyi lauantaina Bidun arabikylän lähellä. Useita palokuntia osallistui palon sammuttamiseen. Palot tuhosivat metsää yhden neliökm:n alueelta. Silminnäkijät raportoivat nähneensä ihmisten heittävän jotain liekkien sekaan. Syyllisiä etsitään. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... ZjoTbLxQwA
· 17-vuotias nuorukainen murtautui Jerusalemin päärabbi Shlomo Amarin asuntoon sapatin aikana. Rabbi Amar perheineen on ulkomailla, ja talo oli tyhjillään. Poliisi sai nuorukaisen kiinni. Poliisi havaitsi särjetyn ikkunan ja meni sitä kautta sisälle. Murtautuja löydettiin IDF:n sotilaspukuun puettuja piileskellen pahvilaatikoiden takana. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... ZjqKLLxQwA
· Kansanedustaja Ahmed Tibi sanoi turkkilaiselle uutistoimistolle antamassaan haastattelussa Moskovassa, että on oikein painostaa Israelia boikotoimalla sitä, kunnes se suostuu lähtemään Juudeasta ja Samariasta. Tibi edustaa yhdistettyä arabilistaa. Hän on koulutukseltaan gynegologi. Hän valitti, että juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa estävät kahden valtion perustamisen, vaikka Netanyahu väittää tukevansa sitä. Ahmed Tibi tunnetaan värikkäästä Israelin vastaisesta retoriikastaan, mitä on yritetty estämään lainsäädännöllä, mutta vasemmiston tuella esitykset ovat kaatuneet. Hän kutsuu Netanyahun hallitusta apartheid-hallitukseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... ZjrjbLxQwA
· IS jatkaa Palmyran kaupungin arvokkaiden muinaismuistojen tuhoamista, ja järjestää teatterinäytäntöjä sen ulkoilmateattereissa surmaamalla massoittain kaupungin asukkaita; Yhdellä kertaa 20 miestä syyttäen heitä yhteistoiminnasta Assadin hallituksen kanssa. http://www.jpost.com/Middle-East/Islami ... yra-407978
· Shushan kaupunki muinaisen persian alueella nostetaan maailman perinnekohteitten luokkaan. Siellä näyteltiin Eshterin kirjassa kerrottu tilanne, jossa juutalaisten kohtalo oli taas kerran vaakalaudalla. Purim-tarinaan liittyvä kertomus Shushan linnassa näyteltiin 2 500 vuotta sitten.
Moderni versio siitä näytellään Viinissä P5+1 maiden ja Iranin välillä.
http://www.timesofisrael.com/susa-of-pu ... tage-site/


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Israel Update/ Heinäkuu
ViestiLähetetty: 09.07.2015 09:36 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 23.10.2013 17:20
Viestit: 1818
  Kuva


Wednesday, July 08, 2015
KESKIVIIKKO 08.07.15
1. AAMULLA oli kovin viileän kostean tuntuista, vaikka mittarissa oli lukemia 18 asteen verran. Aurinko pilkistelee repaleisen pilviverhon raoista, mutta näkymä Tel Avivin suuntaan on hämyinen ja epäselvä. Iltapäivälle luvataan kuitenkin 29 lämpöastetta ja huomiseksi asteen verran enemmän. Kyllä tästä ihan kunnon päivä tullee, vaikka kone hieman reistaileekin eikä näytä valitsemiani linkkejä, joten käyn aluksi läpi päivän uutisantia JP:n paperikopion avulla.
LÄMPÖRILAT tänään: Jerusalem 17 -29; Tiberias 23 -35; Suolameri 28 -38; Eilat 25 -39 +C-astetta.

2. P5+1 maiden ja Iranin väliset neuvottelut jahruavat edelleen, mitään läpimurtoa ei ole tapahtunut USA:n ja Iranin välisten neuvottelijoiden kesken. Iran haluaa kaikkien sanktioitten poistamista välittömästi, kun sopimus on allekirjoitettu. Toisaalta se selittää, ettei sanktioitten poistaminen ole riippuvainen neuvottelujen edistymisestä; se on erillinen kysymys, jolla Irania halutaan painostaa tai rangaista.

USA:n neuvottelijat vakuuttavat, etteivät ne keskeytä hyödyllisiä neuvotteluja huolimatta useista aikataulurikkomuksista ja suurista erimielisyyksistä. Ulkoministeri John Kerry köpittelee kipeällä nilkallaan kainalosauvojen varassa pyrkien uskottelemaan, ettei tässä mitään kummalista ole, ihan tavanomaista Iranin harjoittamaa taktiikkaa välillä myöntyen, välillä kieltäen, millä se voittaa aikaa.
Kerry valmistelee mediaa vihjaamalla, että ehkä keskusteluja täytyy jatkaa ilman aikataulua, mikä voisi sopia hyvinkin Iranin taktiikkaan.

IRAN ei suostu siihen, että IAEA voisi aina halutessaan lähettää tutkijansa mihin tahansa Iranin ydinlaitokseen ilman eri sopimusta. Ali Khameney pitää tätä vaatimusta maansa itsenäisyyden ja kansallistunnon loukkauksena, mikä ei sovi Iranin ylpeän ja itsetuntoisen kansan mielialaan. Toinen Iranille tärkeä asia on sanktioitten välitön poistaminen, mitä länsimaiden on vaikea niellä.
Israelin hallituksen edustajat näyttävät suosittelevan USA:n ehdotusta neuvotteluista ilman aikataulua pitäen sitä parempana kuin huonoa sopimusta.

Jos USA pystyy taivuttamaan toiset länsimaat, Venäjän ja Kiinan, ehdotuksensa taakse neuvotteluista ilman aikataulua, väliaikainen kehyssopimus marraskuulta pysyy voimassa niin kauan kuin keskustelut jatkuvat. USA:n kongressin vahva mies Corker suosittelee Kerrylle neuvottelutahdin hidastamista. http://www.timesofisrael.com/us-floats- ... ear-talks/

3. KURDIVIRANOMAISET julistivat viikon kestävän ulkonaliikkumiskiellon keskiviikosta alkaen vapauttamillaan alueilla Syyrian pohjoisosissa Raqqan provinssissa sekä Ras Al-Ayin ympäristössä. Voidakseen liikkua ulkosalla asukkaitten tulee hankkia lupa kurdiviranomaisilta nimeltä Asayish.

KURDIEN YPG suojeluyksiköt ovat pystyneet karkottamaan IS:n joukot laajoilta alueilta Syyrian pohjoisosissa USA:n ilmaiskujen suojassa. IS:n joukkojen suorittamissa vastaiskuissa on kuollut runsaasti ihmisiä. Maanantaina IS:n joukot miehittivät ISSA:n kaupungin vain 2 viikkoa sen jälkeen, kun YPG:n joukot olivat vapauttaneet sen.
IS:n joukkojen toinen iskukohde oli Kobanin kaupunki, jonka YPG:n joukot olivat vapauttaneet kiivaiden taistelujen jälkeen. IS:n joukot pääsivät tunkeutumaan kaupunkiin yllätysiskulla. Taistelut jatkuivat kaupungissa useita päiviä, kunnes viimeinenkin IS:n taistelija oli joko surmattu ja vangittu. Taisteluissa sai surmansa yli 200 ihmistä. Kobanin kaupungin omistus on tärkeä IS:n huoltoyhteyksien vuoksi, mutta siitä muodostui kuritaistelijoiden symboli ja sellaisena tärkeä.
Puolueeton tarkkailija sanoi, että 78 IS:n taistelijaa on surmattu joko taisteluissa YPG:n kanssa tai USA:n ilmauiskuissa.

YPG:n tiedottaja Redur Khalil kertoi maanantaina, että kesäkuun aikana YPG on surmannut 483 IS:n taistelijaa. YPG:llä on 223 IS:n taistelijan ruumiit sekä 6 vankia. Khalil kertoi edelleen, että kesäkuun aikana YPG menetti 62 sotilastaan 44:ssa taistelussa IS:n kanssa.
Maailman ruokaohjelman WFP edustaja kertoi, että se on pystynyt paikallisen järjestön kanssa toimittamaan ruoka-avustuksia Raqqan provinssiin 8 kuukauden tauon jälkeen. WFP:n mukaan avustukset toimitettiin Tal Abyadin kaupungista, jonka kurdit vapauttivat IS:n joukoilta viime kuussa. Hän kertoi, että avustuskolonna saapui Tel Abyadin kaupunkiin Qamishin kaupungista Syyrian pohjoisosassa tuoden 2000 ruoka-annosta 10 000 ihmiselle. WFP:n mukaan samana torstaipäivänä tarvitsijoille jaettiin 2000 ruoka-annosta. http://www.timesofisrael.com/kurdish-fo ... ern-syria/

4. EU:n johtajat alkavat lopultakin tajuta joutuneensa moukarin ja alasimen väliin, jossa lopullinen moukarinisku voi tapahtua koska tahansa.
Artikkelin mukaan EUROZONE johtajat tunsivat tyrmistystä ja kiukkua, ettei Kreikan pääministeri Alexis Tsipras esittänyt heille tiistaiksi lupaamaansa yksilöityä uudistus-suunnitelmaa. Johtajien pelkona on koko yhteisen EURO-valuutan romahtaminen. He joutuivat kovan paineen alla suostumaan vihoviimeiseen päivään sunnuntai voidakseen pelastaa taistelevan mutta vastahakoisen jäsenmaan talouden.

PAINOTTAAKSEEN tilanteen vakavuutta EU:n presidentti Donald Tusk päätti kutsua sunnuntaiksi kaikkien 28 jäsenmaan edustajat Brysseliin, koska ”EU on joutunut koko historiansa kriittisimpään vaiheeseen”. Ranskan presidentti Francoise Hollande toteaa omasta puolestaan, ettei kyse ole vain Kreikasta, vaan koko EU:n tulevaisuus on vaarassa.
EU-komission presidentti Jan-Claude Juncker antoi Kreikalle vakavan varoituksen kuukauden kestäneen viivyttelyn ja taktikoinnin vuoksi.
”Me olemme valmistelleet GREZIT projektin yksityiskohtaisesti” hän varoitti viitaten mahdollisuuteen, että Kreikka erotetaan EU:n jäsenyydestä ja rahaliitosta.

PÄÄMINISTERI Alexis Tzipras lupasi puhuessaan reporttereille tiistaina, että saatuaan viestin ja ymmärrettyään sen vakavuuden: ”Prosessi tulee olemaan nopea ja kiireinen, se alkaa lähituntien aikana kestäen loppuviikon ajan ja valmistuen viimesitään silloin”. Hän vakuutti, ettei hetkeäkään ole hukattavissa, koska määräpäivä velan maksamisesta, jota Kreikka ei voi suorittaa, lähenee.
EU-johtajien yhteisen raportin mukaan Kreikan tulee esitellä yksilöity reformi-suunnitelma viimeistään torstaina. Kreikan kansainväliset velkojat voivat silloin arvioida suunnitelmaa ja valmistella sen käsittelemistä EU:n huippukokouksessa sunnuntaina. Aiemmat vastaavat suunnitelmat on hylätty kelpaamattomina poliittisten kiistojen ja erimielisyyksien vuoksi.

EU-maat vakiuuttavat Kreikalle, että niiden intressissä on avustaa sitä ratkaisemaan taloudelliset ongelmansa, mutta ovat turhautuneet Kreikan viivyttelyn johdosta.
Kreikan vasemmistolaisen pääministerin taktiikkana lienee asettaa velkojien intressejä vastakkain samalla neuvotellen muista radikaaleista ratkaisumalleista Venäjän ja Kiinan kanssa, joilla kummallakin on oma kiinnostuksensa Kreikasta. Presidentti Obama kehotti Tziprasta selvittämään ongelmansa EU:n kanssa, sillä USA:n intressien mukaista on EU:n ja EURO-valuutan säilyminen.
Kreikka haluaa helpotuksia lainaehtoihin, joita se pitää kohtuuttomina.
EU:n johtajat ovat edelleen ristiriitaisia sovitusta taktiikasta. EU:n johtava ja suurin velkojamaa Saksa on haluton toimimaan moottorina. IMF kehottaa EU-maita hyväksymään pitemmän velanmaksuajan ja alentamaan korkoa, sillä Kreikan velka on 180 % sen bruttokansantuotteesta, mikä on kestämätön.

Normaali kaupankäynti on mahdotonta Kreikassa, koska pankit pysyvät suljettuina viikon ajan. Pienet liikeyritykset pyrkivät pysyttelemään hengissä asiakkailtaan saamansa käteisen ansiosta. Tuotteiden markkinoijat vaativat maksun ennen toimitusta. Euron hinta putosi markkinoilla, kuten stoxx 50 index 2.1 %.
Kreikka on saanut EU:lta kaksi avustuspakettia arvoltaan yhteensä 240 miljardia Euroa. Vaatimukset verojen nostamiseksi ja kulutuksen rajoittamiseksi ovat hidastaneet talouskasvua. Hallitus on myös hidastellut valtion omaisuuden realisoinnissa. Nämä yhdessä pakottavat maan 6 vuoden taantumaan nostaen työttömyyden 25 %:in. http://www.timesofisrael.com/greece-get ... -collapse/

5. UUTISOTSIKOITA
· Har Nof synagogaan terrori-iskun suorittaneen Ghassan Abu Jamalin koti on tarkoitus tuhota tänään. Hänen terrorikaverinsa koti sinetöitiin jo aiemmin. Jamalin perhe asuu Jerusalemin lähiössä Jabal Mukaberissa. Hänen leskensä karkotetaan Jerusalemista, sillä sisäministeriö peruutti hänen asumis-oikeutensa. Kaverukset hyökkäsivät synagogaan aseistettuina kirvein lihaveitsin ja pistoolein aiheuttaen kammottavia haavoja uhreihinsa. Hyökkäyksessä kuoli neljä juutalaista, heidän joukossaan 2 rabbia, haavoittuneita oli 8, joista 4 on hengen vaarassa. Pakoon lähtiessään he surmasivat druusi-poliisin, joka purki estämään heidän pakonsa. Lopulta polisi ampui kummankin terroristin. Iskun järkyttävyydestä huolimatta hallituksen oli vaikea tehdä lopullista päätöstä terroristien kotitalon tuhoamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... ZzMfLLxQwA
· Pohjoisen beduiinineuvoston puheenjohtaja Zidan Kaabiya sanoi tavattuaan PA:n ilman mandaattia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin, että PA on valmis aloittamaan rauhanneuvottelut uudelleen, jos Israel lopettaa ”setlementtien” rakentamisen. Mukana tilaisuudessa oli myös arabilistan puheenjohtaja Ayman Odeh, joka ei ole beduiini. Kaabiya tapasi vieraansa yhteisellä iftar illallisilla paastopäivän lopettamiseksi lauantaina. Abbas pyysi Kabiyaa viestittämään presidentti Reuven Rivlinille, että hän vastustaa väkivaltaa ja haluaa neuvotella. Hän tarjosi beduiineja välittäjiksi Israelin ja PA:n välillä, koska heimojen välisiä ristiriitoja selvitellään sulha-tilaisuuksissa. Hän sanoi, että beduiineja asuu Israelin pohjoisosissa – n. 190 000 - eikä vain Negevissä. Heitä asuu arabikylissä ja jopa juutalaisissa kaupungeissa. Beduiineja palvelee IDF:n joukoissa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Confl ... nts-408311
· IDF:n paneelissa todettiin Gazan kesäsodan päättymisen vuosipäivänä tiistaina 07.07., että IDF voisi poistaa osan Gazan saartotoimista. Gazasta voitaisiin päästää työntekijöitä Israelin puolelle, millä olisi rauhoittava vaikutus Gazan arabien ja Israelin välisiin suhteisiin, kuten Haaretz raportoi. He suosittavat liikkumisen rajoittamisen poistamista puolustusministeri Moshe Yaalonille luovuttamassaan kirjelmässä. http://www.timesofisrael.com/idf-recomm ... -blockade/
· EU:n virkailija, joka neuvotteli YK:n Gaza-raportin, on naimisissa YK:n tutkimuskomitean jäsenen kanssa. EU ei kuitenkaan katso esteellisyyden tulleen rikotuksi eikä näe mitään väärää siinä, että raportti syyttää yksinomaan Israelia edes viittaamatta terrorijärjestö Hamasiin. Kaikki 8 EU:n jäsentä UNHRC:n kokouksessa äänestivät raportin puolesta. http://www.timesofisrael.com/eu-officia ... am-member/
· Saksan asentama Patriot ohjustentorjuntapatteristo Turkissa Syyrian rajan tuntumassa sai oudon tuntemattoman komennon, mikä nostaa esiin pelot, että sen elektroninen johtokeskus on joutunut hakkerin hyökkäyksen uhriksi. Tämä aiheuttaa rauhattomuutta Israelissa, jonne on myös asennettu Patriot torjuntaohjuksia. IDF aikoo korvata Patriot patteristot Israelissa valmistetuilla David Sling patteristoilla, joka valmistuu tänä vuonna. http://www.timesofisrael.com/report-ger ... -commands/
· Valtion syyttäjät kehottavat nostamaan rikossyytteet pääministerin asunnon käyttömenoista, joita myös valtiontarkastaja piti raportissaan kohtuuttoman suurina. Valtiontarkastaja Yosef Sapira totesi helmikuussa julkaisemassaan raportissa epäselvistä pääministerin asunnon hoito- ja huoltokustannuksista viitaten jo silloin mahdolliseen rikolliseen toimintaan valtion kustannuksella. Pääministeri eikä hänen vaimonsa ole tutkimusten kohteina. http://www.timesofisrael.com/prosecutor ... -expenses/
· Arabimaat Algeria, Libanon ja Qatar esittivät alkuviikosta lausuntoesityksen UNHRC:n maailman perinnetoimikunnalle, joka pidetään Bonnissa keskiviikkona. Esityksessä syytetään miehittäjämaata Israelia sekä ääriryhmiä jatkuvista laittomista kaivauksista ja toimista Jerusalemin vanhassa kaupungissa molemmin puolen muuria. Esityksessä ei edes mainita kristittyjen ja juutalaisten yhteyksistä Jerusalemin vanhaan osaan tai Temppelivuoreen, jota se pitää pelkästään muslimien pyhänä paikkana, jota Israel pyrkii vahingoittamaan. Temppelivuori on siinä vaarassa olevien muinaismuistojen listalla. Palmyra ja monet muut islamin todella ankaran hävityksen kohteiksi joutuneet eivät mahtuneet komitean listalle. http://www.timesofisrael.com/unesco-set ... -old-city/


Lähettänyt Gabriel Eskel


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Israel Update/ Heinäkuu
ViestiLähetetty: 10.07.2015 20:37 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 23.10.2013 17:20
Viestit: 1818
  Kuva

PERJANTAI 10.07.15
1. AURINKOISTA säätä luvataan täksi päiväksi kuten myös lähipäivien ajaksi. Päivälämpötila pysytellee melko tasaisesti 28 asteen tuntumassa nousten maanantaina asteen parin verran eli 30 asteeseen. Ilma on edelleen kostean tuntuinen, minkä johdosta ilma tuntuu viileältä heikossa tuulessa.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 17 -29; Tiberias 21 -36; Suolameri 17 -37; Eilat 27 -40 +C-astetta. Eilatin lämpötila notkahtaa asteen verran alemmas mutta nousee maanantaina uudelleen 40 asteeseen. Kinneretin pinta laski eilen 0.5 sm, vedenpinta on nyt 212.18 m. Välimerenpinnan alapuolella.

2. P5+1 maat ja Iran neuvottelevat edelleen Viinissä, eikä ole tiedossa, että neuvotteluissa olisi edistytty. Alkuviikosta neuvottelijoiden välille syntyi sanaharkka, joka kehittyi huudoksi Kerryn avustajan ja Iranin ulkoministeri Zarifin välille, joka varoitti häntä uhkailemasta iranilaista Kerryn pysytellessä hiljaa.
Tunteitten kuohahtelua on tapahtunut aiemminkin, mistä Iranin ylin kaitsija suurajatollah Ali Khamenei varoitti ulkoministeriään kehottaen palaamaan rauhalliseen keskustelutahtiin erimielisyyksien selvittämiseksi. Äänitason kohoaminen neuvotteluhuoneessa saa ulkopuolella seuraavat turvallisuusvirkailijat kurkistelemaan oven raosta, ettei kenenkään henki ole sentään vaarassa.

Obama sanoi jossain puheessaan, että hänen mielestään neuvottelujen onnistumisella on 50/50 mahdollisuus, eikä näyttänyt sulkevan pois mahdollisuutta, että niitä jatketaan sunnuntain jälkeenkin. John Kerry ilmoitti, ettei hän halua istua pöydän ääressä loputtomiin, hän haluaisi päästä pyöräilemään. Neuvottelujen viivästyminen antaa USA:n kongressille lisäaikaa tulosten arvioimiseen. http://www.jpost.com/Middle-East/Kerry- ... eal-408533

3. Corker Cardin lain mukaan, jos neuvottelut jatkuvat heinäkuun 9. päivän jälkeen, kongressille annetaan 60 päivää aikaa tutustua sopimustekstiin ennen sen hyväksymistä tai hylkäämistä. Frank J Gafney ja Fred Fleitz selittävät, että määräajan umpeutuminen ilman sopimusta saa aikaan hyvin pahan sopimuksen. Turvallisuuspolitiikka-keskuksen arvion mukaan hyvä sopimus sisältää 9 kohtaa:
- Uraanin rikastaminen lopetetaan. Nykyisen tilapäisen sopimuksen mukaan Iran saa jatkaa rikastamista ja tehokkaampia sentrifugeja voidaan kehittää.
- Plutoniumia kehittäviä laitoksia ei sallita. Iran voi nyt jatkaa Arak-raskasvesi rakennuksen rakentamista.
- Tarkka seuranta, jonka suorittavat IAEA:n tarkastajat kaikissa Iranin ydinlaitoksissa. Iran ei nyt salli tarkastuksia sotilaslaitoksissa eikä laitoksissa, joita ei ole IAEA:n listassa.
- Mahdollinen sotilaallinen käyttö, myös aiemmilta vuosilta, tulee selvittää. Kerry on jo myöntynyt siihen, ettei se ole tarpeen, asia tunnetaan.
- Sanktiot lopetetaan asteittain sen mukaan, miten Iran noudattaa sopimusta. Iran vaatii, että ne tulee lopettaa välittömästi sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.
- Ballististen ohjusten kehittämisohjelma tulee alistaa kansainväliseen valvontaan, ja Iranin tulee liittyä Haagin koodiin, joka valvoo ohjusmekanismin ja – tieto-taidon levittämistä muihin maihin. Iran toimii yhteistyössä Pohjois-Korean kanssa.
- Iranin tulee lopettaa sekaantumisensa muiden maiden asioihin ja lopettaa terrorin tukeminen. Sopimus vapauttaisi kymmeniä miljoonia USD, joita Iran voisi käyttää vaikutusvaltansa lisäämiseksi Lähi-Idässä.
- Iranin tulee lopettaa vihamielinen Israelin vastainen propaganda. Iranin johtajat toistuvasti uhkaavat Israelia täydellisellä tuholla, mikä täytyy lopettaa. Iranin tulee lopettaa aseiden toimittaminen Hamasille ja Hizbullahille.
- Iranin tulee vapauttaa kaikki pidättämänsä USA:n kansalaiset. Iran pitää vankilassaan neljä USA:n ansalaista: WP:n reportteri; kristitty pappi; entinen USA:n merisotilas ja entinen FBI:n agentti. Pappia ja merisotilasta syytetään vakoilusta.
Keskeinen kysymys on, onko Iranin päämääränä ydinpommin rakentaminen, minkä se itse kiistää, sekä kuinka pian se pystyy sen rakentamaan. http://www.jpost.com/Opinion/Nine-red-l ... ran-408240, http://www.timesofisrael.com/zarif-warn ... n-iranian/,

4. PA:n rekisteritoimisto julkisti torstaina PA:n valvomilla alueilla Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa asuvien arabien lukumäärän. Sen mukaan heidän lukumääränsä on 4.68 miljoonaa, josta määrästä Juudeassa ja Samariassa asuvien arabien määrä on 2.68 miljoonaa – mihin lienee lisätty Jerusalemin itäosien arabi-asukkaitten määrä 230 000. Gazassa asuu 1.82 miljoonaa arabia.
Tästä määrästä 39.4 % on alle 14-vuotiaita, mikä osoittaa väestön kasvamisen. Perheen jäsenten lukumäärä on km. 5.2, kun se 1997 oli 6.4 henkeä perhettä kohden.

Työttömyys oli v. 2015 ensimmäisellä puoliskolla 25.6 %. Juudeassa ja Samariassa se oli 16.3 %, kun se Gazassa oli 41.6 %. Hamas ei ole Gazassa huolehtinut asukkaitten työllisyydestä; Juudeassa ja Samariassa työtä tarjoavat suuressa määrin juutalaiset yhteisöt ja yksityiset, jotka maksavat Israelin palkkatason mukaan, mikä on selvästi korkeampi kuin PA:n käyttämä yleinen taso.
Israelissa on esitetty paljon pienempiä arabiasukkaitten lukumääriä, koska PA:n tietoja pidetään virheellisinä. Niissä ei huomioida maasta muuttaneita, eikä Jerusalemin itäosan asukkaita tulisi lisätä niihin. Joitakin henkilömääriä on lisätty kahteen kertaan jne., kuten Yoram Ettinger selvittää.

ISRAELIN vasemmisto kannattaa kahden valtion periaatetta 1949 aselepolinjoilla, koska se pelkää arabipakolaisten tulvaa, jos Juudea ja Samaria liitetään Israeliin. Oikeistossa vähätellään demografian vaaraa, koska juutalaisten lisääntyminen on ohittanut arabien syntyvyyden. Toiset haluaa arabien siirtoa Juudeasta ja Samariasta Jordaniaan, jota he pitävät arabeille tarkoitettuna maana Gazan asukkaat voisivat siirtyä Siinaille, joka on hyvin harvaan asutettu, mutta myös alikehittynyt.
Juutalaisten määrä Juudean ja Samarian alueilla ilman Jerusalemin itäosaa on n.
265 000 – tarkkaa lukua ei tiedetä – ja kasvaa nopeasti.
Negevin beduiinien lukumäärä ylittänee 2020 mennessä juutalaisten määrän, mikä voi aiheuttaa omat ongelmansa. Golanilla ja Galileassa sekä juutalaiskaupungeissa heitä arvioidaan olevan n. 160 000; Negevissä yli 210 000. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... Z9RL7LxQwA

5. ETELÄ AMERIKKASSA vieraileva paavi Francis I puuttui Boliviassa pitämässään puheessa kristittyjen asemaan maailmassa ja etenkin Lähi-Idän alueilla. Hän sanoi, että Lähi-Idässä kristittyjä kohtaan harjoitetaan etnistä puhdistusta, genocide eli kansanmurhaa, kutsuen sitä pienimuotoiseksi kolmanneksi maailmansodaksi.
Paavi on pyrkinyt valvomaan sanojaan, sillä islamin harjoittama väkivalta on tulenarka kysymys maailmalla, eikä pelkästään Lähi-Idässä, vaan suurelta osin myös ns. kristillisissä maissa Euroopassa ja Amerikassa. Hän katsoi toisessa vierailumaassa kolmesta pitämässään saarnassa aiheelliseksi puuttua siihen selkein sanoin.

”Tänään me kauhistuneina seuraamme, miten kristittyjä veljiämme vainotaan Lähi-Idässä ja muualla maailmassa, heitä kidutetaan ja surmataan Jeesukseen uskonsa vuoksi. Tämä kolmas maailmansota, jota käydään pienessä mitassa kansanmurhan muodossa, tulee lopettaa”. Syyskuussa hän varoitti väkivallan noususta eri puolilla maailmaa todeten, että ne olivat kolmannen maailmansodan alkuvaiheita.
Paavi esitti nöyrän anteeksipyynnön katolisen kirkon tekemistä laittomuuksista alueen alkuperäistä kansaa kohtaan, todeten, että useita syntejä tehtiin alueen asukkaita kohtaan Amerikassa Jumalan nimissä. Hän puhui ns. kansanliikkeiden maailmankokouksessa Santa Cruzissa. Alin kuukausipalkka Boliviassa on 240 USD.

PAAVI on osoittanut erityistä huolta köyhistä. Bolivia on yksi Amerikan mantereen köyhimmistä maista. Santa Cruzin Kristus Lunastajan aukiolla pitämää ulkoilma-messua oli saapunut seuraamaan miljoona ihmistä. Monet heistä olivat tulleet jo edellisenä päivänä viettäen yönsä ulkona leiriytyen läheisyyteen. Paavi puhui messussa kulutusyhteiskuntaa vastaan. Hän sanoi vastustavansa mentaliteettia, missä kaikella on hintansa, mitä tahansa voidaan ostaa, kaikesta voidaan neuvotella. Hän totesi, että tämä mentaliteetti sopii vain muutamille valituille.
Paavi sanoi, että Jeesus puhuu heille näiden sanojen kautta, eikä ketään syrjitä. Kaksi tuntia kestäneeseen ohjelmaan kuului hengellisiä lauluja ja messuja, satojen muusikkojen esittäessä barokkimusiikkia, jonka jesuiittamunkit toivat maahan 18. luvulla.

Bolivian korkein johto presidentti Evo Moralesin johdolla seurasi tilaisuuksia eturivissä. Tilaisuuksia suojelemaan oli määrätty 17 000 poliisia ja sotilasta. Paavi saapui La Paz Andrean kaupunkiin keskiviikkona. Se sijaitsee 4 km:n korkeudella, minkä johdosta jotkut paavia seuraavat journalistit joutuivat ottamaan happea. Tapansa mukaan paavi halusi kulkea kansan parissa syleillen ja kätellen heitä, mikä koetteli journalistien kestävyyttä. Francis I on itse 78-vuotias. Ensimmäinen vierailukohde oli Ecuador, viimeinen on Paraguay, kaikki köyhiä maita. http://www.timesofisrael.com/pope-deplo ... n-mideast/

6. UUTISOTSIKOITA
- Kahden israelilaisen uskotaan joutuneen Hamasin vangeiksi. Uutinen herätti erilaisia voimakkaitakin mielipiteitä, sillä hallitukselle eikä Knessetille ollut kerrottu asiasta mitään. Toinen on Etiopiasta kotoisin, toinen beduiini. Pääministeri ilmoittaa etukäteen, ettei mitään Gilad Shalitin tapaista vankienvaihtoa tulla sallimaan. Hamas ehti jo ilmoittaa, että ensimmäinen ehto on Shalitin vapauttamisen yhteydessä luvattujen mutta - viimeisen vapauttamiserän siirryttyä – vapauttaminen. Israelin tietojen mukaan Hamasilla on kahden israelilaisen sotilaan, Hadar Goldin ja Oron Shalin, ruumiit, jotka se haluaa palautettaviksi. Jotkut lähteet kertoivat, että etiopialaisella oli mielenhäiriöitä, beduiinin kerrotaan vieraillen useasti Gazassa, harrastaen ehkä huumekauppaa. http://www.timesofisrael.com/israel-no- ... d-in-gaza/
- Yleisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan sanoi keskeyttäneensä PA:n rahoittaman TV-aseman toiminnan 6 kuukauden ajaksi Israelissa. Erdan sanoi, ettei pääosin Nasaretissa toimivalla TV-asemalla F48 ole lupaa. F viitannee Philistine nimeen, 48 tarkoittanee 1948 itsenäisyyssotaa, jota arabit kutsuvat nimellä nagba, katastrofi. http://www.timesofisrael.com/israel-bar ... operating/
- Ministeri Silvan Shalom, jonka tehtäviin kuuluu rauhanprosessi, sanoo, ettei arabien aloite ole Israelin mielestä sopiva rauhankeskustelujen pohjaksi. Hän kuitenkin ilmoittaa halukkuutensa neuvottelujen aloittamiseen, kun vain löytäisi sopivan keskustelukumppanin, mitä Abbas kumppaneineen eivät ole. Abbas erotti PLO:n entisen pääsihteerin Rabbon nimittäen hänen tilalleen Saeb Erekatin. http://www.timesofisrael.com/arab-peace ... lks-chief/
- Arabit käyttivät linkoja ampuessaan palopommeja Rachelin hauta-kammion lähelle kokoontuneita opiskelijoita ja turisteja vastaan. Lähellä ollut rajapoliisin yksikkö pystyi karkottamaan terroristit paikalta. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... Z95kLLxQwA
- Abbas kutsui Chiliin akreditoidun lähettiläänsä pois hänen antaessaan anti-semiittisiä lausuntoja. Hän väitti vastaan, ettei häntä voida syyttää Israelin ja juutalaisten vastaisuudesta, koska sellaista kansaa ei ole. Imad Nabil Jadaa suosittaa juutalaisten vanhinten protokollaa, koska se paljastaa juutalaisten maailman hallintapyrkimykset, kuten hän sanoo. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... Z96mbLxQwA


Lähettänyt Gabriel Eskel


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Israel Update/ Heinäkuu
ViestiLähetetty: 13.07.2015 07:53 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 23.10.2013 17:20
Viestit: 1818
  Kuva

SUNNUNTAI 12.07.15
SUNNUNTAI 12.07.15
1. ILMA oli viileän ja kostean tuntuinen vaikka lämpöasteita oli mittarimme mukaan 20 astetta, ennuste lupaili 18. Lännen puoleinen taivas on utuinen, mikä pehmentää värit ja ääríviivat. Aurinkoista säätä luvataan tälle päivälle kuten myös ennusteajan loppuun. Lämpötila noussee päivän aikana 28 asteen yläpuolelle, ja edelleen huomenna 31 ja sen jälkeen 32 asteen tienoille.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 17 -28; Tiberias 24 -35; Suolameri 28 -36; Eilat 26 -39 +C-astetta. Eilatin lämpötila nousee huomenna yli 39 asteen ja kipuaa 41 asteen tienoille tiistaina.
Kesä näyttää tulleen jäädäkseen myös Israeliin, vaikka oikuttelee Euroopassa.

2. IRANIN presidentti Hassan Rouhani iloitsee seuratessaan Wienin neuvotteluja, sillä hän näkee niissä selviä merkkejä, miten Iran on hurmannut noituudellaan (charmed) länsimaat. Hän lienee lähellä totuutta, sillä P5+1 maiden johtajat näyttävät kadottaneen pallonsa jo kauan sitten.
Neuvotteluja jatkettiin pitkään yöhön juutalaisten sapatin jo alettua lauantaina. Uusin päämäärä on saada dokumentit kasaan tiistaihin mennessä. Presidentti Obama on jo tiettävästi määrännyt aikataulunsa joustavaksi, sillä hän haluaa ehdottomasti itse allekirjoittaa Iranin ydinsuunnitelmaa koskevat sopimus-paperit, sillä se tulisi olemaan hänen kahdeksaksi vuodeksi tarkoitetun presidentti-kautensa korkein ja ainoa saavutus, jolla hänen merkityksensä (legacy) historiassa kruunattaisiin. Jos näin ei tapahdu, kuningas on paitsi ilman vaatteita myös ilman kruunua.

LÄNSIMAAN edustajan mukaan 98 % käsiteltävistä kysymyksistä on jo saatu ojennukseen, mutta ne 2 % lienevät kaikkein tärkeimmät ja merkittävimmät. Diplomaattien keskuudessa alkaa jo olla nurinaa, ettei heidän aikansa salli enää jatka 13 vuotta kestänyttä soutamista ja huopaamista Iranin kanssa.
Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius totesi, että Iranin on nyt tehtävä lopullinen päätös kyllä tai ei 15 päivää kestäneiden raskaiden keskustelujen ja huutojen jälkeen. Tärkeimmät erimielisyydet koskevat sanktioitten ja asevientikiellon lopettamista. Iran vaatii sanktioitten lopettamista välittömästi, mikä rikastuttaisi sen kassavaroja lähes 20 miljardilla USD, ja edullisilla kauppasopimuksilla ulkomaiden kanssa. Suurin voittaja on vallankumouskaarti, jolla on valvonnassaan kymmeniä yrityksiä öljyntuotannosta ja -jalostuksesta lähtien.

KERRY puhui puhelimessa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa, mutta ei tiedetä, onko myös Lavrov menossa Wieniin.
Lausannessa huhtikuussa 2014 solmitun raamisopimuksen mukaisesti Iranin väitetään laskeneen sentrifuginsa määrää 19 000:sta 6 000:een, mutta sitä ei ole voitu tarkistaa, koska IAEA:n tarkastajat eivät ole saaneet Iranin lupaa. Iran on myös vähentänyt rikastamansa uraanin määrän 350:en kiloon, jolla pystytään rakentamaan ydinpommi. Myös tämä on kuulopuheen varassa.
Länsimaat haluaisivat jatkaa Iranin ydinpommin rakentamisaikaa nykyisestä 2 -3 kuukaudesta ainakin vuoteen. Obama puhui kuukausia sitten 10 vuodesta.
Iranin ylin kaitsija Ali Khameny kuten korkeat sotilasjohtajat kieltävät ehdottomasti, että IAEA:n tarkastajat voisivat vierailla sotilaskohteissa ja muissa salaisissa instituutioissa halunsa mukaan. Kyse on kansallisesta ylpeydestä. http://www.timesofisrael.com/98-of-nucl ... -official/, http://www.timesofisrael.com/iran-manag ... s-rouhani/,

3. IRANIN ylin kaitsija Ali Khamenei sanoi lauantaina, että Iran tulee taistelemaan USA:n hyökkäävää politiikkaa maailmalla, oli sopimus allekirjoitettu tai ei. Puhuessaan opiskelijoilla Teheranissa hän totesi, ettei v. 1979 alkanutta Iranin vallankumousta ja taistelua USA:n herruutta vastaan voida lopettaa kesken. Hän kutsui USA:n käyttäytymistä maailmanlaajuiseksi ja hyökkääväksi.

Perinteisillä Al-Quds päivillä perjantaina Teheranissa satoja tuhansia ihmisiä marssi pitkin pääkaupunkinsa katuja polttaen Israelin ja USA:n lippuja sekä esitellen plakaatteja, joissa presidentti Obama esitettiin poltettavaksi. Iskulauseina olivat Israelin ja USA:n tuhoa vaativat huudot, joita kansa toisteli. Merkit Wienissä viittaavat, että P5+1 maat valmistautuvat sopimusdokumenttien allekirjoitustilaisuuteen. Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sekä Saksan ulkoministeri Frank Walter Steinmeier ovat jo Wienissä, ja Englannin ulkoministeri Philip Hammond saapui Wieniin myöhään lauantaina.
Venäjä ja Kiina tukevat Iranin vaatimusta lopettaa sanktiot välittömästi.

ISRAELIN TV-2:n Lähi-Idän asiain tunnutettu asiantuntija ja kommentaattori Ehud Yaari sanoi, että sopimukseen pääseminen on seurausta USA:n antautumisesta lähes kaikissa tärkeimmissä kiistakysymyksissä viimeisen kolmen viikon aikana. Hän sanoo aiemmin sopimusta puoltaneiden todenneen, että viimeistelyvaiheessa oleva sopimus on huonompi kuin mitä he odottivat. Obaman henkilökohtainen taistelu sopimuksesta käydään kongressin demokraattisten edustajien kanssa saadakseen tarvittavan enemmistön.
Yaari antoi esimerkin todeten, että yksi visaisimmista kysymyksistä oli IAEA:n oikeus tarkastusten suorittamiseksi. Kerry totesi, että kysymys niistä on hoidettu, mikä tarkoittaa sitä, ettei yllätystarkastuksia sallita. http://www.timesofisrael.com/iran-to-co ... nuke-deal/,’
iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein valvoma uutislehti varoitti, että jos Iranin ydinlaitoksia vastaan hyökätään, Valkoinen Talo tuhotaan kymmenessä minuutissa. MEMRI:n kääntämän lehden pääkirjoituksen mukaan ”pidetään usko siihen, että vanhan kylän johtaja (USA) on joutunut sairasvuoteelle, eikä hän nuoruudessaankaan tehnyt virhettä uskaltaakseen hyökätä Iraniin, ja hän on nyt Israelin tapaan juuttunut juoksuhiekkaan”. Uutislehti Kayhan julisti editoriansa, pääkirjoituksensa kesäkuun 17. päivänä MEMRI:n mukaan. Lehden mukaan Iran on nyt samanlaisessa tilanteessa kuin Muhammed oli taistellessaan Kaibarin juutalaisten kanssa, minkä hän voitti surmaten kaikki miehet ja orjuuttaen naiset ja lapset vastoin antautumissopimusta. http://www.timesofisrael.com/iran-newsp ... 0-minutes/

4. Times of Israel käsittelee artikkelissaan Hamasin ja Islamin Valtion välisiä suhteita todeten, ettei Hamas ole valmis solmimaan avoimet suhteet sen kanssa. Yhteys Egyptin kanssa on tärkeämpi kauppasuhteitten vuoksi. Egypti valittaa, että se on havainnut ainakin kolmen miehittämättömän pienkoneen lentäneen sen alueen yllä El-Arishin, Sheikh Zuwaibin ja Rafahin alueilla. Koneet lensivät 750 metrin korkeudessa, mutta Egypti ei saanut niitä ammuttua alas.
Artikkelissa arvioidaan, ettei Hamas, joka koneet lähetti, halua sotaa Egyptin kanssa, vaan se pyrkii havainnoimaan Egyptin armeijan liikkeitä Siinailla voidakseen suojata salakuljetusoperaatioitaan Siinailta Gazaan.
Hamas esitteli yhtä konetta joulukuun paraatissaan Gazassa.
IDF:n alas ampuman pienkoneen havaittiin kuvanneen paitsi Israelin alueita rajan tuntumassa myös Gazan ja Siinain välistä rajaa. Tämä vahvistaa epäilyksiä, että Hamasin sotilaallisen siiven Izza ad-din Al-Qassamin valvomat pienkoneet pystyvät lentämään Gazasta El Arishin ja Sheikh Zuwaiben alueille, jotka ovat n. 50 km:n päässä rajasta, kuten artikkelissa todetaan.

ARTIKKELISSÄ todetaan, että Hamas toimii yhteistyössä paitsi beduiinien, joita on sekä Egyptin että Gazan alueilla, myös IS:n kanssa. Beduiinit tunnetaan kovina liikemiehinä, jotka käyvät kauppaa eniten tarjoavan kanssa. Koska Egyptin hallitukset ovat syrjineet Siinain beduiineja, he ovat valmiit liittoutumaan islamilaisten järjestöjen kuten Islamin Valtion kanssa liitossa olevien ryhmien kanssa. Tämä vaikeuttaa presidentti SIS:in taistelua islamilaisia ryhmittymiä vastaan Siinailla, jotka tekevät verisiä iskuja armeijan sotilaita ja tukikohtia vastaan. Hamasin talouden kannalta salakuljetustunnelien kautta tapahtuva liiketoiminta Siinaille on elintärkeä. Egypti sanoo tuhonneensa satoja tunnelaita, mutta niitä on edelleen toiminnassa ja uusia kaivetaan. http://www.timesofisrael.com/an-unlikel ... mic-state/

5. UUTISOTSIKOITA
· Hallituksen toimikunnan ministerit keskustelevat Israel Beitenun tekemästä lakialoitteesta, jolla terroristit voidaan tuomita kuolemaan. Aloite on saanut kannatusta ainakin Likudin ja Jewish Home keskuudessa. Aloitteesta on tarkoitus äänestää komiteassa tänään. Tukijoita ovat oikeusministeri Ayelet Shaked, maatalousministeri Uri Ariel, tiede-ministeri Danny Danon sekä ministeri Ofir Akunis. Koska 2 ministeriä Zeev Elkin ja Gila Gamliel ovat ulkomailla, lakialoitteen uskotaan saavan enemmistön. Bennett kannattaa lakialoitetta. Likudin ja pääministerin lopullinen kanta ei ole vielä selvillä. Laki helpottaisi vaarallisten terroristien käsittelyä sotilastuomioistuimissa. Israelissa vastustetaan voimakkaasti tuomittujen terroristien vaihtamista siepattuihin israelilaisiin. Ensimmäinen testi nähdään pian Hamasin väitettäessä pidättäneensä kaksi Israelin kansalaista Gazassa. http://www.timesofisrael.com/ministers- ... ists-bill/
· Israel vapautti Adnan Khaderin, jota kutsutaan Islamic Jihadin johtajaksi, pidettyään hänet lähes vuoden ilman oikeuskäsittelyä. Hän oli syömä-lakossa ja viranomaiset pelkäsivät hänen kuolevan käsiin. Khader teki sopimuksen viranomaisten kanssa pari viikkoa sitten. Hänet vapautettiin aikaisin sunnuntaina. Hän oli syömättä 56 vuorokautta. Hänet vietiin vapauduttuaan sairaalaan Jeninissä. http://www.timesofisrael.com/israel-fre ... er-strike/
· Venäläisen raportin mukaan Englannin entinen pääministeri Tony Blair neuvottelee Hamasin kanssa 2 israelilaisen vapauttamiseksi Gazasta. http://www.timesofisrael.com/tony-blair ... s-release/
· Israel aloitti ensimmäiset tutkimukset everstiluutnantti Neria Yeshurunia vastaan Gazan kesäsodan aikana. Hänen epäillään komentaneen kosto-iskut lääkintäklinikkaa vastaan sotilaan menetyksen vuoksi Shejajiyan lähiössä Gazan pohjoisosassa. Sotilas kuoli tarkka-ampujan luodeista, jotka ammuttiin klinikasta. Yeshurun sanoi, että klinikalta avattiin tuli sotilaita vastaan heti heidän ammuttuaan ensimmäisen laukauksen. Heinäkuun 26. päivänä 2014 sattuneessa tulituksessa kuoli viisi ihmistä, 4 heistä siviilejä, ja 45 ihmistä haavoittui PA:n version mukaan. Kaksi muuta tutkimusta on vireillä Gazan kesäsodan ajalta. http://www.timesofisrael.com/israel-ope ... -gaza-war/
· Korkean poliisiupseerin prikaatinkenraalin Ephraim Brachan itsemurhaksi määritellyn kuoleman tutkimukset ovat joutuneet uuteen vaiheeseen. Hänet löydettiin autostaan ammuttuna suoraan sydämeen. Hän oli 55-vuotias, neljän lapsen isä. Häntä pidettiin yhtenä korkeimmista poliisiupseereista Israelissa. Hänen kännykkänsä on kadoksissa. Poliisi uskoo, että se voisi tuoda lisävaloa hänen kuolemaansa. Hänen väitetiin sotkeutuneet rabbi Pinton lahjus-skandaaliin, vaikka mitään näyttöä siitä ei ollut. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... aIQ7rLxQwA
· Apulaisulkoministeri Tzipi Hotoveli sanoi, että joukko vasemmistolaisia, jotka osallistuivat (Likudin maksamaan) vierailuun Samariaan, jossa he tapasivat ja keskustelivat paikallisten asukkaitten ja julkisten henkilöiden kanssa, joutuivat tarkistamaan aiemmat kielteiset käsityksensä Juudean ja Samarian asukkaista, alueen kauneudesta ja tuotteista. Hotoveli sanoo, että muutos oli lähes vallankumouksellisen. Näyttää, että suuri joukko Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin ja niiden alueisiin kielteisesti suhtautuneista eivät ole koskaan edes vierailleet siellä eivätkä tiedä niistä mitään. Hotoveli sanoi saaneensa hyvin luotettavan kuvan Yossi Daganista, joka on ehdolla Juudean ja Samarian alueneuvoston johtoon. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... aITHbLxQwA
· Hamasin perustajajohtajiin kuuluva Mahmoud al-Zahar sanoo Gazassa, ettei siepatuista israelilaisista keskustella, ennen kuin Israel suostuu vapauttamaan tusinoittain tuomittuja terroristeja vankiloistaan. 26-vuotias Abraham Mengistu on ollut Hamasin käsissä jo 10 kuukautta, mutta julkistettiin vasta eilen. Hänellä on mielenterveysongelmia. Toinen siepattu on usein käynyt salaa Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... aIWf7LxQwA
· Valtiontarkastaja Yosef Sapira vaatii tutkimuksia, miksi Mengistun sieppaus salattiin sekä julkisuudelta että Knessetiltä. http://www.jpost.com/Israel-News/Comptr ... -up-408673
· Israelin poliisi on suorittanut ensimmäiset pidätykset Kinneretin rannalla sijaitsevan katolisen kirkon tuhopolton johdosta, minkä Vatikaani tuomitsi. Kirkko on rakennettu paikalle, jossa Jeesus ruokki kahdella kalalla ja viidellä leivällä 5 000 miestä + naiset ja lapset. Tuhopoltto tehtiin Church of Multiplication in Tabgha kirkossa 16. kesäkuuta. Tekijöiksi epäiltiin juutalaisia ääriaineksia, mutta myös muslimit ovat esittäneet uhkauksia kirkkoa ja sitä hoitavaa luostaria vastaan. Polton aikana kaksi ihmistä´, toinen heistä 79-vuotias munkki, saivat savumyrkytyksen, mutta heidän tilansa ei liene vaarallinen. http://www.timesofisrael.com/police-arr ... rch-arson/
· Iran jo nuoleskelee kynsiään sopimuksen ollessa jo näköpiirissä P5+1 ja Iranin välisissä neuvotteluissa Wienissä. Iran voisi aloittaa välittömästi raakaöljyn toimittamisen Persianlahden arabimaille sanktioitten poistuttua. Iran voisi kuitenkin joutua napit vastakkain Opecin kanssa nousseen öljyntuotantonsa vuoksi. Varman myös Saudi Arabia seuraa tilannetta huolestuneena ja peloissaan. Saudit sopivat juuri uudesta tulitauosta Houtien kanssa Jemenissä, jota saudit ovat pommittaneet surutta välittämättä siviiliuhreista. http://www.timesofisrael.com/iran-trade ... pat-looms/Lähettänyt Gabriel Eskel


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Israel Update/ Heinäkuu
ViestiLähetetty: 17.07.2015 07:21 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 23.10.2013 17:20
Viestit: 1818
  Kuva

Wednesday, July 15, 2015
KESKIVIIKKO 15.07.15
1. EILEN tiistaina 13.07.2015 P5+1 maat ja Iran saivat runnottua kasaan tuskallisten neuvottelujen jälkeen sopimuksen, jolla Iranin mullah-hallituksen laatima ydinsuunnitelma –presidentti Obaman sanoin - saadaan kansainväliseen valvontaan, ja jolla maailma saadaan turvallisemmaksi ja pystytään estämään ydinasekilpailu Lähi –Idässä.
IRANIN presidentti Hassan Rouhani sanoo suu maireassa hymyssä, että Iran pystyi hurmaamaan (charme) länsimaat, ja että Iranin yksimielinen vastustus sai länsimaat tulemaan neuvotteluihin ja tunnustamaan Iranin kansalliset oikeudet. Iranissa kansa osoitti riemuaan ja iloaan kriisin päättymisestä onnistuneesti neuvotteluin eikä sodan kautta, joka olisi pahoin runnellut maan kehityssuunnitelmia.

ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu antoi katkerantuntuisen lausunnon, jossa hän toisti Israelin oikeuden puolustaa maataan ja kansaansa. Hän totesi, että koska Israel ei ollut neuvotteluosapuoli, saavutettu neuvottelutulos ei tyydytä sen turvallisuustakuita eikä siten sido Israelin toimia turvallisuutensa varmistamiseksi.
Toinen puoli tässä kysymyksessä on Israelin ja USA:n väliset suhteet, mikä hallituksen on otettava huomioon. Israelin puolustuslaitos on vahvasti sidoksissa USA:n aseitten ja varaosien toimituksiin, ja diplomaattisella rintamalla USA on ollut Israelin ainoa maallinen turva ja tukija kansainvälisissä järjestöissä ja ennen kaikkea YK:ssa ja sen alaisissa instituuteissa, joissa Israelia pidetään maailman pahimpana heittiönä, jota potkitaan joka taholta.

KANSAINVÄLISET asiantuntijat ja analyytikot ovat nyt siirtyneet enemmän tutkimaan, mitkä ovat Israelin optiot uudessa tilanteessa, ja miten kansainvälisiä sopimuksia kuten YK:n päätökset ja kansainvälinen laki voidaan tulkita Israelin tulevien päätösten ja toimien ohjailemiseksi.
Kaikesta edellisestä pyrin seulomaan keskivertokansalaista kiinnostavat kysymykset ja esittelen tuloksia erillisissä kappaleissa.

2. MEITÄ tavallisia kansalaisia kiinnostaa kuitenkin lyhyellä tähtäyksellä lähiajan sään kehittyminen, joka on syytä selvitellä tässä vaiheessa.
Sääkartta osoittaa hellesään jatkuvan toistaiseksi taivaankannen pysyessä aurinkoisena ja tuulen suhteellisen heikkona.
Säätilat tänään: Jerusalem 21 -31; Tiberias 26 -37; Suolameri 30 -38; Eilat 28 -40 +C-astetta. Eilatin alue on kuumin paikka Israelissa, siellä lämpötila pysyttelee yli 40 astetta, ja noussee lauantaihin mennessä 42 asteen tienoille. Myös muualla maassa lämpötila noussee asteen tai pari lauantaihin eli juutalaisten sapattiin mennessä.

3. TIMES of ISRAEL tarkastelee Mitch Ginsburgin laatimassa analyysissa Israelin optioita uudessa tilanteessa. Hän toteaa, että sopimus voi merkittävästi uudistaa Israelin sotilaallista mahdollisuutta.
Artikkelissa todetaan, että lyhyellä tähtäyksellä sopimus näyttää vähentävän välitöntä uhkaa, mutta ajan myötä se tulee vahvistamaan alueellisia liekkejä, jotka voivat tunkea Israelin nurkkaan. Tiistaina saavutettu sopimus, joka on vielä ennen lopullista vahvistusta luodattava USA:n kongressin läpi, tunnustaa Iranin ydinase-valtion kynnyksellä olevaksi maaksi, millä tulee olemaan useita pitkälle ulottuvia seurauksia Israelin puolustusjärjestelmälle, artikkelin laatija toteaa.
- Iran on laaja maa, neljä kertaa suurempi kuin Saksa. mikä asettaa valtavia paineita Israelin tiedustelulle pysyä ajan tasalla, mitä Iranissa tapahtuu.
- Lyhyellä tähtäyksellä Iranin uhka vähenee, eikä sen uskota sopimusajan alkuvaiheilla rikkovan sopimusehtoja.
- Sopimuksen vahvistama ja kansallistunnon rohkaisema Iran voi maahan valuvien satojen miljardien USD ansiosta puhaltaa liekkiin alueen piilevät etniset ja uskonnolliset jännitteet, jotka voivat innostaa Saudi Arabian toteuttamaan uhkauksensa kehittää oma ydinteollisuutensa ja sunni- pomminsa. (Myös muut Perisanlahden öljymaat sekä Egypti ja Turkki ovat vihjailleet samaa).
- IDF:n johto laskee, että Syyrian ei-konventionaalisten aseitten poistuttua näyttämöltä ja IAEA:n suorittaman tiivistyneen Iranin ydinteollisuuden valvonnan vuoksi alueellinen uhka on vähentynyt ainakin toistaiseksi. Sopimuksen mukaan Iran ei saa rikastaa uraania yli 3.67 %:n tason. Sopimus antaa IAEA:lle – Obaman sanoin – oikeuden tarkastuksiin missä ja milloin se katsoo sen tarpeelliseksi, eikä Iranin uskota alkuvaiheessa rikkovan sopimuksia.
- Sopimus ei kiellä Irania vaikutusvaltansa levittämiseksi naapurimaihinsa eikä käyttää runsaita varojaan terrorin tukemiseksi Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä. Jordanian hashemiittien kuningaskunta on välittömässä vaaratilanteessa. Iranin tukema Hizbullah saa vahvistaa asemaansa Libanonin valvomiseksi, sekä Hamas Gazassa korvatakseen sen, mitä se menetti Gazan kesäsodassa.
- IAEA epäilee, että tunnettujen ja rekisteröityjen laitosten lisäksi Iranilla on laitoksia, joista IAEA ei tiedä mitään. Lisäksi Iran epäillään rikastaneen uraania yli sen määrän, jonka se on ilmoittanut. Sopimuksessa todetaan, että IAEA voi ilmoittaa näistä epäilyistä Iranille ja vaatia selvityksiä. Iranin velvollisuutena on tutkia epäilyt ja ilmoittaa tutkimusten tuloksista kirjallisesti IAEA:lle. Tämän prosessin oletetaan kestävän muutamia viikkoja, mutta käytännössä se voi jatkua kuukausien ajan.
- Puolustusministeri Moshe Yaalon toistaa Talmudin lausuntoa: ”Oikeamielisten työn tekevät toiset, mutta jos minä en puolusta itseäni, kuka sen tekee?” Artikkelissa todetaan, että lausunnon alkuosa toteutui P5+1 ja Iranin välisessä sopimuksessa, mutta Hillel vanhemman esittämän lausunnon jälkiosan toteutus voi osoittautua hyvinkin ajankohtaiseksi.
- ONKO IDF:llä tarvittavat välineet tarvittaessa toteuttaa lausunnon jälkiosa? USA:n entinen CIA:n johtaja ja USA:n asevoimien komentaja Irakissa David Petraeus totesi Jeffrey Goldbergin haastattelussa, ettei Israelilla ole konetta, jolla 30 000 paunan bunker buster pommi voitaisiin kuljettaa Iraniin.
- Artikkelissa kuitenkin mainitaan, että Israelin säilyminen hengissä 1948 sisällissodasta lähtien ja sen jälkeen käymänsä puolustussodat ylivoimaisia arabiarmeijoita vastaan, kuten myös Irakin ydinreaktorin tuhoaminen ja pelastusoperaatio Entebben lentokentälle Ugandassa osoittavat mahdottoman muuttuvan mahdolliseksi Israelissa.
- Israelin ensimmäinen pääministeri David Ben Gurion mainitsi: ”Israelissa ei voida ajatella järkevästi, ellei usko ihmeisiin”.
http://www.timesofisrael.com/for-israel ... ry-option/
4. SAUDI ARABIA esitti Iranille varoituksen, ettei sen pidä käyttää P5+1 maiden kanssa tekemänsä sopimuksen myötä saamiaan satoja miljardeja USD aiheuttaakseen sekaannusta alueella, vaan oman kansansa elinolojen kohentamiseksi. Samalla tavoin monet muut arabimaat, ennen kaikkea Persianlahden öljymaat, ovat esittäneet huolensa Iranin vallan kasvusta alueella.

Riyadin varoituksen esitti saudiviranomainen, joka ei ilmoittanut nimeään. Hän painotti lausunnossaan, että saudit ovat aina halunneet selkeitä sopimuksia, joilla Iran estettäisiin rakentamasta ydinaseita. Lisäksi niissä tulisi mainita jatkuvien tarkastusten suorittamista ydinlaitoksiin sekä mekanismin kehittämistä, jolla sanktiot tulevat voimaan automaattisesti, mikäli Iran rikkoo sopimuksia.
Saudikuningas Salman peruutti toukokuussa osanottonsa presidentti Obaman järjestämään huippukokoukseen Valkoisessa Talossa ja Camp Davidissa osoittaakseen vastustustaan Iranin kanssa käymiä neuvotteluja vastaan.
Saudi Arabian viime viikolla kuollut ulkoministeri, prinssi Saud al-Faisal vastusti neuvotteluja todeten, ettei Iranille tule antaa etuja, joita se ei ole ansainnut. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... aYB5IrxQwA

5. Elhanan Miller toteaa JP:n artikkelissaan, että arabimaat ovat shokissa voidakseen antaa selkeää mielipidettä Iranin kanssa solmitusta sopimuksesta. Tämä näkyi myös arabimaitten Kuwait, Qatar ja UAE lehdistössä, joissa tuskin löytyi mainintaa Iranista keskittyen sen sijaan liittolaistensa kautta käymiinsä sotiin, kuten artikkelin kirjoittaja Miller toteaa.
”Arabien reaktio osoittaa pettymystä sekoittuneena shokkitilaan heidän viimeiseen asti toivoessa, etteivät neuvottelut johtaisi sopimuksen syntyyn”, sanoo Uzi Rabi Moshe Dayan keskuksen Lähi-Idän tutkimuksista Tel Avivin yliopistossa.
NYT pelkojen osoittautuessa toteutuneiksi arabimaat pyrkivät Saudi Arabian johdolla asennoitumaan syntyneeseen tilanteeseen. Saudi Arabia solmi äskettäin sotilas-sopimuksen Venäjän kanssa, johon kuuluu 16 ydinreaktorin toimitukset Venäjältä.

Rabi arvioi edelleen, että arabien epätoivo voi muuttua haluksi nousta Iranin tasolle, eli aloittaa kiireellinen sunni-pommin valmistaminen. Hän viittaa aiemmin esiintyneisiin tietoihin, että Saudi Arabia voi ostaa ydintietouden ja valmiin pommin ohjuksineen Pakistanista. Tästä kirjoitettiin jo vuosia sitten, jolloin väitettiin, että Saudi Arabia on ostanut pommin ohjuksineen Pakistanista, jossa se on valmiina odottaen lennättämistä saudien osoittamaan paikkaan.
Arabeille kysymys Iranin pommista on sekä etninen että uskonnollinen kysymys, mikä juontaa alkunsa Muhammedin seuraajien välisiin taisteluihin, joissa sunni-haaraa edustava sunni-suunta sai ylivallan shia-muslimien kustannuksella. http://www.timesofisrael.com/following- ... b-silence/

6. USA:n presidentti Obama vakuuttaa antamassaan haastattelussa, ettei hän usko kongressin estävän Iranin kanssa neuvotellun sopimuksen ratifioimista. Hän ei myöskään usko, että pääministeri Netanyahu pystyy vaikuttamaan demokraatteihin. New York Timesin reportterin Thomas Friedmanin haastattelussa Obama vähätteli pelkoja, etteivätkö IAEA:n tarkastajat pystyisi estämään kaikki Iranin petosyritykset. Hän sanoo uskovansa Teheraniin, joka on alueellinen voimatekijä, ja joka tulee noudattamaan sopimuksia tunnontarkasti.
Obama vakuutti, että hän tulee käyttämään veto-oikeuttaan, jos kongressi äänestää kielteisesti sopimuksesta. Kongressilla on mahdollisuus vesittää myös Obaman veto, mutta se vaatii 3/4 enemmistön, missä Hillary Clinton nousee avainasemaan. Hillary kannattaa sopimusta. http://www.timesofisrael.com/obama-conf ... iran-deal/

7. UUTISOTSIKOITA
· Iranin presidentti Hassan Rouhani iloitsee, että he saavuttivat kaikki tavoitteensa neuvotteluissa lännen kanssa. Länsimaat USA:n johdolla olivat niin epätoivoisia sopimuksen syntymiseksi, että ne luopuivat lähes kaikista tärkeinä pitämistään vaatimuksista, kuten 4 USA:n kansalaisen vapauttaminen, Israelin vastaisten uhkausten lopettaminen, luopuminen terrorismin tukemisesta jne. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... aYS84rxQwA
· Sopimus vapauttaa myös terrorijohtajana tunnetun Al-Quds joukkojen komentajan Soleiman Qassemin. Hänen tunnollaan on amerikkalaisten sotilaitten surmaaminen Irakissa, terrorin johtaminen ja terroristien kouluttaminen eri maissa. Sopimuksella poistetaan viisi vuotta voimassa ollut YK:n asettama tavanomaisten aseitten vientikielto. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... aYUl4rxQwA
· Israelin oikeusministeri Ayelet Shaked totesi P5+1 maiden sopimuksesta Iranin kanssa, että se tulee johtamaan valtavaan katastrofiin. Hän sanoi uskovansa, että osa vapautetuista varoista käytetään terrorin rahoittamiseen, ja USA tulee aseistamaan Israelin naapurimaita niiden pelon hälventämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... aYWVIrxQwA
· Israeliin saapui tiistaina 200 uutta siirtolaista Pohjois-Amerikasta. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... aYXT4rxQwA
· Satoja israelilaisia kokoontui tiistaina iltapäivällä Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Tarkoitus oli kokoontua Mercy-portin edustalle, mutta arabien wákf-säätiö sulki sen. Sen sijaan he kokoontuivat Lantaportin edustalle, jonka kautta juutalaiset nykyisin menevät sisään. Korkein oikeus aluksi vastusti luvan antamista, mutta myöntyi sitten. Mielenosoituksen tarkoituksena oli esittää juutalaisten oikeus rukoilla Temppelivuorella, mitä Jerusalemin poliisi ei salli oikeuden päätöksen vastaisesti. Tilaisuuden kestoaika oli määritelty 75 minuutin mittaiseksi, jolloin muslimit eivät pidä omia rukouksiaan. Jerusalemin oikeus ja poliisi toimivat muslimien ehdoilla. Tilaisuudessa puhui mm. Yehuda Glick, joka selvisi terroristin ampumista 4 luodista suoraan hänen rintaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... aYXuIrxQwA
· Länsimaiden johtajat alkavat tungeksia Iraniin nähtyään uuden valon. Ensimmäisten joukossa on Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius, joka matkusti Teheraniin tänään. Ranska odottaa saavansa runsaat palkkiot tukiessaan sopimusta runsaitten tilausten muodossa, vaikka hän vakuuttaa, etteivät ne vaikuttaneet neuvotteluihin. http://www.timesofisrael.com/french-for ... deal-thaw/
· Debkafile kertoo artikkelissaan, että USA:n neuvottelema ja eilen hyväksytty sopimus Iranin kanssa tulee sysäämään Israelin yhä kauemmas Obaman päiväjärjestysestä. Hän on tehnyt sopimuksen kuoleman kanssa, ja tulee pitämään kiinni siitä kynsin ja hampain. Israelille myönnettävää avustusta esitetään pienennettäväksi USA:n budjetissa. Israel odotti, että Iranin vastapainoksi USA olisi lisännyt asetoimituksia Israelille, mutta näin ei käynyt. Oppositiojohtaja Isaac Herzog osoittaa seisovansa pääministeri Netanyahun rinnalla Iranin kysymyksessä. Herzog lentää Yhdysvaltoihin neuvotellakseen sotilaallisen yhteistoiminnan ja asetoimitusten lisäämiseksi. http://www.debka.com/article/24740/Nucl ... r-and-ally,
· Kreikan tilanteen saadessa jonkinasteisen ratkaisun ainakin toistaiseksi, maailmassa on 10 maata, joitten talous on lähellä vararikkoa (default). Kiinan pörssikurssit laskivat 150 % Shanghain indexissä, Siellä oli kupla aivan kuin USD:n ja bond-markkinoilla. Se ei voi olla vaikuttamatta Kiinan talouden infrastruktuuriin, kuten artikkelissa todetaan. http://kingworldnews.com/10-countries-n ... d-the-u-s/
· Asiantuntijat varoittavat, etteivät Parchin sotilastukikohta eikä Bushehtin reaktori ole mukana Iranin kanssa tehdyssä sopimuksessa. Näiden ja muiden potentiaalisten porsaanreikien johdosta Iran pystyy rakentamaan ydinpommeja viikossa. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... aYo5IrxQwA


Lähettänyt Gabriel Eskel


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Israel Update/ Heinäkuu
ViestiLähetetty: 20.07.2015 09:35 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 23.10.2013 17:20
Viestit: 1818
  Kuva

Friday, July 17, 2015
PERJANTAI 17.07.15
1. P5+1 VALTOJEN ja Iranin välinen sopimus on Israelin lehdistössä edelleen etusivun uutinen kaikkine lisukkeineen, analyyseineen ja ennusteineen. Presidentti Barack Hussein Obama ottaa käyttöönsä järeimmät aseensa voidakseen vaikuttaa kongressin jäseniin sopimuksen runnomiseksi epäluuloisen edustuslaitoksen molemmissa kamareissa, joista senaatti on tärkein. Republikaanit voittivat enemmistön molemmissa kamareissa viime vaaleissa, mutta tämä ei takaa voittoa kumpaankaan suuntaan. Obama uhkaa veto-oikeudellaan kaataa kongressin kielteisen päätöksen, ja sen kumoamiseksi kongressi tarvitsee kahden kolmasosan enemmistön. Obama on pannut koko arvovaltana peliin – kuten hän sanoo – ”tämän valtavan riskin ottamiseksi”, mikä tulee vaikuttamaan - ei vain Lähi-Idän alueeseen - vaan koko maailman tulevaan kehitykseen.

RANSKA otti varaslähdön lähettäessään ulkoministerinsä Laurent Fabiuksen Teheraniin neuvottelemaan mullah-hallituksen kanssa. Vaikka Ranska oli kaikkein kiivaimmin vaatimassa, ettei Teheran saa valmistaa ydinaseita, sillä on valtavia taloudellisia etuja valvottavanaan Iranissa, ja siksi kiire olla ensimmäisten joukossa suhteitten uudelleen avaamiseksi mullah-hallituksen kanssa.

Englannin ulkoministeri Philip Hammond sen sijaan lensi Israeliin taivuttaakseen Israelin uppiniskaisen pääministeri Netanyahun luopumaan poliittisesta ja diplomaattisesta toiminnastaan sopimusta vastaan kansainvälisillä areenoilla. Englannin pääministeri David Cameron sanoo maansa haluavan avata uudelleen lähetystönsä Teheranissa, mikä tarkoittaa diplomaattisuhteiden normalisointia. Cameron puhui puhelimessa Iranin presidentti Hassan Rouhanin kanssa eilen vakuuttaen brittihallituksen pyrkivän luomaan kahdenväliset suhteet mahdollisimman pian uuden alun luomiseksi ja suhteiden palauttamiseksi.
Englanti sulki Teheranin lähetystönsä v. 2011 massojen hyökättyä sitä vastaan protestiksi länsimaiden asettamia sanktioita Irania vastaan sen ydinsuunnitelman johdosta. Englanti kuitenkin asetti Teheraniin asiainhoitajan seuravana vuonna, mutta lähetystöä ei avattu uudelleen.

USA:n hallitus pyrkii saamaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen Iranin kanssa neuvotellulle sopimukselle. Sen YK:n lähetystön virkailijat levittivät englanninkielistä sopimusversiota YK:n turvallisuusneuvoston jäsenten keskuudessa. Tämä tapahtui päivä sen jälkeen, kun neuvottelijat Wienissä olivat päässeet yhteisymmärrykseen sopimustekstistä. Edelliseen kokemukseen viitaten tuntuu oudolta tuo kiire, sillä Iran on aiemmissa vastaavissa tapauksissa kyseenalaistanut englanninkielisen version suhteessa omaan farsin-kieliseen versioonsa siitä, mitä lopulta sovittiin. Obaman tarkoituksena lienee painostaa tällä kongressin jäseniä.
USA:n varapresidentti Joe Biden vakuutti, ettei sopimusteksti millään tavoin poista sotilaallisen ratkaisun mahdollisuutta, mutta Joe puhuu joskus pehmosia.

USA:n demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton sanoi puheessaan torstaina, että hän kunnioittaa sopimuksen vastustajien argumentteja, mutta ettei sopimukselle ole käyttökelpoista vaihtoehtoa. Hän sanoi kunnioittavansa niiden
mielipidettä, jotka selvästi ilmoittavat vastustavansa sitä, koska se on virheellinen
eivätkä usko Iranin luotettavuuteen. Hillary puhui Doverissa New Hampshiössä Reutersin mukaan. Hän tunnusti, ettei hän itsekään luota iranilaisiin, mutta koska ei ole toista vaihtoehtoa, hän kannattaa sitä. Hillary Clintonilla uskotaan olevan avainasema senaatin demokraattien kannatuksen muodostumisessa. Hän selitti, että USA menee mukaan sopimuksen toteuttamiseen molemmat silmät avoimina sanoen, että hänen asenteensa on kylmä ja laskelmoiva koskien vain tätä sopimusta.

ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu kutsuu sopimusta ”historialliseksi virheeksi” sen tekstiosan tullessa julkisuuteen lisäten myöhemmin, ettei sopimus sido Israelin käsiä, koska Teheranin hallitus toistaa vaatimustaan Israelin tuhoamiseksi. Pääministeri vakuutti, että Israel tulee puolustamaan itseään kaikissa tilanteissa. Hän vastasi väitteisiin, ettei sopimukselle ole vaihtoehtoa, että hän esitti sellaisen. Israelin oppositio tukee hallitusta Iranin kysymyksessä.

SAUDI ARABIAN ulkoministeri Adel al-Jubeir varoitti Irania torstaina, ettei se saa käyttää sopimusta ”seikkailupolitiikan aloittamiseksi” Lähi-Idässä. Hän esitti ensimmäisen saudiviranomaisen virallisen määritelmän maansa suhtautumisesta sopimukseen, joka antaa Iranille oikeuden säilyttää teknisen valmiutensa ydinpommin rakentamiseksi niin halutessaan. Hän esiintyi ulkoministeri John Kerryn kanssa järjestetyssä foto-op tilaisuudessa. Al-Jubeir painotti maansa kantaa, että Iranin hallituksen tulee käyttää sopimuksen myötä vapautetut sadat miljardit USD maansa talouden ja sen kansan elinolojen kohentamiseksi eikä sekaantumiseksi toisten valtioitten asioihin Lähi-Idässä.
Al-Jubeirin edeltäjä prinssi Saud al-Faisal, joka menehtyi viime viikolla, arvosteli kovin sanoin sopimusta todeten, ettei Iranille tulee antaa ansaitsematonta etua. http://www.timesofisrael.com/un-securit ... next-week/,
http://www.timesofisrael.com/white-hous ... iran-deal/, http://www.timesofisrael.com/sen-schume ... lear-deal/, http://www.timesofisrael.com/we-never-t ... sraeli-tv/,

2. IRANIN kanssa neuvoteltu sopimus, jolla pyritään valvomaan mullah-hallituksen tulevia toimia ydinsuunnitelmansa toteuttamiseksi, tulee vaikuttamaan dramaattisesti öljyn ja kaasun markkinahintoihin maailmalla. Sanktioitten vuoksi Iran pystyy myymään nyt vain puolet normaalista öljyntuotannostaan.
Jos sanktiot poistetaan, Iran pystyy ensi vuonna lisäämään markkinoille 700 000 – miljoona tynnyriä päivässä. Iranilla on 30 miljoonan öljyvarastot valmiina markkinoitaviksi. Koska öljyteollisuus tuottaa raakaöljyä 2 miljoonaa tynnyriä yli markkinatarpeen, Iranin markkinoima kapasiteetin lisäys tulee halventamaan öljyn markkinahintaa. Oil and Gas Investointi julkisti toukokuussa laskelman, jonka mukaan Brent Crude öljyn hinta tulee laskemaan 13 % tai ainakin estämään sen nousemisen, jos Iranin öljynvienti vapautuu sanktioista.

ISRAELIN infrastruktuuriministeri Yuval Steinitz arvioi toukokuussa, että Iranin öljyn ja kaasunviennein vapautumisella sanktioista tulee vaikuttamaan myös Israelin kaasuteollisuuteen. Iranin kaasuvarat ovat n. 40 kertaa suuremmat kuin Israelin. Tämä voi houkutella investoijia siirtämään huomionsa Iranin kaasu- ja öljykenttien edelleen kehittämiseen Israelin kustannuksella.
Toiseksi myös ns. ”puhtaanteknologian” kehittäminen vaihtoehdoksi öljyn käyttämiselle tulee kohtaamaan vaikeuksia rahoittajien löytämiseksi, jos öljyn hinta polttoaineena halpenee entisestään. http://www.jpost.com/Business-and-Innov ... ael-409304

3. JP:n sisarlehden Maariv HaShavuah suorittamaan kyselyn 501 Israelin aikuisen kansalaisen parissa, joka julkistettiin keskiviikkona, antoi seuraavia tuloksia:
78 % vastanneista uskoo, että P5+1 ja Iranin välinen sopimus vaarantaa Israelin turvallisuuden; 15 % ei usko ja 7 % ei sanonut tietävänsä.
71 % vastanneista uskoi sopimuksen nostavan Iranin lähemmäs ydinpommia; 12 % ei usko ja 17 % ei osannut sanoa kantaansa.
47 % kannattaa Israelin ilmaiskuja Iraniin, jos sen todetaan rakentavan ydinasetta; 35 % ei kannata ja 18 % ei tiennyt.
51 % haluaa, että Netanyahu käyttää kaikki vaikutusmahdollisuutensa vaikuttaakseen USA:n kongressiin päätökseen; 38 % ei haluaisi, ja 11 % ei tiennyt.

Gallupissa kysyttiin myös, tulisiko Sionistien Unionin liittyä hallitukseen Iranin sopimuksen johdosta. 52 % vastaajista sanoivat: ei (heistä 84 % Unionin äänestäjiä); 27 % vastasivat kyllä (heistä 10 % Unionin äänestäjiä); 21 % ei tiennyt. Gallupin virhemarginaali on 4.2 %.

Julkisuudessa on kierrellyt huhuja, joiden mukaan Sionistinen Unioni neuvottelee salaa Netanyahun edustajien kanssa liittymisestä halitukseen. Unionin toinen puheenjohtaja kielsi närkästyneenä huhut todeten, että ne ovat täysin perättömiä. Ehkä Livniä ei ole informoitu niistä. Livni epäilee Israelin radion mukaan, että huhut on saanut liikkeelle Meretzin puheenjohtaja Zehava Gal-On. Livni sanoo varmistaneensa asian Herzogilta, joka myös kielsi, että neuvotteluja olisi käyty. Herzog tapasi Netanyahun ennen USA:n matkaansa todeten kannattavansa hallituksen omaksumaa kantaa Iranin kysymyksessä. http://www.jpost.com/Middle-East/Iran/P ... try-409312

4. UUTISOTSIKOITA
· Iranista 18-vuotiaana Hollantiin paennut professori Afshin Ellian sanoo sekä tuskaisesti että ilahtuneena Iranin kanssa neuvotellusta sopimuksesta, että Iran pelasi lännen kanssa kuin harppua. ”Iranin ajatollahit näkivät lännen median hyödyllisenä idioottina, aivan kuin he hyödynsivät sitä 1979 vallan-kumouksen aikana”, hän twiittasi sivullaan sopimuksen tultua hyväksytyksi. Hän toimii lainopin professorina Leiden yliopistossa. http://www.timesofisrael.com/iran-playe ... ry-exiles/
· USA:n neuvottelutiimin jäsen Iranin kanssa Wendy Sherman tunnustaa, että Netanyahun panos oli välttämätön muotoiltaessa sopimustekstiä, vaikka maailmalla enemmän on kiinnitetty huomiota Netanyahun avoimeen vastustukseen neuvoteltuun sopimukseen. Sherman toteaa, että heillä oli hyvin epätavallisen läheiset suhteet Israelin viranomaisiin. Hän sanoi, että yksi Israelin johtavia asiantuntijoita lähetti hänelle E-mailin, jossa hän esitti jatkoneuvotteluja kysymyksistä, joissa yhteiset ponnistelut tuottivat tulosta.
Sherman totesi olleensa yhteydessä ennen sopimuksen allekirjoitusta tiistaina kansallisen turvallisuusneuvonantajan Yossi Cohenin ja ministeri Yuval Steinitzin kanssa informoiden heitä sopimuksen sisällöstä. Hän tunnustaa, että matkan varrella oli muutamia pomppuja, mutta suurelta osin yhteistoiminta pelasi hyvin. Hän kritisoi Israelin moitteita tarkastus-mekanismin kyvystä pystyä estämään Iranin petosyritykset. Hän sanoi, että mekanismi on ennen kuulumattoman saumaton, joskin 24 päivän ilmoitus ennen tarkastusten suorittamista epäilyttävissä kohteissa on kovin lyhyt. Israelissa tämä nähdään toisin päin: Tarkastukset on voitava suorittaa ilman ennakkovaroitusta, ettei Iran ehdi siivota jälkiä ennen tarkastusta. http://www.timesofisrael.com/israel-ess ... -official/
· Pian P5+1 sopimuksen tultua allekirjoitetuksi Iranin korkea kenraali ilmoitti maansa paljastavan oman S-300 ohjusten torjuntaversionsa syyskuussa. Khatam ol-Ambia ilmapuolustusaseman komentaja prikaatinkenraali Farzad Esmayeeli sanoi Fars-uutistoimiston mukaan: ”Ohjusjärjestelmä varustettuna kapasiteetilla estää elektronien sodankäynnin sekä keski- ja pitkänmatkan tutkahyökkäykset liitetään osaksi maan ilmapuolustus-järjestelmää syyskuun 1. päivänä”. Se tulee kattamaan maan etelä- ja kaakkoisosat. Järjestelmä, jota Iran kutsuu nimellä Bavar (usko) 373, on oletettavasti tehty venäläisen S-300 esikuvan mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... aiuFYrxQwA
· USA:n ulkoministeriön tiedottaja John Kirbi luki ministeriön laatiman harvinaisen kovasanaisen lausunnon, jossa Israelia kehotetaan luopumaan arabien muinaisen israelilaisen Susan kaupungin raunioille rakentaman 80 rakennuksen purkamisesta. Kaupunki sijaitsee Har Hevronin alueella Jerusalemin eteläpuolella, sen arabiankielinen nimi on Susya. Onko tässä nähtävissä John Kerryn vastaus Netanyahun vastustukseen P5+1 sopimusta? Israelin oikeuslaitos on käsitellyt asiaa ja puoltaa rakennusten poistamista. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... aixg4rxQwA
· Moskovan juutalaisen museon johtaja Sergei Ustinovia ammuttiin tuntemattoman hyökkääjän toimesta museon ulkopuolella torstaina. Ustinoiv haavoitti vakavasti hyökkäyksessä ja vietiin sairaalaan. Poliisi ja muut viranomaiset tutkivat eri vaihtoehtoja motiivista hyökkäykseen, mutta anti-semitismi on varteen otettava mahdollisuus. http://www.timesofisrael.com/director-o ... assailant/
SÄÄTILÄ tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 21 -31; Suolameri 30 -40: Eilat 28 -41 +C-astetta. Sään näyttää pysyttelevän melko tasaisena lähipäivien aikana, pientä nousua lämpötiloissa. Kinneretin pinta laskee yhden sm:n päivävauhtia.


Lähettänyt Gabriel Eskel


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Israel Update/ Heinäkuu
ViestiLähetetty: 20.07.2015 09:35 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 23.10.2013 17:20
Viestit: 1818
  Kuva

Sunday, July 19, 2015
SUNNUNTAI 19.07.15
1. TÄNÄÄN on juutalaisen kalenterin mukaan 03. Av-kuuta, ja myös ns. ”yhdeksän päivän” aika, joka päättyy yhdeksänteen Av-kuuta. Se päivä, yhdeksäs Av-kuuta, tisha b´Av, on tuottanut juutalaisille heidän historiansa suurimmat katastrofit sekä omassa maassaan että hajaannuksessa, galutissa, maailman kansojen erämaassa. Tämä vuosi 2015, juutalaisen kalenterin mukaan 5775, on shmita-vuosi, jonka aikana maan annetaan levätä, eikä viljaa saa kylvää eikä korjata. Shmita-vuoden jättäminen huomiotta vaatii korvauksen, jonka johdosta juutalaiset ajettiin maanpakoon.
Tämän shmita-vuoden aikana punnitaan juutalaisten aiemmin tekemät synnit ja heille luetaan tuomio sen päättyessä. Siksi tämä aika on Israelille kohtalon kysymys. Shmita-vuosi on joka seitsemäs vuosi, kuten Mooseksen kirjassa määrätään.

Säätilat tänään: Jerusalem 21.30; Tiberias 26 -38; Suolameri 31 -41; Eilat 29 -42 +C-astetta. Lämpötilat noussevat asteen verran ennusteajan kuluessa.

2. ISRAELISSA pohditaan edelleen, mitä P5+1 maiden viime viikon tiistaina solmima sopimus Iranin kanssa merkitsee juutalaisvaltiolle. Erään artikkelin mukaan sen ensimmäisiä opetuksia on taas kerran, ettei Israel voi koskaan jättää puolustustaan vieraan käsiin, sen on itsensä valmistauduttava kaikkien mahdollisuuksien varalle.
Toinen artikkelin kirjoittaja totea lakonisesti, ettei sopimus jätä Israelille muuta mahdollisuutta kuin pommittaa Iranin ydinlaitokset. Viimeisten vuosien varrella amerikkalaiset asiantuntijat totesivat, että Israel menetti suotuisimman mahdollisuuden muutamia vuosia sitten, tänään se on paljon vaikeampaa.

OBAMAN hallitus levittää YK:ssa päätöslauselmaesitystä, jolla pyritään suojaamaan Iranin ydinlaitokset ulkopuolista hyökkääjää vastaan. Käytännössä se tarkoittaa P5+1 maita, ja ennen kaikkea Yhdysvaltoja ja NATO:a, jotka varmistavat niiden turvallisuuden. Jos Israelin ja/tai Saudi Arabian johtaman GCC:n, - joita pidetään potentiaalisina hyökkääjinä - koneet pyrkivät Iranin ilmatilaan, niitä vastassa ovat USA:n hävittäjä-koneet ja ilmatorjunta. USA:n tiedustelu on varmaan sekin velvoitettu pitämään Iranin sodanjohdon ajan tasalla potentiaalisista hyökkäysaikeista. Tämä kaikki osoittaa Obaman hallituksen päättäväisyyden muodostaa Lähi-Itään uusi voimatasapaino, joka perustuu USA:n tukemaan vahvaan Iraniin. Tämän uuden politiikan muotoutumisen tulokset alkanevat näkyä seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana.

SAUDI ARABIA on varoitellut Irania turvautumisesta seikkailupolitiikkaan ja luopumaan Lähi-Idän tasapainotilanteen horjuttamisesta, mutta käytännössä sen mahdollisuudet vaikuttaa Iranin ja USA:n voima-akselin muotoutumiseen ovat varsin vähäiset. GCC, Persianlahden maiden yhteistoimintaneuvosto, toimii jäsenmaitten välisten ongelmien ratkomiseksi, eikä sillä ole sotilaallista yhteistoimintaa, koska ne luottivat USA:n antamiin turvatakuisiin. Nyt ne havaitsevat avuttomuutensa voimistuvan Iranin uhkan alla. Arabisanonnan mukaan aseeton mies on alaston.
Saudi Arabia kääntyi jo Venäjän puoleen, jonka kanssa se solmi monivuotisen, laajan aseidentuonti-sopimuksen. Siihen sisältyy myös 16 ydinvoimalan suunnittelu ja rakentaminen Saudi Arabiaan, mikä toteutetaan lähivuosien aikana. Saudit ovat neuvotelleet Pakistanin kanssa valmiin ydinpommin ja ohjuskaluston ostamiseksi.

KUUDEN länsimaan neuvottelema sopimus Iranin kanssa takaa presidentti Obaman tulkinnan mukaan, ettei Iran tule koskaan saamaan ydinasetta. Sopimustekstissä
kuvataan, että määrätyt rajoitukset uraanin rikastamiseksi ja uusien nopeampien sentrifugien asentamista ja käyttöä rajoitetaan määrävuosien aikana. Tekstissä esitetään useita vaihtoehtoisia vuosimääriä – 8 vuotta tai 10 tai 15 vuotta, mutta jätetään selittämättä, mitä rajoitukset sisältävät ja miten niiden valvomista suoritetaan. Käytännössä valvonta kuuluu IAEA:n vastuulle, mutta sen oikeutta tarkastusten suorittamista sopimusrikkomuksia suorittavissa laitoksissa rajoitetaan ja vaaditaan ennakkoilmoitusta 24 päivää ennen tarkastusta.
Sopimusta tutkineet asiantuntijat - joista Olli Heinonen on yksi – toteavat yksikantaan, että se on täynnä reikiä ja epätäsmällisyyksiä, mikä takaa sen johtavan katastrofiin, ennemmin tai myöhemmin. Tarkkailijat sanovat, että USA:n neuvottelu-tiimi ulkoministeri John Kerryn johdolla antoi periksi lähes kaikissa kiista- kysymyksissä. Iranin presidentti Hassan Rouhani toteaa tyytyväisenä, että Iran sai kaikki haluamansa vaatimukset sopimusasiakirjaan.

IRAN juhli muiden muslimimaiden tapaan ramadan paastokuukauden päättymistä eid al-Fidr juhlallisuuksilla ja massamielenosoituksilla. Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei sanoi videoidussa puheessaan, ettei sopimus länsimaiden kanssa muuta Iranin diplomaattista suuntausta mitenkään, eli USA on edelleen suuri ja Israel pieni saatana, joka tulee poistaa maailman kartalta. Hän sanoi: ”Olemme toistaneet, ettemme neuvottele USA:n kanssa alueellisista tai kansainvälisistä suhteista. Tästä on muutamia poikkeuksia, joista keskustelut ydinohjelmasta on yksi, ja josta neuvottelimme USA:n kanssa omien intressiemme vuoksi”. Khamenei puhui moskeijassa todeten, että Iranin ja USA:n intressit ovat käänteiset. Kansa poltti USA:n ja Israelin lippuja huudelleen kuolemaa USA:lle ja Israelille. Khamenei vakuutti maansa tukevan edelleen ystäviään alueella luetellen maita kuten Palestiina, Jemen, Syyria, Irak, Bahrain ja Libanon, eli terrorismi jatkuu ja voimistuu Lähi-Idässä.

IRANIN taloudelliset mahdollisuudet paranevat oleellisesti sanktioitten vähitellen poistuessa, ehkä suurelta osin jo kuluvan vuoden aikana. Ulkomaisiin rahalaitoksiin jäädytetyt Iranin varat ovat 100 -150 miljardia USD, ja viennin vapauduttua dollarivirta alkaa vuotaa maahan. Iranin raakaöljyn alkaessa virrata länsimaihin Opec voi joutua sisäiseen kriisiin, koska öljyä on maailmalla yli tarpeen. Iranin öljyvarat ovat maailman neljänneksi ja kaasuvarat maailman toiseksi suurimmat. Israelissa pelätään, että rahoittajien huomio voi kääntyä Israelin kaasukentistä Iranin vastaaviin, etenkin, kun Israelin hallitus ei ole pystynyt määrittelemään valtion osuutta voitonjaosta ja uusien kenttien etsimisestä.

USA:n ulkoministeri John Kerry puolusti Kongressin edessä kuuden johtavan maan neuvottelemaa sopimusta Iranin kanssa todeten, että jotka kritisoivat sopimusta ja kuvittelevat, että sopimus olisi voinut olla parempi, elävät fantasiamaailmassa.
Hän kritisoi myös kongressin jäseniä todeten, että he arvostelevat sopimusta, vaikka eivät ole edes lukenet sitä tai tutkineet sen sisältöä. Netanyahu, jolle hän soitti sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, kuuluu Kerryn mielestä unelmoijiin, jotka eivät ole pystyneet esittämään parempaa vaihtoehtoa. http://www.jpost.com/Middle-East/Iran/K ... hed-409435
Iranin mullahhallituksen ja sen johtavan suurajatollahin Khamenein jatkamat USA:n vastaisen sanalliset hyökkäykset kummastuttavat. Pohjustaako hän mahdollisesti Iranin pitkän tähtäyksen suunnitelmia USA:n tuhoamisesta esim. EMP-iskun kautta? Toisaalta islamin ”teologia” sallii valehtelun vääräuskoiselle, jos sillä voi pelastaa henkensä tai edistää Allahin asiaa. Tämä tukee olettamuksia, että Iran solmii sopimuksia kristittyjen maiden kanssa tiedostaen alusta lähtien, ettei sillä ole tarkoitustakaan pitää kiinni niiden sanamuodoista. http://www.jpost.com/Middle-East/Muslim ... end-409429

3. YESH ATID puolueen puheenjohtaja/perustaja entinen talousministeri Netanyahun hallituksessa Yair Lapid jatkaa pääministerin arvostelua varsin kärjekkäin sanoin.
Hän sanoo, että kuuden johtavan maan neuvottelema sopimus Iranin kanssa on suurin virhe, mitä Israelin hallituksessa on koskaan koettu.
Lapid vierittää syyn epäonnistumisesta lähes yksinomaan Natanyahun hartioille ja vaatii tutkimuskomitean asettamista tutkimaan pääministerin toimia.

”Pohjimmainen havainto on se, että sopimus on suurin virhe Israelin ulkopolitiikassa, mitä koskaan on koettu. Koskaan emme ole kokeneet sellaista poliittista eristämistä, jolloin meillä ei ole edes USA:n tukea turvanamme”, Lapid kertoi Armeijan Radion lähetyksessä. ”Koska Netanyahu ei halunnut jakaa kuormaansa kenenkään kanssa – hän halusi saada kaiken kunnian itselleen ”Mr Iran” – nyt hänen tulee vaivautua kertomaan Israelin kansalle, miten hänen politiikkansa on voinut täysin romuttua”.

MINISTERI Zeev Elkin, joka vastaa maahanmuuttajista ja heidän sopeutumisestaan, vastaa Lapidin kritiikkiin todeten, ettei hän muista Lapidin eronneen hallituksesta aikana, jolloin Netayahu pyrki vaikuttamaan maailman ja USA:n mielipiteeseen Iranin kanssa neuvotellusta sopimuksesta. Elkin selittää, että Netanyahu vaikutti enemmän kuin kukaan pyrkiessään varoittamaan Iranin ydinaseesta.
Knessetin ulko- ja turvallisuusvaliokunnan puheenjohtaja Tzahi Hanegby kritisoi samoin Lapídin hyökkäyksiä Netanyahua vastaan pitäen niitä kohtuuttomina. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... atQx4rxQwA

4. UUTISOTSIKOITA
· Gazassa räjäytettiin kuusi autoa ilmeisessä koordinoidussa iskussa Hamasin ja Islamic Jihadin virkailijoita vastaan. Kaksi ihmistä haavoittui iskussa. Pommit räjäytettiin Gazan kaupungin Sheikh Radwan lähiössä sunnuntai-aamuna. Pommien asettajista ei ole varmuutta, mutta IS:n agentteja epäillään. http://www.timesofisrael.com/series-of- ... njuring-2/
· Hamasin taholta ilmoitetaan, ettei se suostu neuvottelemaan kahden israelilaisen palauttamisesta, ennen kuin Israel vapauttaa 54 arabia, jotka vapautettiin 1027 vankien vaihdon yhteydessä Gilad Shalitia vastaan, mutta jotka Israel pidätti uudelleen heidän rikottuaan lupauksensa luopua terrorista. Hamasilla on myös israelilaisten sotilaitten jäännöksiä. http://www.timesofisrael.com/hamas-no-t ... men-freed/
· Saudi Arabia ilmoittaa murskanneensa IS:n hyökkäysoperaation maassa
pidätettään 431 IS:n jäsentä kuningaskunnassa. Sopimuksen voimistama
Iran on todellinen uhka saudeille, mutta se käyttää hyökkäyksiin Saudi Arabiassa IS:n jäseniä ja Jemenissä houti-kapinallisia. Saudi Arabia ja Gulf maat suostuivat USA;n johtamaan operaation IS:n joukkoja vastaan Syyriassa ja Irakissa. http://www.timesofisrael.com/saudi-arab ... 1-members/
· Islamistit surmasivat viisi Egyptin armeijan sotilasta armeijan asettamassa tarkastusapisteessä Sheikh Zuwaidan kaupungissa. He käyttivät iskussa rakettikranaatteja. Mena uutistoimiston mukaan iskussa kuoli ainakin viisi sotilasta ja 7 haavoittui. Isku aloitti taistelut sotilaitten ja islamistien välillä. Egyptin turvallisuusvirkailija kertoi AP:n toimittajalle, että hyökkäykset tehtiin kahta tarkastuspistettä vastaan Sheikh Zuwaiban kaupungin lähellä. http://www.timesofisrael.com/militants- ... -in-sinai/
· USA:n turvallisuusvirkailijat vakuuttavat, että USA tulee huolehtimaan Israelin, Gulfmaiden ja Saudi Arabian turvallisuudesta Iranin kanssa solmitun sopimuksen johdosta, jonka ne pelkäävät johtavan Iranin ydinpommiin. USA kuitenkin selittää, että tuki annetaan yhteisten ja yksittäisten harjoitusten ja koulutuksen muodossa, mutta ei hyökkäysaseina. USA:n puolustusministeri Ash Carter lensi tänään Israeliin, josta hän jatkaa matkaansa Saudi Arabiaan ja muihin liittolaismaihin Lähi-Idässä. Entinen Obaman hallituksen jäsen suositteli, että USA toimittaa Israelille B-52 pommittajia ja Bunker Buster pommeja, jotka pystyvät tunkeutumaan syvälle maaperään. Israel torjui USA:n aiemman tarjouksen sotilasyhteistyön kehittämiseksi, ettei sen katsottaisi tarkoittavan, että Israel hyväksyy Iran sopimuksen. Israel haluaa diplomaattisten suhteitten palauttamista luottamuksellisiksi entiseen tapaan. http://www.timesofisrael.com/us-securit ... cials-say/
· Jerusalemin rabbiinisen oikeuden kahta virkailijaa epäillään lahjoman vastaanottamisesta lasten haltuunottotapauksessa avioeron yhteydessä. http://www.timesofisrael.com/bribery-al ... cal-court/
· Washingtonin maamerkkinä tunnettu Empire State Building kunnioitti muslimien ramadanin päättymistä eid al-Fitr juhlien yhteydessä valaisemalla tornin huipun vihreäksi. Rakennuksesta vastaava virkailija sanoo, että samaa valaisemista toistetaan useiden muiden uskonnollisten juhlien yhteydessä kunkin toivoman värin mukaan. Torni valaistaan normaalisti valkoiseksi.
http://www.timesofisrael.com/empire-sta ... n-for-eid/
· Ali Khamenei ylistää kansanmassojen huutoja USA:n ja Israelin kansojen surmaamiseksi. Hän puhui kansalle lauantaina eid al-Fitr tilaisuudessa., http://www.timesofisrael.com/irans-kham ... nd-israel/
· Jyväskylän luterilainen seurakunta sen sijaan kunnioitti muslimien ramadanin päättymistä antaen kaupungin muslimeille luvan käyttää Keljon kirkkoaan, kuten uutislähteet kertovat. Valistus näyttää ehtineen sinne ”Käpykyläänkin”, kuten tamperelaiset Jyväskylää vähättelevät. Haluaisinpa nähdä tilanteen, jossa muslimit sallivat kristittyjen käyttävän moskeijaansa. Vakavasti puhuen, valistamattomat kirkkoherra ja -neuvosto leikkivät tulella eivätkä ymmärrä, mihin se voi johtaa.
· Hizbullah pidätti Libanonissa 175 omaa miestään, koska he kieltäytyivät taistelemasta Bashar Assadin armeijan tukena Syyriassa. Taistelukelpoisista miehistä alkaa olla puutetta sekä Assadin että Hizbullahin joukoilla. http://www.timesofisrael.com/hezbollah- ... -in-syria/
· Chattanoogan kaupungin muslimit ovat ahdistuneet asemastaan, kun muslimi ampui kuoliaaksi 4 USA:n armeijan merijalkaväen sotilaita ja poliiseja. Murhaaja oli tiettävästi Muhammad Youssef Abdulazeez. Muslimit vakuuttavat olevansa sata prosenttisesti USA:n kansalaisia ja tuomitsevat murhan, jonka he pelkäävät sotkevan heidän hyvän mainensa kaupungissa. http://www.timesofisrael.com/chattanoog ... shootings/
· Hamasin johtajiin kuuluva Khaled Mashaal näkee nuhteitten kohentumisen hänen johtamansa delegaation vieraillessa Saudi Arabiassa. He tapasivat kuningas Salmanin, kruununprinssi Muhammad bin Nayefin ja varakruunun-prinssin Mohammed bin Salmanin. Delegaation jäsen Salah Bardawi kehui ystävällistä tapaamista, minkä hän uskoi johtavan suhteitten kohentumiseen. http://www.jpost.com/Middle-East/Breakt ... bia-409438


Lähettänyt Gabriel Eskel


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Israel Update/ Heinäkuu
ViestiLähetetty: 24.07.2015 18:39 
Poissa
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: 23.10.2013 17:20
Viestit: 1818
  Kuva

Wednesday, July 22, 2015
KESKIVIIKKO 22.07.15
1. AAMU alkoi aurinkoisena joskin heikon pilviverhon suojatessa auringon pahimmalta paahteelta. Aurinko alkoi juuri nousta jonkin verran kuuden jälkeen punertaen itäistä taivaanrantaa käydessäni hakemassa lehden kadun varrelta. Lämpömittarimme näytti 22 astetta, mikä enteilee hellettä täksi päiväksi. Ennusteiden mukaan lämpötila noussee huomenna 24 asteen tienoille pääkaupungin alueilla, Tiberiassa, Suolamerellä ja Eilatissa selvästi yli 40astetta.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 22 -32; Tiberias 27 -40; Suolameri 33 -43; Eilat 30 -43 +C-astetta. Näin ovat marjat JP:n mukaan, Times of Israel (ToI) antaa pari astetta alhaisempia lukuja, mutta lämmintä riittää joka tapauksessa. On kesä ja kärpäset!

2. IRAN on aloittanut oman tulkintansa julkistamisen viikkoja kestäneiden neuvottelujen ja tiistaina allekirjoitetun sopimusasiakirjan sisällöstä, kyseenalaistaen sen oleellisimpia kohtia todeten samalla, että niiden länsimaiden joukossa, joitten edustajat allekirjoittivat sopimuksen, on valtioita, joiden uskottavuuteen ei voida luottaa.
Kuin osoittaakseen tukeaan vanhaan lausumaan: ”Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan!” Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei piteli toisella kädellään automaattiasetta suuri ammuslipas paikoilleen asennettuna kiväärinperää lattiaan tukien puhuessaan massoille Teheranin eid al-Fitr paastokuukauden lopettamistilaisuudessa. Kansa poltti samalla Israelin ja USA:n lippuja huudelleen kuolemaa molemmille Khamenein osoittaessa vinosti myhäillen hyväksymistään ison ja pienen saatanan tuhoamiseksi.

USA:n ulkoministeri John Kerry, jonka kehonkieli (bodylanguage) osoittaa osittaista hämmennystä ja häpeääkin kuin pieni poikanen, joka jäi kiinni varastettuaan äitinsä pikkuleipärasiasta. Hän sanoi olevansa hämmentynyt (disturbet) Iranin aloittamista sanallisista hyökkäyksistä länsimaita kohtaan näin pian sopimuksen saatua myös yksimielisen hyväksymisen YK:n turvallisuusneuvostossa äänin 15 -0.
USA:n kongressin jäsenet ovat ärtyneitä Obaman hallituksen alistettua sopimuksen YK:n turvallisuusneuvoston päätettäväksi, vaikka kongressi vasta aloittaa sen tutkimisen, jolle on varattu aikaa 60 vuorokautta.
Obaman taktiikkana oli ohittaa kongressin käsittely kokonaan. YK:n päätöksen jälkeen kongressin asiaksi jää vain sen ratifioiminen, mutta YKTN:n päätös on joka tapauksessa voimassa, ja sitä toteutetaan jo käytännössä.

RANSKA aloitti maailman mahtivaltioiden ”canossan matkat” Teheraniin voidakseen kääriä päältä parhaat sopimukset. Saksan lähetti Iraniin apulaiskansleri ja talouden ministerin Sigmar Gabrielin, joka esitti isännilleen vaatimuksen Teheranissa, että Iranin tulee tunnustaa Israelin valtio ja lopettaa tulikiven katkuiset hyökkäyksensä juutalaisvaltiota vastaan. Saksa on huolissaan myös Iranin ihmisoikeustilanteesta, mikä vain pahenee. Gabriel matkusti Teheraniin sunnuntaina 3 päivän viralliselle vierailulle, mikä sai aikaan vastalauseiden myrskyn kotimaassaan.
Berliinin demarien nuorisojärjestön (Juso) puheenjohtaja Kevin Kynert kyseli RadioEinsin haastattelussa: ”Eikö Saksa tehnyt tarpeeksi eliminoidakseen Iranin mahdollisen ydinohjelman, vai olivatko taloudelliset intressit nii8n suuret, että ne miehittivät tärkeimmän sijan?” Hän jatkoi todeten, että presidentti Rouhanin aikana Iran teloitti enemmän kansalaisiaan kuin presidentti Ahmadinejadin aikana. ”En halua nähdä hirtettyjen ihmisten roikkuvan saksalaisten nostokurkien nokassa, enkä halua aloittaa kauppasuhteita tämän valtion kanssa”.
Saksan ja Israelin välisen ystävyysseuran lausunnossa todetaan, että Gabrielin vierailu Iranissa antaa täysin väärän viestin Teheranin mullah hallitukselle.

IRANIN ulkoministeriön tiedottaja Marzieh Afkham vastasi maanantaina Gabrielin vaatimuksiin ihmisoikeuksien parantamiseksi todeten, että ”luonnollisesti meillä on omat huolemme ja näkemyksemme olevista uhkakuvista mukaan lukien sionistisen hallitukset uhkaukset ja kriisien juuret alueella. Meillä on täysin erilaiset näkemykset kuin Saksalla koskien määrättyjä kysymyksiä Lähi-Idän ongelmista. Olemme täysin ilmaisseet näkemyksemme eri neuvotteluissa, eikä tässä ole mitään uutta”.
FARS-uutistoimiston mukaan Gabrielin vierailu herätti vastakohtaisuutta Iranissa.

RANSKAN ulkoministeri Laurent Fabius arvioi, että vaikka Ranska otti neuvotteluissa varsin kärkevän asenteen Iranin ydinteollisuuteen, hän ei usko sen vaikuttavan Ranskan ja Iranin välisiin kauppasuhteisiin, koska Ranskalla oli niissä merkittävä ja johtava rooli etenkin auto- ja öljynjalostus-teollisuuden alueilla.

IRANIN sisällä kovan linjan edustajat aloittivat sopimuksen kritisoimisen. Iranin vallankumouskaartin komentaja Qassem Solemani piti sopimusta mahdottomana hyväksyä. Vallankumouskaarti ja sen komentaja Soleimani vapautettiin sopimuksessa sanktioista. Ulkoministeri Mohammed Javad Zarif puolusti sopimusta sanoen, että neuvotteluissa otetaan ja annetaan, mutta että Khamenein tärkeimpinä pitämät vaatimukset pystyttiin toteuttamaan.
Ali Akbar Valejati, Khamenein tärkein neuvonantaja, totesi, ettei sopimus ole täysin odotusten mukainen, mutta ei myöskään tyrmännyt sitä täysin. http://www.jpost.com/Middle-East/Iran/T ... ael-409761

3. AMERIKASSA pidetty Pew-mielipidetutkimus, joka julistettiin tiistaina, osoittaa amerikkalaisten suhtautuvan hyvin epäilevästi Iranin ja P5+1 maiden väliseen sopimukseen. Kaikkiaan 54 % ilmoittaa, että heillä on vähäinen (33 %) tai olematon (21 %) luottamus, että USA tai kansainväliset yhteisöt pystyvät valvomaan Iranin toimia pitää kiinni sopimusehdoista.
38 % vastanneista ei luota Iraniin ja 35 % ilmaisi luottamuksensa Iraniin horjuvan. Niiden 79 %:n joukossa, jotka sanoivat kuulleensa sopimuksesta, 48 % sanoivat vastustavansa sitä, kun 38 % sanoi hyväksyvänsä sen. 14 % ei tiennyt. Demokraateista 69 % hyväksyi sopimuksen, republikaaneista vain 22 %.
Amerikkalaiset eivät näytä uskovan, että Iranin ja USA:n välit paranevat sopimuksen myötä. 42 % arvioi, että sillä on vähäinen tai olematon vaikutus suhteisiin. 28 % uskoo suhteitten huonenevan entisestään. http://www.timesofisrael.com/poll-most- ... nuke-deal/

4. JUUTALAISJÄRJESTÖISTÄ Amerikassa AIPAC vastustaa sopimusta, JSTREET kannattaa sitä. Tämä aloittaa AIPACIN taistelun Valkoista Taloa, eli käytännössä Obaman hallitusta vastaan. Tuhansien juutalaisjärjestöjen johtajat ovat soitelleet Valkoiseen Taloon, jossa varapresidentti Joe Biden on asetettu uhrilampaaksi, jota juutalaisjohtajat solvaavat ja haukkuvat ja nimittelevät – tosin joukossa lienee runsaasti myös myönteisesti suhtautuvia, sillä USA:n juutalaiset ovat perinteisesti vasemmistolaisia ja edelleen kannattavat Obamaa.
Obama sanoi puhuessaan veteraanien tilaisuudessa, että ”Sopimus säästää amerikkalais-sotilaitten henkiä poistamalla hedelmättömiä taisteluluja”.
Israelille myönteinen AIRPAC pitää yhteisen tilaisuuden kongressin jäsenten kanssa. Israelin pääministeri Netanyahu on esiintynyt useissa puhe-ohjelmissa pyrkien selvittämään omaa kantaansa, mutta hänen odotetaan muuttavan puheittensa sävyä. YKTN:n päätöstä ei voi muuttaa, ja siksi huomio on kiinnitettävä enemmän suoraan Iranin valtion toimiin ja sen Lähi-Idän tasapainoa häiritsevään aktivisuuteen, joista Iranin rooli terrorismin rahoittamisessa ja tukemisessa on oleellisin ja sen uskotaan nyt sanktioitten höllentymisen myötä lisääntyvän ja muuttuvan entistä radikaalimmaksi.

LÄHIAJAN huomio kiinnittyy Kongressiin, joka äänestänee pian Iranin Wienin sopimuksesta. Voidakseen tappaa sen kokonaan kongressi tarvitsee kahden kolmasosan, minkä saaminen voi osoittautua vaikeaksi uudessa tilanteessa. Kongressilla on 2 kuukautta aikaa tutkia sopimusta ennen äänestystä. http://www.timesofisrael.com/the-campai ... -personal/
5. UUTISOTSIKOITA
· Iranin apulaisulkoministeri Abbas Araqchi sanoi tiistaina, ettei allekirjoitettu sopimus maailman johtavien valtioitten kanssa pienennä Iranin sotilaallista voimaa eikä rajoita sen ohjuskalustoa, ja että Iran tulee jatkamaan alueen liittolaistensa aseistamista. Ali Khamenei vakuutti puheessaan, että Iran tulee jatkamaan aiempaa politiikkansa ja tukemaan liittolaisiaan luetellen useimmat Lähi-Idän kriisipesäkkeet unohtamatta Syyrian ja Irakin hallituksia, Jemenin ja Bahrainin kansoja tai Libanonin ja palestiinalaisten ahdinkoa. Viime vuonna Khamenei sanoi Iranin aseistavan PA:n arabeja, kunnes Israel on tuhottu asein tai alueen asukkaiden kansanäänestyksen kautta. http://www.timesofisrael.com/irans-depu ... ur-allies/
· USA:n puolustusministeri Ash Carterin Israelin vierailu toteutettiin salaisuuden verhon suojassa, eikä 3-päiväisen vierailun jälkeen annettu USA:n pyynnöstä yhteistä julkilausumaa. Carter jatkoi matkaansa Jordaniaan, Saudi Arabiaan ja Gulfmaihin. Vierailun tarkoituksena lienee yrittää tyynnytellä ärtyneitä mielipiteitä, mutta ei tarjota hyökkäysaseita. USA tarjosi niitä Israelille, mutta BIBi ei halunnut antaa kuvaa, että hän hyväksyy kompensaatiot Iranin sopimuksesta ja kieltäytyi. BIBI:n tulee kulkea hyvien varoen, ettei hauras hallitus-yhteistyö häiriinny. Isaac Herzog on kiinni Livnin esiliinan helmassa eikä voi liittyä hallitukseen, vaikka haluaisi. BIBI ja Livni eivät suuren egonsa vuoksi mahdu samaan hallitukseen, vaikka maan edun kannalta Labourin liittyminen hallitukseen olisi enemmän kuin tarpeellinen. Pääministeri Netanyahu antoi lausunnon keskusteltuaan sekä Carterin että Italian pääministeri Matteo Renzin kanssa tuntikausia edelleen harmitellen Iranin Wien-sopimusta. Carter sanoi vain sen verran, että BIBI puhui hyvin suorasukaisesti suljetuissa keskusteluissa. http://www.timesofisrael.com/us-defense ... r-meeting/
· Israelin apulaisulkoministeri Tzipi Hotoveli – BIBI toimii itse ulkoministerinä – varoittaa Euroopan maita tukemasta NGO-järjestöjä, jotka mustaavat Israelin nimeä ulkomailla ja uhkaavat vieraitten agenttien lainsäädäntöä. Hän mainitsi erikseen nimeltä B´Tzelemin ja toisen Peace Now, jotka muiden ohessa tarkkailevat erityisesti IDF:n sotilaitten toimia tarkastuspisteissä ja tiesuluilla raportoiden havainnoistaan - useimmiten ilman referenssejä - ulkomaiden hallituksille ja Israelin vastaisille järjestöille. Esim. YK:n instituutioiden Israelin vastaiset lausunnot perustuvat valtaosin NGO-järjestöjen keräämiin tietoihin ja raportteihin. Hotoveli sanoo, että ulkomaisten diplomaattien tulee Israelin matkallaan vierailla Länsimuurilla osoituksena juutalaisten oikeudesta Temppelivuoreen. http://www.timesofisrael.com/deputy-for ... ng-groups/
· Ranskan presidentti Francoise Hollande julkaisi sunnuntaina omaperäisen esityksen, jossa hän kehottaa talousongelmien parissa rääpiviä EU-maiden hallituksia luovuttamaan kaiken itsemääräämisoikeutensa Euroopan federatiiviselle hallitukselle. Käytännössä tämä tarkoittaisi Euroopan Yhdysvaltojen muodostamista. Hän kiteyttää sanomansa näin: ”Uhka ei ole liian paljon Eurooppaa (tai sen valvontaa), vaan liian vähän sitä”. http://www.talkmarkets.com/content/us-m ... m=referral
· Ranskan valtion syyttäjä on sulkenut Arafatin väitettyä myrkyttämistä koskevan jutun kansiot toteen näyttämättömänä. http://www.timesofisrael.com/french-pro ... poisoning/
· Hamasin poliittisen toimiston johtajan Khaled Mashaalin johtaman delegaation vierailu Saudi Arabian pääkaupunkiin, jossa he tapasivat kuningas Salmanin ja hänen kruununprinssejään, on herättänyt poliittiset analyytikot arvioimaan, onko kyseessä uusi diplomaattinen kehitys koskien palestiinalaisten nimellä kulkevien arabien ja Iranin välisiä suhteita. Iran on ollut PA:n ja Gazan arabien uskollinen tukija pienistä häiriötekijöistä huolimatta ja sitä Khamenei edelleen vakuuttaa. Mashaalin taholta on pyritty vaimentamaan vierailun aiheuttamia ristiaallokkoa samalla kuitenkin todeten, että vierailu oli onnistunut ja yhteistyötä jatketaan. Iranin taholta ilmaistaan huolta ja ylenkatsetta, sillä Saudi Arabia ja Iran ovat nousemassa vahvimmiksi kilpailijoiksi Lähi-Idän johtavasta maasta. USA tukee Irania Saudi Arabian kustannuksella, mitä Ash Carter yrittää selvitellä. Saudit pyrkivät saamaan välittäjän osan PA:n ja Gazan arabien sekä Egyptin välisissä neuvotteluissa, joissa Egyptin on toiminut välittäjän roolissa. http://www.timesofisrael.com/in-hamass- ... p-to-iran/
· PA:n arabit pieksivät tiistaina Hebronissa 19-vuotiaan nuorukaisen kuoliaaksi syyttäen häntä taikuuden harjoittamisesta. Mies oli mieleltään häiriintynyt. Poliisi ja paikalle saapuneet lääkintävirkailijat voivat vain todeta tapahtuneen. Nuorukaisen surmaamiseen osallistui useita henkilöitä, mutta poliisi pidätti kaksi henkilöä, naisen ja miehen, joiden sanotaan harjoittavan exorcismiä, pahojen henkien ulos ajamista, mikä toteutettiin hakkaamalla epäiltyä. Nuorukainen vietiin sairaalaan, jossa hänet todettiin kuolleeksi. Helmikuussa kuoli 17-vuotias arabityttö, josta parantajat pyrkivät ajamaan pahat henget ulos kaataen väkisin suolavesisekoitusta hänen kurkustaan alas. Kaksi muuta aiempaa kuolemantapausta rekisteröitiin henkien ulosajamisen yhteydessä v. 1998 ja 2011. http://www.timesofisrael.com/mentally-i ... -exorcism/
· Iran ostaa Venäjältä sata lentokoneitten tankkauskonetta IL78 MKI (Naton Midas) voidakseen yltää koneillaan kaikkialle Lähi-Idässä aina 7 300 km:n päähän tukikohdastaan. Tankkauskone voi tankata 6 -8 konetta samanaikaisesti. Tilaus jätettiin viime viikolla DF:n mukaan, mutta se on vastoin äsken solmittua Wienin sopimusta P5+1 maiden ja Iranin välillä. http://www.debka.com/article/24759/Iran ... -Mid-East-
· PA:n arabit aloittivat mielenosoituksen Birginissä Jeninistä länteen IDF:n pyrkiessä keskiviikkona pidättämään etsimänsä terroristin. Syntyneen kahakan aikana rajapoliisit surmasivat 21-vuotiaan mielenosoittajan. Sotilaat pidättivät Muhammed Ali Atiqin PA:n lähteen mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... a9bjorxQwA, http://www.timesofisrael.com/palestinia ... urces-say/,
· Rajapoliisi pidätti 120 PA:n arabia, jotka laittomasti pyrkivät Israelin puolelle. Pidätettyjen joukossa oli tunnettuja rikollisia, osan katsottiin aiheuttavan turvallisuusriskin. Tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana tunkeilijoita pyrki Israeliin lähellä Oranitia ja Rosh HaAyinia. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Confl ... ael-409784
· Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi on pyrkinyt rajuilla otteilleen murskaamaan maassaan toimivat ääriliikkeet, joista Muslimiveljeskunta on ollut tärkein kohde. Nyt IS:n tunkeuduttua näyttämölle panokset kasvavat ja tunnelma tiivistyy. Egyptin turvallisuusjoukkojen etsityin mies Hisham al-Ashmawy, entinen erikoisjoukkojen upseeri, mutta islamistien joukkoihin liittynyt mies, sanoo julkaisemassaan tiedotteessa julistaneensa pyhän sodan, jihadin, Egyptin hallitusta vastaan. Egyptin armeijasta islamisteihin karanneet upseerit aiheuttavat suuren vaaratekijän presidentti Isisin pyrkimyksille islamistien hajottamiseksi, sillä heidät on koulutettu länsimaisten menetelmien mukaan ja he tuntevat armeijan ajattelutavan ja voivat helposti esiintyä sotilaina iskuissaan armeijan tukikohtiin. http://www.jpost.com/Middle-East/Wanted ... isi-409779
·

Lähettänyt Gabriel Eskel


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Tämä viestiketju on lukittu. Et voi vastata tai muokata viestejäsi  [ 14 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2  Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy

Tämäkin on ilmainen foorumi, jonka tarjoaa munfoorumi.com

Ilmoita asiaton sisältö

Muuta yksityisyysasetuksia