Ajantasatietoa Israelista/ Marraskuu

Tiedotuksia jotka koskevat Israelia

Ajantasatietoa Israelista/ Marraskuu

ViestiKirjoittaja noomi » 03.11.2016 08:12

    Kuva


Keskiviikko 02.11.2016
Julkaistu keskiviikko, 2.11.2016 , kirjoittanut Gavriel Eskel

KESKIVIIKKO 02.11.2016
01. TÄYTYYPI olla tarkkana, että edes päivämäärä tulee kirjoitetuksi oikein, niin nopeasti aika kuluu. Tänään alkoi marraskuun toinen, juutalaisen ajanlaskun mukaan Heshivan kuun 1. päivä, kosteana, viileänä ja sumuisena eilisten tihkusateitten jälkeen.
Tänään satoja reformoituja ja konservatiiveja edustavien juutalaisten juutalaisryhmien edustajia kokoontuu Länsimuurille – kuten he sanovat – ”kansan tottelemattomuusrukouksiin” yhdessä ”Naiset Muurilla” (Women of the Walls) aktivistien kanssa. Satojen aktivistien kokoontumisella Temppelivuoren juurelle halutaan protestoida hallituksen kyvyttömyyttä vastaan ratkaista Länsimuurin edustatasojen käyttöoikeutta tyydyttävällä tavalla. Sivullista hämmästyttää, onko tämän kaltainen asia todella hallitusta heiluttava kysymys, mutta Israelin latautuneissa olosuhteissa jopa yksityisillä eleillä on merkitystä, saati sitten juutalaisten pyhimmän kohteen Temppeli-vuoren etelä- ja länsiosaa rajoittavan muurin edessä oleva tasanne, jota ortodoksit ovat hallinneet ja haluavat määrätä sen käyttöoikeudesta.

Naisten emansipaation jatkumisen muodossa naiset haluavat esiintyä tasanteella tasavertaisina miesten kanssa varustettuina omine rukous-liinoineen ja Torah-kääröineen, mutta se ei sovi ortodoksien pirtaan. He haluavat erottaa naiset omaan karsinaansa tarkan valvonnan alaisina.
Tänään sitten osoitetaan mieltä hallituksen saamattomuutta vastaan.
Muuri näyttää olevan myös Israelissa ja diasporassa asuvien juutalaisten välissä, kuten alla olevan linkin artikkeli kertoo. Siinä todetaan ulkomailla asuvien juutalaisten syvästä pettymyksestä koskien hallituksen kyvyttömyyttä toteuttaa sopimusta, jolla kysymys olisi ratkaistu. http://www.jpost.com/Israel-News/Analys ... ora-471472

02. PÄÄMINISTERI Benjamin Netanyahu kehottaa ulkomailla asuvia juutalaisia pidättymään raflaavista kommenteista koskien Israelin ja uskonnon välisiä kysymyksiä. Sen sijaan hän odottaa heiltä kärsivällisyyttä ja sietokykyä, kuten hän sanoi puhuessaan Knessetissä kolmatta päivää jatkuneissa Juutalais-säätiön (Jewish Agency) kuvernöörien muodostaman hallituksen tilaisuudessa tiistaina.
Knessetin tiloissa järjestetyt tilaisuudet on tarkoitettu juutalaisille yhteisö-johtajille diasporassa.
Kärsivällisyys ja sietokyky ovat pääministerin mielestä tarpeen odoteltaessa hallituksen selvittelyjä Kotelin, eli Länsimuurin, edessä olevan tasanteen käyttöoikeuksista. Hallitus päätti tammikuun istunnossaan muodostaa tasanteelle ”pluralistinen” rukousalue, jossa sukupuolet olisivat tasavertaisina, mutta päätöstä ei ole voitu toteuttaa ääri-ortodoksien kiivaan vastustuksen vuoksi.
Knessetin puhemies Juli Edelstein kehotti puheessaan diasporajohtajia
pidättymään voimakkaasta mielipiteensä ilmaisemisesta julkisesti.

Netanyahu selitti kryptisesti: ”Meillä on yksi kansa ja yksi muuri – se on meidän muurimme. Mitä vähemmän puhumme siitä julkisesti, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on ratkaista ongelmamme”. Kokouksen osanottajat esittivät samankaltaisia äänenpainoja, eivätkä Edelsteinin mukaan ulkomailta lähetetyt vetoomukset auta tilannetta. ”Perheenä meidän tulee löytää ratkaisu”, hän totesi positiivisesti. ”Ratkoessamme lähiajan kysymyksiä meidän tulee huomioida niiden merkitys tulevaisuuteemme juutalaisena kansana”.
Reformi-ja konservatiivi juutalaisten johtajat sanovat kuulleensa samantapaisia tyynnytteleviä lausuntoja ennenkin, eivätkä anna niiden vaikuttaa päätöksiinsä osallistua keskiviikkoaamun protestitilaisuuteen Kotellilla. JA:n pääsihteeri Nathan Sharansky toteaa, että samalla kuin meitä kehotetaan pysymään rauhallisina, aika juoksee pois käsistämme. ”Samaan aikaan kuin diasporajuutalaiset taistelevat maailman aloittamaa kampanjaa Israelin olemassaolo-oikeuksien kieltämistä vastaan, meidän oikeutemme kielletään muutamien ihmisten toimesta täällä Israelissa.”

KOKOUSTEN toinen puheenjohtaja Nachman Shai (Labour) valitti, että muutamat juutalaiset ovat vallanneet koko juutalaisuutta ja demokratiaa edustavan teltan kehottaen muita etsimään itselleen toisen teltan. Hän on eri mieltä vetoomuksille vaientaa diaspora-juutalaisten äänet todeten: ”Ei tässä ole mitään peiteltävää. Israelissa ei ole salaisuuksia. Heidän tulee ilmaista mielipiteensä ja tehdä ne julkisiksi. Ne tulee ottaa pöydälle ja käsitellä asianmukaisesti”. http://www.jpost.com/Diaspora/Netanyahu ... ael-471447

03. ISRAELIN Ruotsin lähettiläs Isaac Bachman kehottaa paavi Franciscus I:n Ruotsin vierailun jälkeen Tukholmaa muuttamaan aiemman myönnytys-politiikkaa ajavan politiikkansa ja äänestämään UNESCO:n tulevaisuudessa tekemiä juutalaisten oikeuksia Jerusalemiin ja Temppelivuoreen kieltäviä päätöslauselmia vastaan.
”Väittää, ettei Israelilla ole siteitä Temppelivuoreen, on kuin väittää, ettei Ruotsilla ole siteitä Ikeaan, tai Ranskalla Eiffeltorniin” Bachman selitti.
Huhtikuussa Ruotsi antoi äänensä UNESCO:n hallituselimen päätöslauselman puolesta, jolla kielletään juutalaisten siteet ja oikeus Jerusalemiin ja Temppelivuoreen, jopa niin täydellisesti, että Vuoresta käytettiin vain arabiankielisiä nimeä Al-Haram Al-Sharif. Ruotsi pidättyi äänestämästä UNESCO:n hallituselimen toisessa kokouksessa äänestettäessä samasta asiasta.
Bachman sanoo, ettei äänestyksestä pidättyminen ratkaise mitään, sillä UNESCO:n päätöslauselmat voidaan estää vain äänestämällä niitä vastaan.
04. SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 11 -19: Tiberias 17 -28; Suolameri 21 -30: Eilat 17 -30 +C-astetta. Tänään on puolipilvistä, huomenna lämpötila nousee muutaman asteen verran pudoten uudelleen sen jälkeen. Sateita ei nyt luvata. Pilvisyyttä kylläkin.
05. UUTISIA LYHYESTI
• Ruotsia pidetään jo menetettynä tapauksena, jolla ei ole enää paluuta länsimaiseksi demokratiaksi, kuten moni muukin EU-maa.
Saksan poliisi tunnustaa, että se on menettämässä valvonnan useissa kaupungeissa, mikä on johtamassa Angela Merkelin hallitseman maan anarkiaan ja laittomuuteen. Saksan oikeistopuolueet uhkaavat kaataa Merkelin johtaman kristillisdemokraattisen hallinnon, viimeistään ensi vuonna pidettävissä vaaleissa. Vuonna 2016 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana Saksan kriminaalipoliisin toimisto rekisteröi
142 500 maahanmuuttajien tekemää rikosta. Saksa on joutunut ennen näkemättömän karkeitten rikosten kohteeksi: Raiskauksia, fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa; puukotuksia, tunkeutumista koteihin, ryöstöjä, varkauksia, ja huumekauppaa. Poliisia ahdistaa myös se, että tuhansia kansleri Merkelin maahan kutsumia ihmisiä on kadonnut virkailijoitten rekistereistä, eikä heillä ole mitään tietoa. minne he ovat menneet ja mitä he tekevät. Gatestone Instituutin kansainvälisten kysymysten neuvosto sanoo poliisien toimivan useissa kaupungeissa kapasiteettinsa äärirajoilla. 10-vuotiaan koulutytön raaka raiskaus Leipzigissä Saxonin suurimmassa kaupungissa on herättänyt vakavan keskustelun Merkelin harjoittaman siirtolais-politiikan mielettömyydestä. Kadonneiden siirtolaisten uskotaan olevan elintaso-pakolaisia, jotka toimivat nyt varkaina, huumeiden salakuljettajina ja ylipäätänsä hankkivan elantonsa laittomin keinoin. Lisäksi oletetaan monien heistä olevan otollista materiaalia terrorismille, ellei heitä lähetettykin maahan terrorismia varten.
Poliisit valittavat, etteivät siirtolaiset pelkää heitä, vaan hyökkäävät avoimesti heitä vastaan, ja lisäksi oikeustoimi on pelkkä hupijuttu. http://www.express.co.uk/news/world/727 ... awlessness
• Ensimmäisen kerran juutalaisessa historiassa nainen rukoili tänään Länsimuurin edustalla pitäen Torah-kääröä sylissään. Tilaisuus ei sujunut aivan ongelmitta, vaan pieniä kahinoita syntyi reformi- ja konservatiivijuutalaisten liittyessä Naiset Muurilla liikkeen jäsenten kanssa yhteiseen rukoustilaisuuteen. Tilaisuus on järjestetty protestiksi hallituksen kyvyttömyyttä vastaan toteuttaa tammikuussa tehtyä päätöstään ”plularistisen” alueen muodostamiseksi muurin edustalla olevalle tasolle. http://www.timesofisrael.com/in-histori ... tern-wall/
• Huligaanit ampuivat ilotulitusraketteja ortodoksi-juutalaiskoululaisten ryhmää kohti Lontoossa 21. lokakuuta. 8-vuotias koulutyttö sai palo-haavoja jalkaansa hänen vaatteittensa syttyessä palamaan. Tapaus tallentui CCTV:n videokameraan. Tyttö oli kävelemässä 3 koulutytön muodostaman ryhmän mukana kadulla Stamford Hill lähiössä. Videossa nähdään viiden huligaanin muodostaman ryhmän seisovan kadun varrella kasvot naamioituina. 3 heistä juoksi pois, mutta 2 jäi ja toinen heistä ampui ilotulitusraketin koulutyttöjä kohti. Ketään ei ole vielä pidätetty, mutta poliisi tutkii asiaa. Artikkelissa ei selvitetä hyökkäyksen syytä eikä sitä, keitä ”huligaanit” olivat. Lontoon poliisit ovat ylityöllistettyjä, eivätkä useinkaan voi tutkia valituksia tarkemmin minkä johdosta useita rikoksia jää rekisterin ulkopuolelle. http://www.timesofisrael.com/london-yob ... er-attack/
• Donald Trump. Joka on siirtynyt hienoiseen johtoon USA:n presidentin vaalikampanjan joissakin gallupeissa, kehottaa niitä kansalaisia, jotka äänestivät ennakkoon, mutta ovat nyt tulleet toisiin ajatuksiin äänestettyään Hillary Clintonia, joka on joutunut useitten skandaalien vuoksi epäsuosioon, muuttamaan äänestyksensä niissä osavaltioissa, joissa se on mahdollista. Neljässä osavaltiossa äänestystä on mahdollista muuttaa, mutta käytännössä se on hyvin harvinaista. http://www.timesofisrael.com/trump-urge ... l-ballots/
• Israelissa varoitetaan, että ellei saada lakia aikaan, joka kieltää tai säätelee ulkomaisten hallitusten antamia avustuksia NGO-järjestöille, seuraavat äänestykset maassa tulevat muistuttamaan sitä, mitä nyt tapahtuu USA:n vaaleissa. USA:n meneillään olevia presidentin vaaleja pidetään erityisen rumina ja tuomittavina. Paitsi että Hillary Clintonia syytetään tai epäillään useista rikoksista, joita FBI tutkii, Donald Trumpia kohtaan esitetyt syytökset ovat hyvin henkilökohtaisia, mitä USA:ssa on yleensä pyritty välttämään. http://www.timesofisrael.com/in-shadow- ... -makeover/
• Israelissa järjestetyssä mielipidetiedustelussa yli 77 000 kansalaista esitti vaatimuksensa UNESCO:n tekemän Jerusalemia ja Temppeli-vuorta tekemänsä päätöksen kumoamiseksi. Esityksen tulokset jätetään UNESCO:n pääsihteerille Irina Bokovalle tänään. Bokova valitti johtamansa järjestön päätöstä, mutta ei voi muuttaa sitä. http://www.jerusalemonline.com/news/wor ... m=referral
• Irakin armeijan sotilaat tunkeutuivat Mosulin kaupungin keskustaan aloittaen, kuten komentaja sanoi, sen todellisen vapauttamisen.
IS:n joukkoa lienee kaupungissa 4000 -7000 miestä. Irakin sotilaat
pääsivät Judaidat Al-Mufti lähiöön Tigrisjoen länsirannalla. Irakin hallitus antoi jihadisteille ultimaatumin: Antadu tai kuole. http://www.timesofisrael.com/iraqi-forc ... on-begins/
• Valtion tarkastaja sanoo, että Israel on täysin valmistautumaton cyber-hyökkäystä vastaan. Se on uudenlaista sodankäyntiä, jolla pyritään lamauttamaan vastustajan elintärkeitä palveluja ja toimia. USA:n länsirannikko koki äskettäin massiivisen cyber-hyökkäyksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/219663
• Fatah kiirehti ylistämään PA:n USA:n kouluttaman ja aseistaman poliisimiehen hyökkäystä IDF:n sotilaita haavoittaen heistä 3 lähellä Ramallahia ja Eliä IDF:n tarkastuspisteessä. Sotilaitten valppaus esti vielä suuremman katastrofin ampuessaan poliisin kuolleeksi. Hän kuului al-Aksa järjestöön kuten myös hänen veljensä. Fatahin johto kutsui häntä sankarilliseksi marttyyriksi, jonka perheelle PA tulee EU-maiden antamilla varoilla maksamaan kuukausipalkkaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/219655
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Ajantasatietoa Israelista/ Marraskuu

ViestiKirjoittaja noomi » 06.11.2016 08:25

    Kuva

Perjantai 04.11.2016
Julkaistu perjantai, 4.11.2016 , kirjoittanut Gavriel Eskel

PERJANTAI 04.11.2016
01. AMERIKAN demokratia on kysymyksessä ensi tiistaina, sanoo presidentti Obama JP:n artikkelissa, mies, entinen huumeiden käyttäjä ja Chicagon homoklubin vakioasiakas, jonka tausta on edelleen hämärän peitossa, sillä hänen todellisesta isästäkään ei ole varmuutta. Erityisesti toisen virkakautensa aikana hän ohitti kongressin halliten maataan presidentin käskykirjeillä rikkoen USA:n perustuslakia 21 kertaa, kuten BOB Unruh kertoo WND;n artikkelissaan. Mutta jos Hillary Clinton valitaan presidentiksi, joka on vakuuttanut jatkavansa Obaman harjoittamaa politiikkaa, tuleeko tilanne USA:n Valkoisen Talon sisällä oleellisesti muuttumaan? Obama sanoo, että presidentillä on oikeus rikkoa maansa perustuslakia, jos hän katsoo sen tarpeelliseksi.
Hillaryn rikoslista nousi äkillisesti 25:en, sanotaan WND:n julkaiseman artikkelin otsikossa suurin kirjaimin. Lista julkaistiin alun pitäen v. 2015, mutta WND sanoo päivittäneensä sen tilanteen kehityksen mukaisesti, eikä lista ole suinkaan vielä valmis, vaan se kasvaa lähes päivittäin.
Ensi viikon keskiviikkona alkaa selvitä, mihin suuntaan USA:n demokratia alkaa kehittymään.
http://www.jpost.com/US-Elections/Fate- ... rns-471688,
http://www.wnd.com/2016/11/obama-claims ... stitution/
http://www.wnd.com/2016/07/above-the-la ... des-to-25/

02. USA:n presidentin vaaleilla on suuri merkitys Israelin mahdollisuuksiin selvitä Lähi-Idän noidankattilassa, sillä Israelin armeijan asekalusto lento-koneista ammuksiin ja ohjuksiin saakka on valtaosin amerikkalaista valmistetta, ja niiden ja varaosien saaminen erityisesti kriisitilanteissa on elintärkeä, jotta armeija voi suoriutua sille annetusta tehtävästään maan puolustamiseksi.
Toinen merkitys Israelille on USA:n presidentin antama diplomaattinen tuki kansainvälisillä forumeilla, etenkin YK:ssa ja sen alaisissa instituutioissa. Perinteisesti USA:n presidentit ovat olleet Israel-myönteisiä, mutta Obaman aikana tämä perinne on pahoin rakoillut.

Sekä Hillary Clinton että Donald Trump ovat vakuuttaneet tukeaan Israelille, mutta Hillaryn toimista saadut kokemukset eivät ole vakuuttavia. Hänen pelätään presidenttinä voivan maksaa entisiä kalavelkoja Israelille. USA:n ulkoministeriö on vihamielinen Israelille.
Donald Trumpia pidetään kokemattomana noviisina, jolla ei ole diplomaattista tuntumaa kansainvälisiin kysymyksiin, eikä siten voida tietää hänen lopullisesta kannastaan toteuttaa lupauksensa.
Obama on määrätietoisesti kasvattanut Iranin roolia Lähi-Idässä pyrkien asettamaan sen johtavaan asemaan, mitä Iranin ydin-ja ohjusteollisuuden
nopea kasvaminen on voimallisesti tukenut aiheuttaen kylmiä väreitä – ei vain Israelin – vaan myös sunnivaltaisissa arabimaiden selkäpiissä, kuten Saudi Arabia ja Persianlahden Gulfmaat. Ne katsovat kasvavalla kauhulla Iranin vaikutusvallan kasvua täyttäessään USA:n mahdin poistumisen aiheuttaman tyhjiön.

Hizbullahille myönteisen presidentin Michael Aioun valitsemien Libanonin johtoon merkinnee Iranin vaikutuksen kasvua Libanonissa, mitä Saed Haririn valitseminen pääministeriksi tuskin pystyy tasoittamaan. Aioun vakuuttaa puolustavansa Libanonia Israelin hyökkäyksiä vastaan ja vapauttavansa Israelin miehittämät Libanonin maat. Israelin ja Libanonin välinen rajalinja on YK:n toimesta vedetty ja vahvistettu, mutta yhdessä kylässä rajalinja jakaa sen kahtia. Toiseksi Libanon väittää Israelin varastavan Libanonille kuuluvaa raakaöljyä Välimerellä. Haririn valinta pääministeriksi sai Libanonin 127 jäsenen parlamentissa 110 äänen tuen. Libanon oli yli 2 vuotta poliittisessa tyhjiössä pystymättä valitsemaan presidenttiä maalle. http://www.timesofisrael.com/saad-harir ... -minister/

03. IRANIN vallankumouskaartin apulaisjohtaja Hossein Salami sanoi 1979 USA:n Teheranin lähetystön piirityksen vuosijuhlassa, ettei USA pysty enää valvomaan muslimimaailman poliittista ja sotilaallista kehitystä.
”Amerikka kokee suurta taantumusta”, hän vakuutti torstaina pidettyjen juhlallisuuksien aikana jatkaen: ”Amerikka ei ole enää maailman ykkös-mahti maailmassa. Sen poliittinen tahto ei enää voi valvoa islamin poliittista ja sotilaallista kehitystä, Sen poliittinen voima on suuresti vähentynyt” hän selitti kuulijoilleen.

Iran on juhlinut joka vuosi 444 päivää kestäneen USA:n Teheranin lähetystön piiritystä, jossa opiskelijoitten johtama kansanjoukko miehitti lähetystörakennukset pitäen sen 52 diplomaattiedustajaa pantti-vankeinaan. USA:n armeijan vapautusyritys epäonnistui surkeasti kommandojoukkojen helikopterin juututtua erämaahan.

Ajatollah Khomeinin johtama kapina vuotta aiemmin ajoi maata hallinneen shaahin Mohammad Reza Pahlavin maanpakoon USA:n presidentti Carterin kieltäydyttyä antamasta hänelle sotilaallista tukea. Lähetystön piiritys jäädytti USA:n ja Iranin diplomaattisuhteet viime vuoteen saakka, jolloin Iran allekirjoitti kansainvälisen P5+1 maiden kanssa sopimansa Iranin ydinteollisuuden kehitystä säätelevän sopimuksen. Se ei kuitenkaan pystynyt muuttamaan Iranin mullahien johtaman hallituksen ja ylimmän kaitsijan Ali Khamenein vihamielistä suhtautumista Yhdysvaltoja kohtaan.
Torstain mielenosoituksissa huudettiin iskulauseita ”Kuolema USA:lle” ja ”Kuolema Israelille”. Hossein vakuutti USA;n vastaisen sodan jatkuvan ja
varoitti Yhdysaltain hallitusta puuttumasta Iranin ballististen ohjusten rakentamiseen sanoen, että ”se on Iranin voiman keskus, jota täytyy edelleen vahvistaa”.
http://www.timesofisrael.com/senior-ira ... decline-2/

04. SÄÄTILA TÄNÄÄN
Jerusalem 12 -18; Tiberias 15 -26; Suolameri 20 -29; Eilat 17 -28 +C-astetta. Taivas on puolipilvessä pääkaupungin alueilla suurimman osan ajasta, vain sunnuntaina lienee pientä rakoilua havaittavissa, mikä nostattanee myös lämpötilaa parin asteen verran. Sateita ei ennusteaikana ole tarjolla, mutta sää voi muuttua hetkessä.

05. UUTISIA LYHYESTI
• Lehavan, assimiloitumista vastusvan ryhmän, puheenjohtaja Bentzi Kopstain ilmoitti Arutz Shevan toimittajalle, että Dafna Meierin kotonaan Otnielissä murhanneelle terroristille annettu elinkautinen on turhan lievä rangaistus, ”hänet olisi pitänyt ripustaa hirteen kaupunkinsa pääaukiolla”. Hänen mielestään kuolemanrangaistus on ainoa oikea muoto tällaisille murhaajille. Hän osoittaa sormellaan puolustusministeri Avigdor Libermania, joka valittiin hänen luvattuaan surmata tuomitut terroristit. Vain Hitlerin juutalaisongelman ratkaisun tärkein toteuttaja Adolf Eichman tuomittiin kuolemaan hirttämällä, eikä ketään ole tuomittu sen jälkeen, vaikka laki sallii sen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/219796
• Erimielisyys puolueitten kesken koskien Israelin radiotoiminnan uudelleen organisoimiseksi voi johtaa uusiin vaaleihin, varoittaa pääministeri Netanyahu TV-10 ohjelmassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/219770
• Israeliin saapui vuonna 2016 tähän mennessä 1 802 182 turistia, mutta talvikauden uskotaan nostavan lukuja melkoisesti. Eniten heitä saapui USA:ta: 385 084; Ranskasta 159 717; Saksasta
110 589; Englannista 110 404 turistia. http://www.jewishpress.com/news/breakin ... 016/11/03/
• Arabiterroristit ovat jatkaneet Israelin rekisterilaatoilla varustettujen autojen ajoittaista kivittämistä Binyaminin alueilla. Torstai-iltana kivitettiin autoa arabikaupunkien Hizme ja Anatot välillä, kukaan ei haavoittunut. Pari tuntia aiemmin 10 terroristia kivittävät Israelin turvallisuusjoukkoja Neve Taalach tarkastus-pisteessä ilman vaurioita. Samaan aikaan arabit kivittivät IDF:n sotilaita Ofran tarkkailupisteessä. Edellisenä päivänä 29-vuotias terroristi yritti puukottaa solasta samalla paikalla. Hänet ammuttiin kuoliaaksi. http://www.jewishpress.com/news/breakin ... 016/11/03/
• 1 kuoli, 30 haavoittui pommin räjähtäessä Diyarbakir kaupungissa Turkin poliisin yrittäessä pidättää kurdeja tukevia kansanedustajia. Räjähdyksen jälkeen paikalla ammuttiin epäselvissä olosuhteissa. Presidentti Erdogan jatkaa toisin ajattelevien pidätyksiä, aiemmin hän pidätti 10 000 virkailijaa. Muutamaa tuntia aiemmin poliisi pidätti 2 kurdeja tukevan puolueen johtajaa ja useita puolueen kansanedustajia pyrkimyksissään kurdien hajottamiseksi. http://www.timesofisrael.com/explosion- ... st-turkey/
• Irakin armeijan joukot aloittivat tunkeutumisen Mosulin kaupungin keskustaa kohti tykistön ja kranaattitulen tukemina. Kaupungissa arvioidaan vielä asuvan miljoona siviiliä. ISIS-joukot ovat massamurhanneet siviilejä pyrkiessään estämään heitä avustamasta hyökkääjiä. IS:n kaliifi Bakdadi antoi harvinaisen lausunnon kehottaen Mosulin taistelijoita jatkamaan kuolemaan saakka. IS miehitti Mosulin v, 2014.
http://www.timesofisrael.com/iraqi-troo ... hborhoods/
• Shin Betin entinen johtaja, kansanedustaja Avi Dichter arvioi, että Iranilla on 25 000 taistelijaa Syyriassa. Pääosa heistä ovat lähtöisin Afganistanista ja Pakistanista. Hän myös varoitti hallitusta, ettei Iran ole luopunut haaveistaan ydinpommin rakentamiseksi, ja se kehittää samaan aikaan Pohjois-Korean opastuksella ballistisia ohjuksia, joilla se ulottuu lähes kaikkiin Lähi-Idän ja Euroopan kaupunkeihin. 2015 solmittu sopimus ei näytä estävän sitä, päinvastoin, EU-maat pyrkivät kilvan hamuamaan edullisia kauppasuhteita Iranin kanssa moraalisäännöistä välittämättä. http://www.timesofisrael.com/iran-comma ... bet-chief/
• USA:n ulkoministeriö esitti vastalauseen Israelin ilmoitettua 181 asuntoyksikön rakentamiseksi Jerusalemin Gilon lähiöön, jota AP kutsuu Itä-Jerusalemin alueeksi. Obaman hallitus on ottanut entistä aktiivisemman asenteen esittäen välittömästi ”voimakkaan vastalauseen” muutaman asunnon rakentamisesta. Obaman pelätään tukevan YK:n turvallisuusneuvostossa Israelin vastaisia päätöslauselmia, koska hänen ei tarvitse enää välittää niiden vaikutuksista vaaleihin. Samoin kongressin jäsenet, joita ei valita uudelleen, voivat keskittyä oman asemansa pönkittämiseen, eikä noudattaa puolueensa suorituksia tai tahtoa. Tätä kutsutaan nimellä ”lame duck”, halvaantunut ankka. http://www.timesofisrael.com/us-irked-a ... e-forward/.
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Ajantasatietoa Israelista/ Marraskuu

ViestiKirjoittaja noomi » 07.11.2016 19:29

    Kuva

Sunnuntai 06.11.2016
Julkaistu sunnuntai, 6.11.2016 , kirjoittanut Gavriel Eskel

SUNNUNTAI 06.11.2016
01. UUSI työviikko alkaa puolipilvisenä ja harmaana, ilma on viileä ja kosteantuntuinen, mutta ennuste lupaa pientä nousua lämpötiloissa lähipäivien aikana. Saapa nähdä, miten toteutuu.
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 13 -20; Tiberias 18 -26; Suolameri 22-28; Eilat 17 -27 +C-astetta. Lämpötilat nousevat siten, että keskiviikon lukemat ovat Jerusalemissa 17 -26 astetta. Taivas on tänään puolipilvinen, huomisesta lähtien pilvetön kuten Times of Israel ennustaa. Hyvä niin, sillä nuoriso ajaa tänään Hulalaaksoon tarkkailemaan lintuja ja tuovat tänään mukanaan ihmishahmoisen Vesan, joka vietettyään runsaan viikon Tiberiaassa aloittaa maanantai-iltana matkansa tyttäremme Hannan kanssa takaisin Suomen syksyn viimoihin.
02. USA:n presidentinvaalit etenevät jatkuvan uhan alaisina. Republikaanien ehdokas Donald Trump poistettiin salaisen poliisin toimesta puhujapöntöstä kesken puheen tuntemattoman uhkan vuoksi, mutta hän palasi hetken kuluttua jatkamaan puhettaan.
Islamin Valtio esitti perjantaina henkeä salpaavan uhkauksen ”lahtauksella” ja ”pelottavalla onnettomuudella” Yhdysvaltoja vastaan tiistain äänestysten aikana, kuten ryhmän propagandasiipi ilmoitti demokratian vastaisessa julkaisussaan. Englanninkielinen teksti julkaistiin Al-Hayat mediakeskuksen toimesta otsikolla ”Mustadid (luopioiden) äänestys”, jolla haluttiin hyökätä sekä demokratian periaatteita että USA:n muslimiväestöä vastaan, joka osallistuu vaaleihin. Julkaisu esitettiin aikana, jolloin IS taistelee olemassa olostaan Mosulissa irakilaisia ja kurdeja vastaan, kuten myös Aleppossa Syyrian ja Hizbullahin joukkoja vastaan Venäjän ilmatuella.

Mosulissa Irakin ja kurdien joukot aloittivat 2 viikon taistelujen jälkeen lopullisen tunkeutumisen suurkaupungin keskustaan IS:n joukkojen turvautuessa alueen perinteiden mukaan kaikkiin – länsimaisen käsityksen mukaan – julmiin ja epäinhimillisiin toimiin siviilein massateloituksineen ja siviilien käyttämiseen inhimillisenä kilpenä hyökkääjien pysäyttämiseksi.
IS:n joukot ovat paikoin pakottaneet asukkaita luovuttamaan 10-vuotiaat poikansa joukkojen käyttöön joko lapsisotilaina tai ihmiskilpinä, kuten Iran lähetti nuoria poikia raivaamaan miinakenttiä armeijan sotilaille Irakin ja Iranin välisen sodan aikana luvaten heille välittömän paratiisiosan.
Irak keskitti eliittijoukkonsa uuteen hyökkäykseen IS:n joukkoja vastaan lauantaina pienen strategia-neuvottelun jälkeen todettuaan vastarinnan olevan kovemman, kuin mitä odotettiin.
IS:n propagandatoimiston SITE, joka julkaisi propaganda-artikkelin, johtaja Rita Katz totesi, että sen tarkoituksena oli vaalipäivänä häiritä äänestys-prosessia ja saavuttaa median huomion. ”Todellakin me hylkäämme demokraattisen epäuskon islamissa (kufr) ja olemme tulleet lahtaamaan teidät ja murskaamaan teidän äänestyslaatikkonne”.
Artikkelissa todetaan, että ristiretkeläisäänestäjien veren vuodattaminen on ansaitumpi kuin hyökkääjien, elleivät he kadu tekojaan.
IS arvioi kahta pääehdokasta todeten, että Hillary Clinton on lahjakkaampi teeskentelyssä ja poliittisessa korrektisuudessa, kun Donald Trump on impulsiivinen ja arvaamaton. Erityisesti uhkailtiin naisäänestäjiä, joiden he arvioivat äänestävän Clintonia, vaikka IS ei tue kumpaakaan ehdokasta.

IS:n uhkausartikkeli julkaistiin samana perjantaipäivänä, jolloin FBI ja New Yorkin poliisi ilmoittivat saaneensa luotettavia vihjeitä IS:n suunnitelmista hyökkäyksistä maanantaina kolmen osavaltion alueella. Terrorinvastaiset tutkijat ovat käymässä läpi uhkauksia pitäen niitä todellisina, vaikka niistä puuttuu yksityiskohtaisia tietoja. FBI toimii kuitenkin läheisessä yhteis-toiminnassa paikallisen ja federaation poliisin kanssa. http://www.timesofisrael.com/islamic-st ... slaughter/, http://www.timesofisrael.com/secret-ser ... -at-rally/

Calvin Woodwardin ja Jim Drinkardin laatimassa ja TOI:n julkaisemassa artikkelissa todetaan, että Donald Trump ylittää tosiasiat eli liioittelee – vaikka hänen esittämänsä kansanomaisista käsityksistä poikkeavat lausuntonsa ovat lähes poikkeuksetta osoittautuneet tosiksi – kun Hillarya syytetään liikkumisesta useimmiten tosiasioitten ulkopuolella, mikä voidaan käsittää valehtelemiseksi tai haihatteluksi. Artikkelissa todetaan, että Hillary toimii Washingtonin asianajajien tapaan esittäen siteeksi totta, mutta lisäten siihen Hillaryn etujen mukaisia yksityiskohtia luvaten enemmän, kuin mihin Hillary pystyy vastaamaan todellisuudessa.
http://www.timesofisrael.com/greatest-h ... -campaign/

03. CLINTON-säätiö myöntää nyt saaneensa 1 miljoonan USD lahjoituksen 2012 Qatarilta, mutta jätti ilmoittamatta siitä kongressille väittäen, ettei siihen liittynyt mitään laitonta, eikä eettistä sääntöä rikottu.
Reutersin mukaan varakas virkailija Qatarista lupasi lahjoituksen Clinton-säätiölle v. 2011 Bill Clintonin 65.syntymäpäivänä. Hän halusi tavata entisen presidentti Clintonin henkilökohtaisesti ojentaakseen tälle lahjoituksensa. Raportissa todetaan lahjoituksen tapahtuneen ja että jättäessään ilmoittamatta siitä kongressille rikottiin eettistä sopimusta, jonka Hillary Clinton, joka toimi silloin ulkoministerinä, allekirjoitti ulkoministeriön kanssa, kun hänet nimitettiin ulkoministeriksi v. 2009, sopimuksen sitoutuen siihen, että ulkoministeriö saa tutkia uudelleen ulkomaisten hallitusten selvästi lisääntynyttä tukea. Säätiön websivun mukaan Qatar on lahjoittanut säätiölle 1 -5 miljoonaa USD viime vuosien aikana. Asia paljastui FBI:n tutkiessa Hillaryn emaileja – osa niistä salaisiksi määriteltyjä – joita on levinnyt Hillary Clintonin tietokoneesta selvästi ei-turvallisten kanavien kautta henkilöille, kuten Weiner, jolla ei ole turvallisuustakuuta, ja joka itse on FBI:n tutkinnan alaisena epäiltynä seksirikoksista alaikäisiin sekä pornografian levittämisestä. Yhtenä avainhenkilönä paljastuneessa vyyhdessä ja Hillaryn monivuotinen uskottu – ja kädestä pitäjä, kuten väitetään – Huma Abedin, jolla on äitinsä kautta läheiset suhteet muslimiveljeskuntaan. Abeninia epäillään Saudi Arabia agentiksi, mutta samaa on väitetty Hillary Clintonista.
FBI sulki Hillaryn kansiot heinäkuussa, mutta Wikileaksin uusien paljastusten vuoksi, mikä johti lähes kapinaan FBI:n sisällä, FBI aloitti tutkimukset uudelleen ja harkitsee nyt rikossyytteitä Hillarya vastaan.
http://www.timesofisrael.com/clinton-fo ... rom-qatar/

04. EGYPTI on väkirikkain arabivaltio, jonka hyvinvointi on elintärkeä myös Israelille, jolla on voimassa oleva rauhansopimus Egyptin kanssa – toinen heiveröinen rauhansopimus Israelilla on Jordanian kanssa. Nämä kaksi ovat ainoat arabi ja muslimimaat, jotka ovat sopineet rauhasta rajoillaan Israelin kanssa. Mutta kuten alla olevan linkin artikkelissa kerrotaan, Egyptin faraon
Abdel Fatteh al-Sisin johtama hallitus keikkuu päivä päivältä synkkenevien näkymien ristiaallokossa.
Artikkelissa mainitaan seuraavat akuutit taloudelliset ongelmat.
– Äskeisten tulvien johdosta Niilin vesi muuttui saviseksi ja jopa ruskeaksi lopettaen vesihuollon joihinkin asuntoalueisiin.
– Maassa ei ole sokeria, ja sen hinta, mitä markkinoilla tarjotaan, on noussut kuukaudessa 13 Egyptin punnasta 18 puntaan. Hallitus määräsi hinnan pysyvästi 7 Ep/kg, 40 %:n nousu tasosta ennen kriisiä.
– Egyptin punnan arvon lasku dollariin verrattuna on laskenut, mikä pakottaa monet liikeyritykset ja teollisuuslaitokset lopettamaan toimintansa. Tämä koskee esim. tupakka- ja virvoitusjuoma-teollisuutta selittäen sen johtuneen budjettiongelmista.
– Egyptin väkiluku on nyt 93 miljoonaa ja kasvaa yksi lapsi/sek. vauhtia. Tämä syö samalla hallituksen talousennusteet.
– Kaikki tämä on aiheuttanut paniikkia Egyptin Kairon kaduilla. Ihmiset pelkäävät talousromahdusta. Lukuisat kauppiaat ovat lopettaneet toimintansa, he eivät enää osta eivätkä myy pelätessään paniikin leviämistä, mikä voisi ajaa maan kaaokseen. UAE:n pitämän tilaston mukaan Egyptin taloudellinen aktiivisuus on pudonnut öljyteollisuutta lukuun ottamatta epätavallisen alhaiseksi.
– Egyptin valuuttavaranto on pudonnut vuoden 2011 tasosta 36 miljardia USD nykyiseen 20 miljardia USD.
– Egyptin budjetin vajauksen vuoksi IMF on esittänyt muutamia vaatimuksia, joiden toteuttaminen voi lopettaa al-Sisin hallinnon. IMF vaatii valuuttauudistusta maassa, eli lopettaa asettamasta rajoitusta punnalle, ja antaa vapaiden markkinoiden määritellä punnan arvon. Tämä kuitenkin alentaisi punnan arvoa ja aiheuttaisi uusia ongelmia liike-elämälle. IMF:n vaatimus Egyptille lopettaa hallituksen myöntämät tukiaiset puolestaan nostaisi markkinahintoja, ja aiheuttaisi laajaa vastustusta Kairon kaduilla. Riskeistä huolimatta hallitus asetti punnan hinnaksi 13 Egyptin puntaa/ USD. Päätös aktivoi markkinat, mutta sen kestosta ollaan eri mieltä.
– Egypti tarvitsee epätoivoisesti lainaa IMF:ltä, mutta al-Sisin hallituksen tulee kulkea varpaillaan paniikin ja kaaoksen välttämiseksi. UAE ja Saudi Arabia ovat tukeneet Egyptin taloutta massiivisesti, mutta öljyn hinnan alentuminen ja yleisen epävarmuuden lisääntyminen maailmalla ovat aiheuttaneet tukijamaiden varovaisen perääntymisen.
– Egyptin päätös tukea Venäjän suunnitelmaa Syyriassa, mikä sallii presidentti Bashar Assadin hallinnon jatkumisen, on ärsyttänyt Egyptin perinteisiä tukijamaita Saudi Arabiaa ja Persianlahden maita.
– Egyptin armeija käy omaa veristä sotaansa IS:n ja Al-Qaidan joukkoja vastaan Siinailla ja muuallakin, jotka pahoin häiritsevät Egyptin elintärkeitten lomakohteitten markkinointia ulkomaisille turisteille.
– Ulkomaisen arvion mukaan 40 miljoonaa asukasta Egyptin lähes 94:stä miljoonasta elää köyhyysrajan alapuolella. Asukasluku kasvaa 2.5 % vuodessa, eli 2.5 miljoonaa ihmistä vuodessa, mitä Egyptin vanhentunut infrastruktuuri ei ole valmistautunut hoitamaan. http://www.timesofisrael.com/lack-of-su ... al-crisis/

05. UUTISIA LYHYESTI
• Irakissa Mosulissa asuvat siviilit ovat pyrkineet pakoon taistelujen alta paeten erämaahan, jossa he joutuvat kärsimään kylmää, nälkää ja janoa kuitenkin uskoen säilyttävänsä henkiriepunsa. Sadat epätoivoiset siviilit ovat päässeet pakenemaan taistelujen alta Mosulista ja paenneet tiettömiin erämaihin, kuten Middle East Website kertoo. He ovat kaivaneet kuoppia hiekkaan kattaen ne öljy- ja muilla kankailla saadakseen suojaa sadetta ja kylmää vastaan. Yksi pakolainen vertasi näitä ”asuntoja” hautoihin. ”Meillä ei ole mitään, ei vaatteita, ei suojaa, ei huonekaluja” kertoi eräs mies. ”Missä kaikki ovat? Missä YK, missä inhimillisyys” hän kyselee, mutta kukaan ei vastaa, eikä kukaan tiedä, miten kauan kaikki kestää.
Mosulin vapauttaminen IS:n joukoista voi kestää viikkoja tai kuukausia. Taisteluja käydään alue alueelta, talo talolta kaiken aikaa peläten piilotettuja miinoja ja sala-ampujia. Islamin Valtion itsensä nimittänyt kaliifi Abu Bakr al-Bagdadi kehottaa IS:n joukkoja taistelemaan viimeiseen veripisaraan saakka kalifaatin puolustamiseksi. Irakin hallituksen ja kurdijoukot ovat katkaisseet IS:n kaikki potentiaaliset pakotiet. http://www.timesofisrael.com/mosul-refu ... qi-desert/
• Aleppossa epätoivoista sotaa käyvät kapinalliset tekivät yllätys-hyökkäyksen hallituksen piiritysjoukkoja vastaan surmaten ainakin 74 siviiliä, heidän joukossaan 25 lasta, kertovat oppositiolähteet lauantaina. Hyökkäys tehtiin 8 päivää sitten toivoen voivansa murtaa hallitusta tukevien joukkojen piirityksen. He miehittivät kaupungin liepeillä sijaitsevaa aluetta sekä kylän. Syyrian armeijan tiedotteen mukaan kapinalliset surmasivat 3 päivää kestäneen hyökkäyksen aikana 80 siviiliä, mutta tietoa ei voitu vahvistaa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet kapinoitsijoiden Aleppon länsiosien tulitusta. Venäläiset koneet pitivät usean päivän tauon antaakseen siviileille tilaisuuden päästä pakoon sekä avustussaattueille pääsyn kaupunkiin. Venäjän antaman ilmapommitusten keskeyttämisen 10 tunnin ajaksi siviilien ei kuitenkaan havaittu käyttävän tilaisuutta hyväkseen. Aleppon itäosissa asuu n. 275 000 siviiliä. Venäläisen lentokoneitten emälaivan Amiraali Kutznetsovin saapuminen Syyrian edustalle voi aloitta uusien ilmapommitusten aallot. Sitä seurasi toisen venäläisen fregaatin Amiraali Grigorovichin saapuminen alueelle vahvistamaan Venäjän voimia Lähi-Idän alueella.
http://www.timesofisrael.com/insurgent- ... civilians/
• Kotoisella rintamalla vasemmistoa edustavien puolueitten johtajat Isaac Herzog (Labour) ja Zehava Galon (Meretz) kritisoivat hallitus-koaliittion johtajan David Bitanin kommenttia, jossa hän totesi, ettei Yitzhak Rabinin murha ollut poliittinen. ”Murha johtui propagandan masinoimisesta”, hän sanoi. Herzog totesi puheiden vasemmiston ja oikeiston yhteishallituksesta olevan ohi, eikä Bibi reagoinut mitenkään Bitanin väitteeseen, ettei Rabinia murhattu politiikan vuoksi. Rabinin muistotilaisuuteen oli kokoontunut muutamia kymmeniä tuhansia, mutta mitään kiihottavaa ja ylentävää tilaisuus ei tuonut esiin. http://www.timesofisrael.com/rabins-son ... nightmare/
• ToI:n henkilöstön laatiman artikkelin mukaan juutalaiset ”setlerit” hyökkäsivät oliivipuiden satoa korjaavien PA:n arabien kimppuun Janiehin kylässä lähellä Ramallahia. PA:n uutistoimisxto Wafa raportoi ”kolmen oliivinkokoajan saaneen vammoja setlerien hyökättyä heidän kimppuunsa”, he ovat Fkheidehin perheen jäseniä Talmonin arabikylästä. Yhtä perheen jäsentä lyötiin päähän, ja hänet vietiin sairaalaan, kaksi muuta saivat lieviä vammoja. Juudeassa ja Samariassa on kaikkiaan n, 10 miljoonaa oliivipuuta, oliiveja keräävien arabien luku on 100 000. Oliivien kauppa on tärkeä PA:n vararikon partaalla keikkuvalle taloudelle, vaikka PA:n johtavien virkailijoitten pankkitileillä ulkomailla on kymmeniä miljoonia USD.
Väkivaltaisuudet oliivien keräämisen yhteydessä ovat jokavuotinen uutinen, jossa lähes poikkeuksetta syytetään juutalaisia. Tilusten omistusrajat ovat useimmiten epämääräisiä Turkin ja Jordanian miehityksen ajoilta. Asiaa pahentavat eurooppalaiset kiihottajat, jotka kulkevat suurina joukkoina arabien mukana usein osallistunen väki-valtaisuuksiin. On tapauksia, joissa arabit itse ovat tuhonneet oliivi-puita saadakseen näyttöjä medialle ”juutalaisten tuhoista”. http://www.timesofisrael.com/palestinia ... -settlers/
• PA/PLO:n viimeisin pyrkimys päästä Interpolin jäseneksi viivästyi Israelin suorittaman vastustuksen vuoksi, protestoivat PA/PLO:n virkailijat. Jos arabit pääsevät Interpolin jäseniksi, heillä on suurempi mahdollisuus esittää pidätysmääräyksiä Israelin sekä siviili- että sotilasjohtajista. – On suorastaan tragikoomillista seurata Israelin hallitusten ja pääministerien venkoilua lyödä nyrkkiä pöytään ja esittää asiat sellaisena kuin ne ovat eikä pelätä jättiläisiä, jotka Israelin Jumala sanoi tuhoavansa. Tätä surulista ja sydäntä raastavaa näytelmää on pakko seurata sivusta voimatta vaikuttaa asiaan. PA/PLO esittää kaikkien arkeologisten löytöjen luovuttamista niille, koska ha katsovat omistavansa koko Israelin maan. Jehova Sebaot lupasi jo Abrahmille kaiken maan erämaasta Eufratvirtaan ja Jordanian vuorista Filistealaisten mereen (Välimereen) saakka. Eikä Hän tietääkseni ole missään perunut lupauksiaan, Hän on sama aina ja iankaikkisesti, eivätkä Hänen ajatuksensa ole ihmisajatuksia. http://www.timesofisrael.com/pa-to-prot ... hip-delay/
• Netanyahu pyytää Obaman hallitusta, ettei se toteuttaisi huhuttuja PA/PLO:n tekemiä esityksiä YK:n turvallisuusneuvostossa. Bibillä on kova pala pyytää anteeksi Obaman vastaisia lausuntojaan ja hyökkäyksiään Iranin kanssa solmitun sopimuksen aikana, jolla Iran lupautui viivyttämään ydinaseen rakentamista 10 vuodella, joskaan kukaan ei usko Iranin noudattavan sopimusta.
http://www.timesofisrael.com/netanyahu- ... estinians/
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Ajantasatietoa Israelista/ Marraskuu

ViestiKirjoittaja noomi » 10.11.2016 08:12

    Kuva

Keskiviikko 09.11.2016
Julkaistu keskiviikko, 9.11.2016 , kirjoittanut Gavriel Eskel

KESKIVIIKKO 09.11.2016
01. Tämän päivän mielenkiintoisin aíhe on ilman muuta, kumpi voittaa USA:n presidentin vaalit, Donald Trump vai Hillary Clinton. Analyytikot ovat vakuuttaneet, ettei henkilöllä ole väliä, Israelin ja USA:n suhteet säilyvät raudanlujina. Donald Trump johtaa tällä hetkellä uutistoimistojen mukaan 269 vastaan Hillary 209 edustajaa. Voittoon tarvitaan 270 edustajaa, mutta lopullisen vahvistuksen antaa kansallinen vaalineuvosto, joka ei välttämättä seuraa kansan tahtoa, kuten on havaittu aiempien presidentinvaalien yhteydessä. Miljardööri George Soros ennusti jo viikkoja sitten, että Trump voittanee eniten ääniä, mutta että presidentiksi valitaan Hillary Clinton. Miten tämä käytännössä junaillaan, on arvoitus, mutta ”näin on päätetty ja näin tulee tapahtumaan” hän vakuutti todellisen vallanpitäjän äänenpainoilla.

Trump johtaa ääntenlaskennassa Pennsylvaniassa, vakuuttaa ToI:n artikkelin otsikko lisäten, että Trump etenee kohti todennäköistä tyrmäysvoittoa.
Artikkelien yhteyteen liitettyjen tilannekuvien mukaan ilmapiiri Demokraattisen puolueen kannattajien parissa alkaa painua alistuneeksi ja pettyneeksi, sillä gallupit vakuuttivat heidän voittoaan viimeiseen asti.
Tämä oikeuttaa kipeään kysymykseen, ovatko mielipidetiedusteluja tekevät järjestöt nekin epäluotettavia ja niiden julkistamat tulokset peukaloituja, kuten Donald Trump väitti vaalipuheissaan moneen kertaan.
Hillaryn tilaamat voitonmaljat ja ilotulitusraketit täytynee säästää toiseen tilaisuuteen, tai myydä alennettuun hintaan vaikkapa republikaaneille.

USA:n presidentinvaalit vaikuttavat välittömästi myös maailman talouteen. Gallupien luvattua vaalivoittoa Hillarylle Wall Streetin talousnäkymät valpastuivat ja dollarin arvo nousi hieman.
Artikkelit kertovat Japanin valuutan arvonmerkkinä pidetyn Nikkein 225 pudonneen hetkellisesti 6.1 % sijoittajien odotellessa Trumpin mahdollista voittoa. Japanin taloutta johtavien instituutioiden virkailijat Japanin Pankista, Talousministeriöstä ja Talouspalvelujen Agentuurista kokoontuvat myöhemmin päivällä keskustellakseen ja mahdollisesti päättääkseen jotain valuuttakurssien potentiaalisten vaihtelujen johdosta. Japanin jenin arvon alentuminen avustaisi ulkomaanvientiä artikkeleiden hinnan alentuessa. http://www.timesofisrael.com/liveblog-november-09-2016/, http://www.haaretz.com/world-news/u-s-e ... 6/1.751995
http://www.israelnationalnews.com/News/ ... px/220019., http://www.timesofisrael.com/markets-in ... into-lead/

02. Useat YK:n yleiskokouksen komiteat hyväksyivät sunnuntaina kymmenkunta Israelin vastaista päätöslauselmaa, jotka eivät ole sitovia. ToI:n artikkelin mukaan ne hyväksyivät 10 päätöslauselmaa, joista kahdessa kiistetään juutalaisten oikeudet Temppeli-vuoreen ja Jerusalemiin.

Päätöslauselmissa käytetään Temppelivuoresta arabiankelistä nimeä Al-Haram Al-Sharif kuin vahvistuksena sen kuulumisesta muslimeille. Komiteoiden tekemät päätökset käsitellään uudelleen YK:n yleiskokouksessa, mutta niiden sanamuodot harvoin muuttuvat 193 maan edustajien muodostamassa yleiskokouksessa, joka myönsi PA/PLO:lle tarkkailijan aseman ilman valtiolle kuuluvia oikeuksia äänestykseen.
Israelin toimintoja tutkivan erityiskomitean mandaatin uudistaminen sai taakseen 86 ääntä, 71 pidättyi ja vain 7 maan edustajan vastustaessa. USAn, Kanadan, Australian ja Israelin muodostamaan vastustavien joukkoon liittyivät Marshall Saaret, Mikronesia ja Palau. EU maat pidättyivät, ja heihin liittyi useita maita Afrikasta ja Latinalaisesta Amerikasta, niiden joukossa Argentiina, Meksiko ja Costa Rica.

”EILINEN farssi YK:n yleiskokouksen komiteoissa alleviivaa yhtä tosiasiaa: YK:n yleiskokouksen automaattisen enemmistön tarkoituksena ei ole todellinen palestiinalaisten avustaminen”, totesi UN Watch järjestön johtaja Hillel Neuer. ”Näiden rituaalisten, yksipuolisten päätöslauselmien kohteena pysyy Israelin pitäminen syntipukkina (scapegoat)”.
YK tekee suurta hallaa omalle arvovallalleen alistuessaan näihin selvästi politisoituneisiin ja räikeän yksipuolisiin päätöslauselmiin yhtä sen jäsen-maata kohtaan. Niillä valmistellaan YK:n johtamaa hyökkäystä Jerusalemia vastaan Sakaria luvun 12 mukaisesti ymmärtämättä, että se sotaretki tulee päättymään suureen katastrofiin siihen osallistuville maille. http://www.timesofisrael.com/un-committ ... ingle-day/,

”KATSO Minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille yltympäri, ja myös Juudean kohdalle se on tuleva Jerusalemia piiritettäessä, ja sinä päivänä Minä teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille, kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä, (vaikka) kaikki maa(ilma)n kansakunnat kokoontuisivat sitä vastaan”. (Sak.12: 2 -4)

03. Valjastettuaan YK:n instituutioineen kuuliaisen vasallin asemaan Palestiinan Auktoriteetti on aloittanut uuden kohteen alkaen vaatimaan, että voitto-puolisesti hepreaksi kirjoitetut Kuolleenmeren kirjakääröt kuuluvat oleellisesti arabimuslimien perinnekohteisiin ja että Israelin tulee palauttaa sille kaikki luolista löytämänsä tai välittäjiltä ostamansa kääröt.
Tämän jos minkään luulisi vakuuttavan poliittisesti yksipuolisen ja naurettavan – ellei kysymys olisi juutalaisille elintärkeistä kysymyksistä – ajojahdin Israelin laillisuuden kieltämiseksi kansainvälisten yhteisöjen kautta, missä YK instituutioineen näyttelee keskeistä osaa.
Israelin UNESCO:n lähettiläs Carmel Shama –HaCohen totesi, että PA:n edustaja nosti epävirallisesti kysymyksen Kuolleenmeren kirjakääröjen asemasta esiin äskeisessä UNESCO:n hallitusten välisen komitean – jonka tehtävänä on edistää kulttuuriomaisuuden palauttamiseksi sen omistajamaalle – istunnossa. Israelin lähettilään ja istunnossa mukana olleiden IAA:n edustajien kertoman mukaan PA aikoo tuoda kysymyksen esiin komitean seuraavassa kokouksessa vuonna 2017.
”Tämä on palestiinalaisten uusi provosoiva ja julkea yritys historian uudelleen kirjoittamiseksi ja kiistää juutalaisten siteet Israelin maahan” HaCohen selitti. ”Kuolleenmeren kirjakääröt muodostavat todellisen ja oleellisen todisteen juutalaisen kansan siteistä Israelin maahan”. http://www.israeltoday.co.il/NewsItem/t ... fault.aspx

04. UUTISIA LYHYESTI
• PA:n arabimies yritti ruuvitaltalla aseistettuna hyökätä IDF:n sotilaan kimppuun Havaran tarkastuspisteessä keskiviikkoaamuna Neblusin eteläpuolella. Sotilas oli tapahtumahetkellä vartiossa. Paikalla olleet sotilaat reagoivat hyökkäykseen ampuen hyökkääjää ja haavoittaen häntä. Hänelle annettiin ensiapua paikalla ja vietiin sairaalaan. Hän ei ehtinyt haavoittaa ketään ennen haavoittumistaan. http://www.timesofisrael.com/palestinia ... -shot-idf/
• Israel antoi varoituksen kansalaisilleen todellisesta IS:n suunnittelemasta hyökkäyksestä Albaniassa lauantaina suunnitellun jalkapallomatsin aikana. Varoitus annettiin sen jälkeen, kun Albanian turvallisuusmiehet olivat pidättäneet 4 epäiltyä, joiden he uskoivat suunnitelleen hyökkäystä Israelin ja Albanian joukkueiden välisen vuoden 2018 Word-Cup karsintaottelun aikana. Albanian viranomaset siirsivät ottelun pidettäväksi Shkoderkaupungin stadionilta Esbasaniin. Albanian viranomaisten mukaan se tulee huolehtimaan turvallisuudesta ottelun aikana 12 11.2016. Israelin terrorinvastainen toimisto, joka on osa pääministerin kansliaa, kehotti Israelin kansalaisia vaarasta ja pysyttelemään poissa ottelusta. http://www.timesofisrael.com/israel-war ... n-albania/
• Republikaanien ehdokas Donald Trump voitti lopulta USA:n presidentin vaalit, mutta hänen täytyi voittaa melkein jokaisessa osavaltiossa, mikä osoittaa taistelun tasaväkisyyden. Trump sanoi voittopuheessaan New Yorkissa olevansa koko kansan presidentti ja toimivansa kansansa etujen mukaisesti. Hän vakuutti aloittavansa välittömästi astuttuaan virkaansa tammikuussa 2017 Obaman ylpeilemän obamacare terveyspaketin purkamisen ja uusimisen, Iranin kanssa solmitun ydinsopimuksen uudelleen arvioimisen sekä ulkomaitten kanssa tehtyjen kauppasopimusten uusimisen.
Pörssikurssit odottavat, mitä Trump tulee esittämään lähiajan suunnitelmistaan sekä aikatauluista esittämistään Obaman hallituksen aikana tehtyjen lakien purkamiseksi ja uudistamiseksi. Trumpin voitto tulee aiheuttamaan täydellisen täyskäännöksen Obaman hallituksen harjoittamasta politiikasta, jos kaikki se, mitä hän lupaa, toteutetaan. Hänen iskulauseensa palauttaa USA:n mahti ja suuruus entiselleen voi aiheuttaa kylmiä väreitä monien selkäpiissä. Trump esitti kiitoksen Hillary Clintonille antaen tunnustusta hänen ponnisteluilleen.
Donald Trumpin tehtävää helpottaa tosiasia, että kongressin sekä senaatti että edustajainhuone säilyvät republikaanien valvonnassa.
http://www.timesofisrael.com/president- ... americans/, http://www.timesofisrael.com/donald-tru ... -election/, http://www.timesofisrael.com/gop-keeps- ... est-gains/

• Donald Trumpin vaalivoitto on saanut monet valtioitten päämiehet ja järjestöjen johtajat arvioimaan suhteitaan Yhdysvaltoihin uudelleen. Alla muutamia tärkeimpiä.
– Venäjän presidentti Vladimir Putin onnitteli Trumpia toivoen rakentavia suhteita USA:n kanssa.
– Egyptin presidentti Abdel Fattah el-Sisi onnitteli trumpia sanoen olleensa ensimmäinen onnittelija, kuten Walla Ut. raportoi.
– Turkin ulkoministeri Mevlut Gavisoglu sanoi twiit-onnisttelussaan, että Turkki toivoo luottamuksellisia suhteita ja yhteistoimintaa presidentti Donald Trumpin hallituksen kanssa.
– Mahmoud Abbas esitti toivomuksen, että Trump toimii Palestiinan valtion perustamisen hyväksi.
– Hamas uskoo, etteivät suhteet muutu oleellisesti Trumpin valta-kauden aikana.
– Iranin ulkoministeri Javad Zarif muistuttaa Trumpia, että hänen tulee noudattaa kansainvälisiä sopimuksia ja lakeja.
– Knessetin puhemies Yuli Edelstein esitti onnittelut Israelin parlamentin puolesta.
– Naftali Bennett sanoo, että Trumpin voitto merkitsee, että odotukset Palestiinan valtion perustamiseksi ovat rauenneet.
– NATO:n pääsihteri Jens Stoltenberg sanoo onnittelussaan, että USA:n johtoasema on nyt tärkeämpi kuin koskaan. Trump sanoi vaalipuheessaan, että USA:n tulee miettiä kahdesti ennen kuin menee avustamaan ahdinkoon joutunutta NATO:n jäsenmaata.
– Jerusalemin pormestari Nir Barkat esitti toivomuksen, ettei Trump unohtaisi lupaustaan muuttaa USA:n lähetystö Jerusalemiin. http://www.timesofisrael.com/liveblog-november-09-2016/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/220031,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -27; Tiberias 19 -32; Suolameri 23 -31; Eilat 23 -32 +C-astetta. Taivaankansi on puolipilvinen. Parin päivän ajan eletään hellelukemissa, sen jälkeen säätila normalisoituu ilman sateita.
05. Jerusalemin poliisi yhdessä rajapoliisin kanssa pidättivät tiistai-iltana 9 arabie Jerusalemin itäpuolella. Heidän epäillään syyllistyneen kivittämiseen, petrolipommien heittelyyn sekä monenlaiseen ilkityöhön alueella asuvia juutalaisperheitä vastaan. Arabit olivat kotoisin Shuafatin jaEl-Aidan pakolaisleireistä, sekä Jerusalemin Rosh Al-Amudin ja Issawiyan arabi-enemmistöisistä lähiöistä. Poliisin tiedottaja vakuutti, että poliisi tulee jatkamaan rauhattomuutta ja epäjärjestystä aiheuttavien pidätyksiä, joita on suoritettu myös Rachelin ja patriarkkain hautakammioitten lähellä Betlehemissä ja Hebronissa. Sotilaat suojasivat pari yötä sitten suoritea Josefin hautakammion korjaustöitä. Arabit käyvät toistamiseen tuhoamassa hautakammiota, joka sijaitsee Nablusin (Sikemin) lähellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/219975

06. Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif väitti äskettäin, että Israel muodostaa suurimman uhan maailman inhimillisyydelle. ”Suurimman uhkan alueen turvallisuudelle ja maailman inhimillisyydelle muodostaa sionistinen hallitus” hän väitti naama pokkana. Hän väitti edelleen, että suuriman uhkan muodostavat Israelin omistamat 200 ydinkärkeä. Zarif saapui Libanoniin onnitellakseen Libanonin uutta presidenttiä Michel Aiounia, joka valittiin presidentiksi Hizbullahin tuella vuosia kestäneen epävarmuuden jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/220018
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Ajantasatietoa Israelista/ Marraskuu

ViestiKirjoittaja noomi » 13.11.2016 18:19

    Kuva

Sunnuntai 13.11.2016
Julkaistu sunnuntai, 13.11.2016 , kirjoittanut Gavriel Eskel

SUNNUNTAI 13.11.2016
01. DONALD TRUMPIN vastustajien järjestämien mielenosoitusten, jotka paikoin ovat kehittyneet väkivaltaisiksi, USA:n 55. presidentiksi valittu Trump aloitti hallituksensa ja Valkoisen Talon henkilökunnan kokoamisen. Ensimmäisten joukossa on henkilökuntapäällikön valinta, mitä hän valmistelee neuvon-antajiensa ohjauksella asunnossaan Manhattanilla. Mielenosoitukset Trumpin valintaa vastaan ovat kestäneet neljä päivää. Miljardööri George Sorosin epäillään tukevan mielenosoituksia miljoonillaan.
ToI:n julkaiseman artikkelin mukaan Trump näyttää edenneen jonkin verran henkilökuntapäällikön valinnassa. Vaalikampanjan johtaja Kellyanna Conway paljastaa, että kaksi henkilöä on nostettu potentiaalisiksi ehdokkaiksi, yksi on RNC:n puheenjohtaja Reince Priebus; toinen on Trumpin kampanjajohtaja Stephen Bannon. Conwayn mukaan nimitys tehdään välittömästi, kuten CNN raportoi. Bannon antoi antisemiittisiä lausuntoja vuosia sitten, mitkä hän itse kiistää. Priebusin valinta voisi ärsyttää Trumpin lähimpiä kannattajia.

Donald Trump näyttää artikkelin mukaan lieventäneen kampanjan aikana antamiaan jyrkkiä tuomioita Obaman hallituksen päätöksistä ja sopimuksista, Kuten Obamacare ja Iranin kanssa solmittu ydinsopimus. Hän lienee todennut kuin Ariel Sharon totesi pääministerinä: Asiat näyttävät erilaisilta täältä käsin. Tämä lausunto, jonka hän twiittasi sivullaan, rauhoittaa osaltaan maailman valtionjohtajien epävarmuutta odotellessaan Trumpin hallituksen ohjelmaa.
”Tämä aikajakso tulee olemaan suuri kaikkien amerikkalaisten elämässä. Me yhdistämme (kansan) ja tulemme voittamaan ja voittamaan”, Trump lupaili.

Trumpin työskennellessä neuvonantajiensa kanssa Manhattanin tornissaan sen ulkopuolella 5 000 Trumpin voiton vastustajaa metelöivät huudelleen iskulauseitaan, joissa he sanoutuivat irti presidentinvaalien tuloksesta.
Los Angelesissa marssijoita oli peräti 10 000, jotka olivat koko yön viettäneet kaduilla ilmaisten mielipahansa, ja lopulta marssien joukolla Federatiivisen hallituksen rakennuksen eteen. Poliisi pidätti useita satoja turhan innokkaita.
Chicagossa tuhannet mielenosoittajat käyttäytyivät maltillisesti.

TRUMP on antanut nyt enemmän aikaa perheelleen, jota hän joutui syrjimään vaalikampanjan aikana, sekä lukuisille vierailijoille, joita tulee sekä USA:n eri puolueista että maan ulkopuolelta. Jotkut puolueitten johtajat sanovat varovaisesti tulleensa vain turisteina, mutta Trumpin tiimi vakuuttaa heidän osallistuneen hedelmällisiin keskusteluihin tiimin kanssa.
Ulkomaisista vieraista mainitaan Ranskan äärioikeistopuolueen National Front johtajan Marine Le Penin serkku Marion Marechal-Le Pen, joka tarjosi puolueen yhteistyötä Trumpin hallituksen kanssa. Puolueelle luvataan voittoa Ranskan seuraavissa vaaleissa. Tämä ei välttämättä tule helpottamaan hänen asemaansa, sillä häntä epäillään diktatorisista otteista.
ENSIMMÄISESSÄ haastattelussaan, jonka Trump antoi Wall Street Journalille, hän vihjaili voivansa pitää voimassa vakuutusyhtiöitten syrjinnän, jotka
kieltäytyvät hyväksymästä aiempia terveysvakuutuksia, ja että nuoret voivat jatkaa vanhempiensa sopimia vakuutuksia 26-vuoden ikään obamacaren mukaisesti.
Trump vastasi journalistien kysymykseen, aikooko hän jatkaa Hillary Clintonin vetämistä oikeuteen: ”Olen keskittynyt muihin ajankohtaisempiin kysymyksiin kuten terveyshuolto, työpaikat, rajanvalvonta ja verouudistus, enkä ole pohtinut sitä viime aikoina”. Hän osallistui vähän aiemmin mielenosoitukseen, jonka iskulauseena oli: ”Pane hänet lukkojen taa”.
Newt Gingrich, joka voi saada merkittävän aseman Trumpin hallituksessa, epäilee Trumpin painostavan Meksikoa maksamaan turva-aidan rakentamisen maitten väliselle rajalle.
Vaalien jälkeen raja-alueilla on kirjattu 200 viha-hyökkäystä, jotka johtunevat osittain Trumpin siirtolaisvastaisista lausunnoista. Hän on kuitenkin ottanut nyt sovittelevamman asenteen, vaikka toteaakin, että kiihotus oli paikallaan vaalitaistelun aikana, sillä ”minä voitin”, kuten hän kehaisi.
CBS:n haastattelussa Trump antoi tunnusta Hillary Clintonin onnittelu-soitosta todeten: ” Se oli viehättävä soitto, vaikka se oli vaikea hänelle. Hän on hyvin vahva ja hyvin älykäs” hän totesi antaessaan tunnustusta Hillarylle. http://www.timesofisrael.com/trumps-ann ... -imminent/, http://www.timesofisrael.com/trumps-ann ... -imminent/, http://www.timesofisrael.com/2-indiana- ... ump-rally/, http://www.timesofisrael.com/uk-brexit- ... ood-ideas/,

02. USA:n presidentiksi valitseman Donald Trumpin vaimo Melanie Trump totesi pääministeri Netanyahun lauantaina julkistamassa puhelinkeskustelussa Sara Netanyahun kanssa, että ”perheitten välinen ystävyys tulee kehittymään ihmeelliseksi” lupautuen samalla toimimaan isäntänä Netanyahun vierailun aikana Yhdysvalloissa ensimmäisessä otollisessa tilaisuudessa.

Netanyahu julkisti lauantai-iltana (sapatin jälkeen) tapahtuneen puhelin-keskustelun pääkohdat FB-sivullaan samana iltana. Hän kutsui keskustelua ”sydämeenkäyväksi ja lämpimäksi”. Melanie Trump kertoi Saralle mitä suurimmasta haasteesta, mikä voi aiheutua lasten kasvattamiseksi heidän isänsä valitsemisesta maailman johtajaksi. He totesivat perheen äidin merkityksen kasvamisesta voidakseen antaa lapsilleen kasvatuksen, joka muistuttaa normaalitilannetta.
Artikkelissa viitataan, miten Melanie Trump lainasi paloja Michele Obaman puheesta väittäen hänen esiintyneen alastomana aiemmassa roolissaan mallina. Sara Netanyhu on toistuvasti median hampaissa työntekijöittensä huonosta kohtelusta, joten heillä voi olla paljon yhteisiä kokemuksia.
Donald Trumpin vakuutusta nostaa Israelin ja PA:n välisen rauhan-sopimuksen solmimisen työlistansa kärkeen ei välttämättä ole katsottu myönteisesti Israelissa, sillä monet muutkin ovat pyrkineet pakottamaan Israelia sanelu-rauhaan ilman kahdenkeskeisiä neuvotteluja ilman ennakkoehtoja, mitä Israel pitää välttämättöminä. PA;n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka kausi voi elää viimeisiä päiviään ennen loppuvuoden aikana pidettävää Fatahin sisäistä kongressia, jossa valitaan puolueen uudet johtajat, sanoi Jerikossa antamassaan lausunnossa: ”Netanyahulta vaaditaan vain yksi ehto, jossa hän tunnustaa hyväksyvänsä kahden valtion periaatteen 1949 aselepolinjoilla”, joita Abbas kutsuu rajoiksi vastoin tosiasioita.
http://www.timesofisrael.com/melania-tr ... -families/

03. Trumpin kansallinen neuvonantaja, jonka nimeä ei paljasteta, sanoi Politico websivulla, että ”Obaman poistuvan tiimin tulee pidättyä julkistamasta uusia diplomaattisia päätöksiä tai aloitteita, jotka ovat selvästi Trumpin tiimin omaksumien vastaisia. Näiden kysymysten joukossa on Israelin ja PA/PLO:n välinen rauhanprosessi, jonka käsittelyä Trump pitää työlistansa kiireellisyys-järjestyksen kärjessä”.
Trumpin tiimi ilmoittaa suorasukaisesti, että näiden diplomaattisten kysymysten kärjessä ovat Obaman poistuvan tiimin ponnistelut saada rauha Israelin ja PA/PLO.n palestiinalaisten välille – vaikkapa vain symbolisella tasolla – hyvin tiedostaen, että Trump tukee Israelia ja sen oikeuksia.

Torstaina julkistettu raportti oli varustettu otsikolla:”Trumpin tiimi varoittaa Obamaa tekemästä mitään tärkeitä ulkomaanpolitiikkaa koskevia päätöksiä”. Tämä sai Obaman hallituksen hämmästelemään, miten paljon heillä olisi mahdollisuuksia vaikuttaa Trumpin tiimiin. ”Kyselemme itseltämme. Onko meillä mahdollisuuksia vaikuttaa ylimenokauden tiimiin vai ei? On niin paljon kysymyksiä ilman vastauksia, Kukaan ei tunne noita ihmisiä”, kuten yksi USA:n ulkoministeriön virkailija valitti. ”En tunne tarvetta puolustautua siitä, mitä olemme tekemässä, mutta on tärkeää selittää ja esittää optioita kuten myös vaihtoehtoisia ratkaisumalleja”.

ISRAELIN virkailijat ovat esittäneet huolensa, että Obaman hallitus voi tukea YK:n päätöslauselmia, joissa Israel tuomitaan; ja että Obama voi kehitellä oman esityksensä, jota hän tarjoaa YK:ssa. Kuten viime viikkoina on todettu, PA/PLO:n virkailijat ovat ”haistaneet veren hajun” ja laatineet lukuisia esityksiä YK:n turvallisuusneuvostolle ja muille sen elimille. Niiden hyväksyminen YK:n yleisistunnossa on rutiinijuttu, mutta UNSC, UNESCO ja Ihmisoikeusneuvosto ovat taistelukenttiä, joiden päätökset ovat sitovia ja joiden sanamuotoon on mahdollista vaikuttaa.
USA:n Israelin lähettiläs Ron Shapiro ei suostunut antamaan suoraa vastausta kysymykseen, miten Obama tulee toimimaan 2 lähikuukauden aikana. http://www.timesofisrael.com/trump-aide ... ian-issue/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Presidentiksi valittu Donald Trump sanoo pelaavansa merkittävää roolia saadakseen rauhan Israelin ja PA/PLO:n arabien välille. Puhuessaan kansalleen monia yllättäneen voittonsa jälkeen hän totesi perjantain puheessaan mm. että Israel edustaa monille ihmisille toivon majakkaa. ”Israel ja USA edustavat yhteisiä arvoja, kuten mielipiteen vapaus, uskonnonvapaus ja tärkeys muodostaa tilaisuuksia kaikille kansalaisilleen toteuttaa unelmansa. Israel on yksi todellinen demokratia ja ihmisoikeuksien puolustaja Lähi-Idässä, sekä toivon sarastus lukemattomille ihmisille”. Hän esitti toivonsa, että hänen hallituksensa voisi pelata keskeistä roolia osapuolten välillä lisäten, että mikä tahansa sopimus tulee neuvotella osapuolten välisissä suorissa neuvotteluissa. Venäjä tarjoutuu toimimaan isäntänä Ranskan tekemien kansainvälisten neuvottelujen aikana, joiden aikataulua ei ole ilmoitettu. Israel ilmoitti, ettei se osallistu niihin. Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev oli äskeisen Israelin 3 päivän vierailunsa aikana tunnustellut Israelin ja PA:n suhtautumista siihen.
Israelissa on vaadittu, että Israelin tulee nyt vahvistaa otettaan Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa. Jewish Home vaatii Juudean ja Samarian C-alueitten liittämistä Israeliin. Jerusalemin kaupungin suunnittelukomitean johtaja Meir Turgeman esittää uusien asuntojen rakentamista ja Bibin salaisen rakennuskiellon purkamista. http://www.timesofisrael.com/trump-hail ... n-of-hope/
• Obaman hallituksen yksi tehtävistä on pyrkiä selittämään maailmalle Trumpin voiton salaisuus sekä mitä se tullee vaikuttamaan maailman kehitykseen. Useiden valtioiden päämiehet ovat huolestuneina kyselleet, miten Trumpin hallitus tulee suhtautumaan aiempiin sopimuksiin ja käytäntöön, eikä EU ole tässä poikkeusasemassa. Trumpin ilmoitus, ettei hänen hallituksensa tule pelastamaan NATO-jäseniä Euroopassa, jos niitä vastaan hyökätään, oli pahaenteinen. Puhuiko hän ilman parempaa tietoaan, vai tietämättömyyttään, on toinen kysymys, mutta se asettaa Baltian ja Balkanin NATO-maat ikävään välikäteen antaen samalla potentiaaliselle hyökkääjälle avoimen valtakirjan. Se koskee läheisesti myös Turkkia, jolla on kytevä ristiriita Iranin nousevaa mahtia vastaan, eli taistelu Lähi-Idän johtajuudesta ja ylivallasta. Turkki edustaa sunni-muslimeja, Iran shia-muslimeja. Sivusta asioitten kehitystä seuraavat Saudi Arabia, joka perinteisesti oli USA:n liittolainen, sekä Egypti, jonka talousongelmat pahenevat entisestään. Persianlahden öljymaat ovat jo tunnustelleet mahdollisuutta liittyä Iranin johtamaan koaliittioon. http://www.timesofisrael.com/on-last-fo ... ain-trump/
• Ainakin 52 ihmistä sai surmansa Pakistanissa lauantaina etäisessä Sufi-pyhätössä räjäytetystä pommista. IS kertoi agenttinsa asettaneen pommin. Pommi räjäytettiin Shah Nooran kunniaksi järjestetyn seremonian aikana, joka surmasi ainakin 52 ja haavoitti 105 seremoniaan osallistunutta. Viranomaisten mukaan palvojat olivat esittämässä rituaaliin kuuluvaa shufi-tanssia pommin räjähtäessä. Uhrien joukossa oli sekä naisia että lapsia. Pyhättö sijaitsee kukkulalla, jonne kiipeäminen ilman tietä kestää puolisen tuntia. 600 ihmistä oli kokoontunut pyhättöön. Pakistanin armeijan mukaan paikalle lähetettiin 20 ambulanssia ja 50 sotilasta, ja 45 ambulanssia ja 100 sotilasta ovat matkalla hyökkäyspaikalle. Haavoittuneita jouduttiin kuljettamaan helikoptereilla, koska lentokenttää ei ole lähellä. http://www.timesofisrael.com/is-claimed ... officials/
• Jännitys palestiinalaisryhmien välillä kohoaa korkeuksiin ennen parin viikon päästä pidettävien Fatahin konferenssin kokoontumista Ramallahiin valitsemaan Fatahin uuden johtajiston. Jasser Arafat on noussut uudelleen julkisuuden valokeilaan. Abbas sanoo tietävänsä, kuka hänet surmasi ja ilmoittavansa sen lähipäivien aikana puhuessaan seremoniassa Ramallahissa. Hän ei maininnut nimiä, mutta hänen uskotaan syyttävän Mohammed Dahlania, jota hän pitää pahimpana kilpailijanaan. Dahlan toimi Gazassa Fatahin turvallisuusjohtajana Hamasin kaapatessa vallan Gazassa 2007. UAE:ssa asuva Dahlan sanoo, ettei Abbasilla ole oikeutta syyttää ketään, sillä hän itse kuului Arafatin lähipiiriin ja on ensimmäinen epäiltyjen listassa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Confl ... ary-472454
• PA:n poliisi kivitti Breslov Hassidim juutalaisten autoa ja lopulta pidätti 5 järjestön jäsentä luovuttaen heidät IDF:n sotilaille. IDF syyttää heitä tunkeutumisesta Josefin hautakammiolle Sikemin (Nablusin) lähellä lauantai-iltana ilman lupaa. Kammiolle menevät saavat IDF:n ja poliisin suojan, jos he sopivat vierailusta etukäteen. Samarian alueneuvoston puheenjohtaja Yossi Dagan totesi, että on täysin luonnotonta, että juutalaiset joutuvat vierailemaan pyhillä paikoillaan kuin varkaat yöllä. Kukaan ei haavoittunut, mutta miesten auto kärsi pahoja vaurioita PA:n poliisin kivistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/220201
• Pääministerin kanslia painostaa Jewish Home ja oikeusministeri Shakedia siirtämään regulation lain voimaan tuloa ainakin huomiseen. Laki normalisoisi Amonan juutalaiskylän ja muiden samassa asemassa olevien juutalaiskylkien aseman ja estäisi niiden tuhoamisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/220200
• Ympäristökomitean puheenjohtaja David Amsalem sanoo, että hän lopettaa ns. hiljaisen terrorismin, joka vaikeuttaa juutalaisten ja arabien elämää Juudeassa ja Samariassa. Kysymys on PA:n arabien puuhiilirovioista, joita he polttavat pitkin aluetta aiheuttaen vaikeita ympäristöhaittoja etenkin hengitysvaikeuksista kärsiville kuten astmaatikot. Halkojen myyminen arabeille on kielletty ja jokaista kaadettua puuta kohti asetettiin 7500 NIS sakko. Arabit myyvät puuhiiltä Israelissa, mikä on kielletty. ”Me ruokimme petoa, joka puree meitä” Amsalem sanoo. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/220198
• Sadat tuhannet Hillaryn kannattajat allekirjoittivat anomuksen valitsijamiesten konferenssille – ja aina korkeimpaan oikeuteen saakka -, että se mitätöisi presidentinvaalien tulokset ja julistaisi Hillaryn voittajaksi, sillä hän sai eniten ääniä, vaikka Donald sai enemmän valitsijamiehiä. Electoral collegen 538 valitsijaa tulevat joulukuun 19 päivänä antamaan äänensä vaalien voittajan valitsemiseksi. Heidän ei ole pakko noudattaa edustamiensa puolueitten tahtoa, vaan voivat esittää ketä hyvänsä ehdokasta maksettuaan pienen sakon, jonka Hillaryn vaalitiimi mielihyvin maksaisi. http://www.jewsnews.co.il/2016/11/13/bo ... sults.html
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 16 -27; Tiberias 17 -30; Suolameri 21 -32; Eilat 19 -32 +C.astetta. Taivas pysyttelee puolipilvisenä, lämpötila alenee hieman.
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Ajantasatietoa Israelista/ Marraskuu

ViestiKirjoittaja noomi » 17.11.2016 08:06

    Kuva

Keskiviikko 16.11.2016
Julkaistu keskiviikko, 16.11.2016 , kirjoittanut Gavriel Eskel

KESKIVIIKKO 16.11.2016
01. Viime yön aikana oli ripotellut sen verran vettä, että paikat olivat kosteina, mutta mitään kaatosateita ei ainakaan näillä seuduilla havaittu. Sateet ovat myöhässä, ja niitä odotetaan hartaasti. Israel on hoitanut mallikelpoisesti juomaveden tarpeen tyydyttämisen rakentamalla useita meriveden puhdistuslaitoksia ja puhdistamalla viemärivesiä maanviljelyksen kastelu-järjestelmien tarpeita varten. Sateiden viivästyminen aiheuttaa pohjaveden suolaantumisen, koska PA:n arabit käyttävät useimmiten luvattomasti kaivamiaan kaivoja kastelu-veden saamiseksi viljelyksilleen. Myös Kinneretin vedenpinta on laskenut epätavallisen alhaiseksi, mistä on osoituksena saaren muodostuminen järven keskelle. Jordanjoen vettä käytetään sekä kasteluun että juomavedeksi, vaikka senkin juoksu on vähentynyt lähes olemattomiin. Jordanjoki on saastunut, koska viemärivesiä lasketaan siihen ilman puhdistusta.
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 15 -17; Tiberias 17 -24; Suolameri 20 -26; Eilat 19 -26 +C.astetta. Taivas pysyttelee puolipilvisenä, ja lämpötila romahtaa huomisesta alkaen, mutta aloittaa nousun uudelleen siten, että lauantain lukemat ovat 15 -22 oltuaan välillä 12 -17 lukemissa. Sateita ei luvat vieläkään.
Maanantai-iltana tähyiltiin Israelissa – kuten suuressa osassa maailmaa – innokkaina taivaalle kuun tultua lähemmäs maapalloa kuin pitkiin aikoihin. Onneksi taivaankansi oli lähes pilvetön antaen hyvät mahdollisuudet seurata harvinaista ”superkuu” ilmiötä kuun näyttäessä 14 % suuremmalta kuin tavallisesti. Edellisen kerran tämä ilmiö havaittiin vuonna 1948. Kuunvalo on 20 % kirkkaampi ja koko 14 % suurempi kuin normaalisti. Sen aiheuttamat vuoksi ja luode-ilmiöt ovat myös suuremmat. http://www.timesofisrael.com/sky-gazers ... supermoon/
02. TIISTAINA käytiin Israelissa harvinainen kilpailu 15 uimarin monesta eri maasta osallistuessa Kuolleenmeren ylittämiseen. Uimarit varustettiin erikoissnorkkelein ja suojanaamareilla, mutta auringon paahtavalta porottamiselta ei ollut suojaa. 3 uimaria keskeyttivät, 2 heistä dehydration, 1 kylmän tunteen vuoksi. Uimarit valittivat, että veden runsas suolapitoisuus aiheutti polttavan tunteen iholla.
Uimarit kuljetettiin Ein Gedin rannasta Wadi Mujib rantaan Jordania puolella, josta uimarit aloittivat 17 km:n (11 mailin) polskuttelun takaisin Ein Gedin rantaan. Uimareita seurasi lääkintäveneitä, joiden suojassa 4 uimaria pitivät taukoa. Uimareita oli tullut Israelista, PA:n alueilta, Uudesta Seelannista, Etelä Afrikasta ja Tanskasta. Palestiinalainen rantavahti Yusuf Matari, 61, hoivattiin IV:llä tauon aikana jatkaen sitten sinnikkäästi uintiaan, vaikka normaaliuinti ei onnistu. Kilpailun tarkoituksena oli kiinnittää maailman huomio Kuolleenmeren erityislaatuiseen ilmiöön maailmassa seuratessaan sen hiljaista kuolemaa.
Erityisesti halutaan kiinnittää huomio siihen, että meren vedenpinta on laskenut 40 metriä huippukorkeudestaan. Suolameren alennustila alkoi 1960-luvulla, jolloin Jordania ja Syyria aloittivat Jordanjoen veden hyödyntämisen pääosin kasteluun. Suolameri saa korvausvetensä vesisateista, makeanveden lähteistä, sekä suurimman osan Jordanjoesta. Jordania kaivaa yhdessä Israelin kanssa kanaalia – joka oikeammin on kaksi suurta putkea – Punaisestamerestä Suolamereen, mutta sen valmistuminen kestää vielä vuosia. Suolameren suolapitoisuus on 10 kertaa suurempi kuin Välimeren. Ympäristön suojelijat ovat vastustaneet meriveden johtamista Suolamereen, koska se tulee muuttamaan veden koostumusta, eikä tiedetä sen seurausilmiöitä. Jordanjoki tuo mukanaan mineraaleja, joita ei ole merivedessä.
Geological Survey hydrogeologi Yechieli Yoseph toteaa, että Jordanjoen veden käyttämisen ohella kasteluun teollisuus käyttää Suolameren vettä mineraalien eristämiseksi siitä etenkin lääkinnällisiin tarpeisiin. Suolameren rannoille on muodostunut kuivumisen vuoksi yli 4000 hautavajoamia (sinkholes), jotka ovat aiheuttaneet vaaraa myös rannoille rakennetuille hotellirakennuksille. Yoseph toteaa, että 90 % suolamereen tulevasta vedestä otetaan muihin tarkoituksiin. http://www.timesofisrael.com/swimmers-p ... -dead-sea/,
Profeetta Hesekiel kertoo ilmoituksessaan Kuolleenmeren veden parantamisesta näin: ”Sitten hän vei minut takaisin Temppelin ovelle, ja katso: vettä pulppusi Temppelin kynnyksen alta itään päin, sillä sen etusivu oli itäpuolella. Ja vesi virtasi alas Temppelin oikeanpuolisen sivuseinämän alitse, alttarin eteläpuolitse”. (1,2) ”Mutta tullessani takaisin, niin katso: virran rannalla kasvoi hyvin paljon puita molemmilla rannoilla. Ja hän sanoi minulle: Nämä vedet juoksevat itäiselle alueelle, virtaavat alas Aromaahan ja tulevat mereen; niiden jouduttua mereen vesi niistä paranee. Ja kaikki elolliset, kaikki, jotka liikkuvat, virkoavat elämään kaikkialla, mihin tämä kaksoisvirta tulee. Ja kaloja on oleva hyvin paljon, sillä kun vedet sinne tulevat ja vesi paranee, niin kaikki virkoaa eloon, minne vain virta tulee. Ja kalastajia seisoo sen rannalla, Ein Gedistä Ein-Eglaimiin saakka se on oleva yhtä verkkoapajaa. Siinä on kaikenlaisia kaloja, suuria kuin suuren meren kaloja, hyvin paljon. Sen rämeet ja lätäköt eivät parane, ne jätetään suolan valtaan. (Hes. 47:7 -10)
03. EU lähettiläs Israeliin Lars Faaborg Andersen selvitteli Arutz Shevalle antamassaan haastattelussa, miksi EU katsoo Israelin rakentamisen Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa laittomana ja kansain-välisen lain vastaisena. Haastattelua on vaikea seurata loppuun saakka, sillä lähettilään sydäntä raastavat lausunnot ovat täynnä vihaa ja ylenkatsetta Israelia ja juutalaisia vastaan. Hänen vastauksensa haastattelijan kysymyksiin olivat kuin suoraan PLO:n Israelin tuhoamiseksi tarkoitetun ohjeellisen käsikirjan suoraa lainausta. Hän muisti huolellisesti ympätä jokaiseen virkkeeseen maininnan siitä, miten Israel miehittää palestiinalaisten maita ja on tehnyt niin vuoden 1967 puolustussodasta lähtien, jonka hyökkäävät 5 arabimaata PLO:n tukemana hävisivät.
Faaborg Andersen ei ilmeisesti ole kuullutkaan v. 1917 Balfourin julistuksesta, jonka kansainliitto sisällytti v.1922 tekemäänsä päätökseen antaa Englannille tehtäväksi muodostaa miehittämistään Syyria-Palestiinan alueista kansallinen koti juutalaisille. Englanti lohkaisi niistä omavaltaisesti Jordanjoen itäpuoliset alueet – pinta-alaltaan 78 % kokonaispinta-alasta – muodostaen niistä Transjordanian protektoraatin, joka miehitettyään Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosat 1948 Israelin itsenäisyys-sodassa muutti nimensä Jordaniaksi. Kansainliiton tekemä päätös, jonka YK myöhemmin vahvisti, on edelleen voimassa.
Arvoisa lähettiläs ei ilmeisesti ole myöskään tietoinen Oslon sopimuksista, jolla Juudean ja Samarian alueet muodostettiin lohkoiksi sen mukaan, miten Israel ja PA/PLO niitä hallitsevat. Arabienemmistöiset kaupungit A-alueet lähi-ympäristöineen luovutettiin PA/PLO:n valvontaan, osa alueista ns. B-alueiksi, joiden siviilihallinnosta PA vastaa ja IDF niiden turvallisuudesta, sekä C-alueiksi, joiden sekä siviilihallinnosta että turvallisuudesta Israel vastaa yksin.

FAABORG Andersen sanoi EU:n C-alueille laittomasti pystyttämiä elementti-valmisteisia taloja ”tilapäisiksi, joilla helpotetaan PA:n arabien inhimillistä kärsimystä”. Hän katsoo, että Israelin aloittama EU:n laittomien rakennusten tuhoaminen on kansainvälisen lain vastainen, ja vaatii Israelia korvaamaan aiheuttamansa vahingot. Sähköt ja vesi noihin laittomiin taloihin otetaan ilman lupaa Israelin sähkökaapeleista ja vesijohdoista aikomattakaan maksaa niiden käyttämisestä.
Hänen mielestään juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa on laitonta, ja israelilaisten siirtäminen niihin kansainvälisen lain vastainen, vaikka he muuttavat sinne vapaaehtoisesti.
Hän ei tunnusta Israelin tekemiä päätöksiä Jerusalemin kuntarajoista, joilla pääkaupungin itäosat liitetään sen länsiosiin yhdeksi kokonaisuudeksi.

FAABORG Andersein haastattelua seuratessa jää hämmästelemään, miten Israelin hallitus voi sietää tuollaista vieraan maan edustajan käyttäytymistä esittämättä uhkavaatimusta hänen kutsumisekseen pois asemastaan, tai uhata karkottaa hänet maasta. Toiseksi tämä antanee vihjeitä siitä, miten diktaattorit löytävät julmia ja raakoja vartijoita keskitysleireihinsä.
EU-lähettiläs esitti vastauksensa kylmän kalsealla, tunteettomalla äänellä haastattelijan nyökytellessä päätään antaen lähettilään esittää vapaasti propagandansa esittämättä vastalauseita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/220325

04. UUTISIA LYHYESTI
• Israel nimitti Eitan Naehin lähettilääksi Turkkiin diplomaattisuhteitten alkaessa palautua normaaliin korrektiin käyttäytymiseen puolin ja toisin Mavi Marmaran onnettoman episodin jälkeen, jossa sai surmansa 9 turkkilaista aktivistia. Turkki nimitti Israelin lähettilääksi Kemal Okemin. Näillä lähettiläisen vaihdoilla pyritään palaamaan molempia osapuolia hyödyntävään järkevään toimintaan, vaikka Erdoganin hallituksen ihmisoikeuskysymysten toistuvat loukkaukset epäonnistuneen vallankaappausyrityksen varjolla oikeuttaisivat kyselemään presidentti Erdoganin päämäärää. http://www.timesofisrael.com/turkey-nam ... s-warm-up/
• Israelin energiaministeri Yuval Steinitz julkisti tiistaina 24 Välimerellä sijaitsevien potentiaalisten öljynporaus-kohteitten tarjouskilpailun. Edelliset pyynnöt julkistettiin 34 vuotta sitten. Tarjouskilpailu päättyy 21.huhtíkuuta 2017. Energiaministeriö tiedotti, että ranskalaisen konsulttifirman Beicip Franlab arvion mukaan rannikon edustalta on mahdollista löytää 6.6 miljardia tynnyriä öljyä ja 2.137 miljardia kuutiometriä kaasua. Israelin Tamar kenttä aloitti toimintansa 2013. Siinä on kaasua arviolta 238 miljardia kuutiometriä (8.4 triljoonaa kuutiojalkaa). Leviathan kenttä aloittaa toimintansa 2019. Sen arvioitu kapasiteetti on 535 miljardia kuutiometriä (18.9 triljoonaa kuutiojalkaa) luonnonkaasua ja 34.1 miljoonaa tynnyriä öljyä. http://www.timesofisrael.com/israel-inv ... ploration/
• USA:n vasemmiston hallitsema media on pyrkinyt levittämään maailmalle tietoja, joilla Trumpin hallituksen kokoamisyritykset halutaan esittää amatöörimaisiksi ja sekaviksi. Ilmeisesti Trumpilla on ollut vaikeuksia löytää ministeriehdokkaita, jotka jokainen voisi hyväksyä. Media tutkii tarkoin jokaisen ehdokkaan taustat löytääkseen sieltä jotain, jolla voitaisiin kyseenalaista hänen sopivuutensa hallituksen jäseneksi. Politiikka on likaista peliä, ja USA:n politiikka on monin verroin keskivertaa pahempi, mikäli raportteihin on uskomista. Ulkoministerin vahvin ehdokas on New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani, mutta raportin mukaan Trumpin tiimistä eroaa merkittäviä henkilöitä, joiden poistuminen voi vaikeuttaa vallan siirtämistä Obaman hallitukselta Trumpin tiimille ennen tammikuun 20. päivää 2017, jolloin Donald Trump vihitään virkaansa. http://www.timesofisrael.com/signs-of-t ... net-posts/
• Ultra-ortodoksit ovat pysäyttäneet lakiesityksen etenemisen, jolla pyritään vaimentamaan muslimien 5 kertaa päivässä tapahtuvat kovaäänisten ilmoitukset oikeauskoisten rukoustilaisuuksista. Ortodoksit pelkäävät, että seuraavaksi vaaditaan summerin soitot merkiksi sapatin alkamisesta. Muslimioppineet sanovat ilkeästi juutalaisille, että jos kovaäänisten ilmoitukset minareeteista häiritsevät heitä, muuttakaa pois maasta. http://www.timesofisrael.com/ultra-orth ... n-is-next/
• Juutalaisten ja arabinaisten hedelmällisyystaso on ensimmäistä kertaa Israelissa saavuttanut tasavertaisuuden eli 3.13 lasta/naista kohti, kuten OECD toteaa: Korkein sen tilastoissa. http://www.timesofisrael.com/jewish-ara ... irst-time/
• Entinen Shin Bet johtaja, Likud kansanedustaja Avi Dichter sanoo, että Venäjän ja Israelin intressit alueen kehityksestä poikkeavat toisistaan siinä määrin, että Israelin tulee seurata tarkoin Venäjän nousevaa vaikutusvaltaa Lähi-Idässä. ”Venäjä ajattelee ja toimii supervallan tavoin, missä Israelin intressit eivät näyttele merkittävää osaa”. Putin on ilmaissut toistamiseen myönteisen kantansa Israeliin, mutta se ei ole poistanut näkemyseroja eikä tasoittanut eriäviä näkemyksiä. Dichter myös muistuttaa, ettei Venäjän tunkeutuminen alueelle ole tilapäinen, vaan merkit Syyriassa osoittavat sen tulleen jäädäkseen.
http://www.timesofisrael.com/dichter-is ... n-mideast/
• Ateret Cohanim järjestö sanoo, että juutalaisten omistusoikeuksia Jerusalemissa on kunnioitettava. Järjestö on jättänyt 9 evakuointi-vaatimuksen yhdeksään arabien asumaan kiinteistöön. Järjestö on esittänyt tähän mennessä 72 evakuointivaatimusta Jerusalemin itäosissa Jemenin juutalaisten omistamalla alueella Silwanissa, joista Jordania karkotti heidät miehitettyään alueet 1948. V. 2001 maistraatti antoi Ateret Cohanim-järjestölle alkuperäisen Hekdesh Benvenisti kuuluneet oikeudet jemeniläiskylän kehittämiseksi Silwanin lähiössä. Omistusoikeudet ovat Israelissa ja etenkin pääkaupungin alueilla sekavat periytyen Ottomaanihallituksen ja Jordanian miehityksen ajoilta. Jordania karkotti määrätietoisesti kaikki juutalaiset miehittämiltään alueilta siirtäen omaisuudet muslimeille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/220373
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Ajantasatietoa Israelista/ Marraskuu

ViestiKirjoittaja noomi » 20.11.2016 07:37

    Kuva

Perjantai 18.11.2016
Julkaistu perjantai, 18.11.2016 , kirjoittanut Gavriel Eskel

PERJANTAI 18.11.2016
01. UUTISTOIMISTOJEN artikkelit ovat taas täynnä ajankohtaisia, osin hälyttäviäkin aiheita, joita on syytä tarkastella huolellisesti.
Sisäpolitiikassa jatkuu Sionistisen Unionin puheenjohtajan Yitzhak Herzogin olalta ammuttujen ohjusten harhalaukausten tutkinta, joiden kohde ja tarkoitus ovat vielä tarkemmin määrittelemättä, minkä johdosta hänen täytyy paikata harhaosumia tehottomalla käsiaseiden tulella. Herzog tuli maininneeksi, että juutalaiskylät Juudeassa ja Samariassa ovat viruksia Israelin ruumiissa. Tätä hän yritti paikata myöhemmin selvittäen, että hän tarkoitti viruksilla heidän toimiaan, jotka aiheuttavat häiriöitä ruumiin toiminnoissa.

Herzog ei halua tunnustaa tosíasiaa, että tutkimusten mukaan juutalaisyhteisöt territorioissa ovat parhaiten toimivia maassa, ja että niissä asuvat kansalaiset ovat terveempiä ja onnellisempia kuin muualla. Niiden nuoret miehet ja naiset palvelevat armeijassa ja muissa turvallisuus-järjestelmissä edeten johtaja-portaisiin saakka. Herzog pyrkii herättämään henkiin vasemmiston vanhan väitteen, jonka mukaan juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat rasitteena estäen valtion muiden osien kehittämistä. Kansansuosionsa menettänyt puolueyhdistelmä pyrkii paikkaamaan menetystään turvautumalla kiihotukseen. Herzog kieltäytyi tapaamasta Englannin Labor-johtajaa Jeremy Corsia Lontoon matkansa aikana, hän vaatii ensin tämän vierailua Israelissa.

02. IDF:n sisällä pohditaan, miten suhtautua tendenssiin armeijan muuttumisesta entistä monimuotoisemmaksi johdon jarrutuksesta huolimatta. Haredi nuorten miesten osuus kasvaa muita lohkoja nopeammin, ja toisaalta myös uskonnollisten naisten osuus kasvaa asevelvollisten parissa. Yllättävästi haredi nuoret miehet ja naiset haluavat yhä useammin palvella hyökkäys-joukoissa, mitä IDF on tähän saakka pyrkinyt välttämään.
Uutena kehityksenä on naisten halu palvella myös panssari-joukoissa, mikä voi aiheuttaa uskonnollisia ristiriitoja sukupuolten joutuessa toimimaan pitempiä aikoja tankin ahtaissa tiloissa. Armeija joutuu tässäkin kysymyksessä toimimaan aiempien suku-polvien paikalleen juuttuneiden käsitysten muuttumisprosessin suunnannäyttäjänä. http://www.jpost.com/Opinion/JPost-Edit ... IDF-472947, http://www.timesofisrael.com/more-relig ... als-stats/,

03. Julkisuuden valokeilaan on nostettu epäilykset Israelin Saksasta ostettujen sukellusveneitten hankintamenettelyn yhteydessä tapahtuneet väärinkäytökset. Entinen puolustusministeri Moshe Yaalon pitää kysymystä hälyttävänä vaatien selvityksiä.
Oikeuskansleri Avichai Mandelblit antoi valtion syyttäjälle Shai Nitzanille tehtäväksi selvittää, tapahtuiko Saksasta hankittujen sukellusveneiden osto-sopimusten yhteydessä mahdollinen eturistiriidan rikkominen. Netanyahun puolesta sopimus- neuvotteluja johti pääministeri luotettu ja tärkein neuvonantaja asianajaja David Shimron. Uutinen julkaistiin Haaretz lehdessä.

JP:n artikkelin mukaan Netanyahu aloitti neuvottelut uudesta Dolphin 2-luokan sukellusveneestä neuvottelematta Yaalomin kanssa, joka sai tiedon siitä vasta sopimuksen vuodettua julkisuuteen, kuten hän itse sanoo.
TV-10 mukaan Shimron painosti pääministeriä sopimaan sukellus-veneen ostamisesta, vaikka puolustusministeri Yaalon vastusti sitä. Yaalon sai estettyä sopimuksen allekirjoittamisen, mutta Netanyahun erotettua hänet sopimus allekirjoitettiin. Yaalon kirjoitti FB-sivullaan torstaina, ettei hän ole tietoinen lopullisen sopimuksen sisällöstä erottuaan tehtävistään, mutta toteaa, että ”Kansallisen Turvallisuusneuvoston NSC raportista puuttuu osia, miten neuvottelut etenivät, eivätkä siten vastaa todellisuutta”. NRC:n raportissa esitetään neuvottelujen aikataulu osoitukseksi, että kaikki tapahtui korrektisti ilman epäilyjä.
Tiistaina NSC:n entinen apulaisjohtaja Avriel Bar-Yosef pidätettiin epäiltynä lahjusten ottamisesta saksalaisyhtiöltä liittyen Israelin luonnonkaasulöytöjen suojelemiseen, missä sukellusvenekauppa näyttelee tärkeää roolia. Ei tiedetä, liittykö hänen pidättämisensä nyt esille nostettuun lahjusepäilyyn.
Puolustusministeri Liberman tukee Netanyahun antamaa selvitystä, jonka mukaan Bibi ei ollut tietoinen Shimronin ja veneen myyneen saksalaisyhtiön ThyssenKrupp välisistä liike-yhteyksistä. Pääministeri kanslian antamanraportin mukaan Netanyahu katsoi Israelin tarvitsevan sukellusveneitä kaasun porauslauttojen puolustamiseen Välimerellä. Hän sanoi tiedon Shimronin liikesuhteista saksalaisyhtiön kanssa YV-10 kysyessä hänen mielipidettään asiasta. Netayahu on kieltänyt hänen kanssaan toimivia henkilöitä kertomasta liikesuhteistaan hänelle.

TÄMÄ Haaretzin julkistama sekava vyyhti on uusin Netanyahun toimintaa häiritsevä kysymys. Häneltä vaaditaan todella paksua nahkaa voidakseen säilyttää sielunsa ehjänä toistuvien syytösten alla ja samalla pyrkiä hoitamaan velvollisuutensa maansa puolustamiseksi sekä sisältä että ulkopuolelta tulevien hyökkäysuhkien keskellä.
Israelilla on 3 Dolphin-luokan sukellusvenettä, ja 2 Dolphin-2 luokan venettä, jotka saataneen käyttökuntoon v. 2018. IDF:n tiedottajan antaman selvityksen mukaan Israelin laivaston tulee uusia vanhentuneet sukellusveneensä, joten tilaukset tehtiin todellisen tarpeen mukaan. http://www.timesofisrael.com/ex-defense ... rine-deal/, http://www.jpost.com/Israel-News/A-G-or ... eal-473002,

04. SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 15 -20; Tiberias 19 -27; Suolameri 23 -28; Eilat 18 -27 +C-astetta. Taivas pysyttelee puolipilvisenä, huomisesta alkaen varoitetaan kovista tuulista ainakin maanantaihin saakka. Lämpötilat pysyttelevät lähellä tämän päiväisiä lukemia.
05. UUTISIA LYHYESTI
• Valtiontarkastajan Yosef Shapiran päivitetyssä raportissa syytetään Netanyahua, ettei hän pitänyt ministereitään ajan tasalla Gazasta löydetyistä hyökkäystunneleista Israelin puolelle. Netanyahua lähellä olevat henkilöt sanovat, että turvallisuuskabinettia informoitiin ennen 2014 Gazan kesäsotaa 13 kertaa, mikä tarkoittaa, että suurin osa hallituksen ministereistä ei ollut tietoinen niistä. Valtiontarkastaja antaa erityistä kiitosta ministeri Naftali Bennettille, joka omatoimisesti matkusti Gazan rintamalle kysellen upseereilta, mistä tunneleita oli löydetty ja kuinka monta. IDF lopulta keskeytti Gazan operaationsa keskittyen tunnelien tuhoamiseen. Niitä tuhottiin 31, mutta ei kaikkia, sillä Hamas esitteli sodan jälkeen journalisteille yhtä kaivamaansa tunnelia. Hamas on sen jälkeen jatkanut tunnelien kaivamista, joista toista kymmentä on luhistunut surmaten sisällä olleet. IDF sanoo kehittäneensä järjestelmän, jolla tunnelit löydetään, mutta ei suostu kertomaan, aiheuttivatko sen toimenpiteet tunnelien sortumisen. Tarkastajan viimeisessä raportissa on lievennetty IDF:n kritisoimista, eikä ketään vastaan vaadita syytetoimia. http://www.timesofisrael.com/officials- ... s-tunnels/
• Rohkea naisjournalisti Ruht Gruber, joka kuvasi 1947 SS Exoduksen matkaa Natsi Saksasta II maailmansodan aikana ja v. 1944 sai pelastettua 1000 juutalaista Yhdys-valtoihin vaatien heille USA:n kansalaisuutta, jonka he myöhemmin saivat, kuoli 105 vuoden ikäisenä. Gruber oli ensimmäisten joukossa, jotka nousivat Exodukseen. Vuonna 1944 hän johti tuhannen hengen juutalais-ryhmän matkaa Yhdysvaltoihin. http://www.timesofisrael.com/trailblazi ... es-at-105/
• Sadoittain nuoria Israelin arabeja on viime päivien aikana liittynyt Israelin poliisivoimiin saadakseen koulutuksen poliisin tehtäviin ja toimiakseen poliisina arabienemmistöisissä kaupungeissa ja kylissä. Toiset kyselevät, miksi Israelin poliisit eivät ole pystyneet hoitamiaan heille kuuluvaa lain ja järjestyksen valvontaa arabienemmistöisissä kaupungeissa. Toiset varoittavat, että he voivat joutua toimimaan arabeja vastaan palvellessaan Israelin poliisissa, minkä johdosta heitä voidaan syyttää petturuudesta arabien intresseille. http://www.timesofisrael.com/to-combat- ... in-police/
• Yuval Steinitz toimii pääministerinä sen ajan, kun pääministeri Netanyahulle suoritetaan normien vaatima ajoittainen terveystarkastus. http://www.timesofisrael.com/steinitz-b ... -check-up/
• Israel on pääministeri Netanyahun ohjeen mukaan pyrkinyt pysyttelemään sivussa USA:n presidentin vaaleista ja sen jälkeen tapahtuvista presidentiksi valitun Dolnald Trumpin ponnisteluista hallituksensa kokoamiseksi. Varmaan yhden jos toisenkin sormet ovat syyhynneet seuratessaan ja arvioidessaan ministeri-ehdokkaitten esittelyjä. Pääministeri itse sanoo, ettei hän halua tavata Trumpia ennen tämän vihkimistä virkaansa, ettei aiheuttaisi vääriä luuloja presidentti Obaman taholta. Israelin USA:n lähettiläs Ron Dermer sen sijaan odottaa innolla Trumpin tapaamista, jota hän kutsuu suureksi Israelin ystäväksi, sanoen odottavansa voidakseen aloittaa tositoimet hänen kanssaan, mukaan lukien Breitbartin entinen päätoimittaja Steve Bannon, jota monet syyttävät anti-semitismistä. Bannon tulee johtamaan Valkoisen Talon strategiaa varapresidentti Mike Pencen kanssa. http://www.timesofisrael.com/israeli-en ... ng-bannon/
• Puolassa syytettynä kiihotuksesta juutalaisia vastaan oleva mieshenkilö totesi, ettei hän tiennyt, miltä George Soros näyttää, ja siksi hän poltti ortodoksijuutalaista muistuttavan kyhäämänsä kuvatuksen. Polttamisen kohteena oli kuitenkin miljardööri Soros, eivätkä ortodoksijuutalaiset, hän selittää. http://www.timesofisrael.com/burned-jew ... urt-hears/
• Avigdor Liberman on joutunut oikeistoa edustavien hampaisiin esitettyään, että Israelin tulee tarjota Trumpille rakentamisen osittaista kieltämistä Juudean ja Samarian alueilla. He kyselevät, koska Libermanista tuli vasemmistolainen. Libermanin lausuntoa ihmetellään, sillä kukaan ei tiedä, mikä Trumpin asenne lopulta on juutalaisyhteisöihin Juudeassa ja Samariassa. Ei myöskään tiedetä, miten hän aikoo toimia lupaamalleen USA:n lähetystön siirtämiseseen Herzliasta Jerusalemiin. PA:n puheenjohtaja, joka pian saanee potkut virastaan, uhkasi Yhdysvaltoja hyökkäyksillä sen kaupunkeja vastaan, jos Trump toteuttaa lupauksensa. Liberman, joka itse asuu Nokdamin kylässä Jerusalemin ulkopuolella, sanoi olevansa valmis osittaiseen rakentamisen jäädyttämiseen suurten juutalaisblokkien ulkopuolella voidakseen helpottaa Trumpin strategiaa, jota hän tulee noudattamaan. Netanyahu sanoutui irti Libermanin lausunnosta, koska se on ennen aikainen. http://www.timesofisrael.com/liberman-s ... d-with-us/, http://www.timesofisrael.com/right-wing ... eeze-plan/,
• Professori Sadegh Zibakalam moittii Iranin ylintä kaitsijaa Ali Khameneita tämän Israel-vastaisuudesta kirjoituksessaan riippumattomalla mutta valtion tukemalla websivulla. Hän myös kieltäytyi seremoniasta, jossa poljetaan Israelin lippua juutalaisvaltion häpäisemiseksi. http://www.timesofisrael.com/iran-schol ... -rhetoric/
• Obama opastaa seuraajaansa USA;n presidentiksi Donald Trumpia pysymään lujana Venäjää vastaan. Obama katsoo, että Venäjä on USA:n pahin vihollinen, joka on ainoa, joka pystyy tuhoamaan Yhdysvallat. Tarkkailijat ovat todenneet, että Hillary Clintonin häviö vaaleissa esti kolmannen maailmansodan, sillä Putin oli valmistautunut sotaan. Venäjän kehittämä valtava ballistinen ohjus, joka sai nimekseen Saatana2, pystyy räjähtäessään Englannin tai Ranskan yllä tuhoamaan koko maan sähköiset laitteet. Obama varoittaa, ettei suhtautumista Venäjään tule arvíoida pelkästään USA:n intresseistä käsin, vaan tulee huomioida sen vaikutukset muihin valtioihin ja yhteisöihin. ”Siperia opettaa”. http://www.timesofisrael.com/obama-advi ... to-russia/
• Arabikylä hävisi korkeimman oikeuden käsittelyssä vetoomuksensa Israelin suunnitelmista pakkolunastaa maata suunniteltua tietä varten lähellä Alfei Menashe juutalaiskylää. Tie tulee hyödyttämään sekä juutalaisia että myös arabeja. KO:n hylkäyspäätös on harvinainen. http://www.timesofisrael.com/court-reje ... fiscation/
• PA:n arabit päättivät rakentaa oman etäsiirtokuntansa pystyttämällä suuren teltan aivan juutalaiskylän viereen Jordanjoen laaksossa. Arabeihin liittyi pari tusinaa ulkopolista kiihottajaa, Euroopasta tai Israelista tulleita vasemmistolaisia. Arabit eivät välittäneet armeija komennoista purkaa telttansa, mikä osoittaa heidän julkeutensa saaneen jostain lisäpontta.
• Jerusalemin pormestari Nit Barkat antoi käskyn toteuttaa korkeimman oikeuden vuosikausia sitten tekemän päätöksen tuhota kymmeniä arabitaloja Silwaniyn lähiössä. Hän perustelee päätöstään sillä, että lain tulee olla sama arabeille ja juutalaisille, jos Amonan talot tulee tuhota, myös Silvanin talot tuhotaan. Silvanissa asui runsaasti Jemenin juutalaisia, jotka Jordania karkotti 1948 Israelin vapaussodan jälkeen.
• IDF pidätti arabiautoilijan Kerem Shalomin lähellä. Auton kontista löydettiin M-16 kivääri, jota myös IDF käyttää. Ase lienee varastettu joko sotilaalta ja asevarikosta. http://www.jewishpress.com/news/breakin ... 016/11/17/
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Ajantasatietoa Israelista/ Marraskuu

ViestiKirjoittaja noomi » 24.11.2016 19:56

    Kuva

SUNNUNTAI 20.11.2016
01. ISRAEL on nyt kovin tuulinen paikka, eikä se koske pelkästään ilmastoa, vaan maailman ainoan juutalaisvaltion asemaa ja tilannetta kokonaisuudessaan. Tämä ei kuitenkaan ole mikään uusi tilanne, juutalaiset ovat usein joutuneet samanlaiseen asemaan, mutta ovat useimmiten selviytyneet siitä liput hulmuten, joskin niihin liittyvien ilmiöitten kautta, joita on mahdotonta ymmärtää pelkän ihmisjärjen ja taidon tuotteiksi, vaan ikiaikojen Jumalansa ylíluonnollisen puuttumisen ansiosta. Kuten Israelin ensimmäinen pääministeri, joka ei ollut uskonnollinen, joutui toteamaan: ”Israelissa ei voi ajatella järkevästi, ellei usko ihmeisiin”. Se oli paljon sanottu sosialistisen kasvatuksen saaneelta juutalaiselta, joka lapsena asui ateistisessa ympäristössä ja kodissa Puolassa.
Tarkastellaan kuitenkin ensiksi aamun sääkarttaa, joka sekin lupaa kovia tuulia.
Jerusalem 14 -21: Tiberias 21 -28; Suolameri 23 -31; Eilat 22 -29 +C-astetta. Tuulia luvataan pääkaupungin alueilla tänään ja huomenna sekä uudelleen keskiviikkona, tiistaina ne vähän hellittävät. Tuulten mukana voi puolipilviseltä taivaalta tulla paikallisia tihkusateita, jotka keskiviikkona voivat kehittyä laajemmiksi sateiksi, mutta sehän nähdään sitten.
Tässä yhteydessä lienee asiallista kertoa pienestä, 3.6 R-asteen maan-järistyksestä, joka tapahtui 1.37 am sunnuntaiaamuna Beirutin eteläpuolella 20 km:n päässä Israelin rajasta ja tuntui osittain myös Israelin puolella rajaa. Se ei tiettävästi aiheuttanut vahinkoa, mutta eräs israelilainen Safedista kertoi, että kirjahyllyt heiluivat ja talo tärisi kauttaaltaan. Järistyksen epicenter (keskus) oli 12 km Nabatiya El-Tahta kaupungista lounaaseen, puolivälissä matkalla Tyron rannikkokaupunkiin. http://www.timesofisrael.com/magnitude- ... rn-israel/
02. ISRAELISSA seurataan silmä kovana Donald Trumpin valintoja hallituksensa ministereiksi ja muihin tärkeisiin kohteisiin, ovathan jotkut potentiaalisista ehdokkaista syntyisin juutalaista sukua, vaikka Amerikan juutalaisista 70 % äänesti Hillarya ja demokraattista puoluetta. Mutta ei pelkästään ehdokkaitten sukutausta ole merkittävä, vaan se, miten he ovat aiemmin suhtautuneet juutalaisiin. Jotkut ovat puolihuolimattomasta esittäneet joissain suljetussa piirissä antisemiittisiä mielipiteitä, jotka nyt vedetään julkisuuteen, tai joillakin on ollut suhteita antisemiittisiin järjestöihin kuten Alt Right, joko suoraan tai epäsuoraan tuttaviensa kautta.

Senaattori Ted Cruz (RTex) totesi puhuessaan perjantaina Federaation tilaisuudessa, että on aika toimia tai pitää suunsa kiinni, ilman anteeksi-pyyntöjä. Kongressin jäsen Ken Buck (RCol) varoitti puoluettaan, että valtaan ja valvontaan Washingtonissa liittyy aina poliittisia riskejä. ”Amerikan kansa on sanonut selvästi, että he haluavat suunnanmuutosta. Jos emme ole siinä tarvittavan tehokkaita, kansa poistaa meiltä tämän tilaisuuden ja antaa vallan demokraateille seuraavissa välivaaleissa 2018”.
Republikaanien hallinta senaatissa ei kuitenkaan ole ehdoton, sillä republikaaneilla on vain 52 edustajaa. Ehdottomaan ”super-enemmistöön” tarvittaisiin 60 edustajaa, mikä antaisi puolueelle vapauden edistää tärkeitä lakialoitteita, mukaan lukien korkeimman oikeuden tuomarit. Monet Trumpin esittämistä lakimuutoksista edellyttäisivät ainakin osittaisen demokraattien yhteistoiminnan ja hyväksymisen. Jotkut puolueen jäsenet ovat pyytäneet senaatin R-jäseniä muuttamaan käytäntöä enemmistöstä, mutta se ei ole saanut kannatusta edes republikaanien parissa. Toiset puolestaan varoittavat, ettei se riitä rauhoittamaan muutosta haluavaa kansaa. Heidän tulee nyt osoittaa päättäväisyytensä muutoksesta, jota Trump lupasi.

Senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnel (RKen) haluaa noudattaa varovaisempaa linjaa. Hän toteaa Obamacare sairausvakuutuksesta, että jos Republikaanit purkavat sen, he tulevat vastaamaan siitä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Sen osuus Federaation budjetista on kuudennes, minkä johdosta sen uudistaminen on erittäin monimutkainen tehtävä. Republikaaneilla ei ole yhteisesti sovittua suunnitelmaa sen tilalle, eikä ohjelmaa, miten varmistaa 20 miljoonalle amerikkalaiselle lain takaama terveysvakuutus.

Senaatin Demokraattien johtaja Chuck Schumer totesi perjantain haastattelussa, että Obamacaren äkillinen peruuttaminen voi aiheuttaa Republikaaneille poliittisen katastrofin.
Edustajainhuoneen puheenjohtaja Paul Rayan sanoi viime viikolla, että on liian aikaista sanoa, miten Trumpin lupaamat uudistukset voidaan käytännössä suorittaa saattamatta koko valtiounionia sekasortoon. Obamacaren ohella Trumpin hallituksella on toisia tärkeitä uudistuksia, kuten luvattu verojen alentaminen sekä armeijan iskukyvyn palauttaminen, joka Obaman hallituksen politiikan mukaisesti rapautui vaarallisesti.
Demokraatit asettavat toiveensa paluusta valtaan 2018 välivaaleihin.
http://www.timesofisrael.com/political- ... n-for-gop/

03. DONALD Trumpin johtava ehdokas USA:n puolustusministerin tehtäviin on eläkkeelle siirtynyt merijalkaväen kenraali James Mattis. Hänen taustojaan tutkittaessa hälytyskellot ovat alkaneet soida hätäisesti.
Mattis tapasi Donald Trumpin tämän kansallisessa golfkeskuksessa Bedminsterissä New Jerseyssä lauantaina keskustellen – kuten otaksutaan- hänen mahdollisesta nimittämisestään puolustusministeriksi. Artikkelissa mainitaan CNN:n mukaan, että Trump oli hyvin kiinnostunut hänestä.
Mattis oli USA:n keskuskomennuskunnan (Centcom) komentaja presidentti Obaman alaisuudessa yli kaksi vuotta elokuusta 2010 maaliskuuhun 2013. Tässä ominaisuudessa hän toimi USA:n Lähi-Idän joukkojen ylipäällikkönä.
Hän oli siten johtava komentaja Afganistanin ja Irakin sotien aikana, mitä Trump arvostaa korkealle todeten: ”Voin vain sanoa, että hän on todellinen ehdokas (the real deal)”. Kysyttäessä asiaa Trumpilta hän kieltäytyi spekuloimasta, mutta antoi hyvin mairittelevavan arvion hänestä: ”Mikä mahtava kokemus. Hän on loistava mies, katsotaan mitä tapahtuu”.

Heinäkuussa 2013 Mattis sanoi julkistetussa lausunnossaan vähän sen jälkeen, kun hän oli jättänyt toimensa Centcomissa: ”Tämän hetkinen tilanne on kestämätön” hän sanoi CNN:n toimittajalle Wolf Blitzerille keskustelun aikana Aspen turvallisuusforumissa Coloradossa kysyttäessä rauhan-prosessista. ”Kysymykseen tulee tarttua suoraan. Meidän tulee löytää keinot kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi, jonka sekä Demokraatit että Republikaanit ovat hyväksyneet. Meidän tulee tarttua asiaan, ja keinot sen toteuttamiseksi ovat alkaneet hiipua setlementtien vuoksi; ja se, missä ne sijaitsevat, tekee mahdottomaksi toteuttaa kahden valtion periaatetta”.

Mattis tähdensi erityisesti, että ”jos Israel jatkaa setlementtien laajentamista, sen pitkän ajan karaktääri juutalaisena ja demokraattisena valtiona tulee kärsimään, johtaen sen lopulta apartheid-järjestelmään”.
”Jos olen Jerusalemissa ja lähetän 500 setleriä sinne itään ja siellä asuu
10 000 arabisetleriä, ja jos minä vedän rajan siten että he joutuvat Israelin puolelle, se joko lakkaa olemasta juutalaisvaltio – tai jos arabeille ei anneta äänestysoikeutta – siitä tulee apartheidvaltio”. Hän totesi viitaten Etelä Afrikkaan, ettei se toiminut hyvin siellä. ”Siksi meidän tulee toimia kiireesti”.

Mattis selitti, että tukemalla Israelia Amerikka joutui maksamaan siitä. Arabivaltiot katsoivat pahalla USA:n antamaa tukea Israelille. ”Minä maksoin Sentcomin komentajana sotilaallisen turvallisuusmaksun joka päivä, koska amerikkalaisia syytettiin Israelin suosimisesta. Kaikki ne maltilliset arabit, jotka halusivat toimia kanssamme, eivät voineet osoittaa sitä julkisesti, ettei häitä syytettäisi kansan tukemisesta, joka ei arvosta palestiinalaisia arabeja” Mattis selvitti vähän monimukaisesti (ja epäasiallisesti).

KUTEN artikkelissa todetaan, Trumpin Lähi-Idän politiikka on vielä tuntematon, mutta vaalipuheissaan hän osoitti myötätuntoa juutalaisten rakentamisesta Juudeassa ja Samariassa. Toukokuussa antamassaan haastattelussa hän antoi tukensa Israelin rakentamille setlementeille. Hän kutsui Jerusalemia Israelin jakamattomaksi pääkaupungiksi luvaten presidenttinä muuttaa USA:n lähetystön Jerusalemiin, mistä kongressi päätti jo vuonna 1995, mutta jota USA:n presidentit ovat lupauksistaan huolimatta siirtäneet (vave) vuodesta toiseen.
USA:n armeijasta eronneet upseerit joutuvat odottamaan 7 vuotta voidakseen saada korkean ja vastuullisen valtion viran. Trump joutuisi käyttämään presidentin poikkeusoikeuttaan voidakseen nimittää Mattisin. http://www.timesofisrael.com/trumps-top ... apartheid/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Keskustelu homoseksualismista on noussut uudelleen julkisuuden valokeilaan. Jerusalemin päärabbi Shlomo Amar kutsuu seksuaalista toimintaa saman sukupuolten kesken kauhistukseksi, kuten Torah opettaa. Meretz-puolueen aktivistit protestoivat rabbin lausuntoa vastaan ripustamalla päärabbinaatin toimiston eteen suuren sateenkaari-lipun, jonka homot ovat omineet tunnustuksekseen, sekä maalaten hänen toimistonsa johtavan jalkakäytävän sateenkaari-värein. Paikalle kutsuttu poliisi aloitti tutkimukset rakennuksen häpäisemisestä sekä sanoo kuulustelevansa Meretz-puolueen nuorisojärjestön vastuuhenkilöitä, joiden epäillään suorittaneen käytännön protestitoimet. Meretz ilmoitti internet sivullaan, että ”sen Heprealaisen yliopiston nuorisosiipi oli suorittanut koristelut”.
Virallisen protesti mielenosoituksen järjestää paikallinen Jerushalmin-puolue myöhemmin sunnuntaina. Arieh King lupasi järjestää vastamielenosoituksen Amarin tueksi samaan aikaan.
Amarin lausunto julkaistiin Hajom-lehdessä perjantaina. Hän toteaa siinä: ”Sitä kutsutaan kultiksi, Se on kauhistusten kultti, se on selvä. Toran mukaan rangaistuksena on kuolema, Se on yksi raskaimmista rikoksista. He kutsuvat sitä taipumukseksi, luonneviaksi, mikä on tyhjää puhetta. Se on himo, jonka ihminen voi lannistaa kuten muutkin himot”. Päärabbi Amar joutui nyt itse poliisin kuulusteluihin syytettynä kiihotuksesta. Hän on entinen shefardi-päärabbi. http://www.timesofisrael.com/protesters ... ride-flag/, http://www.timesofisrael.com/israels-fa ... n-is-this-
• Entinen alt-right uutisten päätoimittaja Stephen Bannon, jonka Trump on valinnut päästrategikseen, vakuuttaa, ettei hän ole valkoinen nationalisti, vaan nationalisti. Hän sanoi perjantaina, että republikaanit voisivat hallita Yhdysvaltoja seuraavat 50 vuotta. Hän väitti ”Demokraattien menettäneen kykynsä nähdä, millainen maailma on tänään – eivätkä amerikkalaiset halua joutua uudelleen nussituiksi” (fucked), kuten hän sanoi. Bannon näyttää juopuneen saamastaan uudesta vallasta, verraten itseään Dick Cheneyhin, Darth Vaderiin ja jopa itse saatanaan. ”Pimeys on hyvä. Dick Cheney, Darth Vader – ja jopa saatana itse, se on valtaa” hän retostaa. Bannon voi olla hyvä mies, kuten jotkut häntä mainostavat, mutta löysäsuinen hän on ja mikäli määritelmät hänestä ovat aitoja, hänen henkinen maailman-kuvansa on pahasti ja vaarallisesti rempallaan. http://www.timesofisrael.com/bannon-im- ... tionalist/, http://www.timesofisrael.com/meet-the-3 ... ity-posts/, http://www.timesofisrael.com/huckabee-d ... ael-envoy/, http://www.timesofisrael.com/trumps-cia ... iran-deal/, http://www.timesofisrael.com/trumps-sta ... inorities/.
• Poliisi pidätti 3 haredi-miestä Beit Shemeksessä lauantaina heidän hyökättyään haredi-sotilasta vastaan perjantaina. Kaksi hyökkääjistä ovat 18-vuotiaita, yksi 14-vuotias. Haredi-upseeri, joka todisti tilanteen, tuli ulos autostaan sotilaan avuksi, mutta joutui itsekin hyökkäyksen kohteeksi. Asia tullaan puimaan oikeudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/220554
• 61 matkustajaa loukkaantui bussiturmassa sunnuntaiaamuna Holon-risteyksen lähellä. Bussinkuljettaja menetti autonsa hallinnan, joka iskeytyi toista bussia vasten ja kolhi useita muitakin autoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/220556
• USA:n tuleva presidentti Donald Trump tullee tarkkailijoiden mukaan ottamaan aktiivisen roolin Lähi-Idän asioissa. Yksi kysymyksistä, joihin hän joutunee ottamaan kantaa, ovat USA:n rahoittamat oppikirjat PA:n kouluissa. USA:n budjetissa on varattu 1.2 miljardia USD UNRWA:n avustamiseen, joka vastaa 5 miljoonan palestiinalaisen arabin toimeentulosta. Heitä kutsutaan ”pakolaisikis”, vaikka he edustavat kolmatta tai neljättä sukupolvea, ja heidän joukossaan on paljon paikallisia asukkaita, joka liittyivät ”pakolaisiin”. UNEWA perustettiin 1949 hoitamaan pelkästään ”palestiinalaisten pakolaisten” toimeentuloa ja kouluttamista. http://www.israelnationalnews.com/Artic ... aspx/19791
• YK on alkanut tiedostaa, että Syyriassa on meneillään raaka sisällissota, johon lukuisat ulkomaat ovat osallistuneet. Aleppon kaupunki on jatkuvien pommitusten alaisena, minkä johdosta koulut on suljettu ja sairaalat joutuneet sulkemaan ovensa, eivätkä avustus-tarvikkeet pääse piiritettyyn kaupunkiin. Pommituksia hoitavat pääosin Syyrian armeijan pommikoneet Iranin avustuksella, sekä Venäjä, ja toisinaan myös USA:n johtamat valtiot. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/220520
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Ajantasatietoa Israelista/ Marraskuu

ViestiKirjoittaja noomi » 24.11.2016 19:56

    Kuva

Keskiviikko 23.11.2016
Julkaistu keskiviikko, 23.11.2016 , kirjoittanut Gavriel Eskel

KESKIVIIKKO 23.11.2016
01. Uusi päivä, uudet kujeet sanotaan jossain viisussa, mutta Israelissa vanhat kujeet näyttävät toistuvan päivästä toiseen.
Israelin pääministeriä vastaan nousseet epäilykset oman edun tavoittelemisesta sukellusvenekaupan yhteydessä saksalaisen ThussenKrupp yhtiön kanssa laajenevat ja syvenevät sitä mukaa, kuin journalistit pystyvät kaivamaan jotain uuttaa esitettävää. Yhtiön edustaja sanoo yhtiön aloittaneen omat tutkimuksensa insinööri-osaston Israelin edustajan Miki Ganorin yhteyksistä Bibin asianajajan David Shimronin kanssa. Enemmän asiasta myöhemmin.

02. ISREALIN presidentti Reuven Rivlin kertoi 8 päiväisen Intian vierailunsa päätteeksi JP:n toimittajalle tähän tapaan: Käsitykseni mukaan Intia ei tule koskaan sallimaan toimia, joilla Israelin olemassaolo uhataan. Rivlin en toinen valtion päämies, joka vieraili maansa virallisena päämiehenä Intiassa, jonka asukasluku lienee nyt n. 1.2 miljardia, ja joka pyrkii suurvallaksi USA:n vetäytymisen jättämän tyhjiön jälkeen maailman johtoasemasta, mutta ehdokkaita on muitakin: Kiina ja Venäjä. Israelin ja Intian väliset suhteet ovat vuosikymmenien aikana pysytelleet väljähtyneinä sen suhteitten vuoksi Israelin vihollisiin ja etenkin Iranin kanssa, mutta ovat pääministeri Narendra Podin aikana 2014 alkaen kokeneet uuden renessanssin.

Pääministeri Podia kiinnostavat etenkin Israelin tekniset saavutukset, joita hän haluaa soveltaa Intiaan, osoittaakseen henkilökohtaista mieltymystään Provi syleili Rivliniä lehdistötilaisuudessa sanoen arvostavansa suuresti 8.5 miljoonaisen juutalaiskansan ja Intian välistä voimakasta ja vahvistuvaa yhteistoimintaa. Rivlin painotti, ettei asia koske vaan pääministeriä, sillä Intian johtajat kuuntelevat kansansa ääntä. Hän kertoi lähes liikuttuneena tunteistaan nähdessään Israelin lippuja heiluttavan kansan sympatiasta hänen autosaattuettaan kohtaan, eikä Intoa käytä maksettuja kansan joukkoja osoittamaan suosiotaan vierailleen.
Kuten kaikkien nykyaikaisten valtiovierailujen yhteydessä, myös tämän yhteydessä puhuttiin talousyhteyksistä politiikan ohella. Israel on noussut yhdeksi tärkeimmistä aseitten myyjäksi Intialle.
http://www.jpost.com/Israel-News/Politi ... ist-473410

03. Voimakkaitten tuulten vahvistamina viikon aikana alkaneet tulipalot Zichron Yaakovin ja sen lähialueilla jatkuvat edelleen keskiviikkoaamuna. Tulta sammuttavat 10 palokuntaa ja 12:n IDF:n palontorjuntayksiköt 8 lentokoneen avustamina.
Rajapoliisit kutsuttiin varmistamaan, että asukkaat siirtyivät pois uhatuilta alueilta.
Palossa on useita rakennuksia vaurioitunut ja 13 ihmistä hoidettiin savumyrkytyksen vuoksi, mutta vaarallisia ihmisvahinkoja ei sattunut; 8 kotia tuhoutui kokonaan. Poliisit pysyttelevät paloalueilla varmistaakseen, etteivät varkaat käytä tilaisuutta hyväkseen tunkeutuakseen tyhjiin asuntoihin.
Palo levisi tiistaina aikana myös Newe Shalomin alueelle, jonka osa-alueilta asukkaita kehotettiin muuttamaan pois.
Myös suomalaisten suosima majatalo Lähde (Keidas) joutui siirtämään vieraansa pois, mutta henkilöstö vietti viime yön majatalossa. Tulipalo Newe Shalomissa sammutettiin päivän aikana. Yhtään taloa ei palanut Newe Shalomissa eikä haavoittuneista ole raportoitu. Keidas muuttaa tammikuun 2017 alussa remontin alla olevaan taloon Jerusalemissa lähellä Malhan superia.

Tulipaloja raportoitiin Nesherein lähellä Haifan esikaupungissa sekä Etzion Blokissa lähellä Rosh Tzurin juutalaiskylää.
Viranomaiset varoittavat, että tulipaloja voi syttyä useilla paikoilla johtuen pitkän kuivuuden vaivaamasta kasvustosta ja metsästä, mitä voimakkaat tuulet vahvistavat. http://www.timesofisrael.com/police-chi ... ays-ahead/, http://www.jpost.com/Israel-News/Two-in ... ael-473414, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/220697

04. TV-10 väittää, että sillä on kirjoitettua tekstiä, joka todistaa Bibin asianajajan David Shimron toimineen aktiivisesti sukellusvene-sopimuksen solmimiseksi ThyssenKrupp yhtiön kanssa. TV-10 mukaan Israelin julistettua julkisen tarjouspyynnön veneistä Shimron lähetti E-mailin puolustusministeriön juristille Ahaz Ben Arille tiedustellen, miksi ministeriö julkisti tarjouspyynnöt, sillä pääministeri halusi antaa sopimuksen ThyssenKrupp yhtiölle. Ben Ari lähetti kopion E-mailistä puolustusministeriön pääsihteerille Dan Harelille. Ben-Ari sanoo Harelille lähettämässään viestissä, että kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja oli tiedustellut samaa asiaa, miksi pyytää tarjouksia, kun Bibi haluaa sopimuksen ThyssenKrupp yhtiön kanssa. Tarjouspyyntö peruttiin myöhemmin kansleri Merkelin ilmoitettua Saksan hallituksen tarjoamasta tuesta Israelille sukellusvenekaupan yhteydessä.
Sekä Bibi että Shimron väittävät, etteivät he tienneet toistensa toimista sukellusvenekaupan yhteydessä. Bibi puolusti Shimronia todeten, että ”hän on suora kuin viivoitin”.

Artikkelissa todetaan, että skandaali tuli julkisuuteen viime viikolla pääministerin tilattua kolme uutta sukellusvenettä vastoin puolustusministerin ja puolustusministeriön tahtoa.
ThyssenKrupp ilmoitti myöhemmin virallisesti, että Shimron työskenteli heidän laskuunsa. Shimron sanoo, ettei hän saanut rahaa tilauksesta, vaan palkkaa yhtiön edustajalta Miki Ganorilta muutamia tuhansia USD kuukaudessa.
Israelin oikeuskansleri Avichai Mandelbit ilmoitti perjantaina, ettei sukellusveneitten tilauksen yhteydessä ole ilmennyt mitään väärinkäyttöä, mikä ei tyydyttänyt vasemmistopuolueita, jotka vaativat puolueetonta ja täyttä tutkimusta asiassa.

THYSSENKRUPP on ollut Israelin turvallisuusvirkailijoiden tutkan alla, kun paljastui, että Iran omistaa 4,5 % sen osakkeista, ja että se on ollut liikesuhteissa Iranin kanssa. Sen liiketoimet Iranin kanssa v. 2008 -2009 olivat n. 40 miljoonaa Euroa. http://www.timesofisrael.com/email-emer ... rine-deal/

03. USA:n entinen puolustusministeriön virkailija Dov Zakheim kehottaa presidentiksi valittua Donald Trumpia perumaan Israelin tekemän uuden sukellusvenekaupan vannottuaan virkavalansa 20. tammikuuta 2017, kuten on kaavailtu. USA:n demokraatit vannovat tekevänsä kaikkensa estääkseen Trumpia nousemasta maailman voimakkaimmaksi johtajaksi. Eri yhteyksissä uhkaukset Trumpin teloittamisesta viimeisenä mahdollisuutena tai suurten mielenosoitusten järjestämisestä vihkimispäiväksi maan talouden johtamiseksi sekasortoiseen tilaan ovat vaarallisen yleisiä USA:ssa.

DOV ZAKHEIM, joka toimi George W Bushin ja Mitt Romneyn neuvonantajana vaatii, että USA:n tulee arvioida sukellusvene-kauppa uudelleen, ja jos mahdollista, saada se peruuntumaan.
Hän kirjoitti National Interest seuraavaa:
”Presidentiksi valitun Donald Trumpin tulee vaatia, ettei Israel etene kaupan solmimisessa ennen kuin Pentagon – työskennellen yhdessä Israelin laivaston kanssa – on saanut tilaisuuden tutkia uusi sukellusveneohjelma etenkin siksi, että Israelin laivasto (IN) on esittänyt varauksia sen suhteen”.
Zakheim toimii aktiivisesti useissa USA:n juutalaisryhmissä.
USA ei tue venekauppaa, vaan Israel maksaa sen kustannukset yksin, mutta Zakheim väittää, että Israel hyödyntää USA:n antamaa tukea Offshore Procurement (OSP) ohjelman kautta. Se antaa Israelille oikeuden hakea USA:n tukea omille hankinnoilleen. Zakheim sanoo, että venekauppa syö Israelin muille hankinnoille myönnettävää tukea.

USA:n myöntämä vuosittainen tuki nousee vuoden 2018 alusta nykyisestä määrästä 3 miljardia USD lukuun 3.8 miljardia USD. Tukeen on liitetty useita rajoituksia, jotka suuresti häiritsevät Israelin itsenäistä päätöksentekoa ja toimia kriisitilanteissa. http://www.timesofisrael.com/former-us- ... b-program/,
Mielenkiintoista edellisessä artikkelissa on sen ajoitus, mikä panee otaksumaan, että se liittyy jollain tavalla Israelin vasemmiston aloittamaan Bibin vastaiseen kampanjaan hänen hallituksensa saattamiseksi epäilysten alaiseksi ja kaatamiseksi.
05. SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 9 -13; Tiberias 16 -23; Suolameri 18 -26; Eilat 16 -26 +C-astetta. Taivas on puolipilvessä tänään, huomenna on lisäksi sumua, mutta lauantaina sää selkenee ja päivälämpötila noussee 2 astetta.
06. UUTISOTSIKOITA
• ATK-asiantuntijat vaativat uusintalaskentaa Michiganin alueilla, jotka käyttivät sähköistä äänestystä, mutta joissa demokraatit saivat 7 5 vähemmän ääniä kuin muilla alueilla. Tämä on herättänyt epäilykset cyber-hyökkäyksestä. Asiantuntijat epäilevät, että Hillary on voinut menettää tekniikan vuoksi 30 000 ääntä, eli tarpeeksi, jotta olisi voittanut osavaltion. Häneltä jäi puuttumaan 27 000 ääntä http://www.timesofisrael.com/computer-s ... ng-states/,
• USA:n ulkoministeriö ei hyväksy IDF:n oman tutkimuksen selitystä, miksi amerikkalais-palestiinalainen 16-vuotias Mahmoud Shalan kuoli IDF:n sotilaan luodeista aiemmin tänä vuonna. Shalan syntyi Floridassa. Hän sai surmansa 25.02. yrittäessään puukottaa IDF:n sotilasta, mutta sai surmansa sotilaitten avattua tulen häntä kohti. http://www.timesofisrael.com/us-concern ... -american/,
• Tavatessaan New York Timesin henkilökunnan presidentiksi valittu Trump sanoi tiistaina rakastavansa ajatusta saada rauha aikaan Israelin ja PA/PLO:n arabien välille. Trump tarjoaa vävypoikaansa, ortodoksi juutalaista Jared Kushneria, joka on naimisissa hänen tyttärensä Ivankan kanssa, rauhantekijän rooliin. Trumpin voitettua marraskuun 8. päivän vaalit Kushner pyysi raporttien mukaan turvallisuusselvitystä, minkä Trumpin tiimi hylkäsi. Trumpin yllättävä voitto Hillarystä aiheutti vaimean hyväksynnän joistakin arabimaista, mutta PA/PLO:n johto joutui paniikkiin peläten menettävänsä USA:n tuen. Trump lupasi siirtävänsä USA:n lähetystön Jerusalemiin, jota hän kutsuu Israelin jakamattomaksi pääkaupungiksi, sanoo
hyväksyvänsä Israelin rakentamisen Juudeassa ja Samariassa, sekä kaikin tavoin tukevansa Israelia.
Avigdor Liberman sanoi aiemmin hyväksyvänsä rajoitetun rakennuskiellon Juudean ja Samarian suurten juutalaisten kohteitten ulkopuolella, mutta sittemmin pyörsi sanansa. Trumpin tiimi kehottaa panemaan jäitä hattuun odoteltaessa hänen ”kruunajaisiaan” korkeaan virkaansa. Melanie Trump ja hänen poikansa jäävät Trumptorniin, kunnes poika saa opintonsa päätetyiksi. http://www.timesofisrael.com/trump-woul ... ns-israel/,
• Britti-sotalaiva HMS Bulwark ankkuroi itsensä Haifan satamaan odotellessaan mahdollisia uusia komentoja. Alus on rakennettu hyökkäys- ja maahanlaskualukseksi. Vierailu nähdään Israelissa Israelin ja Englannin välisten suhteitten paranemisena vuosien laskukauden jälkeen EU-jäsenenä. Alus toimi Englannin toimien vahvistuksena alueella, mutta on nyt lyhyen vierailun jälkeen palaamassa kotimaahansa. http://www.timesofisrael.com/british-wa ... terranean/
• Arkeologit varoittavat, että Länsimuurin eteen suunnitellun pluralistisen tasanteen alle jäävät ainoat todisteet toisen temppelin ajalta, jonka roomalaiset tuhosivat. Oppositiota plazan rakentamisesta johtaa arkeologi Eilat Mazar, joka johtaa myös Davidin kaupungin kaivauksia. Hän valittaa, että uusi plaza estää myös näkymää 492 m:n pituisesta Länsimuurista. http://www.timesofisrael.com/archaeolog ... ical-site/
• Pääministeri totesi äskettäin puheessaan, että yhä nouseva määrä arabimaita alkaa nähdä, ettei Israel ole rauhan-prosessin este, vaan Abbasin haluttomuus suoriin keskusteluihin Israelin edustajien kanssa. Netanyahun rukoukset Abbasilta suostua tapaamiseen on lapsellista valtion päämieheltä, joka edustaa voimaa ja valtaa. Bibi puhui JP:n diplomaattisessa konferenssissa Jerusalemissa. Israelin hallituksen on korkea aika miehistyä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/220722
• IAEA:n havaittua, että Iran rikkoo sopimuksia varastoimalla satoja tonneja raskasvettä, joka tulee plutoniumia tuottavien reaktoreitten jäähdyttämisestä. Iranin atomiteollisuuden johtaja Ali Akbar Salehi sanoi, että Iran vei äskettäin 11 tonnia sakasta vettä arabimaahan. Tämä maa on Oman, joka AP:n mukaan toimii välittäjänä arabi-maiden ja lännen välillä. IAEA sanoi, että Iran ylitti kiintiönsä 100 kilolla. Plutoniumia voidaan käyttää ydinpommin rakentamiseen, josta Iranin mullahit hartaasti haaveilevat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/220710
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Ajantasatietoa Israelista/ Marraskuu

ViestiKirjoittaja noomi » 26.11.2016 12:34

    Kuva

Perjantai 25.11.2016
Julkaistu perjantai, 25.11.2016 , kirjoittanut Gavriel Eskel

PERJANTAI 25.11.2016
01. ISRAEL on joutunut hyökkäyksen kohteeksi, toteavat useat kansanedustajat ja hallituksen ministerit. Pääministeri kutsuu tilannetta pyromaaniterrorismiksi. Viranomaisten julkaiseman karttapiirroksen mukaan maassa riehuu ainakin 18 jo osaksi hallintaan saatua tai hallitsematonta tulipaloa Nahariasta pohjoisessa Negevin erämaahan etelässä. Raporttien mukaan
80 000 ihmistä on jouduttu evakuoimaan, yksin Haifasta n. 75 000. Sammutusmiehistöt joutuivat taistelemaan pitkin yötä voidakseen saada jo syttyneitä paloja hallintaansa tai estääkseen niiden leviämisen, mitä vaikeuttavat jatkuvat kovat tuulet.

Maa kaipaa entistä hartaammin sateita, mutta ne ovat myöhässä, ja kuivuneet metsät ja pensaikot ovat hyvin alttiita palon syttymiselle ja leviämiselle. Lukuisia asuinrakennuksia on tuhoutunut kokonaan tai osittain. Useita ihmisiä on hoidettu savumyrkytyksen vuoksi ja yhden kerrotaan haavoittuneen kohtalaisesti, mutta kuolonuhreja ei ole raportoitu.

Poliisi kertoo pidättäneensä kymmenkunta epäiltyä tuhonpolttajaa, mutta ei halua kertoa vielä yksityiskohdista. Israelin arabiankieliset lehdet esittävät ilonsa maata kohdanneen onnettomuuden vuoksi esitellen sivuillaan julkaistujen tilanne-kuvien kanssa tulimerestä eri palokohteissa. Eräs mullah sanoi, että koska Israel kieltää muezzizien rukouskutsut mineraateista, Allah sataa tulta juutalaisten päälle. Tämä alkaa muistuttaa vaarallista kiihotusta, mikä voi innostaa aktivisteja entistä uskaliaimmiksi. Jotkut kutsuvatkin tulipalojen tahallista sytyttämistä pyromaani-intifadaksi.
Muslimien rukouskutsut annetaan viisi kertaa päivässä, ensimmäinen neljän jälkeen aamulla, kovalle äänitasolle säädettyjen kovaäänisten välityksellä, eikä muezzin henkilö-kohtaisesti laulamana, kuten koraani kehottaa.

Tulipalot ovat levinneet myös Jerusalemin ympäristöön, osa uhaten arabilähiöitä, mutta ne saatiin ajoissa hallintaan. Shuafatin lähiössä kahden talon asukkaat evakuoitiin. Yksi asukas haavoittui.
Beit Meirin kylä Beit Shemeksen lähellä evakuoitiin, ja poliisin kertoman mukaan runsaasti asuinrakennuksia on joutunut tulen valtaan. Kuuden maissa annetun tiedotteen mukaan 10 rakennusta on palanut poroksi ja pieniä palopesäkkeitä liekehtii edelleen kylän julkisilla paikoilla. 25 paloautoa ja 60 palo-kuntalaista taistelivat yöllä useitten tuntien ajan estääkseen tulen leviämisen, joka syttyi 15 km pääkaupungista länteen. Kylään johtavat tiet on suljettu, asukkaat ja sinne saapuneet vieraat evakuoitiin lähistöllä sijaitseviin Shoreshin ja Tzoran kyliin.
Jerusalemin poliisikomentaja Yoram Halevi sanoi, että yksi epäilty on pidätetty perjantaiaamuna, mutta pyromaanien lisäksi tuulella on oma osansa tulen leviämiseen, mutta ei syttymiseen. Kaikkiaan yhdeksän ihmistä on pidätetty kuulusteluja varten epäiltyinä satojen eri puolilla maata syttyneiden tai sytytettyjen tulipalojen vuoksi. Useimmat lienevät arabeja, mitä poliisi ei halua vahvistaa. Poliisi kehottaa kansalaisia hillitsemään arvioita mahdollisista pyromaaneista jännittyneen tilanteen rauhoittamiseksi.

SATOJEN eri puolilla syttyneiden ja tiistaina raportoitujen tulipalojen johdosta pääministeri Netamyahu, yleisen turvallisuudenministeri Gilad Erdan ja opetusministeri Naftali Bennett esittivät, että tulipalojen sytyttäjät ovat arabiterroristeja. He kutsuivat palojen sytyttämistä terrorismiksi.
Poliisin arvion mukaan puolet paloista ovat aiheutuneet huolimattomasta tulen käsittelystä huomioimatta ympäristön kuivuutta ja kovia tuulia. Tutkimuksia jatketaan.

SUURET alueet Haifan ympäristössä ovat edelleen ilman sähköä, joka useissa tapauksissa katkaistiin turvallisuussyistä. Koulut ja lastentarhat pysyvät toistaiseksi suljettuina alueilla, joista asukkaat on evakuoitu, eikä heitä päästetä vielä palaamaan. Sammuttajat kertoivat liekkien nousseen paikoin usean kerroksen korkeudelle, ja useita huoneistoja on tuhoutunut kokonaan. Jerusalemin ja Tel Avivin välinen valtatie 1 oli paikoin suljettuna tulen levittyä Sha´ar Haggain alueille, mutta avattiin pian. http://www.timesofisrael.com/jerusalem- ... ars-473636,
http://www.haaretz.com/israel-news/LIVE-1.755044, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 01,00.html, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/220819,
Halusin esittää useiden uutistoimistojen raportteja tulipaloista siksi, että aihe on arkaluonteinen kunkin pyrkiessä painottamaan omia poliittisia tai kansallisia näkemyksiään, sekä myös siksi, että journalistit katsovat asioita tärkeiksi tai vähemmän tärkeiksi jättäen pois yksityiskohtia, joilla voi olla merkitystä kokonaiskuvan saamiseksi.
Kaikkiaan 750 hehtaaria metsää ja maastoa on tuhoutunut paloissa perjantaihin mennessä.
Mielenkiintoista on havaita, miten avuliaasti monet maat ovat vastanneet Israelin pyyntöihin avun saamiseksi. Ainakin viisi maata ovat jo lähettäneet tai aikeissa lähettää lentokoneita ja miehistöä sammutustöihin: Kreikka, Kypros, Turkki, Kroatia ja Venäjä, joka lupasi lähettää 2 supertankkeria sammutustöihin. Niiden joukossa ei ole yhtään arabimaata, mikä on outoa, sillä lähettäessään avustustarvikkeita ja henkilöstöä Israel ei ole millään tavoin huomioinut kohteen poliittista orientoitumista. ihmisen hätä ei tunne poliittisia tai ideologisia rajoja. PA sen sijaan lupaa lähettää paloautonsa sammutustöihin Israelin puolelle. http://www.timesofisrael.com/palestinia ... at-blazes/,

02. SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 6 -13; Tiberias 13 -22; Suolameri 16 -26; Eilat 14 -34 +C-astetta. Lämpötila nousee sunnuntaista alkaen ollen maanantaina pääkaupungissa + 18 huippulukemissa. Taivas on pilvetön eikä sateista ole tietoa, mutta tuulet heikentyvät.

03. UUTISIA LYHYESTI
• Noudattaen EU:n asettamia ohjeita vuodelta 2015 Ranska julkisti direktiivin, jonka perusteella Israelista tuotetuissa tavaroissa tulee selvästi merkitä ne tuotteet, jotka ovat valmistettuja v. 49 aselepolinjan itäpuolella. Direktiivi
julkaistiin Ranskan virallisessa lehdessä, eikä ole varmuutta, onko se pakollinen vaiko ohjeellinen. EU:n antaman ohjeen mukaan ei riitä, että sanotaan tuotteiden olleen valmistettu Länsirannalla tai Golanilla, vaan siihen tulee merkitä sulkeissa sanat Israelin setlementti tai vastaava merkintä. Israelin ulkoministeriön tiedottaja Emmanule Nachshon sanoi vastineessaan, että Ranskan laki kieltää syrjinnän, mutta harjoittaa syrjintää Israelia kohtaan, ja toiseksi maailmassa on pari sataa rajakiistaa, yksi niistä aivan Ranskan kynnyksellä, ja siitä huolimatta vain Israel on painostuksen ja erityiskohtelun kohteena. http://www.timesofisrael.com/israel-bla ... ent-goods/
• Ranskan poliisi pidätti viikon vaihteessa Strasbourgiin ja Marseillesiin tekemänsä ratsian aikana 7 jihadistia 8 kuukautta kestäneiden tutkimusten tulosten perusteella. Heidät kuitenkin vapautettiin myöhemmin. Tutkimuksissa selvisi, että epäiltyjen muodostama solu oli tehnyt internet tutkimuksia useista kohteista mukaan lukien Champs Elysees puistokadun suositut joulumarkkinat; Disneyland Pariisissa; terassikahvilat pääkaupungin koillisosassa¸ Pariisin kriminaalipoliisin päämajat sekä metsoasema. Yksi epäillyistä paljasti, että kohteina olivat poliisiasema ja sisäisen turvallisuuden osasto Pariisin lounaisosassa. Toiset sanoivat toimivansa Syyrian jihadistien ohjeitten mukaan. Polisi takavarikoi 2 käsiasetta, automaattipistoolin, automaattikiväärin sekä propaganda-aineistoa. http://www.timesofisrael.com/terror-gan ... -1-police/
• Israelin druusien GPS geenitutkimuksissa on havaittu, että tämä uskonnollinen vähemmistökansa on muuttanut Levantiin Turkista ja Irakista. Tutkimuksen kirjoittaja esittää, että samankaltaisuutta esiintyy Ashkenazi-juutalaisten perintötekijöissä. Tutkimus tehtiin Israelin 130 000 druusin keskuudessa voidakseen selvittää sen alkuperäisiä taustoja. Israelin 138 000 druusia kuuluvat maailman 2.3 miljoonaa henkilöä käsittävään kansaan, heistä Syyriassa asuu 0.5 miljoonaa, Libanonissa 250 000. Druusit olivat shia-muslimeja, josta he erosivat 10. vuosisadalla. Heidän uskontonsa sydän on salaisuus, mutta sen uskotaan ottaneen osia islamista, kristinuskosta, juutalaisuudesta. zoroastrianismista sekä muista uskomuksista. Avioliitot solmitaan uskonnonharjoittajien kesken. He levittäytyivät Levantin alueille ja myöhemmin etenkin Libanonin ja Syyrian vuorille sekä Israelin pohjoisosiin. Kääntyminen ja käännyttäminen muihin uskontoihin on kielletty, mutta sitä lienee ajoittain harjoitettu, mikä voinee selittää sen geenisuhteet Syyrian ja Turkin asukkaisiin kuten myös ashkenazi-juutalaisiin, mitä ei tunnusteta julkisesti, mutta elää geeneissä, kuten tutkijat olettavat. http://www.timesofisrael.com/genetic-re ... els-druze/
• Egyptin arkeologit ovat löytäneet 5 300 vuotta eKr. kukoistaneen kaupungin rauniot lähellä pyhää Abydos-kaupunkia. Löydetty kaupunki ja sen läheinen hautausmaa lienevät palvelleet korkeita virkailijoita ja haudankaivajia 5318 eKr. Kaivauksissa löydettiin poltettuja saviruukkuja sekä kivisiä välineitä. He löysivät 15 suurta hautaa, jotkut suurempia kuin Abydos hautausmaan kuningashaudat. Abydos-kaupungin perustivat ennen hallitsija-dynastijoitten aikaa kansaa hallinneet johtajat. Abydos-kaupunki tunnetaan temppeleistään, kuten Seti I, sekä kuningashaudoistaan. Egyptin muinainen historia on täynnä arvoituksia, joita arkeologia pyrkii selvittelemään. Eräs omituisuus in joittenkin faaraoitten pitkät kallot, minkä vuoksi he käyttivät erityispäähinettä sen peittämiseksi. http://www.timesofisrael.com/ancient-ci ... -in-egypt/
• Tulipalo syttyi Kiryat Gatissa viime yön aikana, minkä johdosta junaliikenne sinne on poikki ja maantie auki vain yhteen suuntaan. Palo alkoi Nahal Sorek liittymän lähellä tiellä no 6. Poliisi epäilee tuhopolttoa silminnäkijöitten ilmiannon perusteella nähtyään useitten henkilöitten poistuvan tulen levittyä alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/220827.
• Hebronin Tehuda-alueen paikalliskomentaja Eitan Dana sanoo, että hän on valmistautunut turvaamaan kaupunkiin sabattina saapuvat tuhannet vieraat. Hän arvioi, että sapattiaterialle osallistuu ainakin 5000 juutalaista. Dana vakuuttaa, että kaikki on valmista vieraitten turvalliselle saapumiselle Jerusalemista, Beer Shebasta ja Kiryat Gatista. Hän vakuutti toimivansa yhdessä paloa sammuttavien järjestöjen kanssa, jotka viimeksi toimivat Kiryat Gatissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/220826,
• Tzfatin päärabbi Shmuel Eliyahu toteaa, että Torah kieltää tulen sammuttamisen sapattina, paitsi jos sillä säästetään ihmishenkiä. Hän selitti asiaa näin: ”Pääministeri kutsui tuli-paloa terrorismiksi, Shin Betin johtaja kutsui sitä massamurhan aseeksi. Ihmeeksi kukaan ei kuollut, mutta emme voi perustaa ihmeisiin. On mitzva (jumalallinen käsky) sammuttaa tulipalo, jahdata sen sytyttäjiä ja tarvittaessa ampua sen sytyttäjät, jos niin tarvitaan”. Hän kehottaa IDF:n ja poliisin komentajia tekemään tämän selväksi alaisilleen. ”Tulipalot jatkuvat, ja heidän velvollisuutensa on tehdä kaikkensa sen sammuttamiseksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/220825
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Seuraava

Paluu Israel / Israel Update

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron