Israel Update / joulukuu

Tiedotuksia jotka koskevat Israelia

Re: Israel Update / joulukuu

ViestiKirjoittaja noomi » 12.12.2013 15:50


Torstai 12.12.13
Julkaistu torstai, 12.12.2013 , kirjoittanut Gavriel Eskel

TORSTAI 12.12.13

1. USA:n ulkoministeri John Kerryn odotetaan saapuvan tänään uudelle vierailulle Israeliin, minkä aikana hän tavannee pääministeri Netayahun ja PA:n puheenjohtaja Abbasin. Ilmapiiri ei kuitenkaan ole innostunut eikä häneltä odotettane mitään raflaavia esityksiä, näin voisi päätellä hiljaisuudesta, mikä vallitsee median parissa, vierailua tuskin mainitaan lehtien sivuilla. Kerryn odotetaan saapuvan tänään iltapäivällä matkallaan Vietnamiin ja Indonesiaan. Aika jäänee melkoisen lyhyeksi, jos hän aikoo jatkaa matkaansa huomenna, joka on muslimien pyhäpäivä.
Kerryn neuvottelut koskevat arvattavasti turvallisuusjärjestelyjä Jordanin laaksossa ja Juudean ja Samarian kukkuloilla, jotka sekä Netanyahu että Abbas ovat torjuneet esitetyssä muodossa.

Jerusalem Post julkaisi artikkelin, jossa kerrotaan pääneuvottelija Tzipi Livnin pitämästä puheesta Tel Avivin yliopistossa keskiviikkona Kerryn vierailun aattona. Livni selitti puheessaan, että rauhansopimusta toteutetaan vaiheittain ilmeisesti apinoiden Obaman ja Kerryn viimeisiä lausuntoja, vaikka Abbas hylkää sen suoralta kädeltä. Toiseksi LIvni hyökkää niitä vastaan – tarkoittaen lähinnä asuntoministeri Uzi Arielia mainitsematta häntä nimeltä – jotka rakentavat suurten asutusyhteisöjen ulkopuolelle eristettyihin juutalaisyhteisöihin. Livni hyökkäsi Beit Yehudin omaksumaa kantaa vastaan syyttäen, että puolustaessaan erillisten yhteisöjen rakentamista puolue hyökkää kahden valtion periaatetta vastaan, kuten myös ne, joille Israelin turvallisuuskysymykset ovat tärkeimpiä. Livni opetti, että turvallisuus on osa rauhaa, diplomaattista sopimusta, ei erillinen toimi, vakuuttaen, että turvallisuus lisääntyy, kun Israelin toimien laillisuus tunnustetaan kansainvälisesti. Hän syytti puheessaan Beit Yehudia vastuuttomista lausunnoista julkisuudessa suosiessaan erillisyhteisöjä demokratian asemesta.

Tämä on melkoinen väite, sillä se ilmaisee Livnin katsovan, ettei Israel toimi laillisuuden puitteissa. Toisin sanoin, hän yhtyy ulkomaiden ja ennen kaikkea USA:n ja EU:n kantaan, jonka mukaan Israel miehittää Juudeaa ja Samariaa, ja että juutalaisyhteisöjen rakentaminen siellä on laitonta. Tämä asettaa suuren kysymysmerkin Livnin kykyyn toimia Israelin kansan eikä omien ideologisten mieltymystensä edustajana rauhanneuvotteluissa.

”Israel on enemmän turvattuna, kun se saavuttaa normalisoinnin arabiliiton maiden kanssa, ja kun (niiden) koululapsia ei opeteta vihaamaan Israelia, vaan hyväksymään sen naapurina”, Livni opetti akateemista kansaa edelleen.
Apulaisulkoministeri Zeev Elkin vastasi Livnin puheeseen todeten, että on häpeä, miten Livni pyrkii kosiskelemaan maan vasemmistolaisia äänestäjiä edistääkseen poliittista asemaansa sen sijaan, että hän puolustaisi maan turvallisuusvaatimuksia ja edustaisi maan hallitusta.
”Livnin tulisi oppia menneistä virheistä ja niitä tehneistä vasemmistojohtajista. Kansa on jo kauan sitten menettänyt uskonsa, että myönnytykset tuovat rauhaa ja turvallisuutta. Livnin suosittelema tie johtaa turvattomuuteen”. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Poli ... lly-334739

2. RABBIEN kehotukset rukoilemaan sadetta Israeliin näyttävät tulleen kuulluiksi, ainakin päätellen siitä, että monin paikoin sateet tulivat kuin saavista kaataen, ja tulvia raportoidaan kaupungeista ja kukkuloiden alarinteiltä. Jerusalemiin ennustettiin lumisateita yön aikana, mutta ehkä kellon aikojen erilaisuudesta johtuen ne alkoivat hetki sitten varsin sakeana, maa on jo valkoinen.
Lumisateet olivat jo alkaneet keskiviikon vastaisena yönä Golanin kukkuloilla, Galilean pohjoisosissa ja Gush Atzionin alueilla. Koulujen ennakoitiin kuitenkin toimivan torstaina normaaliin tapaan.
Voimakkaat tuulet ja paikalliset tulvat aiheuttivat kuitenkin sen, että joillekin kouluille annettiin kehotus antaa lapsille ylimääräinen loma, mikä tietenkin rassaa vanhempien suunnitelmia.
Maan pohjoisosissa lunta satoi 10 sm, ja saman verran ja jopa 15- 20 sm odotetaan Jerusalemin alueille ja Juudean ja Samarian kukkuloille.
Rankkasateet aiheuttivat tulvia Sharonin ja Guash Danin alueilla tiistain vastaisena yönä, minkä johdosta Kinneretin pinta nousi keskiviikkona yhden sm:n, se on nyt 211.38 m merenpinnan alapuolella, mutta -2.58 metriä täydestä kapasiteetista.
Eteläisellä rannikkoalueella vettä satoi 40 – 60 sm, kuten myös maan keskiosissa ja Sharonin alueilla. Sateiden mukana tuliovat kovat tuulet, joiden johdosta ilma tuntui purevan kylmältä, myös asuntojen sisällä, etenkin jos lämmityslaitteet eivät olleet kunnossa.
Meillä lämmitys aloitettiin eilen illalla, mutta muutaman päivän ajan paleltiin.
Tuulten nopeudeksi mitattiin paikoin 50 – 80 kilometriä tunnissa.
Kaksi henkilöä joutui pinteeseen ajaessaan Kidronin puron lähellä, vesivirrat veivät heidän autonsa mukanaan. Maale Adumimista lähetetty pelastuspartio sai heidät pelastettua lieviä vammoja kärsineinä. Poliisi kehottaa ihmisiä välttämään tulvivia alueita ja teitä.
Tulvien johdosta viemärit eivät pystyneet toimimaan normaalisti pakottaen sulkemaan kouluja myös arabikaupungeissa kuten Umm el-Fahm, Fureidis ja Tira.
Lumisateet keskeyttävät julkisen liikenteen pääteitä ja katuja lukuun ottamatta, ja myös yksityis-autoilu vähenee lähes olemattomiin. http://www.jpost.com/National-News/Snow ... -in-334742

3. LIKUDIN keskuskomitea äänestänee ensi keskiviikon konvehtinsa aikana Israel Beitenun kanssa solmimansa vaaliliiton purkamisesta, kertoo apulaispuolustusministeri Danny Danon.
Israel Beitenu teki jonkin aikaa sitten päätöksen jatkaa sopimusta toistaiseksi. Pääministeri ja Likudin puheenjohtaja Benyamin Netanyahu haluaisi jatkaa kumppanuutta, ja muutamat virkailijat vihjaavat, että pääministeri voi jättää keskuskomitean päätöksen huomiotta, mikäli se poikkeaa hänen omastaan. Sitä tuskin voidaan pitää kovin demokraattisena, mutta Ariel Sharon käytti samaa taktiikkaa Gazasta evakuoinnin yhteydessä tuhoisin seurauksin.

Likudin sisällä on myös voimakas toive yhdistää molemmat puolueet virallisesti, josta Modiinin pormestari Haim Bibas, Netanyahun uskollinen tukija, ajaa tätä mahdollisuutta, mutta Danon ennustaa, ettei sillä ole mahdollisuutta saada enemmistöä. Hän ennustaa eroa, jos sellainen esitys tehdään keskuskomitealle, ja vielä suuremmalla marginaalilla, jos äänestys tapahtuu suljetuin lipuin, mitä Netanyahun olisi vaikeampi syrjiä.

LIKUDIN keskuskomitean uskotaan päättävän myönteisesti esityksestä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen asuttaman ma-alueen liittämisestä Israeliin. Tämän arvioidaan olevan n. 60 % Juudean ja Samarian kokonaispinta-alasta. Toinen vieläkin kuumempi peruna on juutalaisten rukoilemisen salliminen Temppelivuorella, minkä uskotaan myös saavan myönteisen päätöksen.
Esitys, jolla estettäisiin keskuskomitean esitystä vastaan äänestäneitä asettumaan Knessetin ehdokkaaksi, ei sen sijaan saane hyväksyntää, koska se vaikeuttaisi Netanyahun jatkamista puolueen puheenjohtajana. Sen sijaan esitys käytännön jatkamisesta 1.5 vuotta päätösten hyväksymisestä yksinkertaisella enemmistöllä kahden kolmasosan asemesta saanee hyväksymisen. Keskuskomitean jäsenmäärä on 3 500. Netanyahun osallistuminen on vielä epävarmaa, hän pysyi poissa edellisestä komitean kokouksesta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Poli ... hes-334713

4. UUTISOTSIKOITA
• Sisäisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovich (Likutenu) lupaa lopettaa juutalaisten häiritsemisen Jerusalemissa. Hän vastasi Orit Strukin (Beit Yehudi) tekemään kysymykseen, mitä hallitus aikoo tehdä suuresti lisääntyneen arabien ääriainesten tekemien hyökkäysten lopettamiseksi. Struk selitti istuneensa puoli vuotta sitten sisäministerin kanssa komiteassa, jossa keskusteltiin paitsi ns. juutalaisten nuorten hintalapputoimista, mutta myös arabiainesten kansallisista syistä tekemistä hyökkäyksistä (rikoksista) juutalaisia vastaan. Hän kertoi lähettäneensä listan sadoista arabien suorittamista rikoksista, mutta yksikään niistä ei ole aiheuttanut toimenpiteitä. Hän otti esimerkiksi Öljyvuoren, jonka kautta ajavat israelilaiset joutuvat päivittäisiin kivisateisiin, joita arabit toistavat ilman häpeäntunnetta. Aharonovich vakuutti, että hyökkäykset juutalaisia vastaan tullaan lopettamaan, mutta että sekä juutalaisia että arabeja vastaan tehdyt hyökkäykset tutkitaan. Hän sanoi erikoisjoukkojen selvittäneen useita tapauksia, vaikka niistä ei aina kerrota julkisuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... ql4H0C2FDQ
• Äskettäin perustetuilla juutalaisyhteisöillä Juudeassa ja Samariassa on talven tulo aiheuttamassa ongelmia, joista muualla asuvat eivät tiedä mitään. Lumet tukkivat niille johtavat tiet, eikä heillä ole sähköä eikä kaasua. Asunnot ovat useimmiten kevytrakenteisia parakkityylisiä heikoilla perustuksilla, jotka voivat antaa myöten runsaitten sateitten vuoksi, eikä niissä ole lämmityslaitteita. Päällystetyillä teillä ajaminen on lumisohjossa varmempaa kuin sorapäällysteisillä teillä, jotka muuttuvat mutavelliksi ja ovat liukkaita kuin sileä jää. Arabivarkaat pääsevät myös liikkumaan huomaamatta sumuisessa ilmassa. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... ql5yUC2FDQ
• Euroopan atomitutkimusjärjestö CERN äänestää kohtapuoleen Israelin hyväksymiseksi järjestön täysjäseneksi. Cernin tämänhetkisen toiminnan keskeinen kysymys on Large Hadron Collider, hiukkaskiihdyttimen, hallinta- ja tutkimustyö. Täysjäsenenä Israel voisi osallistua sen täysimittaiseen tutkimustoimintaan, mutta myös uusien kiihdyttimien rakentamiseen. Toimintaan osallistuvat tutkijat ovat vapaita tuloveroista. Israel vakuuttaa hoitavansa vuotuisen jäsenmaksun 13 miljoonaa USD. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... ql7fUC2FDQ
• Paavi Francis I on vahvin ehdokas TIME viikkolehden vuoden henkilöksi. Paavi on osoittautunut varsin ristiriitaiseksi henkilöksi, monet pitävät hänen vaatimuksistaan sosiaalisesta tasavertaisuudesta ja tulojen tasaamisesta, toiset pitävät häntä marxilaisena ja vielä jotkut varoittavat, että hänen kansansuosionsa muistuttaa kovin sitä ihailua ellei palvontaa kuin mitä osoitettiin Obamalle vaalityössään ensimmäiselle presidentti-kaudelle, ja pitävät sitä vaarallisena, sillä uskonnollisena auktoriteettina hänen ohjauksensa maailman kristityille voivat johtaa harhaan kokonaisia kansoja.
http://www.jpost.com/International/Pope ... 013-334683, http://www.newsmax.com/Newsfront/pope-T ... de=15E94-1
Kategoria(t): Uutiset. Kirjoittaja: Gavriel Eskel.
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Israel Update / joulukuu

ViestiKirjoittaja noomi » 25.12.2013 16:08

Sivuhuomautus

Jerusalemin säistä johtuen Gavrielilla on nettiyhteys poikki. Tästä syystä 12.12.2013 jälkeen ei ole tullut uusia uutispäivityksiä sivuille.


Julkaistu maanantai, 23.12.2013
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Israel Update / joulukuu

ViestiKirjoittaja noomi » 28.12.2013 07:45


Sunnuntai 15.12.13
Julkaistu perjantai, 27.12.2013 , kirjoittanut Gavriel Eskel

SUNNUNTAI 15.12.13
TAIVAAN ISÄ katsoi, että tarvitsen muutaman päivän paussin raporttien laatimisessa, ja siksi Hän käytti luonnonvoimia hyväkseen sen toteutumiseksi. Ensin myrskyt katkaisivat torstaina sähköt, jotta ovat siitä lähtien osittain toimineet, osittain katkoneet ilman varoitusta. Näin kävi torstaina tuhoten osan raportin tekstistä. Mutta varmistaakseen, että käsky meni perille, Hän käytti koko viikonvaihteen aikana jatkuneita lumisateita, jotka katkoivat kaikki kaapeliyhteydet tehden samalla kaikkea muuta vahinkoa, joista minulle katkerin oli pihamme kevytrakenteisen katoksen romahtaminen lumen painosta, katkera siksi, että olisin voinut estää sen poistamalla lumen katolta, mikä jäi tekemättä, ja että rakensin sen omin käsin suurella vaivalla. Katson tämän olevan muistutuksena siitä, ettei meidän tule herpaantua, vaikka Herran tulo viipyy, vaan toimittaa normaaleja askareita mutta pitää suhteemme Häneen avoinna ja elävinä, eikä mennä takaisin maailman menoon. (Mt.24:48 -51)
Toinen onnellisempi tapahtuma oli se, että naapurin suuren monihaaraisen sypressin pirstoutuessa myrskyn kourissa, sen katkenneet osat kaatuivat meidän ja naapurimme välisten seinien väliseen kulmaukseen osumatta meidän yläkerran studiotilamme ikkunoihin, mikä olisi ollut suuri onnettomuus. Naapurin parvekkeen kattorakenteita myrsky kuitenkin vahingoitti, kuten monien pihojen ja puistojen puita ja pensaita. Onnetonta sähköjen katkeamisessa on se, että silloin keskuslämmitys katkeaa, kuten myös paistaminen ja valot pimeän tullessa. Näin kävi Maija-vaimolleni sapattia valmistellessaan.
Onneksi meillä on vuolukivinen takka, jonka lämpö kestää muutaman päivän ajan, mutta kynttilän valossa toimittiin ja muutamia päiviä paleltiin. Nyt sähköt toimivat, mutta kaapeliyhteydet ovat poikki, ei ole puhelin- eikä internet yhteyksiä. Perjantaina marketit ja kaupat olivat kiinni avautuen hetkeksi iltapäivällä. Tämä aiheutti melkoisia vaikeuksia meille, jotka jätimme ostokset perjantaiaamuun.
Teen tämän vapaamuotoisen raportin ilman lehtiä ja muita tietolähteitä toivossa, että yhteys lopulta saadaan ulkomaailmaan. Yöllä oli aivan joulukorttimainen maisema, suuri kuu pilvettömällä taivaalla paksujen valkoisten hankien yllä. Meidän pihassa oli lunta 60 sm ja yöllä pakkasta alle -1 C-astetta, jota tänään aurinko sulattelee. Sivukadut ovat lumisia ilman autoliikennettä, lämpöä päivällä 7 astetta.
EDELLÄ olevaan varoitukseen haluan liittää toisen aikana, jolloin maailmalla liikkuu monenlaisia uskonnollisia ilmiöitä ja liikkeitä, joista ei tiedä, mistä lähteestä ne ovat peräisin. Siksi meidän tulee Jeesuksen Sanojen mukaan valvoa joka hetki (Mt.24:11), ja pyydettävä henkien erottamisen lahjaa. Siinäkin meidän tulee olla varovaisia, ettemme syyllisty Pyhän Hengen pilkkaan. Jeesus puhui tästä siinä yhteydessä, jossa fariseukset syyttivät Jeesusta, että Hänessä on saastainen henki, ja että Jeesus tekee voimalliset tekonsa riivaajain päämiehen voimalla. Tätä pilkkaa ei anneta anteeksi tässä maailmanajassa eikä tulevassa maailmassa. (Mk.3.28 -30)
Mutta niin tehdessämme on muistettava Jeesuksen Sanat, ettemme tuomitse toisia, sillä ”millä mitalla me mittaamme, sillä meille mitataan, jopa siihen lisätäänkin”. (Mt.7:1 -2) Elämme nyt aikaa, jolloin laittomuus lisääntyy, minkä johdosta – nähdessään miten oikeutta poljetaan ihmisten jalkoihin – monien rakkaus kylmenee ja useat menevät takaisin maailmaan ”ulvomaan sutena susien joukossa”. On syytä muistaa Jeesuksen Sanat, joissa Hän kertoo, miten jokaisen ihmisen sydämessä on potentiaali mihin tahansa syntiin, jos vain olosuhteet ovat siihen otolliset. (Mk.7:21 -23).
USA:n ulkoministeri John Kerry saapui maahan viikon lopussa aikoen käydä myös Ramallahissa ennen matkansa jatkamista Kauko Itään, mutta uutispalojen mukaan ohjelmaan tuli muutoksia.
Kerry keskusteli sekä Iranin kysymyksestä että palestiinalaisongelmasta pääministeri Netanyahun kanssa, mutta löysivätkö he mitään yhteisymmärrystä, selvinnee aikanaan. Ystävällisesti he kuitenkin keskustelivat TV-kuvissa Kerryn moittiessa huonoa säätä viittoillen ulos, mistä Netanyahu tuskin otti vastuuta. Genevessä P5-1 maiden neuvottelema sopimus Iranin kanssa osoittaa hajoamisen merkkejä useiden maiden laajentaessa kauppasuhteitaan Iranin kanssa. Iran puolestaan sanoo saaneensa sen, mitä se halusi, eli rajoittamattoman oikeuden jatkaa uraanin rikastamista varoittaen, että jos sitä vastaan asetetaan uusia pakotteita, Iran katsoo sopimuksen rauenneeksi. USA:n kongressi puuhaa kaiken aikaa entistä kovempia sanktioita Obaman varoitellessa, ettei hän vahvista niitä. Obama toimiikin kaiken aikaa pääasiassa presidentin valtuuksien nojalla tehden päätöksiä ilman kongressin käsittelyä.
PALESTIINALAISKYSYMYS lienee samoin solmussa, kuten se on ollut alusta lähtien. Arabit eivät tunnusta juutalaisten oikeutta asumiseen Lähi-Idässä, ei ainakaan omassa valtiossaan, joskin pientä rakoilua tässä on havaittu raakojen tosiasioiden osoittaessa, ettei Israelin välttämättä ole pahin vaaratekijä vaan Iran, joka uhkaa kaikkia arabimaita. Ongelma suhteessa Israeliin on vain siinä, että kysymys ei ole pääasiassa poliittinen, taloudellinen tai edes turvallisuuskysymys, vaan uskonnollinen, jossa järkisyyt sivuutetaan. Israelin kannalta muslimimaailman jakautuneisuus kahteen päähaaraan, joiden erimielisyydet näyttävät ratkaisemattomilta, antaa Israelin hallitukselle määrättyä liikkumatilaa, pyrkiä pelaamaan näitä sunni- ja shia-haaroja toisiaan vastaan. Sunnimaailman ehdoton johtaja on Saudi Arabia Egyptin vielä kieriskellessä sisäisten ongelmiensa parissa. Saudien suhtautuminen Israeliin näyttää tietä toisillekin sunnimaille. Saudi Arabian kuningashuone pelkää tosissaan valtansa menettämistä Iranin vaikutuksen kasvaessa, minkä johdosta se on etsinyt uutta tukea Obaman johtaman USA:n hallituksen vetäytyessä vastuusta. Tässä vaiheessa Israelkin on tullut kuvaan mukaan potentiaalisena yhteistoiminta-kumppanina. Saudi Arabian vallitseva sunni-suunta on äärimmäistä Wahhabilaisuutta, jolle Israel edustaa saastuttavaa vääräoppineisuutta, mikä ylittäminen ei liene niitä helpoimpia. Saudit voisivat pakottaa PA/PLO:nkin sopimaan Israelin kanssa arabiliiton kautta, mikä poistaisi yhden vakavan esteen yhteistyöstä Israelin kanssa.
Viimeisimmän julkisuudessakin esiintyneen suunnitelman mukaan Israelin, Jordanian ja PA/PLO:n tulisi muodostaa kolmen maan federaatio. Sen puolustuksesta ja ulkomaan suhteista vastaisivat Israel ja Jordania, PA/PLO saisi rajoitetun itsemääräämisoikeuden, mutta se olisi aseistamaton, varustettuna tarvittavin poliisivoimin lain ja oikeuden valvomiseksi. Israel ja Jordania valvoisivat sen rajoja ja ilmatilaa. Tämä malli poistaisi ainakin osittain Israelin pelkoja, että Palestiinan valtio täysin oikeuksin voisi muodostaa Israelille loputtoman vaaratekijän, ja sen ja Israelin välisestä rajasta muodostuisi entisen ulkoministeri Abba Ebanin varoittama Auschwitzin raja, jota ei voi puolustaa.
Palaan asiaan heti, kun yhteydet taas pelaavat. Julkaisen tämän epävirallisen raportin internetin avauduttua, mikä voi viedä muutamia päiviä, sillä kaikilla on samoja ongelmia. Siunattua joulun odotusaikaa Teille kaikille lähellä ja kaukana.
Kategoria(t): Uutiset. Kirjoittaja: Gavriel Eskel.
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Israel Update / joulukuu

ViestiKirjoittaja noomi » 28.12.2013 07:45


Maanantai 16.12.13
Julkaistu perjantai, 27.12.2013 , kirjoittanut Gavriel Eskel

MAANANTAI 16.12.13
Eilen luvattiin, että internet kaapelit voitaisiin saada kuntoon tänään maanantaina, mutta ne lepäävät edelleen pitkin maata, eikä mitään toimintaa näy mailla eikä halmeilla. Mutta päivä on vielä nuori, ja toivossa on hyvä elää. TV-uutiset kertovat, että tasavalta on luonnon-voimien hyökkäyksen alaisena, ja siltä tämä todella näyttää.
Aurinko paistaa nyt täydellä terällä pilvettömältä taivaalta, mutta auringon edessä näyttää olevan heikko harsomainen peite. Aamulla lämpötila osoitti +4 astetta, ja nyt se lienee noussut pari astetta siitä, mutta ilma tuntuu silti kylmältä, mikä johtunee siitä, että maa on paksun lumikerroksen peitossa, mitä auringon säteet hiljalleen sulattavat. Räystäät tiputtavat vettä iloisesti kuten keväällä Suomessa, vaikka talvi on vasta alkamassa. Lämpö noussee siedettäviin lukemiin vasta maaliskuun aikana.
Eilen illalla tein pienen kävelylenkin kadulle, mutta kauas en pystynyt talsimaan, sillä kadut ovat täällä paksun lumen peitossa, jota sen läpi yrittäneet autot ovat hajottaneet tehden syviä uria ja sotkien aiemmat jalanjälkien polut vaikeiksi kulkea. Eräs henkilöauto yritti tulla katua pitkin, mutta ajettuaan vähän matkaa se jäi mahastaan kiinni. Kadun keskelle oli muodostunut korkea tampattu tasanne, joka ilman kylmetessä jäätyi kovaksi. Onneksi perässä kulkevassa autossa oli suurempi maavara ja raskaampana se pystyi vetämään onnettoman yrittäjän takaisin kadulle, josta lumi oli aurattu pois.
Kauppaan täytyy mennä jalkaisin, vajaan kilometrin matka, joten suuria eriä ei voi kantaa käsissään. Onneksi kaupat ovat tänään auki, mutta lehtiä ei kanneta koteihin, vaan ne tulee hakea jostain kaupasta. Sähkö on toiminut nyt hyvin, mutta Abu Ghos ja sen uusi suuri moskeija olivat vielä illalla pimeinä. Miten mahtanee lämmitys toimia kodeissa siellä?
Epätäydellisten uutisten mukaan Libanonin rajalla on ammuskeltu, ja yhden israelilaisen sotilaan kerrotaan saaneen surmansa. Rajasta on tulossa rauhaton. Raja pysyi suhteellisen rauhallisen vuodesta 2006 lähtien, jolloin nykyinen aselepo solmittiin YK:n avustuksella, joka lähetti kansainvälisiä sotilaita YK:n lipun alla valvomaan rajan tuntutumaan muodostettua puskurivyöhykettä. Libanonissa toimii Hizbullah ja Al-Qaidan joukkoja, joilla on halua iskeä Israelin puolelle, kuten nyt.
Nyt Syyrian sisäisten taistelujen tullessa myös Damaskoksen ympäristöön harhalaukauksia on tullut silloin tällöin Israelin puolelle, joihin IDF on vastannut rajoitetusti. Damaskoksen ympärillä hallituksen joukkoja vastaan taistelevat kapinallisten joukot ovat äärisuuntaa edustavia Al-Qaidan kanssa liitossa olevia, joiden toiveena on aloittaa hyökkäykset Israelin puolella. Myös sitä rajaa YK:n aseettomat sotilaat valvovat. Heillä ei ole lupaa puuttua tilanteisiin, vain raportoida niistä YK:lle. Aseleposopimus Syyrian kanssa solmittiin 1973 sodan jälkeen, ja raja pysyi rauhallisena, koska se palveli myös Syyrian etuja.
Olen ollut hengessäni ahdistunut ja pahoilla mielin, etten ole pystynyt lähettämään normaalia päiväraporttia, mutta asialle ei nyt mahda mitään. Pitäisi hankkia langaton internet yhteys, mutta en tiedän onko se mahdollista ja millä ehdoilla.
Kategoria(t): Uutiset. Kirjoittaja: Gavriel Eskel.
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Israel Update / joulukuu

ViestiKirjoittaja noomi » 28.12.2013 07:46


Tiistai17.12.13
Julkaistu perjantai, 27.12.2013 , kirjoittanut Gavriel Eskel

TIISTAI 17.12.13
TÄNÄÄN on taas uusi päivä ja uudet mahdollisuudet. Internet kaapeli luvattiin saada kuntoon tänään, mutta toistaiseksi vähän yli kahdeksan aamulla mitään liikettä ei näy.
Säätieteilijät lupaavat lämpötilaksi tänään 2-8 +astetta Jerusalemissa, 2-9 +astetta Tiberiaassa ja 6-17 +astetta Eilatissa. Aamulla mittari osoitti +5 astetta, mutta tuuli on kylmä. Talvi on tullut Israeliin, ja se on vasta alullaan alkaen lumisateilla ja pakkasilla. Vaikka ennusteet lupaavat lämpöasteita, kadut ovat yöllä ja aamulla jäiset.
Eilen kunnan miehet kävivät auraamassa Mevo Arava kadun, joten iltapäivällä on mahdollista käydä autolla Harelin supermarketissa täydentämässä ruokavarastoja. Jerusalem Post kuitenkin kannettiin aamulla portille, joten pientä edistystä on havaittavissa.
Sydän on ollut vähän levoton osoittaen pientä kipua, joka oireillee jostain, josta täytynee mennä kysymään Makkabin lekurilta, vaikka hänellä ei aina näytä olevan elävää mielenkiintoa tarttumaan valituksiin, vastaanotto-ohjelma kun on täysi ja kiireinen.
1. SUNNUNTAI-ILTANA vääpeli Shlomi Cohen ajoi IDF:n jeepillä virallisella kierroksella 50 m:n päässä Libanonin rajasta lähellä Rosh Hanikraa , kun rajan takaa avattiin tuli jeeppiä kohti. Kaikkiaan kuudesta seitsemään laukausta ammuttiin, joista osa osui Coheniin haavoittaen häntä vaarallisesti. Cohen kiidätettiin sairaalaan Nahariyaan, mutta hän menehtyi haavoihinsa. Hänet haudattiin eilen. Hänellä oli Maayan vaimo ja ensi kuussa 9 vuotta täyttävä tytär. Libanonin armeija sanoi aloittavansa tutkimukset.
PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon sanoo, että kaikki rajaloukkaukset Libanonista katsotaan Libanonin hallituksen vastuulle. IDF:n sotilaat havaitsivat epäilyttävää liikehdintää Liban0nin puolella avaten tulen ja ilmeisesti haavoittaen kahta. IDF:n entinen operatiivisen osaston komentaja kenraalimajuri Israel Z eev kyseli, miksi Cohen sallittiin ajamaan yksin illalla Libanonin rajan tuntumassa. UNIFIL-joukkojen komentaja sanoo aloittaneensa omat tutkimuksensa tapahtuman johdosta, ja YK:n pääsihteeri kehotti molempia osapuolia hillitsemään tilanteen kiihdyttämistä. IDF:n mukaan Hizbullah ei osallistunut ammuntaan.
2. KIINAN ulkoministeri Wang Yi matkustaa Israeliin viralliselle vierailulle tiistaina iltapäivällä. Hänen uskotaan keskittyvän keskusteluissa diplomaattisiin kysymyksiin, joista Iranin ydin-suunnitelmaa käsittelevä Geneven sopimus lienee etualalla. Tämä on Kiinan ulkoministerin ensimmäinen vierailu Israelissa sitten 2009. Pääministeri Netanyahu vieraili Kiinassa toukokuussa, mutta hänen ohjelmansa kosketteli pääasiassa maitten välisiä taloussuhteita.
Ulkoministeri Wang tavannee Israelissa pääministeri Netanyahun, presidentti Peresin ja ulkoministeri Libermanin. Israel pyrkinee vaikuttamaan Kiinan kantaan Iranin lopullista sopimusta valmisteltaessa. Kiina julkisti oman kahden valtion periaatetta käsittävän suunnitelmansa toukokuussa, minkä katsotaan enteilevän Kiinan aktivoitumista myös maailman poliittisella rintamalla sen jälkeen, kun se otti johtajan aseman maailman voimakkaimpana talousmahtina. Wang soitti maanantaina John Kerrylle keskustellen edellä olevista kysymyksistä valmistellessaan Israelin vierailua.
3. PALESTIINAN Keskus julkisen mielipiteen tutkimiseksi paljastaa julkistamassaan gallupissa, joka suoritettiin 1000 palestiinalaisen Länsirannalla, Gazassa ja Jerusalemin itäosissa 27.11.- 10.12., palestiinalaisten kadottaneen uskonsa rauhankeskusteluihin, joiden katsotaan saavuttaneen umpikujan. 51 % palestiinalaisista uskoo niin, 33 % kehottaessa jatkamaan. Edelleen 56 % heistä katsoi, etteivät neuvottelut johda Israelin ja palestiinalaisten väliseen rauhaan. 57 % uskoo neuvottelujen epäonnistuvan, ja 53 % katsoo, ettei Israelin hallitus tunne todellista halua rauhankeskustelujen onnistumiseen.
4. EU maanittelee Israelia ja palestiinalaisia luvaten ennennäkemättömillä etuisuuksilla, mikäli osapuolet saavuttavat rauhansopimuksen. EU on aiemmin käyttänyt keppiä ainakin suhteessa Israeliin, nyt näyttää olevan porkkanan aika. EU:n 28 maan ulkoministerit julkistivat maanantain ulkomisterien kesken sovitusta paketista todeten, että se on ennen-näkemätön Euroopan poliittisella, taloudellisella ja turvallisuus kentällä. Pakettiin kuuluuIsraelin ja palestiinalaisten pääsy erityiseen kumppanuuteen, mukaan lukien suurempi pääsy EU:n markkinoille, läheisempi kulttuuri- ja tiedeyhteys, mahdollistaen kauppa- ja investointi-suhteita yhtiöitten välillä kuten myös keskustelu- ja turvallisuusyhteistyö.
EPÄILEVÄT Tuomaat heittävät kapuloita rattaisiin todeten, ettei paketin sisällön laadusta ja määristä sanota mitään. He myös uskovat, että paketti on tarkoitettu tukemaan John Kerryn runnomia keskustelu Israelin ja PA/PLO:n välillä. He muistuttavat, että Saksan Angelica Merkel tarjosi samantapaista pakettia Turkille, mutta pääministeri Erdogan hylkäsi sen. Ennakointina voitaneen pitää sitä, että EU:n aiemmin sopima ”paketti” Israelin kanssa kieltää ehdottomasti, ettei mitään etuisuuksia siitä saa ulottua vihreän linjan itäpuolelle, ei Golanin kukkuloille eikä Jerusalemin itäosiin. Israelin viranomaiset toteavat, että EU:n tarjoukseen kuuluu provosoivien lausuntojen ja toimenpiteiden välttämätön, jotka voivat kariuttaa tai häiritä meneillään olevat rauhankeskustelut. He sanovat, että kyllä näihin EU:n lausuntoihin on ainakin koira, ellei suurempi otus ole haudattuna.
5. USA:n Vakoinen Talo asetti huippuviranomaisia keskustelemaan Israelin Yorri Cohenin johtaman delegaation kanssa Iranin kanssa solmittavasta lopullisesta sopimuksesta, jonka sekä Iran että Israel voisivat hyväksyä. Pääministeri Netanyahu ja presidentti Obama sopivat tällaisen kiireellisen keskusteliuforumin perustamisesta viime viikolla.
6. Ministeri Naftali Bennett laati lakiesityksen, jolla NGO-järjestöille annettuja vero- ym. etuisuuksia on karsittava kovalla kädellä, mikäli järjestöt osallistuvat johonkin seuraavista: Kehottaa nostamaan syytteitä IDF:n sotilaita vastaan; kehottaa boikotoimaan, syrjimään tai painostamaan Israelia; kiihottaa rasismiin tai tukee valtion tai terrorijärjestön aseellista hyökkäystä Israelia vastaan. Vasemmiston edustajat ja Tzipi Livni – joka käytännössä kuuluu vasemmistoon ja oppositioon, vaikka istuu hallituksessa oikeusministerinä – sanovat vastustavansa esitystä, mitä Bennett kummastelee, koska Israelin vasemmistolla ei ole suoria yhteyksiä NGO-yritysten kanssa – tai Bennettillä ei ole oikeita tietoja.
Kategoria(t): Uutiset. Kirjoittaja: Gavriel Eskel.
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Israel Update / joulukuu

ViestiKirjoittaja noomi » 28.12.2013 07:46


Keskiviikko 18.12.13
Julkaistu perjantai, 27.12.2013 , kirjoittanut Gavriel Eskel

KESKIVIIKKO 18.12.13
1. Tänään keskiviikkoaamuna 07.30 aikaan taivas Israelin yllä on kauttaaltaan ohuen harsomaisen pilven peitossa, mutta aurinko paistaa ikkunasta katsoen varsin kirkkaasti valaisten länsisuunnan kukkulat, joissa paikoin vielä näkyy lumipälviä. Täällä Maoz Zionin alueella maa on enimmäkseen paksun lumen peitossa, katuja on aurattu autolle sopivaan kuntoon, mutta lumi on kasattu katujen varteen korkeiksi kasoiksi. Vaikka lämmintä on muutama aste, ilma tuntuu kylmältä vielä päivälläkin mittarin asteitten noustua yhdeksään + C-asteeseen, ja viileyden tunnetta lisää kohtalaisen kova tuuli. Suolamerellä lämpötila nousee 18 C-asteeseen, Eilatissa ennusteiden mukaan 19 C-asteeseen. Ilma on sopiva kiertoajeluille ja tutustumiseen Israelin lukemattomiin kiinnostaviin kohteisiin, mutta rannalla lekottelu onnistunee vain Suolamerellä ja Eilatissa, jos sielläkään.
Sekä kaupunkien valtuustoissa että Knessetissä selvitellään, miten oli varauduttu talven ensimmäiseen myrskyyn ja lumisateeseen, ja miten sitä käytännössä hoidettiin. Tällaiset epätavalliset ilmiöt antavat aina oppositiolle oivia tilaisuuksia kriittiseen arvosteluun, oli ne sitten oikeutettuja tai ei. Internet-kaapelia hoitava yhtiö lupasi yhteyden avautuvan eilen, mutta ilmoitti sitten päivän aikana, että ehkä tänään keskiviikkona. Yhtiön toimintaa kritisoitiin aamun uutisissa todeten, että kilpailevat yhteydet pelaavat paremmin.
Israelin sähköyhtiön IEC:n 200 insinööriä ovat joutuneet kovan kritiikin alaisiksi siksi, että he menivät myrskyn ajaksi Eilatiin konferenssiin asuen mukavasti korkean tason hotellin lämmössä ja hellässä hoidossa yhtiön 12 900 työntekijän tehdessä työtä yötä päivää saadakseen sähkövirran 3250:en talouteen, joiden yhteys maan sähköverkkoon oli runsaiden lumisateiden ja myrskyisen tuulen johdosta katkennut. Yhtiön puheenjohtaja Yiftach Ron Tal totesi, ettei yhtiö tule suhtautumaan kevyesti tapahtumaan aikoen tutkia kysymystä lain ja oikeuden kannalta. Hän uhkaa insinöörejä virasta erottamisella, mikä tuntuu melkoisen hätäiseltä uhkaukselta, sillä yhtiö tarvinnee heidän palvelujaan jatkossakin.
IDF toimitti muutamiin palestiinalaiskyliin PA:n alueilla sähkögeneraattoreita ystävällisenä toimena, vaikka PA:n arabit yleensä suhtautuvat vihamielisesti armeijan sotilaisiin. Gazassa kadut lainehtivat edelleen veden peitossa, ja siitäkin syytettiin Israelia. Gazassa loppui poltto-öljy ainoassa sähkölaitoksessa, minkä johdosta pumput eivät toimineet. Gaza sai polttoöljyä Egyptistä, suuri osa siitä tunneleita myöten, mutta Egyptin suljettua tunneleiden pääosan ja rajoittaen Rafahin terminaalin kautta tapahtuvaa liikennettä, Israelin Gazaan toimittama öljymäärä ei riittänyt sopimusten rajoittaessa toimitetun öljyn määrää.
2. NETANYAHUN hallituskoaliittio on jatkuvassa jännitystilassa, ja tällä hetkellä se elää pienoisessa kriisissä Yesh Atid puolueen tarjotessa Knessetin ulko- ja turvallisuus-valiokunnan puheenjohtajaksi puolueensa ryhmän johtajaa Ofer Shelahia, mitä Netanyahu ei voinut hyväksyä. Knessetin puhemies Yuli Edelstein uhkaa nimittää itsensä valiokunnan johtoon, sillä tilanne on kestämätön ja haittaa sen toimintaa.
Toinen hallitusyhteistyötä häiritsevä kysymys koskee Yesh Atidin laatimaa ns. homolakia, joka hyväksyttynä antaa homopareille samoja taloudellisia oikeuksia kuin normaalipareille. Likud ja Beitenu (Likutenu) voisivat tukea esitystä hallituksessa, mutta Knessetissä sen läpimeno on epävarmaa haredi- ja arabipuolueiden kaataessa sen yhdessä Likutenun kansanedustajien kanssa. Jos Yesh Atid tuo homolain äänestykseen, Likutenu voi siinä tapauksessa tuoda äänestykseen vieläkin arkaluonteisemman, Yaacov Litzmanin (UTJ) laatiman esityksen, jossa Jerusalemin kunta-alueen osankin luovuttaminen vaatii 80 kansanedustajan hyväksymisen.
Yesh Atid vastustaa lakia aktiivisesti, mutta se voinee saada enemmistön molemmissa äänestyksissä kuten myös ulko- ja turvallisuusvaliokunnassa. Knessetin puhemies Yuli Edelstein uhkaa nimittää itsensä Ulko- ja Turvallisuusvaliokunnan johtoon, joka on ollut ilman puheenjohtajaa Avigdor Libermanin erottua siitä 6 viikkoa sitten astuessaan uudelleen ulkoministeriön johtoon ja ulkoministerin toimeen, josta hän pidättyi häntä vastaan nostettujen oikeustoimien keskeneräisyyden vuoksi. Oikeus lopulta vapautti hänet syytteistä 15 vuotta jatkuneen selvän poliittisen ajojahdin päätteeksi. Koska valiokunnassa käsitellään arkaluontoisia ja salaisia dokumentteja, laki kieltää Knessetin nimittämästä sen johtoon henkilöä alle kolmen kuukauden ajaksi.
3. AMONAN etäyhteisössä Ofran juutalaiskylän liepeillä asuu 42 juutalaisperhettä. Alueen 30 rakennusta on rakennettu maalle, jonka omistuksesta käydään kovaa kiistaa korkeinta oikeutta myöten. Amonan 42 perheen yhteisö perustettiin v. 1995 silloisen rakennus- ja asuntoministeriön myöntämän 2.176 NIS avustuksen turvin alueelle, jota se kutsui palestiinalaisten omistamaksi yksityismaaksi. Yhteisö on sittemmin hankkinut omistukseensa alueen, jolla 16 yhteisön rakennuksista sijaitsee.
NGO-järjestö Yesh Din jätti korkeimpaan oikeuteen kanteen, jossa se väittää alueen kuuluvan kokonaan palestiinalaisille ja vaatii rakennusten purkutuomioita. Korkein oikeus antoi päätöksen 2012 tukien palestiinalaisten väitteitä. Amonan yhteisö valitti päätöksestä. Oikeus antoi uuden tulkinnan toukokuussa todeten, että 16 rakennusta saavat jäädä paikoilleen, mutta lopu on poistettava odottaen Jerusalemin alueoikeuden käsittelyä. Sekava käsittely alueen kohtalosta jatkuu, mitä sekoittaa juutalaisten asianajajien NGO-järjestön aktiivinen toiminta palestiinalaisten eduksi kiihottaen heitä jatkamaan oikeustoimia väittäen Amonan asukkaiden esittämiä dokumentteja maan hankinnasta väärennetyiksi.
4. IDF:n keskittäessä toimipisteitään maan etelä- ja pohjoisosiin sekä maan keskiosiin, se vapauttaa samalla 1 100 hehtaaria (2 718 eekkeriä) maata asuntojen rakentamiseksi. Laskelmien mukaan alueille voidaan rakentaa kaikkiaan 100 000 asuntoyksikköä sekä 2.5 miljoonaa m2 liike- ja teollisten rakennusten tarpeisiin, riippuen kunnallisista byrokraateista. Ohjelman ensimmäisessä vaiheessa IDF vapauttaa 42 hehtaarin Tzrifin alueen lähellä Rishon Lezionia, hehtaarin alueen ID F:n päämajan (the Kiryat) alue Tel Avivissa (siellä toimii nyt sotilaspoliisi ja lääkintäklinikoita), ja pienempi alue Haifan keskustassa.
Suunnitelmat ovat valmiit odottaen paikallishallinnon päätöstä 80-kerroksisen asunto- ja liikerakennuksen töiden aloittamiseksi hehtaarin suuruiselle alueelle IDF:n päämajan siirtyessä pois. IDF:n mukaan se voi aloittaa alueen vapauttamisen välittömästi todeten, että toimintojen siirtämisaikataulu on jo sovittu. Muuttoa jatketaan 2016, jolloin 4 tai useampi kerros vapautetaan. Tel Avivin Tzfirin alueella jatkunut Merkava-tankkien rakennustoiminta siirretään Karmelin alueelle pohjoisessa, IDF:n teknologinen osasto Modiiniin, muita osastoja siirretään Beer Yaacovin alueelle.
IDF arvioi saavansa vapauttamistaan maa-alueista 90 miljardia NIS, josta puolet menee talousministeriön rahastoon. Loppuosa jaetaan IDF:n eri toimintojen tarpeisiin. IDF rakentaa Negeviin harjoitusasemien ja tukikohtien kaupunkia sekä kahta suurta sotilastukikohtaa C4i ja tiedustelujoukkojen tarpeisiin.
5. REKISTERIKESKUKSEN tiistaina julkistaman raportin mukaan 1.7 miljoonaa Israelilaista elää köyhyysrajan alapuolella. Yksinäiselle henkilölle tuloraja on 2 850 NIS kuukaudessa, pariskunnalle 4 513 NIS, viiden jäsenen perheen tulorajaksi lasketaan 8 500 NIS kuukaudessa ylittääkseen köyhyysrajan. Raportissa todetaan, että 2012 köyhyydessä elävien perheiden määrä laski 19.9 %:ista vuonna 2011 19.4 %:iin, ja köyhien asukkaitten määrä putosi vuoden 2011 määrästä 24.8 % vuoden 2012 lukuun 23.5 %. Köyhien lasten määrä putosi lähes 2 % edellisvuodesta lukuun 33.7 %. Köyhien eläkeläisten määrä nousi 3 % uuteen lukuun 186 700 eläkeläistä. Huolestuttava kehitys on havainto, että kahden työssä kävijäin perheiden määrä – n. 50 700 perhettä – nousi 5 % edellisvuodesta. Köyhyydessä elävien yhden työssä kävijän perheiden määrä oli 24.6 % vuonna 2012, edellisvuonna 25.9 %. 66 %:lla perheistä ei ole työssä käyvää jäsentä. (JP 18.12.13)
6. SYYRIAN armeija käytti räjähteillä varustettuja öljytynnyripommeja Aleppossa kapinallisia vastaan tekemänsä ilmaiskun aikana. Yksi niistä tuhosi koulun surmaten 18 koululaista ja 100 sivullista siviiliä. Tynnyreihin sullotaan trinitrotolueenia (TNT) tai muita räjähteitä, ja pommit pudotetaan helikopterien takaosasta oletettuun kohteeseen. Niitä ei voida ohjata ja siksi ovat erittäin epätarkkoja. Tieto on kapinallisten välittämä, joten sen oikeellisuus voidaan kiistää. Armeijan iskut ennustavat suuremman operaation alkamisesta Aleppossa.
UUTISET kertovat myös, että Al-Qaidan kanssa liitossa olevat ryhmittymät ovat aktivoituneet pyrkien saamaan valvontaansa etenkin Turkin rajalla sijaitsevia rajan ylityspaikkoja. USA antoi apua 260 miljoonan USD arvosta aseita SMC:n (Korkein sotilasneuvosto) pyssymiehille, mutta pidätti apuaan satuaan tietää sen yhteyksistä Al-Qaidan kanssa, mutta haluaa uusia keskusteluja sen kanssa. Asemia pyritään parantamaan ennen 22. tammikuuta 2014 suunniteltua Geneve-2 konferenssia, jos se ylipäänsä toteutuu.
Kategoria(t): Uutiset. Kirjoittaja: Gavriel Eskel.
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Israel Update / joulukuu

ViestiKirjoittaja noomi » 28.12.2013 07:47


Torstai 19.12.13
Julkaistu perjantai, 27.12.2013 , kirjoittanut Gavriel Eskel

TORSTAI 19.12.13
1. Tänään torstaina aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, mutta lunta on vielä monin paikoin maassa ja talojen katoilla. Lämpötila on ennusteiden mukaan 4-11 C-astetta Jerusalemissa, Suolamerellä ja Eilatissa 9-11 C-astetta. Pientä edistystä on tapahtunut, mutta ilma tuntuu edelleen viileältä, vaikka tuuli on heikentynyt.
Internet yhteys on edelleen poikki. Eilen eivät pystyneet antamaan päivämäärää, koska yhteys voitaisiin saada kuntoon. Kirjoittelen kuitenkin tärkeimpiä tapahtumia muistiin voidakseni julkaista ne sitten, kun/jos internet toimii taas.
2. Kiinan ulkoministeri Wang Yi jatkoi eilen vierailuaan Israelissa tavaten korkeinta johtoa. Hän keskusteli pääministeri Netanyahun kanssa parin tunnin ajan, jonka aikana Netanyahu toisti vaatimuksensa, ettei Iranin tule saada ydinaseita. Wang Yi painotti myös sopimuksen tärkeyttä Israelin ja PA/PLO:n välillä, mutta puhuessaan medialle hän ei maininnut Irania. Hän teki vierailun myös Betlehemiin ja Ramallahiin tavaten PA:n puheenjohtajan Abbasin, joka vakuutti pitävänsä kiinni 9 kuukauden määräajasta neuvotteluille. Kiina on pitänyt hyvin matalaa profiilia Iranin, Syyrian ja Israel/PA/PLO välisissä kiistoissa tyytyen Venäjän johtoon. Wang Yin vierailu osoittaa Kiinan aktiivisuuden lisääntymisen Lähi-Idän asioihin.
Ulkoministeri Wang Yi jatkaa kiertomatkaansa Israelista Marokkoon ja Algeriaan sekä sieltä Saudi Arabiaan, joka vihjaa toimivansa oma-aloitteisesti, elleivät kuusi mahtivaltiota löydä sopivaa ratkaisua Iranin ydinasehaaveiden lopettamiseksi.
KIINAN ulkoministeri Wang Yi kiitteli kahden suuren kansan, Kiinan ja Israelin, joiden historia ulottuu muinaisuuden hämärään, välistä yhteistoimintaa, jolle hän ennusti valoisaa tulevaisuutta. Hän vertasi sitä autoon, jolla on juutalaiset aivot ja kiinalainen moottori. Hän antoi tunnustusta juutalaisten älylliselle innovaatiokyvylle todeten, että molempien talous lepää vakavalla pohjalla luvaten yhteistoiminnan hyödyttävän molempia maita.
PÄÄMINISTERI Netanyahu valitti Likudin konventin yhteydessä, että häntä painostetaan monelta taholta lopettamaan uusien kohteiden rakentamisen Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä sekä Jerusalemin itäosissa. Hän vakuutti keskiviikon puheessaan, ettei Israel lopeta rakentamista omassa maassaan minuutinkaan ajaksi. USA:n taholta tuleva painostus tapahtuu hyvässä hengessä, mitä ei voi sanoa toisista valtioista, mutta hän vakuutti pysyvänsä lujana ja etenkin maan turvallisuuden kannalta tärkeissä kysymyksissä.
3. IDF meni keskiviikkoiltana pidättämään yhtä etsimäänsä epäiltyä PA:n arabia Jeninissä, kun arabit hyökkäsivät väkivaltaisesti sotilaita vastaan. Arabit käyttivät kotitekoisia kranaatteja ja petrolipommeja hyökkäyksessään, kuten lähteet kertovat. IDF:n terrorismin vastaisen sodankäynnin erikoisjoukot turvautuivat aseisiinsa nähtyään henkensä olevan vaarassa. Lähde mainitsi, että IDF:n on tietoinen kahden arabin haavoittumisesta vakavasti, 7 muuta vammautui, mutta heidän tilaansa ei tiedetä. Toinen haavoittuneista menehtyi myöhemmin. Sotilaitten turvautuminen aseisiinsa oli B´Tzelem NGO-järjestön mukaan asiallista. Toinen uutinen kertoo, että rajapoliisin joukot ja arviolta sata PA:n arabia joutuivat arabien aloittamaan kahakkaan. Poliisit käyttivät mellakan torjuntavälineistöä arabien hajottamiseksi.
4. ARVIOLTA satakunta gazalaista on matkustanut Turkin kautta Syyriaan liittyäkseen Assadin armeijaa vastaan taisteleviin joukkoihin, jotkut heistä sanovat matkustavansa pyhiinvaellus-matkalle (hajj) Mekkaan, ja jatkavat sieltä Turkin kautta Syyriaan. He edustavat salafist-jihadisteja, ja liittyvät useimmiten Al-Qaidaan kuuluvaan Nusra Front joukkoihin. He saavat siellä sotilaskoulutusta ja -kokemusta kuten myös ideologista ja uskonnollista valmennusta. Israelin arabeja on liittynyt Syyrian kapinallisiin, heidän määräkseen arvioidaan 15 – 20 miestä, sekä kourallinen PA:n arabeja.
SYYRIAN sisällissodassa on kuollut 1 807 palestiinalaista. Syyrian armeija piirittää useimpia palestiinalaispakolaisten leirejä Syyriassa estäen avustustarvikkeiden pääsyn niihin, mikä aiheuttaa jatkuvia puutteita ruoka-, lääkintä- ja polttotarpeissa. Syyriassa asuu 500 000 palestiinalaista pakolaisleireissä, kuten Khan Dannun, Sayeda Zeinab. Kymmeniä tuhansia heistä on paennut Jordaniaan, Libanoniin, Turkkiin ja Egyptiin. Egyptissä heidät on pidätetty, äskettäin vapautettiin 100 palestiinalaista, ja 290 on edelleen vankilassa.
5. YK:n pakolaisapujärjestö UNRWA raportoi keskiviikkona, että lähes miljoona gazalaista tarvitsee ruoka-apua ensi vuonna. Järjestö pyytää 95 miljoonaa USD lahjoittajilta, sillä sen oma talous on kriisissä. Apua tarvitsijoiden määräksi arvioidaan 813 000 Gazassa, jotka saavat ruoka-apua järjestöltä, mutta heidän määränsä noussee 10 -20 % ensi vuonna. UNRWA:n laskelmien mukaan 80 % Gazan kaistan 1.8 miljoonasta asukkaasta on määritelty avustusten tarvitsijoiksi, työttömyys Gazan kaistalla on 30 %. Talousasiantuntija Gazassa Maher al-Tabbaa ennustaa työttömyyden nousevan ensi vuonna 38 %. Israel lisäsi sementin vientiä Gazaan, jota se pienensi Hamasin rakentaman 2.5 km pitkä tunnelin paljastuessa Gazasta Israeliin. Puolustusministeri Moshe Yaalon arvioi, että tunnelin rakentamiseen oli käytetty 700 tonnia sementtiä, joka olisi voitu käyttää asuntojen ja koulujen rakentamiseen.
6. UUTISOTSIKOITA
- Negevissä matkustajajuna ajoi kamelilaumaan surmaten 14 kamelia, jotka kulkivat rataa pitkin. Ilmiö toistuu usein Negevissä. Matkustajia ei haavoittunut.
- PA:n korkea virkailija Jibril Rajoub joutui hyökkäyksen kohteeksi odotellessaan Kiinan ulkoministerin tapaamista Ramallahin Grand Park hotellissa. Hyökkääjä, Fatahin lainlaatija Abu Rub, iski Rajoubia kahdesti kasvoihin, mutta sivulliset estivät Rajoubia vastatoimilta. Rub tunnetaan nimellä ”hitter”, iskijä. Rajoub johtaa PA:n olympiakomiteaa ja on yksi Abbasin seuraajaehdokas.
- Lakiesitys vaatii rikoksista epäiltyjen pormestarien eroamista oikeuskäsittelyn ajaksi. Beit Shemesin vaalit vaaditaan uusittaviksi.
- Yacov Litzmanin lakiesitys kaatui Knessetin äänestyksessä 12 vastaan 51. Laki-esityksen mukaan Jerusalemin osan luovuttaminen vaatisi 80 %:n hyväksymisen Knessetissä. Oikeistoa edustavat kansanedustajat pidättyivät äänestämästä, vaikka se on heidän ideologiansa mukainen. Beit Yehudin tiedottaja valitti, että Litzman esitti esityksensä nyt koordinoimatta sitä oikeistopuolueiden kanssa, sillä nyt esitys jää lepäämään kuukausiksi.
- Jerusalemin Latinalainen patriarkka Fouad Twal sanoi joulupuheessaan, että Israelin ja palestiinalaisten välinen selvittämätön tilanne häiritsee rauhantilan saavuttamista Lähi-Idässä, mutta hän valitti rauhattomuutta myös Syyriassa, Libanonissa ja Irakissa todeten, ettei pakolaisten asemaa voida unohtaa, sillä he kärsivät naapurimaissa ja ympäri maailmaa sekä ruumiinsa että henkensä puolesta. Twal on Rooman Kirkon korkein edustaja Israelissa, PA:n alueilla, Jordaniassa ja Kyproksessa.
Kategoria(t): Uutiset. Kirjoittaja: Gavriel Eskel.
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Israel Update / joulukuu

ViestiKirjoittaja noomi » 28.12.2013 07:47


Perjantai 20.12.13
Julkaistu perjantai, 27.12.2013 , kirjoittanut Gavriel Eskel

PERJANTAI 20.12.13
1. Tänään Sapatin aattona Israelin taivas on edelleen ohuen harsomaisen pilviverhon peitossa, mikä heikentää auringonvalon lämmitystehoa. Lumikinoksia on vielä Maoz Zionin alueella, osittain 20 sm paksuisesti kuten myös joittenkin kattojen pohjoissivulla. Tuuli on melko voimakas ja epämiellyttävän viileän jopa kylmän tuntuinen. Lämpötila on Jerusalemin alueella 6-12 +C-astetta, Tiberiassa 4-14; Suolamerellä 12 -22; Eilatissa 11 -22 +C-astetta. Sääkartta näyttää aurinkoa koko maan alueelle. Lämpötilat lienevät huomenna lähellä nykyisiä, Tiberiassa ja Eilatissa pientä nousua.
Yhteys Internetiin on edelleen poikki, eikä kaapelista vastaava yhtiö suostu lupaamaan, koska se korjataan. On varmaan aiheellista tutkia mahdollisuuksia faxin käyttämiseksi, koska puhelinyhteys toimii, Siihen tarvittaisiin faxosoite Suomessa, joka voisi tarvittaessa julkaista raportin israelupdaten sivuilla. Ehkä sivuston hoitaja Suomessa voisi toimia tässä välittäjänä.
2. ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Liberman vakuuttaa jokaiselle, joka haluaa uskoa, että Israel on vakavissaan rauhasta. Kysymys on vain siitä, millä ehdoilla rauhansopimus voidaan laatia niin, että sen voivat hyväksyä sekä PA/PLO että Israelin epäluuloinen Knesset. Fatah ja Hamas hakevat edelleen formulaa, jolla ne voisivat muodostaa väliaikaisen yhteishallituksen, jonka tehtävänä olisi valmistella PLC:n (parlamentin) ja puheenjohtajan (presidentin) vaaleja. Abbas esittää väliaikaisen hallituksen johtoon PA:n nykyistä pääministeriä.
Liberman esitti mielipiteensä tavatessaan Kiinan ulkoministeri Wang Yin, joka on ensimmäisellä Israelin vierailulla tultuaan vuoden alussa maansa ulkoministeriksi. Wang Yin vierailua varjostavat samaan aikaan Samarian alueilla sattuneet väkivaltaisuudet, joissa kaksi PA:n arabia sai surmansa ja useita haavoittui IDF:n sotilaitten jouduttua avaaman tulen. Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah käytti tätä hyväkseen syyttäen Israelia yrityksistä häiritä Amerikan ja kansainvälisen yhteisön ponnisteluja rauhanprosessin edistämiseksi ja vaatien niitä hillitsemään Israelin toimia. Abbas tapasi keskiviikkona USA:n välittäjän Martin Indykin Ramallahissa. Saeb Erekat epäili kovin rauhansopimuksen mahdollisuuksia huhtikuun loppuun mennessä. Hän arvioi, että huhtikuun 29. päivän jälkeen tarvitaan 12 kuukautta lopullisen sopimuksen laatimiseksi. Hän puhui median edustajille Beit Jalan kylässä lähellä Betlehemiä. Erekat sanoi, että lopullinen sopimusteksti vaatii huolellista viimeistelyä.
Liberman väitti, että sopimus on mahdollinen, mutta kehotti PA/PLO:n johtoa välttämään kaikkia yksipuolisia toimia, jotka vain mutkistavat tilannetta. Myös ulkoministeri Wang oli positiivinen prosessin edistymisestä ja sanoi Kiinan haluavan YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä antamaan oman panoksensa siihen. Hän sanoi, että Kiina oli laatinut oman 4-kohtaisen ohjelmansa rauhan sopimiseksi todeten, että halua rauhaan esiintyy molemmin puolin, mutta että molempien tulee pysytellä oikealla polulla. Liberman totesi Yille, että Israel on alueen ainoa vakaa valtio. Hän sanoi, että Iran sponsoroi alueelle terroria ja väkivaltaa lisäten, että kun Iranin johto puhuu Israelin tuhoamisesta, se tarkoittaa totta.
3. IDF:n tiedustelujoukot tunkeutuivat aikaisin torstaiaamuna Kalkiliyan kaupunkiin suorittaakseen siellä aseiden etsintää ja turvallisuustarkastuksia. Kaupungissa avattiin tuli sotilaita vastaan heti heidän tullessaan kaupunkiin, mutta sotilaat olivat valmistautuneet siihen vastaten tuleen. Tulituksessa sai surmansa PA:n turvallisuusjoukkojen jäsen, joka oli osallistunut äskettäin tulitukseen IDF:n joukkoja vastaan, ja jolla tiedettiin olleen yhteyksiä Abbasin johtamaan Fatah-Tanzim terrorisoluun.
ARMEIJAN tiedotuksessa todetaan, että Kalkiliyan kaupunki tunnetaan paikkana, josta johdetaan väkivaltaisia hyökkäyksiä juutalaisia vastaan. Operaation tarkoituksena oli löytää nuo tulittajat ja takavarikoida laittomat aseet. Tämän päämääränä oli vähentää hyökkäyksiä siviilejä vastaan muilla alueilla, mikä kuuluu armeijan velvollisuuksiin.
Jeninissä 12 tuntia aiemmin sattunut tulitus oli samantapainen turvallisuustoimenpide, eikä näillä tapahtumilla ole välttämättä yhteyksiä toisiinsa. Siinä kuoli yksi PA:n arabi ja useita haavoittui. Armeijan tiedottajan mukaan nämä ovat IDF:n rutiinitoimia turvallisuuden lisäämiseksi Juudean ja Samarian maanteillä ja alueen juutalaisyhteisöissä. Turvallisuusjoukot yrittivät Jeninissä pidättää Islamic Jihadin jäsenen, mutta eivät onnistuneet siinä heitä vastaan avatun tulituksen vuoksi.
4. ISRAELILAISTEN ja palestiinalaisten akateemikkojen välisen yhteistapaamisen yhteydessä Kiinan ulkoministerin kunniaksi pyrittiin haarukoimaan, mitä edellytyksiä rauhanprosessilla on edetä ja miten siihen voisi vaikuttaa. Molemmat osapuolet istuivat saman pöydän ympärillä kasvot vastakkain Kiinan ulkoministerin Wang Yin johtaman delegaation toimiessa välittäjänä taustanaan seinälle heijastettu lause: Joint Effort for Peace” piirretyllä rauhan-kyyhkyllä varustettuna.
”Pyydämme Kiinan hallitusta esittämään välttämätöntä avainroolia painostaakseen Israelia toimimaan YK:n turvallisuusneuvoston lausuntojen mukaan palestiinalaisia kohtaan”, lausui Kiinan ja Palestiinan välisen ystävyysseuran johtaja Adnan Samara. Samara vakuutti PA:n arabien halua rauhaan neuvottelujen kautta ja syytti Israelia niiden häiritsemisestä väki-valtaisilla toimillaan palestiinalaisia kohtaan.
Samara yksilöi niitä todeten, että Israel surmaa ja pidättää viattomia ihmisiä, rakentaa setlementtejä, tuhoaa palestiinalaisten koteja ja suojaa juutalaisyhteisöjen asukkaita, jotka hyökkäävät palestiinalaisia ja heidän maataan vastaan. Hän totesi PA:n pidättyneen yksipuolisista toimista edistääkseen keskusteluja, mutta varoitti, että PA/PLO tulee kääntymään YK:n puoleen itsenäisyytensä saamiseksi, elleivät rauhan-keskustelut tuota toivottua tulosta huhtikuun loppuun 2014 mennessä, vakuuttaen, että PA/PLO haluaa saavuttaa itsenäisyyden neuvottelujen eikä väkivallan kautta. Hän sanoi Israelin hylänneen PA/PLO:n tarjouksen USA:n tai NATO:n joukkojen sijoittamiseksi Jordanian rajalle, mikä osoittaa, ettei Israel halua rauhaa eikä Palestiinan valtiota. Hän sanoi, että Israel on alueen vahvin maa, ”leijona”, joka ei tarvitse suojelua, ja joka toimii kaukana maan rajojen takana.
Israelin entinen YK:n lähettiläs Dore Gold totesi, että turvallisuus on tärkeää Israelille, etenkin Iranin ja Syyrian aiheuttaman uhkan vuoksi. ”Lähiympäristömme on täynnä aseita”, hän sanoi: ”Monien ihmisten määritellessä Israelin voimakkaaksi mahtimaaksi, me olemme ainoa alueen maista, jota naapurit uhkaavat ja niistä etenkin Iranin johto, mistä meillä on runsaasti todisteita esitettäväksi. Rauha savutetaan vain neuvottelujen eikä New Yorkissa tehtyjen yksipuolisten toimien kautta”.
5. Nyrkkitappelu kahden Fatahin korkean virkailijan, Jibril Rajoub ja Jamal Abu Rub, välillä Ramallahin Grand Park hotellissa keskiviikkona Wang Yin vierailun yhteydessä aiheutti sen, että Fatahin keskuskomitea erotti Rubin, joka sanoo päätöstä laittomaksi ilman kuulemista. Vähän päätöksen jälkeen Rajoubin kannattajat yrittivät tunkeutua Rubin toimistoon. Etenkin Jeninistä esitettiin voimakkaita vastalauseita päätöksen johdosta. Toisessa tapauksessa tuntemattomat pyssymiehet tulittivat uskontoministeri Mahmoud al-Habbasin toimistoa, josta turvallisuusmiehet vastasivat tuleen. Poliisit ryntäsivät paikalle vieden ministerin turvaan poliisien suojaamana. Habbas on läheinen Abbasille. Tämä osoittaa Fatahin sisällä riehuvasta selvittelystä, joka on useimmiten henkilökohtaista.
Kategoria(t): Uutiset. Kirjoittaja: Gavriel Eskel.
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Israel Update / joulukuu

ViestiKirjoittaja noomi » 28.12.2013 07:48


Sunnuntai 22.12.13
Julkaistu perjantai, 27.12.2013 , kirjoittanut Gavriel Eskel

SUNNUNTAI 22.12.13
1. TÄNÄÄN sunnuntaina ilma on aamulla epämiellyttävän viileä, mitä tuuli pahentaa. Lumipälviä näkyy edelleen paikoin pihoissa ja tasakatoilla, mutta kukkuloiden rinteet ovat paljaat ja eilen käydessämme lyhyellä Jemeniläispuistossa, maa alkaa vihertää ensimmäisten kukkien ponnistellessa kukkavarsiaan sateitten vahvistamina. Lämpötilat ovat Jerusalemissa 6 -12 C-astetta, Tiberiassa 8 – 18, Suolamerellä 12- 20 ja Eilatissa 20 -22 C-astetta. Sääkartan aurinko hymyilee leveästi koko maassa. Huomenna sää lämpenee pari astetta. Internetyhteys on edelleen poikki, eikä ole tietoa, koska se saadaan kuntoon.
2. ”EI yhtään IDF:n sotilasta saa olla Palestiinan valtion alueella”, totesi arabiliiton pääsihteeri Nabil Elarabi arabiliiton hätäkokouksen jälkeen Kairossa lauantaina. PA:n ilman valtuuksia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli kutsunut arabiliiton edustajat kiireiseen kokoukseen käsittelemään USA:n ulkoministeri John Kerryn asettaman ja John Allenin johtaman 160 hengen tiimin laatimaa ”raamisuunnitelmaa”, jossa huomioitaisiin Netanyahun esittämät kohtuulliset turvallisuusvaatimukset. Kerryn esityksen mukaan suunnitelma toteutettaisiin ensimmäisenä vaiheena määräajassa, jonka jälkeen jatkettaisiin lopullisen sopimuksen laatimista. Suunnitelmaan kuuluu IDF:n tukikohtien rakentaminen Jordanjoen laaksoon 10 -15 vuoden ajaksi sekä valvonta-asemien sijoittaminen Juudean ja Samarian vuoriston länsirinteille suunnitelman testaamiseksi.
ISRAELIN viranomainen totesi, että hylkäämällä Israelin lailliset turvallisuusvaatimukset arabimaailma estää tehokkaasti Palestiinan valtion muodostamisen. Hän selitti, että vain yhteisesti keskustelemalla niistä voidaan rauhanprosessia edistää, mutta että arabien kieltäytyminen tunnustaa Israelin turvallisuusvaateet ei mitenkään edistä palestiinalaisten asiaa. Arabiliiton jäsenet syyttivät Israelin estävän rauhanprosessia ja esittivät vaatimuksen, että Israelin tulee lopettaa setlementtien rakentaminen. He ilmoittivat tukevansa Palestiinan valtion perustamista kaikilla 1967´miehitetyillä alueilla pääkaupunkinaan itä Jerusalem vuoden 2002 arabiliiton rauhansuunnitelman sekä YK:n lausuntojen mukaisesti.
Lausunnossa vastustettiin kaikkia Israelin suunnitelmia ja politiikkaa muuttaa ”miehitettyjen palestiinalaisten territorioitten” demografiaa tai geografiaa, myös Jerusalemin itäosissa. Siinä kehotettiin Yhdysvaltoja ja muita YK:n turvallisuusneuvoston pysyviä jäseniä sekä EU:n ja YK:n jäsenmaita painostamaan Israelia setlementtitoiminnan lopettamiseksi sekä kaikkien palestiinalaisten vapauttamiseksi Israelin vankiloista. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi Abbasin vastustavan kaikkia väliaikaisia tai erillisiä sopimuksia. Hänen katsotaan lausunnollaan hylänneen lopullisesti Kerryn esittämän suunnitelman, jonka mahdollisuutta myös presidentti Obama suositteli kaksi viikkoa sitten.
3. ISI LEIBLER kehottaa pääministeri Netanyahua laatimaan kaiken kattavan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rakentamispolitiikan. Hän selittää, että nykyinen vasta-kohtainen politiikkaa hämmentää ulkomaita ja on antanut niille väärän käsityksen, että kaikki juutalaisten rakentaminen siellä on laitonta. Hän ottaa esimerkin viimeisestä terroristien vapauttamisesta, jonka yhteydessä hän antoi luvan sadoille uusille rakennuskohteille Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan kohteisiin ikään kuin jonkinlaisena rangaistusmuotona palestiinalaisten rikoksille ja terrorille.
Leibler toteaa, että maailma on lähes yksimielisesti omaksunut harhaisen näkökannan, että juutalaisyhteisöt muodostavat suurimman esteen rauhan saavuttamiselle. Hän toteaa, että vihollisemme ovat onnistuneesti käyttäneet hyväkseen tätä päättämättömyyttä pystyen vakuuttamaan suurelle osalle maailmaa, että Israel toimii laittomasti ja rikkoo kansainvälistä lakia Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa, myös sen juutalaislähiöissä. Tämän mukaisesti ne ovat myös määritelleet tulevat rajalinjat vähäisin rajatarkistuksin vihreän linjan mukaisesti. Leibler katsoo, että nykyinen sekasortoinen tilanne ristiriitaisine lausuntoineen ja toimineen tulee päättymään katastrofiin, ellei pääministeri tartu asiaan päättäväisesti ja ala välittömästi laatimaan suljettujen ovien takana suunnitelmaa, jonka mukaisesti hallitus tulee toimimaan tästä eteenpäin.
4. MARTIN SHERMAN käsittelee kolumnissaan (JP 20.12.13) mahdollisuuksia, miten Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten kohtalo tulisi ratkaista siinä tapauksessa, että saadaan lopullinen sopimus runnottua Israelin ja PA/LO:n välillä. Hän toteaa eri ryhmien ja tutkijoitten tulleen erilaisiin ratkaisumalleihin, joissa yksi on asukkaitten totaalinen evakuointi ja toisena joittenkin erillisten juutalaisyhteisöjen jättäminen saarekkeina palestiinalaisten keskelle, joko IDF:n suojeluksessa tai ilman sitä arabien hellässä mielisuosiossa Palestiinan valtion kansalaisina. Nämä tutkistelut lienevät välttämättömiä kahden valtion periaatteen toteutumiseksi, mistä näyttää tulleen pakkomielle määrätyn ajattelusuunnan jäsenille.
Sherman kuitenkin osoittaa, miten mahdottomia esitetyt mahdollisuudet ovat käytännössä toteuttaa. Esitetyissä malleissa viitataan mahdollisuuteen, että valtaosa juutalaisista muuttaisi vapaaehtoisesti tai IDF:n pientä pakkoa käyttäen, mikä voisi jopa aloittaa sisällissodan tai ainakin vakavia levottomuuksia maassa. Tällainen ”vapaaehtoisuus” voisi syntyä sitenkin, että kun IDF vetäisi joukkonsa pois alueilta, tulevaisuudenpelko voisi antaa tarvittavan potkun muuttohaluille.
En halua käydä läpi koko pitkää artikkelia, mutta lainaan Shermanin kolumninsa alkuun liittämää nykyisen presidentti Shimon Peresin lausuntoa vuodelta 1977. ”Meidän tulee muodostaa uusien setlementtien jatkuva alue vahvistaaksemme Jerusalemia ja ympäröiviä kukkuloita pohjoisesta, idästä, etelästä ja lännestä perustamalla kaupunkiyhteisöjä, lähiöitä ja kyliä – Maale Adumim, Ofra, Gilo, Bet El, Givon – varmistaaksemme, että pääkaupunki ja sen reuna-alueet on vahvistettu ja turvattu kaupunki- ja maaseutusetlementeillä. Nämä yhteisöt tullaan yhdistämään rannikolle ja Jordaninlaaksoon lateraalisilla teillä. Setlementien sijoittamisella Jordanin laaksoon halutaan varmistaa joen muodostumisen käytännössä Israelin itäiseksi turvallisuusrajaksi. Setlementtien sijoittaminen Juudean ja Samarian kukkuloiden länsirinteille vapauttaa meidät kapean vyötärön kiroukselta”.
5. IDF:n sotilaat avasivat tulen kolme kertaa Gazan rajan tuntumaan tunkeutuneita palestiinalaisia vastaan perjantaina ja lauantaina. Lauantaina sotilaat ampuivat rajan varteen tunkeutunutta miestä jalkoihin hänen yrittäessään asentaa sinne pommia. Hänellä oli avustajia mukaan. Sotilaat havaitsivat epäilyttää toimintaa useita kertoja lauantain ja perjantain aikana. Perjantaina palestiinalaiset mellakoivat yhdessä tilanteessa rajan tuntumassa. Heidän yrittäessään vahingoittaa raja-aitaa sotilaat avasivat tulen varoittaakseen heitä ja lopulta tähdäten jalkoihin, haavoittaen kahta Jabaliyan lähellä. Palestiinalaislähteiden mukaan yksi palestiinalainen kuoli ja 4 haavoittui tulituksessa.
Kategoria(t): Uutiset. Kirjoittaja: Gavriel Eskel.
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Israel Update / joulukuu

ViestiKirjoittaja noomi » 28.12.2013 07:48


Maanantai 23.12.13
Julkaistu perjantai, 27.12.2013 , kirjoittanut Gavriel Eskel

MAANANTAI 23.12.13
1. AAMUN aurinko vielä hieroo viimeisiä unenpöperöitä silmistään ennen valmistautumistaan täyteen toimintaan. Lieneekö tänään jokin erikoispäivä herkkä-uskoisten höynäyttämiseksi vai mikä lienee syynä siihen, että sääennustus lupaa kesäisiä lämpöasteita vai miten uskoisitte seuraavia ennusteita: Jerusalem 17 -25 C-astetta; Tiberias 20 – 32; Suolameri 24 -34; Eilat 22 -34 C-astetta. Ihan hyvä näin, jos lienee totta, sulatelkoon vain loput lumipälvistä maastossa ja katujen jalkakäytäviltä. Se saisi myös kevään kukat avaamaan ensimmäiset nuppunsa, vaikka talvi on vasta aluillaan. Ensimmäiset syklaamit olivat kuitenkin jo sunnuntaina Jemeniläis-puistossa kuten myös joitain valkoisia kukkasia.
Meillä keskuslämmitys oli nukahtanut yön aikana, ja aamulla oli lämpöä sisällä 16 +astetta. Onneksi Maija-vaimo oli tavoilleen uskollisena laittanut lämminvesipullot jalkoihin, mikä tuntui ihan hyvältä oivallukselta, vaikka yleensä tulen toimeen ilman sitä. Meillä ei ole internetyhteyttä vieläkään, emmekä pysty sitä kautta tarkistamaan sääennusteita emmekä seuraamaan maailman uutislähteitä, joita käyn tavallisesti tusinan verran läpi aamuisin. Imettelen vain, millainen kirjejono mahtaa olla odottamassa, jos/kun internet lopulta avautuu. Tässä tuntee olevansa kuin pussissa, uutispimennossa, kun ei tiedä, missä maailma menee. Jerusalem Post ilmestyy, mutta sen uutisanti on rajoitettua. Sen perusteella käyn kuitenkin läpi sitä, mitä on saatavilla.
2. ISRAELISSA koettiin ensimmäinen pommi-isku bussia vastaan klo 14.20, joka rusensi bussia pahoin, mutta ihmisuhreilta vältyttiin bussin matkustajaan David Pappon päättäväisyyden ansiosta. Hän kuuli erään kanssamatkustajan mainitsevan vierustoverilleen, että hänen vieressään käytävällä on paketti, joka ei kuulu kenellekään. Pappo ilmoitti asiasta kuskille, joka kysyi sisäisen puhelimen kautta, kenelle paketti kuului saamatta vastausta. Hän jatkoi matkaansa Bat Yamin bussiasemalle saakka. Pappo kuitenkin avasi pakettia sen verran, että näki siinä tuntemattoman esineen, jonka hän kuvaili muistuttavan painekattilaa ja näki kaksi kädensijaa ja punaista sähköjohtoa. Hän kehotti matkustajia poistumaan kiireesti bussista ja ilmoitti Ayalaonin alueen poliisille, joka lähettipoliisipartion paikalle.
Kahden hengen poliisipartio oli paikalla parissa minuutissa auttaen ihmisiä poistumaan bussista, mutta voimakas pommi räjähti arvaamatta bussin sisällä haavoittaen naispoliisia umpeuttaen hänen korvansa rajun äänen voimasta, mutta kaikki matkustajat oli saatu turvaan. Poliisi kuvaa pommia keskikokoiseksi, mutta se rikkoi lähes kaikki bussin ikkunat. Ayalonin alueen poliisikomentaja Natan Bozna sanoo, ettei poliisilla ollut mitään ennakko-varoitusta terrori-iskusta, jollaiseksi poliisi sen luokittelee. Hän kiittelee kansan tarkkaavaisuutta ja kehottaa jatkamaan samaan suuntaan, sillä terrorin mahdollisuus on kasvanut viime viikkoina. Poliisin ylitarkastaja Johanan Danino antoi määräyksen poliisien lukumäärän nostamiseksi julkisilla paikoilla kaikkialla maassa. Myös hän kehotti kansalaisia tarkkaavaisuuteen todeten, että terrorin mahdollisuus on todellinen rauhankeskustelujen ollessa meneillään, sillä aina on ryhmittymiä, jotka eivät hyväksy niitä.
MAAN uutistoimisto Betlehemissä julkaisi Hamasin tiedottajan Fawzi Barhoumin antaman lausunnon, jossa se hyväksyi pommi-iskun, joka oli seurausta miehityksen rikoksista. Islamic Jihadin lausunnossa todetaan, että hyökkäys on palestiinalaisten antama merkki siitä, etteivät he enää hyväksy Israelin hyökkäyksiä sitä vastaan esittäen toivomuksen, että se innostaisi uudistamaan toisen intifadan aikana toistuneet itsemurhaiskut. Hamas ja Islamic Jihad eivät kuitenkaan ottaneet suoraa vastuuta hyökkäyksestä.
3. ROMANIA on Israelin uskollisin tukija EU:n sisällä, minkä Israelin johto mielihyvin toteaa, mutta maitten välejä on alkanut hiertää Romanian päätös, etteivät romanialaiset työn-tekijät saa työskennellä vihreän linjan itäpuolella. Romanian ulkoministeri Titus Corlatean, joka saapui Israeliin nelipäiväiselle vierailulle. Israel on kieltäytynyt allekirjoittamasta sopimusta, jolla romanialaisten työntekijöitten olosuhteita valvotaan Israelissa, koska siihen sisältyy kielto työskentelystä vihreän linjan takana. Israel on tämän johdosta lisännyt työntekijöitten määrää Moldovasta ja Bulgariasta. Viranomaisten mukaan Bukarestin asettama kielto koskee enemmän työntekijöitten turvallisuutta Juudean ja Samarian alueilla kuin poliittista kannanottoa.
ULKOMINISTERI Corlatean tapaa tänään ulkoministeri Avigdor Libermanin, presidentti Shimon Peresin, tiedusteluministeri Yuval Steinitzin, oikeusministeri Livnin, seniorien ministeri Uri Orbachin sekä oppositiojohtaja Isaac Herzogin. Corlatean käy vierailunsa aikana Jerusalemin vanhassa kaupungissa, Masadassa, Suolamerellä sekä osallistuu jouluaaton messuun Betlehemin syntymäkirkossa.
ROMANIA on pitänyt diplomaattisuhteet Israelin kanssa sen perustamisesta lähtien, ollen ainoa kommunistimaa, joka ei seurannut trendiä ja katkonut suhteitaan. Rautaesiripun poistumisen jälkeen maitten väliset suhteet ovat entisestään voimistuneet. Romanian juutalaisyhteisö perustettiin 15. vuosisadalla. 1930-luvulla juutalaisten määrä Romaniassa oli 800 000, 4.5 % maan asukasluvusta. Holokaustin seurauksena juutalaisten määrä putosi 400 000:en, josta valtaosa muutti toistuvina aaltoina Israeliin 1980-luvulla. Romanialaista muuttaneiden juutalaisten määrä on seuraavaksi suurin kansanryhmä Venäjältä muuttaneiden jälkeen. Ulkoministeri Corlatean tapaa heidän johtajiaan vierailunsa aikana.
4. USA:n senaattori Robert Menendez yhdessä 25 molempien valtapuolueiden senaattorien kanssa julkisti lakiesityksen, the Nuclear Weapon Free Iran Act of 2013 (ydinaseista vapaa Iran laki 2013), joka tulisi hyväksyttyään aloittamaan uusien purevien Iranin vastaisten sanktioitten sarjan, ellei 6 kuukautta voimassa olevan Geneven sopimuksen aikana saada neuvoteltua lopullista sopimusta Iranin ydinasehaaveista. Sopimuksen mukaan sanktioita lievennetään osittain, ja monet kansainväliset yhtiöt ovat rynnänneet Iranin potentiaalisille markkinoille edullisten sopimusten solmimiseksi. Mutta senaattorit saivat selville, että sopimukseen liittyy salainen osa, jonka mukaan USA:n kongressi ja presidentti tulevat sopimuksen voimassa ollen pidättymään uusien sanktioitten esittämiseksi ja tulevat käyttämään asemaansa sellaisten laatimisen estämiseksi.
GENEVEN sopimuksen vastustajat kongressissa sanovat lakiesityksellään uusista sanktioista haluavan tehdä selväksi presidentille, ettei se luota hänen ulkopolitiikan hoitoonsa eikä siihen, etteikö hallituksen talousministeri Jack Lewin vakuutuksista huolimatta Geneven sopimus vaikuttaisi olevien sanktioitten purevuuteen. Konservatiivisen The Weekly Standard viikkolehden toimittaja Bill Cristol sanoo, että Geneven sopimus on onneton. ”Se on huono sopimus. Se poistaa sanktioita tavalla, joita on hyvin vaikea uusia ilman todellista Iranin ydinohjelman romuttamista tai edes sen jarruttamista.
Konservatiivit eivät myöskään luota USA:n ulkoministeri John Kerryn vakuutuksiin puhuessaan liitto-suhteiden hoitamisesta toisten P5+1 maiden kanssa. Kerry pelottelee todeten, etteivät Kiina, Venäjä ja EU-maat luota USA:n hallituksen aitoon tahtoon Iranin ydinaseongelman rauhanomaisesta diplomaattisesta ratkaisusta, koska se näyttää vain lisäävän Iranin rankaisemista. Kuitenkin hän ei halua nähdä, miten USA:n kyky hoitaa ulko-politiikkaa on jo romuttanut Saudi Arabian, Qatarin ja Israelin luottamuksen.
Nyt yhden aikaan iltapäivällä voidaan todistaa, että edellä annetut sääennusteet on otettu jonkun kesäpäivän ennusteista. Lämpöä on nyt mittarissa 14 C-astetta, mutta aurinko kyllä lämmittää mukavasti ulkona. Sisällä on viileää, sillä meidän insinööri-Markku, joka lämmitystä hoitaa, on suomalaisryhmän oppaana Suolamerellä ja tulee vasta illalla.
Kategoria(t): Uutiset. Kirjoittaja: Gavriel Eskel.
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

EdellinenSeuraava

Paluu Israel / Israel Update

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron