PUBLIUS CORNELIUS TACITUS - Annaalit - Kristus!

Raamattu - Historiankirjoitus - muut tiedot

PUBLIUS CORNELIUS TACITUS - Annaalit - Kristus!

ViestiKirjoittaja pertsa2010 » 25.10.2013 08:47

Kuva

PUBLIUS CORNELIUS TACITUS
(n. 55 – 120 jKr.) oli roomalainen senaattori ja historioitsija. Häntä pidetään Rooman merkittävimpänä historioitsijana ja eräänä huomattavimmista roomalaisista kirjailijoista.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tacitus

Hän kirjoittaa annaaleissaan Kristuksesta ja Hänen teloituksestaan seuraavasti :

ANNAALIT 15,44,2–5
15,44,2 Mutta eivät inhimilliset varotoimet eivätkä keisarin runsaat lahjoitukset tai jumalten lepyttelyt poistaneet huonoa mainetta, niin ettei olisi uskottu tulipalon olleen sytytetty käskystä.

1 Päästäkseen tästä huhusta eroon Nero valheellisesti syytti ja erityisillä kidutuksilla rankaisi niitä häpeällisten tekojensa takia vihattuja ihmisiä, joita kansa kutsui kristityiksi.

15,44,3 Nimitys on saanut alkunsa KRISTUKSESTA, joka oli Tiberiuksen hallituskaudella TELOITETTU prokuraattori Pontius Pilatuksen toimesta.

2 Hetkeksi tukahdutettu turmiollinen taikausko levisi kuitenkin uudestaan — eikä ainoastaan Juudeaan, josta paha oli peräisin, vaan myös Rooman kaupunkiin, jonne kaikki hillitön ja häpeällinen kaikkialta virtaa ja saavuttaa siellä suosiota.

15,44,4 Niinpä ensin pidätettiin ne, jotka tunnustivat,

3 ja heidän ilmiantonsa perusteella tuomittiin sitten suunnaton joukko muitakin, ei niinkään syytettyinä tulipalosta kuin vihasta ihmiskuntaa vastaan. Ja kuolevien kustannuksella pilailtiin, niin että he eläinten vuotiin puettuina menehtyivät koirien raateluun tai ristiinnaulittuina ja päivän päätyttyä tuleen sytytettyinä paloivat yövaloina.

15,44,5 Nero käytti omaa puutarhaansa tämän näytännön toteuttamiseen ja pani toimeen myös kilpa-ajot. Itse hän kilpa-ajajan asuun pukeutuneena liikkui yleisön joukossa tai seisoi vaunuissa. Tästä syystä, vaikka kyseessä olivatkin äärimmäisiä rangaistuksia ansaitsevat rikolliset,

4 heitä kohtaan alettiin tuntea sääliä, sillä heitä ei surmattu yleisen edun vaan yhden ihmisen julmuuden tähden.

Tacituksen teoksista ovat kadonneet ne teokset, jotka käsittelevät vuosia 29-32 eli juuri ne kirjat,jotka olisivat käsitelleet Jeesuksen kuulustelua ja kuolemantuomiota.


Kokooma-asiakirjaan :
viewtopic.php?f=17&t=47
________________________________________
Viitteet ja selitykset
Tacitus kirjoitti Annaalit 110-luvulla jKr. Teoksen kaikki säilyneet osat on aiemmin julkaistu Iiro Kajannon suomennoksena nimellä "Keisarillisen Rooman historia" (4. painos Helsinki 2001). Yllä oleva katkelma on Tomi Vuolteenahon suomentama. Kohdan latinankielinen alkuteksti on saatavilla tästä linkistä. Yllä suomennetun kohdan edellä (15,38,1–15,44,1) Tacitus on kertonut Rooman kaupunkia vuonna 64 jKr. hävittäneestä tulipalosta ja siitä, millaisiin toimiin keisari Nero ja muut roomalaiset olivat palon takia ryhtyneet.
1) Nimittäin keisari Neron käskystä.
2) Tiberius oli Rooman keisari vuosina 14–37 jKr. Pontius Pilatus hallitsi Juudean provinssia vuodesta 26 tai 27 vuoteen 37 jKr.
3) On hieman epävarmaa, tarkoittaako Tacitus tunnustamisella kristityksi tunnustautumista vai tuhopolton tunnustamista. Tämän virkkeen täsmällinen merkitys ei muutoinkaan ole täysin selvä.
4) "Äärimmäisiä rangaistuksia ansaitsevilla rikollisilla" Tacitus tarkoittaa Neron kiduttamia ja tappamia kristittyjä. Ilmauksesta käy ilmi, mitä mieltä Tacitus itse oli kristityistä, ja samankaltainen oli ehkä myös yleinen mielipide.
Avatar
pertsa2010
Ylläpitäjä
 
Viestit: 90
Liittynyt: 24.10.2013 09:05

Paluu Raamatun ulkopuoliset tietolähteet.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron