THALLUS

Raamattu - Historiankirjoitus - muut tiedot

THALLUS

ViestiKirjoittaja pertsa2010 » 25.10.2013 09:20

Kuva

Samarialaissyntyinen historioitsija Thallus

Evankeliumit väittävät, että Jeesuksen ristiinnaulitsemisen hetkellä tuli pimeys yli maan. Monet ovat historian kuluessa epäillyt sanoja kirjalliseksi tehokeinoksi tms.

Henkilö nimeltään Thallus kirjoitti 50-luvulla jKr. Välimeren historian Troijan sodasta aina ensimmäisen vuosisadan puoliväliin saakka. Vaikka Thalluksen kirjoitukset ovat kadonneet, niitä lainaa Julius Africanus noin vuonna 221 jKr.:

"Mitä pelottavin pimeys painosti koko maailmaa ja maanjäristys järkytti kallioita ja monet paikat Juudeassa ja muilla alueilla sortuivat. Tätä pimeyttä Thallus kutsuu Historiansa kolmannessa kirjassa auringonpimennykseksi – väärin minun mielestäni."

Julius Africanuksen mukaan Thallus oli väärässä vain siinä, millaisen selityksen hän pimeydelle antoi. Paul Maier lainaa toista historioitsijaa Phlegonia kirjassaan Pontius Pilatuksesta:

"Tämä ilmiö näkyi ilmeisesti Roomassa, Ateenassa ja muissa Välimeren kaupungeissa. Tertullianuksen mukaan…se oli kosminen tapahtuma tai "maailman tapahtuma". Phlegon, kreikkalainen kirjailija, joka oli kotoisin Cariasta kirjoitti kronologian noin 137 jkr ja kertoi, että 202. Olympiadina (noin vuonna 33jkr) oli "suuri auringonpimennys" ja että "kuudennella hetkellä tuli yö" niin, että jopa tähdet näkyivät taivaalla”.
KOKOONPANOASIAKIRJAAN :
viewtopic.php?f=17&t=47
Avatar
pertsa2010
Ylläpitäjä
 
Viestit: 90
Liittynyt: 24.10.2013 09:05

Paluu Raamatun ulkopuoliset tietolähteet.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron