Israel Update / Toukokuu

Tiedotuksia jotka koskevat Israelia

Re: Israel Update / Toukokuu

ViestiKirjoittaja noomi » 13.05.2014 13:20

Tuesday, May 13, 2014
TIISTAI 13.05.14

TIISTAI 13.05.14
1. TIISTAIPÄIVÄ on harmaa ja sumuinen, puolipilvinen, kuten ennusteet lupaavat. Lämpömittari näytti aamulla 14 astetta, joka vastaa ennusteen lupausta, nousten päivän mittaan 20:en asteeseen. Huomenna keskiviikkona lämpötila nousee kolmen asteen verran jatkaen nousuaan torstaina neljä astetta aina 27:en asteeseen. Keskiviikkona ja torstaina taivas on ennusteen mukaan pilvetön, mutta perjantaina pilvisyys lisääntyy lämpötilan edelleen noustessa asteen verran torstain lukemista. Lämpötilat tänään: Jerusalem 13 -20; Tiberias 18 -30; Suolameri 22 -31; Eilat 20 -31 +C-astetta. Tätä kirjoitettaessa 07.50 aikaan ulkona ripottelee vettä, muutama pisara ikkunassa, mitä ennusteet eivät uskaltaneet luvata.
2. ISRAELIN presidentin valinnasta on noussut poliittinen kiista, jossa tämä seremoniallisen viranhaltijan valintamenettelyä pyritään muuttamaan ja presidentin oikeuksia kaventamaan tai ääritapauksessa, mitä Netanayahu näyttää esittävän, viran poistamista kokonaan.
ISRAELIN lain mukaan kansan valitsema Knesset valitsee presidentin, mikä tuo mukanaan poliittista kähinöintiä ja aasikauppoja takahuoneissa. Netanyahun rauhaa häiritsee se, että parlamenttivaalien jälkeen alkaa kiivas hallituksen muodostamisneuvottelut ja pääministerin valinta, jossa ylimpänä tarkkailijana on presidentti, jonka oikeuksiin kuuluu valita hallituksen muodostaja kuultuaan ensin puolueiden edustajien mielipiteitä. Tämän johdosta vaaleissa eniten ääniä ja Knessetin paikkoja saanut puolue ei välttämättä muodosta hallitusta, ja voi jopa jäädä oppositioon, eikä sen puheenjohtajasta tule pääministeriä.
Netanyahu haluaisi muuttaa lakia siten, että hallituksen muodostajaksi ja potentiaaliseksi pääministeriksi nousee automaattisesti vaaleissa parhaiten menestyneen puolueen puheen-johtaja. Koska Likudin suosio on mielipidetiedustelujen mukaan edelleen vahva, hän haluaa yksinkertaistaa hallituksen muodostajan valinnan, mikä helpottaisi pitkällisiä ja repiviä hallitusneuvotteluja, koska pääministerin paikasta ei tarvitsisi kiistellä.
Toisena vaihtoehtona Netanyahu esittää koko presidentin viran poistamista. Siksi hän haluaisi siirtää presidentin valintaa puoli vuotta, jotta jäisi aikaa käydä poliittisia neuvotteluja ja valmistella kunnolla presidentin virkaa ja asemaa koskevaa lakia. Hänen esityksensä on vielä raakile, eikä sitä ole syvällisesti tutkittu, mihin tarvitaan paljon aikaa ja tupakkaa. Shimon Peres jättää virkapaikkansa lain mukaan 27. kesäkuuta, eikä hän asetu ehdokkaaksi. Hän ilmoitti ollessaan virallisella vierailulla Norjassa vastustavansa Netanyahu esitystä todeten, että maa tarvitsee pääministerin ja presidentin.
TIMES of Israel poliittinen journalisti Haviv Rettig Gur arvioi, että Netanyahun esitys tehtiin hätiköiden, mikä voi antaa kuvan vastuuttomasta henkilöstä, joka toimii sekavassa epätoivon mielentilassa. Pääministeri ei ehtinyt luodata esityksensä kannatusta Knessetissä, ja mikä pahempaa, hänen pahin poliittinen vastustajansa Reuven Rivlin, jonka hän ohitti Knessetin puheen-johtajaa valittaessa, on suosituin ehdokas presidentin virkaan. Pääministeri pelkää Gurin mukaan asemansa vaikeutuvan, jos Rivlin valitaan presidentiksi. Rivlin on Knessetin pitkäaikainen puhemies ennen Netanyahun suosikin Yuli Edelsteinin valintaa hänen tilalleen, ja häntä arvostetaan yli puoluerajojen. Jos presidentin valintaa siirretään, Edelstein tulee väliaikaiseksi presidentiksi, mikä sopisi Netanyahulle. http://www.timesofisrael.com/netanyahus ... n-of-fear/
3. NORJASSA virallisella vierailulla oleva presidentti Shimon Peres vahvisti Israel Hajom artikkelin mukaan, että hänen 7-vuotinen presidenttikautensa päättyy 27. kesäkuuta eikä hänellä ole aikomuksia pidentää virkansa hoitamista. Peres sanoi Norjan kuninkaallisessa palatsissa antamassaan haastattelussa: ”Jätän paikkani niin pian kuin mandaattini päättyy”. Hän suhtautui hyvin kielteisesti huhuihin presidentin vaalin siirtämisestä tai viran lopettamisesta todeten: ”Useimmissa demokraattisissa valtioissa on pääministeri ja presidentti – tällä on hyvät puolensa, ja Knesset tekee valinnan”, Peres selvitti tuntojaan. ”Muutos presidentin virkaan ja asemaan edellyttää uutta lakia, mikä ei ole yksinkertainen kysymys”.
PRESIDENTTI Peres sanoi aiemmissa lausunnoissaan, että Netanyahu oli pahin este rauhan-sopimuksen solmimiseksi valittaen samalla, että pääministeri esti hänen PA:n puheen-johtajan kanssa valmiiksi neuvotellun sopimuksen toteutumisen. Puhuessaan Israel Hajom toimittajille, Peres selvensi aiempaa lausuntoaan todeten: ”Ei Netanyahu estänyt minun neuvottelujani, vaan sanoi, että hänellä on toinen esitys, jota hän haluaa ensin tutkia”. Peres sanoi olevansa edelleen optimistinen neuvottelujen suhteen. Hän sanoi, ettei neuvottelu-kumppani tarvitse olla ystävä, mutta hän voi muuttua siksi neuvottelujen aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3GyH0NsNDQ
4. USA:n ulkoministeriön mukaan ovi on edelleen auki rauhankeskusteluille Israelin ja PA/PLO:n välille ja kiistää, että sen asettama työryhmä olisi hajotettu. Martin Indyk ilmoitti eroavansa, mutta sitäkään ei ole vahvistettu. PA:n antaman tiedotteen mukaan yhteis-hallitus Fatahin ja Hamasin välillä muodostetaan ennen toukokuun loppua. Abbas sanoo itse johtavansa sitä, mutta Hamasin mukaan sitä johtaa pääministeri Ismail Haniyeh.
USA:n ulkoministeri John Kerry tapaa PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin huomenna keskiviikkona Lontoossa. Ministeriön lausunnossa todetaan mm: ”Oven ollessa edelleen auki rauhanneuvotteluille Lontoon tapaamisen tarkoituksena on keskustella PA:n kanssa tämän hetken suhteista palestiinalaisten kanssa. Ulkoministeri Kerry tulee toistamaan aiemmin esittämänsä pyynnön noudattaa pidättyvyyttä ja pyrkiä välttämään ei-toivottuja toimia”. PA:n virkailijan mukaan se on valmis jatkamaan neuvotteluja uusilla ehdoilla, joihin kuuluvat neljännen 26 vankierän vapauttaminen ja 3 kuukauden rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä Jerusalemin itäosissa.
AFP kertoi maanantain raportissaan, että USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki ensin kielsi, että Kerryn ja Abbas keskustelisivat neuvottelujen jatkamisesta Lontoon tapaamisessa, mutta myönsi myöhemmin, että tämä voi olla viimeinen mahdollisuus jatkaa neuvotteluja. 9 kuukautta kestäneet neuvottelut lopetettiin tuloksettomina 29. huhtikuuta ilman sopimusta niiden jatkamisesta. Pääministeri Netanyahu sanoi Fatahin ja Hamasin sovintosopimuksen jälkeen, että Abbasin tulee päättää, haluaako hän rauhaa Hamasin vai Israelin kanssa, koska hän ei voi saada molempia. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Poli ... ons-352036
5. EU-maiden ulkoministerit kokoontuivat kuukausikokoukseensa Brysselissä. Heillä oli Israelin ja PA:n rauhankeskustelujakin kiireisempi keskustelunaihe Ukrainan tilanteesta, joka uhkaa lipua pois käsistä ja kehittyä laajemmaksi konfliktiksi. Erityisen huolestuneina Ukrainan ja Venäjän lähellä sijaitsevat EU-maat ilmaisivat huolensa tilanteen laajenemisesta, mikä voi tavalla tai toisella vetää ne mukaan konfliktiin.
Ulkoministerit kuitenkin antoivat Israelin kannalta pehmennetyn lausunnon, jossa he pidättyivät osoittamasta kumpaakaan osapuolta syylliseksi neuvottelujen katkeamiseen sanoen ymmärtävänsä Israelin johtajien epämukavuuden Fatahin ja Hamasin sovinto-sopimuksen suhteen, jota he painottivat aina halunneensa. He kuitenkin esittivät vaatimuksen, että PA:n uuden väliaikaisen hallituksen tulee hyväksyä kvartetin antamat kolme vaatimusta: Tunnustaa Israel, luopua väkivallasta ja hyväksyä aiemmin tehdyt kansainväliset sopimukset, mikä on perustana EU:n suhteille PA:n kanssa.
ULKOMINISTERIT antoivat maanantaina päättyneen kokouksen jälkeen lausunnon, jossa he sanoivat, ettei suuria ponnisteluja vaatineiden neuvottelujen tuloksia pidä antaa joutua roskiin. He vaativat molempia osapuolisia osoittamaan äärimmäistä pidättyvyyttä ja välttämään toimia, jotka voisivat edelleen vaikeuttaa kahden valtion periaatteen toteutumista. He muistuttivat Israelin harjoittamasta setlementtien laajentamisesta sanoen tarkkailevansa tilannetta ja etenkin laajempia tapahtumia tehden niistä omat johto-päätöksensä. Lausunnossa ei varoitettu PA:ta sovintosopimuksesta Fatahin ja Hamasin välillä, mikä lopullisesti katkaisi rauhankeskustelut. Päinvastoin EU vihjaa, että se on aina rohkaissut Fatahin ja Hamasin väliseen sovintoon.
EU:n ulkoministerit vakuuttivat, että se jatkaa PA:n taloudellista tukemista ilmaisten samalla tarjoavansa molemmille osapuolille erityistä taloussopimusta, jolla vahvistetaan niiden taloudellinen suosituimmuusasema EU:n ulkomaankaupassa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Poli ... lks-352018
6. P5+1 maiden ja Iranin neuvottelijat kokoontuivat tänään tiistaina Viiniin aloittaakseen lopullisen sopimusasiakirjan laatimisen, jolla lopetetaan vuodesta toiseen jatkuneet neuvottelut ja loputtomine syytöksineen ja vastasyytöksineen, kuka yrittää sumuttaa ketä. IAEA:n ja Iranin asiantuntijat kokoontuivat jo eilen valmistellakseen tänään alkavia poliittisia neuvotteluja. Sopimus olisi alkuperäisen aikataulun mukaan olla valmis heinäkuun 20. päivänä, ja USA:n ulkoministeriön tiedottaja Marie Harf vakuuttaa sen olevan mahdollista.
Asiantuntijat eivät antaneet lausuntoa kokouksensa jälkeen, mutta julkisuuteen vuotaneet tiedot kertovat Iranin pyrkineen hyödyntämään sille myönnettyjä helpotuksia sekä havaitsemiaan aukkoja länsimaiden viranomaisten tarkastuksissa. Esimerkkinä mainitaan, että Kiinasta tilattujen teräsputkien sisään oli tungettu titaniumitankoja. Teräsputket oli tilannut Osean Lotka International Shipping and Forwardin Co Valiasterkadulla Teheranissa. IAEA:n asiantuntijat esittivät vaihtoehtoina, että paljastetut tapaukset voivat olla Iranin tahallista rajoitusten ohittamista tai ne ovat oppineet väistämään tarkastukset. Neuvottelijat ilmaisevat olevansa positiivisia, että sopimus saadaan määräaikaan 20. heinäkuuta 2014 mennessä. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/New ... ran-352035
Iranin atomienergiajohtaja Ali Akbar Salehi sanoo, että Iranilla on oikeus rikastaa uraania 90 %:n tasoon kertomatta, tekeekö se niin ja mihin tarkoitukseen. Hän kertoi samalla, että Iran on sopinut Venäjän kanssa neljän uuden ydinlaitoksen rakentamisesta, kuten FARS uutis-toimisto raportoi. Salehi totesi, että Iran alistuu P5+1 maiden vaatimuksiin marraskuussa viime vuonna ja rikastaa uraania vain 5 %:n tasoon. Bushehrin atomivoimalan viereen suunnitellun toisen voimalan rakentaminen aloitetaan Iranin uutena vuotena, ja yksi uusi kunkin seuraavan uuden vuoden alkaessa. USA on vahvasti omaksumansa periaatteen takana, jonka mukaan Iranilla on oikeus rikastaa uraania ja hyödyntää sitä tarkan kansainvälisen tarkkailun ja valvonnan alaisena, kuten USA:n pääneuvottelija Wendy Sherman toteaa. Israel tulee esittämään voimakkaan vastalauseensa, mutta joutunee lopulta opettelemaan elämään ydinasein varustetuin Iranin rinnalla. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/New ... vel-348400
7. UUTISOTSIKOITA
· Korkein oikeus määräsi kokouksessaan maanantaina valtiota poistamaan muutamia laittomasti, ehkä toisen maalle, rakennettuja asuintaloja Maale Rehavma, Mitzpe Yitzhar ja Givat Assaf juutalaisyhteisöissä sunnuntaihin mennessä. http://www.jpost.com/National-News/Stat ... day-352071
· Israelin laivasto kertoi JP:n toimittajalle aloittaneensa toimet usean vuoden ajan suunnittelemansa laivastonsa tulivoiman ja valmiuden uusimiseksi. Laivasto katsoo, että sen rooli voimistuu ja tulee entistä tärkeämmäksi tukiessaan armeijan kykyä puolustaa maataan kaikkia eteen tulevia vaaroja ja uhkakuvia vastaan. Kysymys on mereltä maalle ammuttavista ohjuksista, sekä uudesta tutkasta, joka pystyy havaitsemaan yhä nopeampien risteilyohjusten lähestymisen. Esimerkkinä on yakhont yliäänen risteilyohjus, jota lentäessään meren pinnan lähellä on vaikea havaita tutkassa. Toinen on sukellusveneisiin kehitelty uusi tutka, joka poistaa periskoopin tarpeen. Se valmistunee toimintakuntoon lähivuosina. http://www.jpost.com/Defense/The-Israel ... les-352064


Lähettänyt Gabriel Eskel
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Israel Update / Toukokuu

ViestiKirjoittaja noomi » 15.05.2014 06:14

Wednesday, May 14, 2014
KESKIVIIKKO 14.05.14

KESKIVIIKKO 14.05.14
1.TIISTAIAAMUN lehti on täynnä Olmertia, joka eilen tuomittiin Tel Avivin oikeudessa kuudeksi vuodeksi vankilaan ja maksamaan sakkoa yli miljoona NIS. Tuomiota pidetään hyvin raskaana, mutta tuomari David Rosen sanoo päätöksessään, että tuomiossa on huomioitu Olmertin antama palveluaika valtion hyväksi, mutta että toisaalta hänen korkeissa viroissaan suorittamansa rikokset vaativat sitä kovemman rangaistuksen. Olmertin asianajajat aikovat valittaa tuomiosta. Israelin vankienhoitoyhdistys valmistautuu hänen odotettuun aikaansa vankilassa rakentaen hänelle oman siipirakennuksen, koska pääministerin ominaisuudessa hänellä oli käytettävissään erittäin salaisia ja arkaluonteisia dokumentteja, joiden sisältöä ei haluta päästää julkisuuteen.
Edellisten lisäksi 6 muuta henkilöä tuomittiin Holyland projektin lahjontasyytösten yhteydessä 3 -7 vuoden vankeusrangaistuksiin sekä maksamaan suuret määrät sakkoa. Kolme muuta syytettyä odottavat tuomioitaan. Olmertin vankeus alkanee päätöksen mukaan syyskuussa, mutta valitus voi siirtää sen toteutumista. Pääsyyttäjä arvioi, että oikeuden antamat kovat rangaistukset voivat estää korruption jatkumista ja jopa vähentää niitä tulevaisuudessa. Mikään ilon aihe Holylandin korruptiopäätös ei silti ole Israelissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 34,00.html, http://www.jpost.com/National-News/Cour ... ars-352083
LAPID torpedoi Bennettin laatiman lakiesityksen, jolla olisi poistettu mahdollisuus vapauttaa elinkautiseen tuomittuja terroristeja, minkä johdosta Bennett torpedoi Lapidin esittämät neljä lakiesitystä. Vaaliajaksi muodostettu kaveruus alkaa rakoilla pahoin. Lapid torpedoi pääministerin tukeman esityksen presidentin valitsemisen kuudeksi kuukaudeksi voidakseen rauhassa tutkia mahdollisuuksia presidentinviran poistamiseksi tai ainakin virkaa kuuluvien oikeuksien kaventamista. Netanyahu on itse edelleen Japanissa, eikä voi osallistua taisteluun esityksensä puolesta.
Entinen TV-puheohjelmien suosittu juontaja, perustamansa Yesh Atid-puolueen puheenjohtaja ja talousministeri Yair Lapid on nousemassa keskeiseksi vaikuttajaksi, jonka mielipidettä jokaisen ministerin on kuunneltava. Valtion kassan vartijana hänellä on mahdollisuus painostaa muita ministeriöitä, jopa maan turvallisuudesta vastaavaa puolustusministeriötä, jonka hän pakotti miljardien NIS leikkauksiin budjetissaan. Puolustus-ministeri Moshe Yaalon valittaa nyt, että varat on syöty, eikä ole enää varaa sotilaallisiin harjoituksiin aikana, jolloin maata uhkaavat viholliset ovat entistä paremmin varustettuja. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... U3MBGkNsND, http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3MBGkNsNDQ
Hadashan sairaalan ja valtion väliset neuvottelut ovat viimeistelyvaiheessa. Suuriin talous-vaikeuksiin ajautunut suuri sairaala Ein Keremissä heilui vararikon partaalla. Sairaala on toiminut suurelta osin yksityisten amerikkalaisten lahjoittajajärjestöjen tuen varassa, mutta sen rajun kasvun ja uusien rakennusprojektien myötä niiden kapasiteetti ei enää riitä. Miten paljon talousongelmat johtuvat valvomattomasta hallinnosta, on arvailujen varassa. Nyt kuitenkin valtion puuttuminen asioihin on ainoa keino kestämättömän tilanteen pelastamiseksi. Henkilökuntaa joudutaan vähentämään ja palkkoja alentamaan, mikä ei miellytä sairaalan lääkäreitä, jotka katsovat joutuvansa osallistumaan sairaalan 1.5 miljardin NIS vajeen ja maksamattomien verojen maksamiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3MAsENsNDQ
2. ISRAELIN maan sisäisistä ongelmista sen ulkopuolelta tulevasta painostuksesta ja lisääntyvistä uhkakuvista huolimatta aika rientää eteenpäin omaa vääjäämätöntä tahtiaan, kuteen Sanassa mainitaan: ”Mutta ennemmin taivas ja maa katoavat, kuin yksikään Lain piirto häviää”. (Lk.16:17) Aamuyöstä maisemat olivat paksun sumun peitossa, mutta kukon laulun aikaan suurin osa siitä oli hälventynyt ja aurinko paistaa yhdeksän maissa kirkkaasti, kuteen ennusteet lupaavatkin, mutta huomisesta alkaen pilvisyys lisääntyy jatkuen ainakin sapattiin saakka. Lämpötila noussee perjantaina 28:an asteeseen laskien sen jälkeen kolme astetta sapattina. Lämpötilat tänään: Jerusalem: 16 -22; Tiberias 17 -30; Suolameri 22 -32; Eilat 21 -34 +C-astetta.
3. IDF suoritti ratsian Jeninin pakolaisleiriin Samariassa aikaisin tiistaiaamuna etsien epäilemiään sotilaita vastaan hyökkäileviä tai niitä suunnittelevia terroristeja. Jeninin pakolaisleiriin on pesiytynyt Hamasin sotilassiiven, Jihadin, salafistien ja Al-Qaidan jäseniä, jotka saavat rahaa ja aseita edustamiltaan järjestöiltä sekä mustasta pörssistä.
Sotilaita vastaan heitettiin ratsian aikana kotitekoinen pommi, joka ei kuitenkaan osunut eikä haavoittanut ketään, kuten 0404 uutissivu raportoi. Sotilaat pidättivät 11 terrorista epäiltyä, ja löysivät kotitekoisia aseita, jotka takavarikoitiin. Ratsiasta aloitettiin tutkimukset.
Viime kuussa sotilaat löysivät ja tuhosivat kaksi putkipommia Jeninistä pidätyksen yhteydessä. Maaliskuussa tehdyn pidätyksen yhteydessä etsitty terroristi, Hamasin jäsen, sekä yksi Jihadin jäsen ja toinen ulkopuolinen saivat surmansa. Kaksi poliisia haavoittui myös pidätyksen jälkeen syntyneen mellakan aikana, jossa sotilaita ja rajapoliiseja kivitettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3MUB0NsNDQ
4. P5+1 maat ja Iran aloittivat tiistaina neljännen neuvottelukierroksen Iranin ydinsuunnitelmasta. USA:n virkailija sanoi lukeneensa eri henkilöiden laatimia kommentteja, joissa ennustetaan sopimuksen olevan mahdollinen ja jopa näkyvissä lähiaikoina. Hän pyysi panemaan jäitä hattuun todeten, että on runsaasti kysymyksiä, joita tulee käydä läpi ennen lopullisen sopimuksen laatimista, joskaan mahdotonta se ei ole, kuten hän sanoi.
Virkailija selvensi tilannetta sanoen, ettei lopullisen sopimuksen laatimisen aloittaminen välttämättä merkitse, että sopimus olisi valmis heti huomenna. Iranin johto on selvästi koventanut asennettaan, ehkä myös kotoisen painostuksen vuoksi, jossa syytetään neuvottelijoiden antavan liikaa periksi länsimaiden vaatimuksiin. P5+1 maiden päämääränä on saada Iran allekirjoittamaan sopimuksen, jonka puitteissa sillä olisi minimaaliset mahdollisuudet rakentaa ydinpommia. He selittävät uusien teknisten laitteiden pystyvän havaitsemaan välittömästi kiellettyjen toimien alkamisen, minkä johdosta Iranille voidaan antaa oikeus uraanin rikastamiseen, mitä Iran vaatii. Iranin atomijärjestön johtaja sanoo, että Iranilla on joka tapauksessa oikeus rikastaa uraania haluamaansa asteeseen, myös 90 %:n tasoon, mutta ettei sillä ole pienintäkään halua rakentaa ydinpommia.
TOINEN kuuma aihe neuvotteluissa on ollut Iranin ballististen ohjusten kehittäminen ja valmistus, joita se voisi käyttää atomipommin kuljettamiseen haluamaansa kohteeseen. Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei kehotti äskettäin vallankumouskaartin ohjustuotantoa nopeuttamaan ohjusten valmistamista, myös ballististen, sanoen, ettei ole oikein vaatia Irania lopettamaan aseitten valmistamista aikana, jolloin sitä uhataan sodalla. Iranin sotilasjohtajat varoittavat, että he pystyvät tuhoamaan USA:n lentotukialuksen minuutin sisällä antaen ymmärtää, että sotatilanteessa Yhdysvaltain sota-alukset Persianlahdella tulisivat kokemaan uuden katastrofin Pearl Harbourin tapaan.
P5+1 maat ovat osittain helpottaneet Iranin vastaisia boikottitoimiaan tarkoituksenaan poistaa rajoitukset Iranin ulkomaisilta 4.2 miljardin USD varoilta sekä muilta rajoituksilta, jotka ovat pahoin häirinneet maan taloutta aiheuttaen työttömyyttä ja epäjärjestystä. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3MYxUNsNDQ
5. ISRAELIN strategisten asiain ministeri Yuval Steinitz kertoi Amerikan juutalaisten komitean kokouksessa tiistaina, että Abbas kieltäytyi tapaamasta Kerryä, joka oli matkustanut Jerusalemiin sitä varten. Steinitz sanoi, että tämä tapahtui neuvottelujen loppuvaiheessa, ja että Netanyahu oli hyväksynyt Kerryn kehyssuunnitelman pienin varauksin saadakseen Abbasin jatkamaan neuvotteluja, joka kuitenkin kieltäytyi tapaamasta Kerryä.
STEINITZ tuomitsi Abbasin kieltäytymisen tapaamasta USA:n ulkoministeriä voimakkain sanoin todeten, että se oli Abbas, joka katkaisi neuvotteluyhteydet USA:n vaatimuksista välittämättä. Tämä on varsin outoa mieheltä, jonka kansa elää suurelta osin USA:n avustusten varassa, ja jonka oma hallitus on vararikossa myös arabimaiden kyllästyttyä Abbasin venkoiluun. Vain EU on uskollisesti elättänyt tätä vaarallista ”Israelin kotiryssää”, ja suosittaa hyväksymään Hamasin ja Fatahin sovinnon sekä yhteisen tilapäisen hallituksen. http://www.timesofisrael.com/top-minist ... erry-meet/, http://www.timesofisrael.com/eu-backs-p ... c-culture/
6. NELJÄNNES (26 %) maailman asukkaista on syvästi sotkeutunut antisemitismiin, kertoo ADL:n suorittama haastattelu 102 maassa. Alle puolet haastatelluista eivät ole tietoisia holokaustista. 35 % sanoo, että juutalaisilla on liikaa valta maailman talousasioissa. Antisemitismi on suurinta Lähi-Idän ja Afrikan maissa, joissa 74 % edustaa sitä, seuraavana Euroopan itäosan maat (34 %), Länsi Euroopassa 24 %, jota seuraavat Saharan etelän puoleiset maat, Aasia, Amerikka ja Oceania. http://www.jpost.com/Jewish-World/Jewis ... ism-352154


Lähettänyt Gabriel Eskel
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Israel Update / Toukokuu

ViestiKirjoittaja noomi » 15.05.2014 14:22

Thursday, May 15, 2014
TORSTAI 15.05.14

TORSTAI 15.05.14
1. AURINKO paistoi aamulla lähes pilvettömältä taivaalta päivälämpötilan noustessa edellisen päivän luvuista. Huomenna taivas selkenee lämpötilan pysyessä samana kuin tänään, mutta puolipilvisyys palautuu sapatiksi selkeytyen uudelleen sunnuntaiksi lämpötilan hieman laskiessa 23 asteeseen. Israelin sään heittely johtuu siitä, että maa on kapea maan keskiosan pohjois-etelä suuntaisesta vuoristojonosta länteen viettävä kaistale, jossa lännestä itään puhaltavat tuulet tai niiden puuttuminen muuttavat hetkessä sääkartan. Se on kuin osoituksena siitä, miten kiinteästi Israel liittyy länteen. Kinneretin ja Suolameren hautavajoama Punaisellemerelle saakka muodostaa erillisen ilmasto-vyöhykkeensä, jossa tuulet ja sateet ovat harvinaisia ja lämpötila korkeampi kuin muualla. Säätilat tänään: Jerusalem 16 -26; Tiberias 17 -34; Suolameri 22 -36; Eilat 21 -37 +C-astetta.
2. Tänä vuodenpäivänä v. 1252 paavi Innocent IV antoi paavillisen ohjeen, jonka mukaan inkvisitio voi käyttää kidutusta totuuden kiskomiseksi ulos epäillyiltä vääräuskoisilta. Väärä-uskoisia kutsuttiin sielun murhaajiksi. Paavilinen pulla Ad Extirpanda annettiin Lombardian inkvisiittorin st. Peter of Verona murhan jälkeen Catharin tukijoitten toimesta kuukautta aiemmin. – Westhalenin rauhansopimus v.1646 päätti 30-vuotisen sodan, jossa Ruotsin joukoissa taistelevat suomalaiset hakkapeliitat kunnostautuivat. Sopimuksessa Tanskalle myönnettiin itsenäisyys, mikä oli suuri helpotus sinne Espanjan inkvisitiota paenneille tai kristinuskoon kääntyneille Espanjan juutalaisille marranoille. – V. 1882 Venäjän tsaari Alexander III julkisti toukokuun tilapäisiksi tarkoitetut mutta 30 vuodeksi voimaan jääneet lait, joilla pääasiassa Palen alueella asuvien juutalaisten maanomistusta ja asumisoikeutta rajoitettiin siten, että heidän tuli asua kaupungeissa tai maalla entisissä juutalaiskylissä, eivätkä he saaneet omistaa maata tai saada kiinnelainoja kaupunkien ulkopuolella. He eivät saaneet harjoittaa liiketoimiaan sunnuntaina. Monet juutalaiset muuttivat Amerikkaan. (Times of Israel)
3. PALESTIINALAISPAKOLAISTEN tarina on tarkoitus koota valokuvien ja omakohtaisten kertomusten muodossa digitaaliseen muotoon projektissa, jonka 1 miljoonan USD budjetin rahoittavat Tanska, Ranska ja yksityiset palestiinalaiset. Suurimman osan työstä tekee Tanskan Kuninkaallinen Kirjasto, yli 50 000 valokuvaa prosessoidaan Gazassa.
Aluksi YK:n kulttuurijärjestö UNESCO kokosi yli 430 000 negatiivia, 10 000 valokuvaa. 85 000 diapositiivia, 75 filmiä ja 730 videokasettia. V.2009 UNESCO merkitsi kokoamansa arkiston ”Maailman muisto” listaan siten tunnustaen arkistonsa julkisen merkityksen.
YK:n virallisen rekisterin mukaan yli 700 000 palestiinalaista pakeni tai ajettiin kodeistaan 1948 Israelin vapaussodan aikana, jota arabit kutsuvat nimellä nagba, katastrofi. Kymmeniä tuhansia joutui hakemaan uutta asuinpaikkaa v. 1967 kuuden päivän puolustussodan seurauksena, jossa Israel vapautti Juudean ja Samarian, Jerusalemin itäosat Jordanian miehityksestä, Golanin kukkulat Syyrialta ja Gazan kaistan Egyptiltä. Historioitsija Paul Johnsonin mukaan YK:n rekisterissä on 656 000 arabipakolaista, jotka syystä tai toisesta pakenivat tai ajettiin entisen bittimandaatin alueilta. Johnsonin mukaan arabimaista karkotettujen juutalaisten määrä on 567 654, mitä mediassa harvoin mainitaan.
TÄNÄÄN YK:n pitämissä pakolaisleireissä asuu n. 1.5 miljoonaa arabipakolaista asuen 58 leirissä, joissa UNRWA vastaa heidän koulutuksestaan, lääkintähuollosta ja ruuasta vuodesta 1950 lähtien. Pakolaisille myönteisissä maissa kuten Syyria ja Jordania heitä asuu enemmän, maissa kuten Libanon vähemmän. Gazan 1.7 miljoonasta asukkaasta 800 000 on arabipakolaisia. Heillä oli mahdollisuus työskennellä Israelissa ja Egyptissä, mutta toisen intifadan aikana v.2000 rajat suljettiin Israeliin ja ajoittain myös Egyptiin poliittisen tilanteen muuttumisen myötä. Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2007 rajojen valvonta on entisestään tiukentunut, joskin tarvikkeiden vienti Gazaan jatkuu aina, kun siihen on mahdollisuus, riippuen terroritoiminnasta Gazasta Israelin siviiliasukkaita kohtaan.
PALESTIINALAISET viettävät Israelin itsenäisyyspäivää 6.toukokuuta surun ja menetyksen päivänä kutsuen sitä nimellä nagba, katastrofi. Tässä Israelin arabit joutuvat venyttämään uskollisuuttaan Israelille äärimmilleen, sillä vaikka he tuntevat kuuluvansa palestiinalaisten joukkoon, heidän olosuhteensa Israelissa ovat paremmat kuin juuri missään arabimaassa. Heillä on täydet kansalaisuusoikeudet, liikkumavapaus, ja nauttivat kaikista Israelin hyvin-vointivaltion etuisuuksista, mutta heitä ei rasiteta yleisellä asevelvollisuudella. Pakolaisleireissä asuvat palestiinalaiset eivät usko, että 5 miljoonaksi kasvaneella pakolais-määrällä on juuri mitään mahdollisuutta palata kotiseuduilleen ilman arabimaiden voitollista sotaa Israelia vastaan. Heidän onnettomuudekseen arabimaat pitävät heitä leireissään poliittisista syistä suomatta heille vapautta sulautua kansoihin, joissa he asuvat, vaikka he keskimääräistä paremmin koulutettuina olisivat niille suureksi hyödyksi. http://www.timesofisrael.com/un-photo-a ... -refugees/
4. USA:n puolustusministeri Chuck Hagel lensi eilen keskiviikkona Israeliin Saudi Arabiasta, jossa hän kahden päivän vierailunsa aikana tapasi kuningaskunnan korkeaa johtoa, heidän joukossaan kruununprinssi Salman bin Abdulaziz al-Saud ja apulaispuolustusministeri prinssi Salman bin Sultan.
HAGEL osallistui Jeddassa Gulfmaiden yhteistoimintaneuvoston (GCC) kokoukseen todeten alkupuheessaan, että jäsenmaiden tulee toimia yhteisymmärryksessä alueen suurinta uhkaa Irania vastaan. Kuuden GCC-maan, Saudi Arabian, Kuwait, Bahrain, Qatar, emiirikunnat (UAE), enemmistö seuraa huolestuneena Iranin mahdin kasvua, ja Viinissä jatkuvia P5+1 maiden ja Iranin välillä käytäviä ydinaseneuvotteluja, jotka näyttävät antavan sille oikeuden jatkaa ydinsuunnitelmansa toteuttamista. Neuvoston toimintaa häiritsee Qatarin antama tuki Muslimiveljeskunnalle – kuten myös Hamasille, mitä ei pidetä niin pahana. Saudi Arabia, Bahrain ja UAE kutsuivat lähettiläänsä Qatarista maaliskuussa vastalauseeksi Qatarin suhteisiin Iranin kanssa, mutta yrittää nyt korjata syntynyttä railoa. Saudi Arabia näyttää itsekin lähestyvän Irania kutsuessaan ulkoministeri Zarifin vierailulle.
CHUCK HAGEL tapaa tänään aamupäivällä puolustusministeri Moshe Yaalonin, joka järjesti vieraalleen kunniakomppanian Tel Avivissa, minkä jälkeen he pitävät yhteisen lehdistö-tilaisuuden. Iltapäivällä Hagel tutustuu Israelin ilmavoimien lentotukikohtaan Hatzorissa lähellä Ashdodia. Yaalonin ja Hagelin väliset keskustelut keskittynevät Iranin aiheuttamaan uhkaan Lähi-Idässä, USA:n ja Israelin välisiin suhteisiin, sekä tilanteen kehittymiseen Israelin pohjoisrajan tuntumassa, jossa ääri-islamilainen Al-Nusta Front on saamassa Kuneitran kaupungin valvonnan halliten sen jälkeen Damaskoksen ja Israelin välisiä alueita. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Poli ... ity-352311
5. UUTISOTSIKOITA
· Ensimmäistä kertaa 2007 jälkeen Hamas osallistuu tänään PA:n valvomilla alueilla Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa järjestettäviin nagba-tilaisuuksiin. Tilaisuuksia järjestetään suurimmissa PA:n kaupungeissa, ja arvattavasti Hamasin ja Jihadin liput ja muut symbolit tulevat olemaan näkyvästi esillä Fatahin ja PA:n ohella. Israelin arabit järjestävät omat ”katastrofi” tilaisuutensa Israelin itsenäisyysjuhlien aikaan. Israelin, USA:n ja EU:n mukaan Hamas on terrorijärjestö, mutta Fatah solmi kuitenkin sovintosopimuksen Hamasin kanssa pyrkien muodostamaan yhteis-hallituksen tämän kuun aikana valmistelemaan PLC:n vaaleja loppuvuodesta. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3RtGENsNDQ
· Ke. Fania Kirschenbaum (Likutenu) lähetti keskiviikkoiltana kirjeen talousministeri Yair Lapidille tiedustelleen, miksi Israel edelleen tukee rahallisesti järjestöjä, jotka osallistuvat nagba tilaisuuksiin juhlien sitä. Knesset vahvisti 3 vuotta sitten lain, jolla kielletään sellaisten järjestöjen tukeminen, mutta lain toteuttamista ei valvota. Aiemmin tällä viikolla 300 Tel Avivin yliopiston opiskelijaa järjesti nagba-tilaisuuden campuksella kantaen julisteissaan kuvia pakolaisista. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3RvxENsNDQ
· Olmertin kansliapäällikkö Shula Zaken, jolle luetaan tuomio tänään, on tuomarin mukaan törkeä rikollinen. Luovutettuaan syyttäjänvirastolle 8 videonauhaa Zakenin tuomiota alennetaan sopimusratkaisun vuoksi. Videonauhat ovat asiantuntijoiden mukaan hyvin raskauttavia, jotka voivat aiheuttaa Olmerille 9 vuoden vankila-tuomion. Olmertille alkuviikosta annettu tuomio oli vasta yksi monista. Tuomari David Rozen harkitsee sopimusratkaisun hylkäämistä, mikä tässä vaiheessa voi aiheuttaa ikävää ristiriitaa hyvässä uskossa tehdystä sopimuksesta valtion kanssa. Zakenin arvioidaan saavan 11 kuukauden tuomion, jos Rozen hyväksyy sopimuksen. Kielteisessä tapauksessa päätöstä siirretään antaen valtiolle aikaa vedota korkeimpaan oikeuteen selityksellä, että videot ovat valtion edun mukaisia. http://www.timesofisrael.com/ex-olmert- ... n-hearing/
· USA:n ulkoministeri John Kerry, jonka sponsoroimat 9 kuukautta kestäneet rauhan-neuvottelut päättyivät tuloksettomina 29. huhtikuuta, tapasi PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin vihoviimeisessä kaksi tuntia kestäneessä tilaisuudessa Lontoossa tänään. Kerry sanoi edelleen suosittelevansa neuvotteluja, mutta totesi, että vain osapuolet voivat saada ne onnistumaan. Abbasin mandaatti nykyisessä asemassaan PA:n puheenjohtajana päättyi tammikuussa 2009, joten hänen ja hänen nimittämänsä hallituksen toiminta on laiton, eikä PLC, lakiasäätävä neuvosto, ole voinut kokoontua, jonka velvollisuuksiin kuuluu hallituksen vahvistaminen. Monet ovat kyselleet, mikä arvo Abbasin allekirjoituksilla yleensä on? Abbas tapasi myös Englannin pääministeri Cameronin informoiden PA:n hallituskuvioista. Cameron arvioi, että jäätynyt tilanne PA:n ja Israelin välillä tullee pysymään toistaiseksi. Israelin ulkoministeri Liberman toteaa, ettei Abbas halua rauhaa Israelin kanssa. http://www.timesofisrael.com/kerry-abba ... -of-talks/
· Juudean ja Samarian poliisi paljasti laajan vesivarkaus-tapauksen Hebronin alueella. He löysivät laittomaan liittymän Mekorotin pääputkeen, josta vesi johdettiin maanalaista putkea pitkin pumppuasemaan ja sieltä altaaseen ja 3- kerroksiseen asuntokerrostaloon. Poliisi epäilee, että vesivaras on voinut johtaa laajaa veden varkausjengiä. Viime viikolla varkaat katkaisivat Beit Haggain juutalaisyhteisön vedensaannin kokonaan. Har Hevron alueneuvoston tiedottaja paljasti, että viime vuoden aikana alueella paljastettiin 2000 vesivarkautta, kaikki arabien suorittamia. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3R4QkNsNDQ



Lähettänyt Gabriel Eskel
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Israel Update / Toukokuu

ViestiKirjoittaja noomi » 16.05.2014 16:59

Friday, May 16, 2014
PERJANTAI 16.05.14

PERJANTAI 16.05.14
1.TÄMÄ viikko lähestyy loppuaan vääjäämättömän kiertokulun mukaisesti, mutta väkivaltaisuudet ja mielettömät teot jatkuvat kaikista tyynnyttely-yrityksistä ja hyvää tarkoittavista maanitteluista huolimatta. Inhimillisyys ja maatiaisjärki näyttävät kadonneen joillakin ihmisryhmillä nimeämättä ketään erikseen. Kuten Jeesus ilmoitti yhtenä viimeisten päivien merkkinä: ”Kun laittomuus pääsee valtaan, kylmenee useimpien rakkaus”. Tässä vaikuttaa joukkohenki, kukaan ei halua olla erilainen kuin toiset, siispä paras ulvoa sutena susien joukossa.
Sudanissa muslimit teloittavat kahdeksatta kuukautta raskaan olevan 27-vuotiaan naisen siksi, että hän on kristitty eikä halua luopua siitä. - Syyriassa kaikki sotivat toisiaan vastaan, eikä enää ole selvää, kuka taistelee kenenkin puolesta. Opposition kannattajaksi mainittu ryhmä sytyttää Turkin rajalla autopommin kilpailevan ryhmän valvomalla raja-asemalla surmaten 43 ihmistä ja haavoittaen ties kuinka monta. - Israelissa PA:n valvomissa kaupungeissa marssitaan Israelin valtion syntymistä vastaan v.1948. Syntyneissä mellakoissa, joissa IDF:n sotilaita kivitetään kivin ja palopommein, kuolee 2 mellakoijaa sotilaitten luodeista. Damaskosportilla Jerusalemin vanhan kaupungin muurin edustalla muslimit rähinöivät poliiseja vastaan. - FSA:n edustaja viettelee Israelia mukaan Syyrian taisteluihin Assadin hallitusta vastaan luvaten, että he hyväksyvät sen, jos se tehdään huomiota herättämättä. - Joissakin yliopistoissa USA:ssa ja Englannissa järjestetään julkisia saatanan palvontamenoja. - Rooman kirkon arkkipiispa sanoo, että kirkon tulee ulottaa oppinsa Raamatun ajastaan jälkeen jääneiden ilmoitusten yläpuolelle, tarkoittaen lähinnä kirkon suhtautumista aborttiin ja homoiluun. Paavi Francis 1 toteaa, että kirkon tulee hyväksyä maailman varallisuuden uusjako. Paavi toteaa myös, että jos joku ET-olento maailman ulkopuolisesta avaruudesta tulee ja pyytää kastetta, kirkon tulee suostua siihen. - Koko maailma näyttää menettäneen järkensä ja terveellisen ajattelutapansa.
2. Väkivalta ei tietenkään ole mitään uutta, aina sitä on harjoitettu milloin minkin oikeaksi katsotun uuden suuntauksen vuoksi. V. 1943 Saksalaisen kenraali Jörgen Stroopin joukot räjäyttivät ja polttivat Varsovan synagogan Varsovan gettoon suljettujen juutalaisten kapinan murskaamisen viimeisenä toimenpiteenä. – Vuonna 2003 Marokossa itsemurha-pommittaja surmasi pommillaan Casablancassa 45 ihmistä. Tämä oli osa pommitusten sarjaa, jossa 12 itsemurhapommittajaa surmasi 33 ihmistä, kuten Times of Israel kertoo.
ISRAELIN sääkartta sen sijaan osoittaa suhteellisen tasaista kehitystä lähipäivien aikana. Tänään taivas on pilvetön, huomenna puolipilvinen, sunnuntaina taas pilvetön raskaiden pilvien vyöryessä uudelleen taivaalle maanantaina. Lämpötila lähentelee tänään – ilman taka-ajatuksia – 30 astetta, pudoten sitten pari astetta kahtena seuraavana päivänä nousten uudelleen asteen verran maanantaina, mutta yöllä on kylmää 13 asteen verran. Lämpötilat tänään: Jerusalem 18 -29; Tiberias 18 -35; Suolameri 25 -35; Eilat 24 -38 +C-astetta. Kannattaa pitää suolattujen pähkinöiden pussi, aurinkovoiteet ja vesipullo aina mukana.
3. TURKIN vuosikausiin pahimmassa kaivosonnettomuudessa on saanut surmansa ainakin 283 työntekijää Soman kivihiilikaivoskaupungissa. Kaivoksessa oli 787 työntekijää räjähdyksen ja sitä seuranneen tulipalon sattuessa työntekijöitten vaihdon aikana, joista 383 on saatu pelastettua, mutta ainakin 140 on edelleen kaivoksen sisällä. Pelastustöitä vaikeuttaa kaivoksessa syttynyt tulipalo ja sen seurauksena savu- ja kaasuhaitat.
KAIVOSONNETTOMUUS on aiheuttanut osittain väkivaltaisiksi muuttuneita mielenosoituksia
Turkissa ihmisten syyttäessä Erdoganin hallitusta turvallisuuden heikosta tasosta kaivoksissa. ”Ei tämä ollut onnettomuus, se on selvä murha” sanotaan ammattiliiton järjestämän mielen-osoituksen plakaatissa. Vihaisten ihmisten mielenosoituskulkueita on järjestetty kautta Turkin laajan valtakunnan syyttäen Erdoganin hallitusta työntekijöitten syrjimisestä.
Onnettomuudella on myös poliittisia vaikutuksia, sillä Recep Tayyip Erdoganin hallitus on ollut useiden syytösten kohteena, ja tämä on lisännyt vihamielisyyttä sekä hänen hallitustaan että pääministeriä itseään kohtaan, mikä voi vaikeuttaa hänen pyrkimyksiään päästä presidentiksi seuraavissa vaaleissa. Hänen asemaansa ei ainakaan paranna kansainvälisen median kuvaama tilanne, jossa Erdoganin neuvonantaja Yusuf Yerkel nähdään potkivan poliisien keskellä jo maassa makaavaa mielensoittajaa. Hänen anteeksi-pyyntöään malttinsa menettämisestä solvausten ja ivahuutojen alla tuskin hyväksytään.
ELOONJÄÄNEITÄ ei ole enää löydetty keskiviikkoillan jälkeen. Viranomaiset toteavat, että vaikka myrkyllisten kaasujen määrä on vähentynyt 200 metriä pitkässä kaivosonkalossa, mikä osoittaa tulipalon heikentyneen, toivoa eloonjääneistä ei juuri ole. http://www.timesofisrael.com/grief-and- ... ster-dead/
4. INN (Arutz Sheva) kertoo artikkelissaan, että tiistaina iltapäivällä bussi täynnä uskonnollisen koulun koulutyttöjä maan keskiosasta joutui huolella valmistettuun väijytykseen lähellä Hebronia. Heidän matkansa liittyi tyttöjen Bat Mitzva-tilaisuuteen. Matka oli opetusministeriön hyväksymä ja sovittu turvallisuusviranomaisten kanssa. Heidän bussissaan oli aseistettu vartija, ja oli onneksi iskunkestävät lasit.
Heidän matkansa kohdistui ensin Machpelan luolaan (Patriarkkain hautakammiolle) ja sen lisäksi Rachelin haudalle lähellä Betlehemiä. Heidän ollessaan paluumatkalla Halhoul-sillan kohdalla neljä palestiinalaista hyökkäsi bussia vastaan, ikään kuin he olisivat odottaneet sitä. He heittivät kolme palopommia bussia kohti, minkä johdosta se roihusi yhtenä tulimerenä, mutta ne eivät onneksi särkeneet bussin ikkunoita. Bussissa matkustaneet tytöt ja heidän saattajansa kumartuivat lattiaa kohden huutaen ja kirkuen hysteerisinä. Bussin kuljettaja säilytti päänsä kylmänä lisäten kaasua ja sai bussin pois paikalta ilman lisävaurioita.
Bussissa mukana ollut erään tytön äiti vain ihmettelee, mitä henkisiä vaurioita ja kauhukuvia painajaisten muodossa tilanne voi aiheuttaa nuorissa tytöissä. Israelin media tuskin mainitsee koko tapauksesta, mikä herättää taas kerran huomion, miten vasemmistolainen kulttuuri väheksyy arabien suorittamia terrori-iskuja, kuten kirjailija Amoz Ozin äskeinen kirjoitus osoittaa kuvaillen juutalaisten nuorten ”hintalappu” vandalismia neo-natsismiksi, mutta ”ymmärtää” arabien suorittamat hyväksyttäviksi mielipideilmaisuiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3WpyUNsNDQ
5. ISRAELIN turvallisuusjoukot vahvistivat turvatoimiaan perjantaiaamuna asettamalla lisäjoukkoja Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemiin arabien torstaina järjestämien nagba mielenosoitusten jälkeen. Perjantain rukousten jälkeen arabit usein hyökkäilevät poliiseja ja sotilaita vastaan, ja Temppelivuorella ja Jerusalemin itäosissa se on jokaviikkoinen ilmiö.
Pahin yhteenotto tapahtui torstaina Ofer-vankilan ulkopuolella, jossa pidetään tuomittuja terroristeja. Vankilan ulkopuolelle kokoontui arviolta 150 arabia, jotka solvauksia ja omia iskulauseitaan huudellen ryntäilivät rakennuksia suojaavaa muuria vastaan ja vaatien Netanyahun lupaaman 26 terroristin vapauttamista. Kerryn vaatiman 104 terroristin vapauttamiseen kuuluvat kolme terroristierää vapautettiin sopimusten mukaan, mutta koska viimeinen erä oli sapattina, sitä siirrettiin päivällä. Abbas kuitenkin järjesti ennalta suunnitellun näytösesityksen allekirjoittamalla vastoin sopimusta jäsenhakemukset 15 kansainväliseen järjestöön, osa niistä YK:n alaisia. Netanyhau peruutti silloin viimeisen erän vapauttamisen kokonaan, mikä lopetti myös rauhanneuvottelut tältä erää.
Ofer-vankilan ulkopuolelle kokoontuneet arabit onnistuivat lopulta pääsemään osittain muurin läpi vankilan alueelle, minkä johdosta vartijat avasivat tulen kumiluodeilla haavoittaen kahta, joiden todettiin myöhemmin kuolleen. Turvallisuusvirkailijat pelkäävät heidän hautajaistensa tänään aiheuttavan uusia mellakoita. Kaiken varalta poliisi asetti satoja poliiseja, Swat-erikoisjoukkoja ja ratsupoliiseja mellakkavarustein sekä poliisi-ajoneuvoja Jerusalemin vanhan kaupungin ympärille, mitä voi kutsua piiritykseksi. Torstaina Damaskos-portin eteen kokoontui kymmeniä arabeja, jotka poliisi hajotti pidättäen kuusi.
Pääministeri Netanyahu sanoi torstaina vastaavansa arabien nagba-mellakoihin lisäämällä maan rakentamista ja Jerusalemin yhdistämistä. Hän julkisti torstaina myös laatimansa lakiesityksensä Israelista juutalaisen valtiona. Sitä kutsutaan nimellä ”Jewish Nation-State Bill” eli juutalaisen kansa-valtion laki. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3W2Q0NsNDQ
6. UUTISOTSIKOITA
· Paavi Francis I aikoo uhmata kohtaloaan luottaen hyvään suojelijaansa – kuka hän sitten lieneekin- ja ajaa Betlehemistä Tel Aviviin ja sieltä Jerusalemiin avoimessa autossa ilman kattoa ja luodinkestäviä laseja, kuten paavi Beneditc XVI teki Israelin vierailunsa aikana. Paavi Francis suostui Abbasin vaatimukseen ja jättää Jerusalemin messun väliin, mutta messuaa sen sijaan Betlehemissä, vaikka muslimit hyökkäsivät viikko sitten st.Georgen luostariin kokoontuneita kristittyjä vastaan lähellä Betlehemiä. Paavia ei myöskään vaivaa Betlehemin kristittyjen kohtalo muslimien jatkuvan vainon ja uhkausten alla, minkä vuoksi ennen 1990-lukua kristittynä kaupunkina pidetty Betlehem on menettänyt kristityn enemmistönsä ja heidän määränsä hupenee siten, että he hävinnevät kokonaan parissa vuosikymmenessä. Paavi käy myös Länsimuurilla jättäen sinne oman lappunsa. Hänen suosionsa Israelin juutalaisten parissa ei yltäne lähellekään Benedict XVI suosiota, ja jotkut, kuten valtuutettu Arie King, aikovat boikotoida hänen vastaanottoaan vaatien, että kirkon tulee ensin palauttaa Jerusalemista varastamansa kansalliset aarteet, joita säilytetään Vatikaanin arkistojen kellaritiloissa. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3W9nkNsNDQ
· USA:n puolustusministeri Chuck Hagel sanoi kuulleensa NEWSWEEK lehdessä julkistuista väitteistä Israelin harjoittamasta vakoilusta USA:ssa viitaten useisiin kongressin jäsenten ja muiden tietoihin, ettei hän ole saanut mitään todellisia todisteita väitteiden paikkansa pitävyydestä. Hagel kävi isäntänsä Moshe Yaalonin kanssa tutustumassa myös Israelin pohjoisrajaan, joka osoittaa merkkejä tilateen kuumenemisesta Assadin hallitusta vastaan taistelevien ääri-muslimien vallatessa alueita armeijan joukoilta. IDF on syvien talousongelmien keskellä, minkä johdosta sotilaallisia harjoituksia on jouduttu peruuttamaan. Miten paljon USA voi auttaa sen oman armeijan vähentäessä joukkojaan ja taistelukykyään hallituksen säästö-ohjelman mukaan, on vaikea nähdä. Vierailun tuloksista ei ole annettu tietoja. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3XDPkNsNDQ


Lähettänyt Gabriel Eskel
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Israel Update / Toukokuu

ViestiKirjoittaja noomi » 19.05.2014 06:12

Sunday, May 18, 2014
SUNNUNTAI 18.05.14

SUNNUNTAI 18.05.14
1. VIIKON ensimmäinen päivä alkoi suhteellisen siedettävän tuntuisena, lämpöä oli ulkona 14 asteen verran, vaikka ennusteet lupaavat vain 12 astetta, mutta joka päivän mittaan noussee 24 asteen kieppeille tai vähän sen alle. Taivas on harvan pilviverhon peitossa, jonka läpi aurinko pyrkii saamaan säteensä ihmisten iloksi tai suruksi, riippuen kunkin omista tarpeista. Lämpötilat tänään: Jerusalem 12 -21, JP:n mukaan 14 -24; Tiberias 17 -31; Suolameri 23 -30; Eilat 23 -35 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen keskiviikkoon saakka, jolloin pilvet väistyvät ennusteiden mukaan ainakin toistaiseksi.
Tänä vuodenpäivänä 1944 päättyi Monte Cassinon taistelu, jota kutsutaan myös nimellä taistelu Roomasta, toisen maailmansodan aikana. Liittoutuneet kokosivat 20 divisioonaa murtamaan saksalaisten ja italialaisten muodostaman talvilinjan ja vapauttamaan Rooman 30 km:n levyisellä rintamalla. Taistelu päättyi raskain tappioin liittoutuneiden voittoon. V.1953 Jacgueline Cochran ylitti Atlantin ja mursi äänivallin ensimmäisenä naislentäjänä. Israelilainen Eli Cohen hirtettiin Damaskoksessa Syyriassa vakoilusta v. 1965. (Times of Israel)
2. ISRAELIN pääneuvottelija PA/PLO:n kanssa Tzipi Livni, jonka työsarka joutui kesannolle PA:n puheenjohtajan painaessa kiireesti hätäjarrua havaittuaan, että sopimus on lähellä Bibin periaatteessa hyväksyttyä John Kerryn kehyssuunnitelman, lensi Lontooseen saatuaan erityisvakuutuksen Cameronin hallitukselta, ettei häntä pidätetä sotarikoksista syytettyjä. Mielenosoittajat olivat kuitenkin häntä vastassa Lontoossa syyttäen häntä murhaajaksi, kun hänen ”rauhankumppaninsa” Abbas hyväksyttiin suurena rauhan miehenä.
UUTISSÄHKEET ovat ristiriitaisia tiedoista, oliko Livnillä Netanyahun siunaus matkalleen, jonka aikana hän tapasi ensin Abbasin ja sitten yllättäen myös John Kerryn, joka hänkin ”sattui” olemaan Lontoossa. Mistä herrat keskustelivat tukkamuotiaan toistamiseen muuttelevan rouvan kanssa – eri tilanteissa tosin – on arvailujen varassa, mutta onhan heillä paljon muisteltavaa myrskyisten 9 kuukautta kestäneiden keskustelujen ajoilta. Ehkä nyt voitiin jo yhdessä nauraakin välistä lähes käsirysyksi kiihtyneille keskusteluille Martin Indykin toimiessa erotuomarina. Lieneekö Abbas huumorimiehiä? Kerrykin vaikuttaa tosikolta, vaikka tilanteessa otetussa TV-pätkässä hän elehtii kiivaasti, kertoneeko kalajuttujaan.
PÄÄMINISTERIN kanslia kiirehti toteamaan Livnin matkoista, ettei hän edusta Israelin valtiota, vain itseään. Amerikkalaiset toteavat, ettei Kerryn ja Livnin tapaaminen ollut ennalta suunniteltu, Kerry vain sattui olemaan Lontoossa, eikä ollut muutakaan tekemistä. Kerry tapasi PA:n puheenjohtajan Abbasin Lontoossa keskiviikkona ja Livnin torstaina. Livnin toimisto vakuuttaa, että hänen matkansa Lontooseen oli ennakolta suunniteltu, ja että Bibi oli tietoinen siitä. TV-kakkosen kommentaattori Amnon Abramovitz kertoi kuitenkin katsojille, että pääministeri Netanyahu oli tuohtunut Livnin sooloilun vuoksi. http://www.timesofisrael.com/jewish-hom ... s-meeting/
3. JUUTALAINEN KOTI puolue julkaisi Livnin matkoista Lontooseen äkäisen julkilausuman todeten, että hän on menettänyt kontaktinsa Israelin valitsijoihinsa, menettäen lopulta kontaktinsa myös maahan kuten harhautunut satelliitti, tavattuaan Abbasin.
”LIVNI äänesti hallituksessa kaikkien kontaktien lopettamisen puolesta PA:n johtajien kanssa. Sitten hän lentää Lontooseen yhteisen päätöksen vastaisesti. Jos hänelle on näin vaikeaa hyväksyä hallituksen päätöksiä, ovi on avoinna erota”. Myös pääministeri Netanyahu teki tuoksurakoa Livniin tehden hänelle selväksi, ettei hän edusta hallitusta, vain itseään. Pääministerin kanslian lausunnossa tähdennetään, että turvallisuuskabinetti - jossa Livni on jäsenenä - teki yksimielisen päätöksen, ettei Israel neuvottele PA:n hallituksen kanssa, jossa Hamas on mukana.
Amerikkalaiset kutsuvat Kerryn ja Livnin tapaamista ”yksityiseksi”, jota ei ollut suunniteltu. Kerryn on vaikea niellä sitä, että hän epäonnistui, väittäen neuvottelujen jatkuvan. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3hGoENsNDQ
Oppositiojohtaja Isaac Herzog suosittaa, että Yair Lapidin Yesh Atid ja Livnin Hatnua puolueet eroavat hallituksesta vaalilupauksensa mukaisesti. Hän selitti Livnin ”yksityismatkaa” Lontooseen todeten, kieltäytyessään hyväksymästä Livnin tapaamisia Lontoossa Kerryn ja Abbasin kanssa pääministeri Netanyahu on paljastanut itsensä yhden valtion kannattajaksi. ”Minun on vaikea ymmärtää, mitä henkilöt kuten Tzipi Livni. Ofer Selah ja Amram Mitzna vielä etsivät hallituksesta, joiden rooli siellä on ulkoministerin sanojen mukaan pelata tammipeliä” Herzog riimitteli. ”Sekä pääministeri että ulkoministeri ovat tunnustaneet, että he kuuluvat yhden valtion leiriin eivätkä edes häpeä sitä”. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3hLcUNsNDQ
4. WASHINGTON Free Beacon (WFB) julkaisi artikkelin, joka perustuu Martin Indykin, hänen vaimonsa Gahl Burt ja henkilökuntansa keskusteluun suositussa Washington DC baarissa, minkä paikalla ollut ”henkilö” oli kuullut ja raportoi siitä WFB lehdelle. Keskustelu kesti 30 minuuttia, jonka jälkeen Indyk itse poistui jättäen henkilökuntansa paikalle tavatakseen Ehud Barakin aiemmin tehdyn sopimuksen mukaisesti.
Raportin tehnyt ”henkilö” kuvaa keskustelun henkeä ilkeäksi, jonka aikana Indyk syytti avoimesti Israelin rakentamispolitiikkaa ja Naftali Bennettiä neuvottelujen sabotoinnista. Sen sijaan Abbasin törkeää sopimusrikosta allekirjoittaessaan jäsenhakemukset 15 kansain-väliseen järjestöön neuvottelujen loppuvaiheessa, ei edes mainittu. He jopa totesivat, että neuvottelut olivat ajautuneet umpikujaan Israelin setlementtipolitiikan vuoksi jo ennen sitä.
”Henkilö” kuvaa edelleen, miten Indykin henkilökunta antoi tunnustusta Indykin samana iltana pitämälle Israelia kritisoivalle puheelle Washington Instituutin Lähi-Idän politiikan (WINEB) tilaisuudessa, mikä herätti heissä pelkkää hilpeyttä. Raportin tehnyt henkilö sanoo, ettei koko tilaisuuden aikana esitetty yhtään Abbasia kritisoivaa lausetta, ja kaikki pidäkkeet Israelin mustaamiseksi oli heitetty syrjään. Indykin oletettiin toimivan puolueettomana erotuomarina, mitä hän ei todellakaan ollut, vaikka hänen tasapuolisuuttaan epäiltiin jo ennen neuvotteluja hänen aiemman toimintansa perusteella.
INDYKIN henkilökunta syytti Israelia Gazan energiakriisistä, mikä aiheutui Egyptin suljettua Gazaan johtavat salakuljetustunnelit, joiden kautta tuotiin öljyä ja kaasua Gazaan, sekä väitti, että Israel johti veden ”setlementteihin” antaen puhdistamattoman viemäriveden tulvia arabien asumille alueille. Viemärivesien tulviminen kaduille johtui siitä, että sähkölaitoksen pysähdyttyä polttoaineen loppuessa pumput pysähtyivät myös. Indykin vaimo Gahl Burt suhtautui tähän valheelliseen tietoon hyvin kiihtyneesti. Indyk puuttui sitten Daily Beast julkaisemaan artikkeliin Kerryn pitämästä puheesta, jossa tämä uhkasi Israelin kehittyvän apartheid valtioksi ja jäävän syrjittyyn asemaan, kysellen, mitä oikeutta Daily Beast oli julkaista suljetussa tilaisuudessa pidettyjä puheita.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Marie Harf kielsi ehdottomasti lehdessä esitetyt tiedot todeten, että ”lähettiläs Indyk asetti syyn neuvottelujen katkeamisesta tasapuolisesti molemmille osapuolille. Piste”. USA:n kongressin edustajat sanovat kuitenkin olevansa shokissa tavasta, millä Israelia syytetään yksipuolisesti jopa Obaman itsensä sanoilla.
Etenkin Ileana Ross-Lehtinen (R-FL) ulkomaanasioitten valiokunnasta sanoo WFB:n raportin mukaan, että viimeisten neuvottelujen katkeamisen jälkeen olemme nähneet mediassa - eikä aina kovin peitetysti - Israelin uhkailua yhä uusiin myönnytyksiin Abbasin järkkymätöntä kieltäytymistä vastaan. Kerry itsekin totesi elokuussa, ettei Israelin rakennustoiminnalla ole mitään yhteyttä neuvottelujen kulkuun, eikä se ollut neuvottelujen ehtona.
Martin Indykin Israel-vastaisuus tiedettiin ennen neuvottelujen alkamista, mutta kaikki osapuolet ummistivat silmänsä. Tiedettiin myös se, että hän on Israelin äärivasemmiston tavoitteita ajavan New Israel Fund järjestön hallituksen jäsen. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3hU-kNsNDQ
5. UUTISOTSIKOITA
· Eilen illalla alkoivat lag baomer tilaisuudet kaikkialla maassa, jolloin lapset ja nuoret polttavat nuotioita pitkin yötä. Nämä juhlallisuudet huipentuvat jokavuotisissa juhlissa Meron vuorella Galileassa, jonne tunkee satoja tuhansia ihmisiä aiheuttaen valtavia ruuhkia, vaikka yksityisautoilu on kielletty alueella kokonaan juhlien ajan. 300 henkilöä hoidettiin Meron-vuorella ja viisi muualla Israelissa. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3hkGkNsNDQ
· Seuraavassa linkissä on osoitteita kuvallisiin esityksiin lag baomer tilaisuuksista. http://www.israelnationalnews.com/Speci ... 3hlq0NsNDQ
· IDF myöntää avanneensa tulen Gazan turvallisuusaitaa lähestynyttä miestä kohti, mutta kieltää tietävänsä toisesta osumasta, kuten arabit väittävät. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3hmR0NsNDQ
· Times of Israel journalisti Avi Isassaroff oli valokuvaajansa kanssa tekemässä raporttia Nagba-mielenosoituksesta Ramallahissa, kun hänen valokuvaajansa joutui arabien piirittämäksi. Hän meni väliin sanoen, että jos on valittamista, hän on oikea kohde. Nuori nainen kehotti lähistöllä olevaa miesjoukkoa hyökkäämään journalistia vastaan, kuten tapahtui. Hän sanoo joutuneensa todelliseen kuoleman vaaraan, mutta onneksi paikalle tuli kaksi PA:n turvallisuusmiestä, jotka auttoivat heidät turvaan. Tyyppilisen journalistin tapaan Isassaroff sanoo, ettei hän anna tämän tapauksen vaikuttaa toimintaansa, vaan jatkaa raportointia vaaroista välittämättä. Tilanne syntyi Beituniassa lähellä Ramallahia perjantaina iltapäivällä. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3hm8ENsNDQ
· USA:n ulkoministeriö varoittaa kansalaisiaan pysymään poissa Golanin alueelta ja välttämään kulkemista merkittyjen teiden ulkopuolella miinojen ja räjähtämättömien ammusten vuoksi. Maantie no 98 on suljettu siviileiltä, ja IDF julisti Syyrian vastaisen raja-alueen suljetuksi sotilasvyöhykkeeksi. Syyrian armeija on Hizbullahin avustamana aloittanut laajan sotilasoperaation kapinallisten karkottamiseksi Damaskoksen ja Israelin väliseltä alueelta käyttäen lentokoneitaan ja ohjuksiaan operaationsa aikana. Quneitraan johtava rajaterminaali on suljettu. Al-Nusra Front ja muiden n. 30 kapinallisten ryhmän miesvahvuus alueella on 30 000 miestä, joten taistelut voivat muodostua kiivaiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3hpHUNsNDQ
· P1+5 maiden ja Iranin väliset neuvottelut ovat juuttuneet ylipääsemättömiin esteisiin Iranin neuvottelijoiden kiristäessä vaatimuksiaan. Aradin raskasvesi-laitoksen toiminta jatkuu entiseen tahtiin neuvotteluista välittämättä. http://www.timesofisrael.com/as-talks-a ... -facility/


Lähettänyt Gabriel Eskel
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Israel Update / Toukokuu

ViestiKirjoittaja noomi » 20.05.2014 07:25

Monday, May 19, 2014
MAANANTAI 19.05.14

MAANANTAI 19.05.14
1. LÄMPÖMITTARI näytti aamulla mukavat 14 astetta, ennusteen mukaan 12, nousten päivän aikana 21 asteeseen. Taivas on puolittaen pilvessä tänään ja huomenna, kirkastuen keskiviikoksi lämpötilan noustessa keskiviikkoon mennessä 28 asteeseen laskien sen jälkeen. Päivän raportti tulee myöhästymään, koska pankki vaatii, ettei tilillä saa olla yhtään miinusta, jota täytyy käydä selvittelemässä kaupungissa. Myös Efraimin ystäväperheellä on ongelmia pankkitilinsä kanssa, joskin eri syistä johtuvia kuin meillä. Käymme Jerusalemissa hoitamassa pankkiasiaamme aamupäivällä ja jatkan raporttia sieltä palattuamme. Säätilat tänään: Jerusalem 12 -21; Tiberias 18 -30; Suolameri 22 -32; Eilat 21 -34 +C-astetta.
Israel maalattiin viime yönä keltaiseksi Maccabi Tel Avivin voitettua koripallon Euroopan mestaruuden Milanossa euroliigassa luvuin 98 -86. Vastassa oli Real Madrid, ja voitto saatiin vasta jatkoajalla voittajan ollessa epäselvä ottelun kuluessa Maccabin lopulta ryhdistäydyttyä, vaikka Real Madrid hallitsi ottelua ensimmäisestä erästä lähtien.
2. LIBYASSA jatkuvat taistelut kapinallisten ja hallitukselle uskollisten joukkojen välillä. Perjantaina kapinallisten ja hallituksen joukkojen välisissä taisteluissa Benghazissa sai surmansa 70 ihmistä. Sunnuntaina kapinalliset kohdistivat iskunsa parlamenttiin ja virkailijoihin. Taisteluissa kuoli 2 ja haavoittui 50. Kapinalisten johtaja Libyan entinen kenraali Khalifa Hifter sanoi hajottaneensa parlamentin viranomaisten tuomitessa hyökkäyksen ja sanoen jatkavansa kuten tähänkin asti.
LIBYAN sotilaspoliisin komentaja luki kapinallisten johtajan kenraali Khalifa Hifterin raportin, joka johti kapinallisia Gaddafin hallituksen kaatamiseksi 1990-luvulla sanoen USA:n tukeneen häntä. Muutamia tunteja aiemmin kapinallisten vahvasti aseistetut joukot olivat hyökänneet parlamenttiin lähettäen kansanedustajat pakoon henkensä kaupalla.
HIFTERIN joukkojen edustajana kenraali Mokhtar Farnana kertoi Libyan TV:ssä, että kapinalliset ovat asettaneet 60 hengen ryhmän ottamaan parlamentin valvontaansa. Farbaba sanoi nykyisen hallituksen toimivan hätätilahallituksena. Hän on vastuussa sotilaspoliisin valvomista vankiloista todeten, että Hifterille uskolliset joukot tekivät hyökkäyksen parlamenttiin. Farnana sanoi, ettei kysymys ole vallankaappauksesta vaan kansan tahdon toteuttamisesta. ”Me ilmoitamme maailmalle, ettei maa voi olla terrorismin sikiämis- tai kiihotuspaikka”. Hän oli pukeutunut asepukuun taustanaan Libyan lippu.
LIBYAN tilapäinen hallitus tuomitsi hyökkäyksen parlamenttiin, eikä muutenkaan välittänyt kapinallisten lausunnoista. Maan oikeusministeri Salah al-Marghani kehotti lopettamaan välittömästi armeijan aseiden käyttämisen kehottaen ratkaisemaan kiistan keskusteluilla ja sovitteluilla. Tilapäistä hallitusta tukevat armeijan joukot valvovat Tripolin keskustaa, kun Hifterille uskolliset joukot valvovat lentokenttää ja pääkaupungin eteläpuolisia alueita.
Hifter selitti, että ääriainekset ovat miehittäneet parlamentin politiikan viitan suojassa sanoen, että päämääränä on noiden ainesten pidättäminen. Taisteluja käytiin yön aikana pääkaupungin eteläpuolella ja lentokentän läheisyydessä. Libyan armeija ja poliisi luottavat suurelta osin etniseltä pohjalta perustettuihin aseellisiin joukkoihin. Parlamentti suunnittelee kokoontuvansa tiistaina käsittelemään tilannetta. http://www.timesofisrael.com/renegade-l ... suspended/
3. LABOURIN ja Likudin kansanedustajat aikovat saada lain, joka sallii rukoilemisen Temppelivuorella myös juutalaisille juutalaisen tradition mukaisesti. Israel vapautti Jerusalemin itäosat kuten myös Juudean ja Samarian Jordanian miehityksestä v. 1967 puolustussodassa, mutta antoi siinä vaiheessa islamilaiselle säätiölle Vuoren päivärutiinin hoidon säilyttäen omistusoikeutensa siellä. Käytännössä säätiö (wagf) on ominut sen asettaen sinne omia säännöksiään, joista eniten juutalaisia ja muiden uskontojen edustajia häiritsee se, ettei heillä ole Jerusalemin poliisin omaksuman kannan mukaan oikeutta millään tavoin osoittaa uskontonsa mukaisia rituaaleja, ei kantaa tradition mukaisia tallit-liinoja eikä viedä sinne uskonnollisia kirjoja. Käytäntö on viety pikkumaisuuksiin asti poliisin ja wagfin seuratessa ihmisten huulten liikkeitä osoituksena äänettömästä rukouksesta. Rikkojat joutuvat poliisin kuulusteluihin ja saavat porttikiellon Vuorelle määräajaksi.
Kansanedustajat Miri Regev (Likud) ja Hilik Bar (Labour) aikovat esittää laatimansa lakiluonnoksen Knessetille keskusteluja varten. Aikataulu on vielä auki, mutta pääministeri Netanyahun odotetaan vastustavan heidän esitystään. He kuitenkin vakuuttavat jatkavansa esitystään tarvittaessa korkeimpaan oikeuteen saakka. Israelin uskontoministeriön taholta kerrotaan, että se valmistelee muslimeille ja muille vuorottelu-aikataulut samaan tapaan kuin Patriarkkain hautakammiolla Hebronissa, rukouksia ja hartauden harjoitusta varten.
ARABIT ovat käyttäneet tilaisuutta hyväkseen järjestäen Temppelivuorella tai sen edustalla ennalta suunniteltuja mielenosoituksia, joissa he käyttävät kiviä ja yhä useammin myös petrolipommeja, joita he heittävät poliisin ja joskus myös vierailijoiden päälle. Poliisi on toistuvasti rajoittanut Vuorelle nousevien arabien ikää, useimmiten vain yli 40-vuotiaat miehet ja naiset ilman rajoitusta päästetään porttien sisäpuolelle. Muslimisaarnaajat kiihottavat kuulijoitaan väittäen, että Al-Aksa on vaarassa, minkä johdosta perjantain aamurukousten jälkeen arabinuoret hyökkäilevät toistuvasti aiheuttaen mellakoita. http://www.timesofisrael.com/mks-propos ... ple-mount/
4. PÄÄMINISTERI totesi, että Palestiinan Auktoriteetin harjoittama ”virallinen” kiihotus mediassa, opetuslaitoksissa, instituutioissa ja muissa julkisissa laitoksissa on syynä siihen, että anti-semitismi on PA:n valvomilla alueilla korkein maailmassa, 93 % ADL:n suorittaman gallupin mukaan elättää näitä kielteisiä tuntemuksia.
ADL:n maailmanlaajuisessa tiedustelussa, jonka tulokset julkistettiin 13.05, edustaen n. 1.1 miljardia 102 maan asukasta, haastateltiin 53 000 asukasta eli 86 % maapallon väestöstä. Netanyahu selitti, että Israelin itsenäisyyspäivä toukokuun 15.päivänä, jota juutalaiset juhlivat kaikkialla, on arabien keskuudessa nimitetty katastrofin päiväksi, jonka aikana he järjestävät Israelin vastaisia mielenosoituksia ja marsseja polttaen Israelin lippuja ja kaikin tavoin osoittaen Israelin ja juutalaisten vastaisuuttaan. http://www.timesofisrael.com/pa-incitem ... yahu-says/
5. ARABIEN kunnioittaman nagba-päivän kunniaksi arabit hyökkäilivät israelilaisia vastaan sekä kaduilla että maanteillä, joista valtamedia pääosin vaikenee. Arutz Sheva (INN) on yksi harvoja media lähteitä, jotka uskollisesti pyrkivät pitämään kansalaiset ajan tasalla. INN kertoo yhdestä sellaisesta median unohtamasta tapauksesta viimeisen nagban aikana.
BEIT Ariehista kotoisin oleva Shay Sarousy ajoi autollaan perheensä kanssa kohti kotiaan. Puolentoista kilometrin päässä kotitalostaan hän joutui ajamaan perheensä kanssa, johon kuuluvat vaimo sekä 5-vuotias tyttö sekä 3- vuotias poika, Luban arabikylän kautta. He kuulivat takaansa kovan pamauksen, joka särki osittain auton takaikkunaa levittäen lasinsirpaleita sisälle. Lapset nukkuivat auton takapenkillä heräten pamaukseen kysyen, koska nagba loppuu? Perheen isä jatkoi ajoaan hiljentäen vauhtia, etteivät sirpaleet leviäisi.
Ajettuaan kotinsa edustalle hän kutsui turvallisuusmiehet paikalle. Hän havaitsi kauhukseen, että paukauksen oli aiheuttanut palopommi, joka osui lasin kehykseen. Jos se olisi iskeytynyt pari senttiä ylemmäs, se olisi tullut auton sisään aiheuttaen infernon siellä. Se oli todellinen ihmepelastus, perheen isä päivittelee, vain senttien päässä perheen katastrofista.
INN raportoi viime viikolla tapauksesta, jossa bussi täynnä kuudesluokkalaisia lapsia ajoi Patriarkkain hautakammiolta kohti kotiaan. Halhoulin sillan lähellä neljä arabia hyökkäsi bussia vastaan heittäen sitä kohti kolme palopommia, jotka paloivat roihuten bussin ympärillä. Onneksi bussissa oli iskunkestävät lasit, joten henkisen traumaan lisäksi fyysisiltä vahingoilta selvittiin. Valtamedia vaikeni tapauksesta lähes kokonaan. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3m5EUNsNDQ
6. UKRAINAN juutalaiset Odessan kaupungissa pitävät matalaa profiilia, myös juhliessaan meneillään olevaa lag baomer juhlaa. Paikalliset juutalaiset sanovat, etteivät he pelkää antisemitismiä, mutta yleisen väkivallan leviäminen koskee heitäkin. Odessan kaupungissa asuu nyt 30 000 juutalaista, ennen holokaustia juutalaisten määrä oli 40 % kaupungin asukasluvusta. Se oli juutalaisen kulttuuri- ja liike-elämän keskuspaikkoja.
VENÄJÄÄ kannattavat ja Kiovan hallitusta kannattavat taistelevat keskenään kaduilla, mikä tekee elämän hyvin rauhattomaksi. Tämä on tullut pahemmaksi Kiovan hallituksen tehostaessa toimiaan maan pitämiseksi hallintonsa alla. Tilannetta pahensi edelleen useiden Venäjän kannattajien palaessa paikallisen ammattiliiton rakennuksessa. Donetskin alueella asuvat Venäjän mieliset kapinalliset julistivat perustaneensa Donetskin kansantasavallan. Juutalaisen seurakunta sulki Odessan suuren synagogan ja kehotti asukkaita pysymään kodeissaan. Tämä on varotoimenpide erityisesti lasten suojelemiseksi vaarallisiksi muuttuneilla kaduilla, joissa syntyy hetkellisiä tulitaisteluja.
Virallisesti Odessaan juutalaisyhteisö jatkaa toimintaansa, myös avustustoimia, mutta ihmiset ovat laatineet suunnitelmia massamuutosta, mikäli tilanne muuttuu sisällissodaksi, jossa kukaan ei tunne oloaan turvalliseksi. He ovat koonneet busseja, joilla voidaan muuttaa suurempia määriä ihmisiä. Yksi pakopaikka on Moldovassa sijaitseva Kishinev, jonne on kahden ja puolen tunnin ajomatka. http://www.jpost.com/International/Odes ... ion-351334



Lähettänyt Gabriel Eskel
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Israel Update / Toukokuu

ViestiKirjoittaja noomi » 20.05.2014 15:03

Tuesday, May 20, 2014
TIISTAI 20.05.14

TIISTAI 20.05.14
1. AAMUAURINKO paistaa kivasti puolittain pilviseltä taivaalta lämpötilan ollessa 14 astetta. Huomenna taivas selkenee ja lämpötila hyppää 28 asteeseen. Selkeä sää jatkunee ainakin ennustejakson ajan eli perjantaihin saakka, mutta lämpötila notkahtaa alaspäin perjantaihin mennessä kolmen asteen verran. Ihan sopivan lämmintä kuitenkin, joten ei syytä valittaa. Lämpötilat tänään: Jerusalem 14 -24; Tiberias 18 -32; Suolameri 23 -33; Eilat 21 -35 +C-astetta. Ennusteen mukaan tänään on puolipilvistä taivaan selkiytyessä huomisesta alkaen.
2. Israelin haredi-kansa ei oikein pysty ymmärtämään, miksi juutalainen kansa on antautunut uuden ”kultaisen vasikan” – pitäisi kai sanoa ”keltaisen vasikan” – palvontaan seuratessaan maassa syntynyttä riehaa Maccabi Tel Avivin voitettua koripallon Euroliigan mestaruuden. Urheilu ja ruumiin kunnon hoitaminen eivät kuulu haredi-kansan suosikkiohjelmaan, minkä IDF:n asepalvelukseen astuvien fyysisen kunnon tarkastajat ovat surukseen havainneet.
Knessetin puhemies Yuli Edelstein ilmoitti, että presidentinvaalit pidetään 10.kesäkuuta, mutta jatkettaneen seuraavana päivänä, elleivät Knessetin jäsenet löydä sopivaa ehdokasta samana päivänä. Pääministeri Netanyahu etsii hänkin sopivan helposti johdettavaa ehdokasta, jolle hän antaisi tukensa. Hän tapaa vieraan naisen lähentelystä epäillyttä ehdokasta Silvan Shalomia kolmannen kerran, jonka syytteet pääsyyttäjä hylkäsi toteen näyttämättöminä, mutta johon epäilyt ovat takertuneet kuin lannanhaju navetassa työskentelevään. Syytteen esittänyt nainen sen sijaan päässee kuin koira veräjästä tuhottuaan miehen imagon, eikä naisen henkilöllisyyttä paljasteta hänen suojelemisekseen.
IDF:n komentaja Benny Gantz esitti vakavan varoituksen päättäjille ja ennen kaikkea valtion rahapussin haltijalle talousministeri Yair Lapidille, että armeijan varat ovat huvenneet ja siksi hän joutuu peruuttamaan kaikki loppuvuodeksi suunnitellut reservin sotilasharjoitukset, mutta kiristysohjelmaa on sovellettava kaikissa IDF:n toimissa. Gantz esitti huolensa, ettei IDF näiden näkymien puitteissa pysty suoriutumaan sille asetetusta velvollisuudesta maan puolustamiseksi mitä tahansa hyökkääjää vastaan. Israelin Pankki kehottaa talousministeriä löytämään verotuottoja 18 miljardin NIS edestä, tai leikkaamaan 2013 -2014 budjettia saadakseen tulot ja menot tasapainoon jo ennestään rasitetusta menoarviosta.
3. Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor syytti puhuessaan YK:n istunnossa maanantaina, että YK:n palestiinalaispakolaisten avustus-ja työjärjestö UNRWA kiihottaa palestiinalaisten harhakuvia paluuoikeudesta ja omalla toiminnallaan ikuistaa heitä koskevat ongelmat sen sijaan, että se pyrkisi ratkaisemaan ne. Prosor painotti arvostavansa järjestön työskentelyä humanitäärisellä sektorilla, mutta ihmettelee YK:n tapaa nostaa palestiinalaispakolaisia koskevat kysymykset erilleen muitten pakolaisten ongelmista, jotka on ratkottu aikanaan. Hän selitti, että 85 % UNRWA:n menoista katetaan Pohjois-Amerikan ja Euroopan maiden avustuksilla rikkaiden arabimaiden vältellessä velvollisuuttaan.
PA ei katso olevansa vastuussa oman kansansa, noin 2 miljoonan pakolaisen, avustamisesta, koska UNRWA hoitaa sen, Prosor selitti, mutta käyttää heitä poliittisena pelinappulana välittämättä siitä, että heiltä on riistetty useimmat normaali-ihmiselle kuuluvat inhimilliset oikeudet ja tulevaisuuden suunnittelu. UNRWA:n entinen oikeusavustaja James Lindsay totesi järjestön määrittelevän heidän asemansa näin: He ovat pakolaisia, he pysyvät pakolaisina, kuten myös heidän lapsensa ikuisuuteen asti, eikä pakolaisten kohdalla mainita heidän kansallisuuttaan. Jopa Jordaniassa, jossa heille myönnettiin Jordanian kansalaisuus, ja jossa heillä on pysyvä työpaikka, he edelleen nauttivat UNRWA:n palveluista. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh asuu UNRWA:n pakolaisleirissä ja ilmeisesti sen omistamassa rakennuksessa Gazassa.
STEVEN Rosen, Washingtonin Lähi-Idän projektin johtaja ja AIPAC:n entinen korkea virkailija analysoi, miten etenkin Amerikan hallitus on osasyyllinen UNRWA:n laajentumiseen. ”Washington ei ole vaatinut, että pakolaisia koskevat yleisiä sääntöjä sovelletaan myös tässä tapauksessa” hän selitti. ”Jos sinun asemasi on pysyvästi vahvistettu, et sinä ole enää pakolainen, et ainakaan USA:n lain mukaan, jota UNRWA:n käytäntö rikkoo”. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Poli ... urn-352762
4. Haifan yliopiston professori Sammy Smoohan suorittaman tutkimuksen mukaan Israelin arabien tunnustaminen Israel juutalaisena ja demokraattisen valtiona nousi 10 % vuoden 2013 aikana. He tunnustavat tällä pitävänä itseään enemmän Israelin arabeina kuin palestiinalaisina, tutkimuksessa todetaan, joka suoritettiin yhteistyössä Israelin Demokcracy Instituutin kanssa.
Tutkimuksessa paljastui myös, etteivät Israelin juutalaisasukkaiden suhtautuminen maan arabikansalaisiin ole vastoin yleistä käsitystä muuttunut, vaan pysynyt vakaana. Israelin arabien suhtautumisen Israeliin ja sen juutalaiseen enemmistöön kärjistyessä viimeisen kymmenen vuoden aikana, tutkimuksen mukaan tämä suuntaus on muuttunut 2013 aikana. Esimerkiksi 53 % Israelin arabeista tunnustaa Israelin olemassaolon, kun se vuonna 2012 oli 47 %. Samoin 2013 tutkimuksen mukaan 64 % arabeista pitää Israelia hyvänä maana elää, kun se vuotta aiemmin oli 47 %. Suuri muutos on tapahtunut tänä vuonna myös heidän suhtautumisessaan identiteettiinsä: 43 % heistä mieluummin samaistuvat Israelin arabeihin kuin palestiinalaisiin. Edellisvuonna luku oli 33 %.
Huolestuttavana lienee pidettävä sitä, että vaikka Israelin arabien myönteinen käsitys kolmannesta intifadasta oli laskenut, se on vieläkin korkea. 52 % Israelin arabeista kannattaa intifadaa, kun sen kannatus vuotta aiemmin oli 58 %. Edelleen 56 % katsoo, että kolmas intifada on oikeutettu, jos hallituksen suunnitelma Negevin beduiinien uudelleen asuttamiseksi saa lain muodon ja jos sitä myös toteutetaan käytännössä.
Juutalaisista 74 % hyväksyy täydet oikeudet arabivähemmistölle, prosentin pudotus edellis-vuodesta. 67 % juutalaisista näkee Israelin ensin juutalaisena ja sitten demokraattisena. Arabeista 71 % pelkää oikeuksiaan leikattavan, vuonna 2012 luku oli 78 %. Smuuha arvioi, että arabien kannan muuttumisen myönteisemmäksi juutalaisiin ovat voineet vaikuttaa rauhan-keskustelut, vankien vapauttaminen sekä pettymys arabikevään odotuksiin, jotka ovat edelleen toteutumatta; päinvastoin, kevättä seurasivat sekasorto ja anarkia. http://www.jpost.com/National-News/Isra ... ows-352773
5. UUTISOTSIKOITA
· Thaimaan armeija julisti maassa sotatilan säilyttääkseen maassa tasapainotilan poliittisen kriisin vallitessa. Armeija julisti sotatilan voimaan aikaisin tiistaiaamusta yllätystoimenpiteenä puoli vuotta kestäneen poliittisen rauhattomuuden ja väki-valtaisuuksien seurauksena. Armeijan tiedotteessa vakuutetaan, ettei kysymys oli vallan-kaappauksesta, vaan estääkseen ja lopettaakseen väkivaltaiset mielen-osoitukset. Armeija otti siten valvontaansa maan turvallisuuden takaamisen. Se otti valvontaansa TV-aseman ja saartoi poliisin päämajan. Elämä jatkuu normaalisti, koulut ovat auki, ja liike-elämä toimii kuten ennenkin. http://www.timesofisrael.com/thailand-a ... nies-coup/
· Syyrian pääasiassa Välimeren rannikolla asuva alaviitti-vähemmistö kannattaa presidentti Bashar Assadin hallitusta, ja sen nuoret miehet antautuvat taistelemaan armeijan joukoissa, jonka korkein upseeristo on perinteisesti ollut alaviitteja. Heillä ei juuri ole varaa sallia Assadin hallituksen kaatuvan, sillä se voisi nostaa Syyrian johtoon ääri-islamilaisen hallituksen, jonka ensimmäisiä tehtäviä tulisi olemaan kostaa vähemmistöille, jotka tukivat Assadia tai pysyttelivät neutraaleina sodan aikana. Sisällissodaksi kehittyneen opposition rauhanomainen mielenosoitus maaliskuussa v 2011 on vaatinut ainakin 162 000 uhria, eikä sen loppua ole näköpiirissä. Sisällissota lienee väärä määritelmä taisteluista, sillä ns. kapinallisten joukoissa taistelee muitten arabimaitten ja eurooppalaisia pyssymiehiä. Aseita toimitetaan kapinallisille sekä arabimaista että Euroopasta ja USA:ta. Assadin tärkein tukija on Iran, ja lisäksi Venäjä ja Kiina, jotka toimittavat aseita ja tukevat häntä diplomaattisesti. Israel on pysytellyt sivussa taisteluista vain vastaten muutamaan harhalaukaukseen rajan yli sekä antaen lääkintähoitoa sadoille haavoittuneille kyselemättä, kenen hyväksi he taistelivat tai ketä he kannustavat. http://www.timesofisrael.com/where-assa ... on-fodder/
· Iranissa kehitetty ja julkistettu videofilmi varustettuna farsin-kielisin tekstein kuvaa jälkitilannetta Israelin ilmavoimien epäonnistuttua tuhoamaan Iranin ydinlaitokset. Filmissä näytetään animaatiokuvina Iranin koneitten iskuista Tel Aviviin ja Haifaan sekä Iranin vallankumousarmeijan sotilaitten hyökkäyksestä Hizbullahin joukkojen tukemina Israelin pohjoisosiin miehittäen Haifan ja Tel Avivin, joiden asukkaat on periaatteessa surmattu kokonaan, kääntäen sitten huomionsa Jerusalemiin Al-Aksa moskeijan vapauttamiseksi. Filmissä näytetään, miten Iranilaiset koneet jahtaavat Israelia puolustavia hävittäjiä; 2 500 IDF:n sotilaan antautuminen sekä autioituneita katuja Tel Avivissa ja Haifassa. Yksi israelilainen atomipommi räjähtää Iranissa, ilmeisesti autiomaassa. Filmin nimi on ”Rachel Corrie 2” (ilman paluuta), viitaten amerikkalaiseen aktivistinaiseen, joka sai surmansa jäätyään kauhakuormaajan murskaamaksi Gazassa 2003. Ben Gurionin lentokenttä nimetään uudelleen hänen mukaansa: ”Martyr Rachel Corrie Airport”. http://www.timesofisrael.com/persian-cl ... th-israel/
· Apulaispuolustusministeri Danny Danon sanoo Netanyahun jäädyttäneen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rakentamisen ilman julkista päätöstä, luultavasti USA:n vaatimuksesta. Danon sanoo, ettei uusia suunnitelmia ole esitetty eikä tarjous-pyyntöjä julkistettu suurten juutalaisyhteisöjen ulkopuolella. Tämä tarkoittanee sitä, että pääministeri on omalla päätöksellään julistanut salaisen rakennuskiellon muihin juutalaisyhteisöihin Juudeassa ja Samariassa. Tämä oikeuttaa kysymyksen: Mitä pääministeri kuvittelee tällä saavuttavansa ja ketä hän pyrkii mielistelemään? Hänellä lienee tiedossaan tosiasioita, joita ei kerrota kansalle, ehkä USA:n ulkoministeriön uhkauksia, joita John Kerry on antanut useita viime viikkoina. Tähän liittynee myös ”tasapuolisen” välittäjän Martin Indykin äskettäin paljastuneet Israelin vastaiset puheet tilaisuuksissa, jotka oli tarkoitettu suljetuiksi ulkopuolisilta. http://www.timesofisrael.com/danon-gove ... ion-plans/
·



Lähettänyt Gabriel Eskel
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Israel Update / Toukokuu

ViestiKirjoittaja noomi » 21.05.2014 11:43

Wednesday, May 21, 2014
KESKIVIIKKO 21.05.14

KESKIVIIKKO 21.05.14
1.VIIKON keskeisimmästä päivästä näyttää kehittyvän mukiin menevän lämmin eikä puolittain pilviseltä taivaalta pilkistelevä aurinkokaan polttane liikaa. Tuulikin näytti aamulla puoliseitsemän aikaan hiljentyneen. Lämpömittari osoitti 19 lämpöastetta, vaikka ennusteet lupailevat 17, nousten iltapäivään mennessä 28 asteeseen. Sää ennustaminen lienee yksi visaisimmista tehtävistä, ainakin, jos yrittää osua oikeaan. Lämpötilat tänään: Jerusalem 17 -28; Tiberias 20 -34; Suolameri 24 -35; Eilat 24 -38 +C-astetta. Taivas on tänään puolipilvinen, kuten myös huomenna, selkeytyen perjantaiksi ja loppuviikoksi lämpötilan hieman laskiessa.
Jeesus sanoi aikansa kansalle, oppineille, fariseuksille, papeille ja kirjanoppineille näin: ”Kun näette pilven nousevan lännestä, sanotte ”tulee sade”, ja niin tuleekin, ja kun näette etelätuulen puhaltavan, sanotte ”tulee helle”, ja niin tuleekin. Te ulkokullatut, maan ja taivaan muodon te osaatte arvioida, mutta kuinka ette arvioi tätä aikaa?” Jeesus oli aiemmin puheessaan selittänyt, miten paljon tärkeämpää, kuin huolehtia ruuastaan ja vaatetuksestaan, on huolehtia suhteestaan Jumalaan todeten: ”Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa, niin nämä kaikki teille annetaan”. Toiseksi Hän kehotti kuulijoitaan valvomaan kaiken aikaa, sillä ”sinä hetkenä, jona ette luule, Ihmisen Poika tulee”. Hän vastasi Pietarin kysymykseen: ”Herra meistäkö tämän sanoit vai myös kaikista muista?” näin: ”Kuka siis on se uskollinen ja ymmärtäväinen huoneenhaltija, jonka hänen herransa asettaa pitämään huolta hänen palvelusväestään, antamaan heille ajallaan heidän ruokaosansa?” (Lk.12) Tämä puhe on tarkoitettu niemomaan meille, jotka elämme yhtä maailmanhistorian käännekohtaa, jolloin taivaan merkit osoittavat Jumalan säätämän ajanjakson lähestyvän vääjäämättä loppuaan kohti antaakseen tilaa uudelle ajanjaksolle. (Apt.1:6-8)
2. KAHDEN kansanedustajan laatima lakiesitys, jolla pyritään selvittelemään Israelin v. 1967 puolustussodassa Jordanian miehityksestä vapauttaman Temppelivuoren asema vastaamaan aikamme juutalaisten muuttuneita odotuksia ja tarpeita, on edelleen keskustelun alaisena Knessetissä. Kysymys Temppelivuoresta on jos mikään ”kuuma peruna”, josta profeetat käyttävät puhuessaan Jerusalemista termiä ”juovuttava malja” ja väkikivi” (englantilainen käännöksen mukaan ”a cup of trembling” ja ”burdensome stone”), jollaiseksi se tulee muodostumaan ”sinä päivänä kaikille kansoille; kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä, vaikka kaikki maan kansakunnat kokoontuvat sitä vastaan”. (Sak.12:2-3)
ISRAELIN juutalaisasukkaat alkavat olla suhteellisen yksimielisiä siitä, että nykyinen tilanne on kestämätön. Parin vuosituhannen ajan juutalaiset ovat odottaneet pääsevänsä käymään Jerusalemissa ja rukoilemaan Temppelivuorella. Israelin johtajat kuitenkaan uskaltaneet eivät vuoden 1967 voitetun sodan jälkeen poimia kaikkia hämmästyttävän voittonsa hedelmiä. He mieluummin uskoivat samaa, mitä Mooseksen lähettämät vakoilijat varoittivat palattuaan matkaltaan tutustuttuaan Luvattuun Maahan: ”Siellä on vahvasti linnoitettuja kaupunkeja ja näimmepä siellä jättiläisiäkin”, suositellen palaamista Egyptin työorjuuteen.
Tämän johdosta Temppelivuoren päivärutiinin valvonta uskottiin Jordanian valvoman islamilaisen säätiön wagfin käsiin. Jordania nimitti sinne myös muftin hoitamaan Al-Aksan moskeijan hengellisiä tarpeita, joskin Arafat nimitti myöhemmin oman muftinsa ja Temppelivuoren siivousta ja ylläpitoa hoitavan henkilöstön. Israel säilytti Temppelivuoren omistuksen ja turvallisuusvastuun, joka kuuluu Jerusalemin poliisille. Temppelivuori on teoriassa Jerusalemin kaupungin järjestyssäännön alainen valvoen kaikkia Vuorella tehtyjä rakennus- ja muutostöitä. Käytännössä tämä sopimuksen pykälä unohdettiin, eivätkä Jerusalemin viranomaiset ja arkeologit ole päässeet valvomaan, mitä palestiinalaiset Vuorella puuhaavat, eivät edes poliisivartion suojassa peläten mielenosoituksia, ”jättiläisiä”. Wagfin johdolla he ovat tehneet siellä lukuisia muutostöitä, kaivaen johtouria ikivanhojen kivilaattojen alle, jolla Vuoren tasanne on päällystetty tuhoten samalla arvokkaita arkeologisia muinaisjäänteitä. Suurin laiton rakennustyö oli Lähi-Idän suurimman moskeijan rakentaminen Vuoren alla sijaitseviin ns. Salomon talleihin kaivaen suuret määrät täyttömaata, jota ilman arkeologien valvontaa ja tutkimuksia kipattiin monta sataa rekkakuormallista läheiseen laaksoon. Yksityiset harrastajat ovat seuloneet sitä löytäen ensimmäisen ja toisen Temppelin aikaisia rakennusosia ja muita harvinaisuuksia. PA:n johtajat ja hengelliset auktoriteetit ovat vakuuttaneet, ettei juutalaisten Temppeliä koskaan ollut Temppeli-vuorella eikä todisteita siitä ole löydetty väittäen, että jos sellainen oli, se oli Karissim vuorella Samariassa.
Nyt Israelin lakiesityksen tullessa julkisuuteen palestiinalaiset ovat hyökänneet esitystä vastaan väittäen sen toteutuessaan loukkaavan Temppelivuoren tasapainotilaa Al-Aksa moskeijan sisällä, vaikka se ei puutu millään tavoin moskeijaan. Mohammad al-Madani, Fatahin keskuskomitean jäsen ja yhteistyötä Israelin kanssa valvovan komitean puheenjohtaja totesi journalisteille lähettämässään viestissä, että rukoilemisen salliminen juutalaisille Al-Aksa moskeijassa kiihottaa pahoin tilannetta alueella ja voi johtaa yhteenottoihin, ei pelkästään Israelin ja PA:n välillä, vaan myös Israelin ja arabien sekä islamin välillä. ”Palestiinan kansa kuten myös arabi- ja islamin maailma ehdottomasti hylkää israelilaisten suorittamat muslimien ja kristittyjen pyhien paikkojen häväistykset”.
Lausunto on tyyppiesimerkki palestiinalaisten käyttämästä valheellisesta retoriikasta, jossa vääristellään tosiasioita ja uhkaillaan koko islamin meren reaktioilla, vaikka Madani tuskin edustaa edes palestiinalaisten mielipiteitä. Toiseksi muslimien hyökkäykset kristittyjä vastaan kaikissa muslimimaissa, eritoten PA:n valvomilla alueilla, joista Betlehem on tyyppiesimerkki, antavat varsin oudon kuvan PA:n tavasta esiintyä kristittyjen suojelijana. Muslimien suurimpana pelkona ja kauhuna on tosiasia, että juutalaiset rakentavat Temppelivuorelle elävän Jumalan Temppelinsä, jossa suoritetut rituaalit täysin alistavat muslimien harjoittamaan epäjumalan palveluksen. http://www.timesofisrael.com/confusion- ... -tensions/
3. JOS paavi Francis I:n vierailu Israelissa ei olekaan herättänyt sellaista kiihkoa ja odotusta kuin ehkä toivottiin, Israelin katoliset siirtotyöläiset odottavat häntä kuin kuuta nousevaksi. Heitä on monista maista, Filippiineiltä, Sri Lankasta ja Intiasta, heidän yhteinen lukumääränsä lienee n. 60 000. He asuvat Tel Avivin laitaosissa yhdessä Afrikasta työtä etsimään tulleiden tuhansien työläisten ja heidän perheittensä kanssa.
Joka lauantai, joka on juutalaisten lepopäivä, sapatti, he kokoontuvat pieneen katoliseen kirkkoonsa, jota on yritetty kunnostaa ja joka avattiin maaliskuussa uudelleen nimellä Our Lady, Woman of Valour pastoraalikeskus, joka järjestää kymmeniä busseja kuljettamaan seurakunnan jäseniä Betlehemiin seuraamaan paavin suorittamaa messua Jeesuksen Syntymäkirkossa 25.toukokuuta. Koska monet heistä hoitavat heikkokuntoisia ja vanhoja ihmisiä, kaikkien on mahdotonta irrottautua työstään lohduttaen itseään, että lauantaina he kuitenkin pääsevät omaan kirkkoonsa.
OUR LADY keskuksen jäsenmäärä kasvaa siirtotyöläisten kasvun mukana ja katolisen kirkon suosiolla varmistaakseen seurakuntien säilymisen hengissä. He kuitenkin tunnustavat, ettei ole helppoa elää oman uskonsa mukaan maallisessa ja ei-kristillisessä ympäristössä, ja he kokevat seurakuntansa surkastumisen Israelin juutalais- ja muslimiväestön kasvun jaloissa. Yhteiset kokoontumiset omaan kirkkoonsa harjoittamaan oman uskontonsa rituaaleja on heille kuitenkin tärkeää usein kokopäiväiseksi muodostuneen työnsä ohella. http://www.timesofisrael.com/excitement ... wait-pope/
4. ISRAEL kasvattelee hiljalleen suhteita uusiin mahtivaltioihin Intiaan, Venäjään ja Kiinaan USA:n antaman perinteisen turvan alkaessa hiipua yhä enemmän taka-alalle presidentti Barack Obaman harjoittamaan muslimeja suosivan ja Israelille yhä vihamielisemmäksi kehittyvän politiikan seurauksena. Muutos ei ole helppo eikä sen tuloksia pian nähtävissä, koska Israelin ulkopolitiikka ja varsinkin sen turvallisuustakuut perustuvat luottamuksellisiin suhteisiin USA:n kanssa. USA:n kongressi on edelleen Israel-myönteinen, mutta koska asioiden ja suhteiden hoitamisesta ulkomaihin vastaavat presidentti ja hänen ulko-ministerinsä, kongressi joutuu usein korjaamaan syntyneitä repeämiä.
ISRAELISSA vieraileva Kiinan apulaispääministeri Liu Yandong on rakentelemassa uusia suhteita ja vahvistamassa entisiä. Apulaispääministeri Yangdongin Israelin vierailu on jatkoa pääministeri Netanyahun viikon kestävälle vierailulle Kiinaan. Maanantaina hän allekirjoitti yhteistoimintasopimuksen Netanyahun kanssa ja osallistui uuden akateemisen instituutin perustamistilaisuuteen. Hyväksytyn taloudellisen sopimuksen mukaan Israelin vienti kasvaa viiteen miljardiin NIS (290 miljardia USD) vuodessa viisivuotisen sopimuksen puitteissa.
Kansallisen talousneuvoston johtaja Eugene Gandel nimitettiin johtamaan uusien aloitteiden tiimiä, jonka perustamisesta sovittiin Netanyahun Kiinan vierailun yhteydessä. Korkeiden taloudellisten ja diplomaattisten johtajien vierailut Kiinasta Israeliin ovat kasvaneet, mikä on osoituksena suhteitten nopeasta kehittymisestä. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3xXUkNsNDQ
5. HAMAS-johtaja Khaled Mashaal totesi Dohassa, Qatarissa, tiistaina, että Hamas teki myönnytyksiä Fatahille, mutta se ei koske sen suhteita Israeliin. Hän vakuutti, ettei sovinto Fatahin ja Hamasin välillä lopeta Hamasin taistelua hyökkääjää vastaan, vaan vastarinta tulee jatkumaan niin kauan, kuin miehitys jatkuu. Hän puhui Dohassa järjestetyssä nagba-tilaisuudessa, jota palestiinalaiset viettävät Israelin valtion syntymisen johdosta, jota he kutsuvat nimellä katastrofi, nagba.
HAMASIN ja Fatahin välinen sovintosopimus allekirjoitettiin Gazassa 23.huhtikuuta 2014, jolla päätettiin perustaa yhteinen väliaikainen hallitus valmistelemaan vaaleja. Abbas sanoo itse johtavansa sitä kuten myös ulkopolitiikkaa, eikä sillä ole oikeutta osallistua rauhan-keskusteluihin Israelin kanssa. Sen teknokraateista koostuva ministerilista julkistettaneen pian. USA sanoo harkitsevansa sen tunnustamista EU:n tapaan. Monet tarkkailijat kuten myös Mashaal myöntävät, että edessä on vielä monta karikkoa sopimuksen toteutumiseksi käytännössä. http://www.jpost.com/Middle-East/Meshaa ... ael-352895
6. Irakin ja Levantin Islamilainen valtio (ISIL) on Irakista Syyriaan siirtyneiden ääri-islamistien päämääränä. Tämä valtio perustettaisiin Irakin ja Syyrian väliselle rajalle siten, että se yhdistäisi molemmissa maissa toimivat islamilaiset ryhmät laajentuen siitä ilmeisesti molempien valtioitten, Syyrian ja Irakin alueille, kertoo aktivisti Abdel Salam Hussein. Hän sanoi, että ISIL (ISIS) murskaa Al-Qaidan alaisen ryhmittymän Al-Nusra Front ja pyrkii ottamaan valvontaansa Deir Ezzorin öljyrikkaan maakunnan. ISILIN raa´at ihmisoikeuksien rikkomukset ovat kääntäneet muut ryhmittymät sitä vastaan. http://www.timesofisrael.com/jihadists- ... aq-border/


Lähettänyt Gabriel Eskel
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Israel Update / Toukokuu

ViestiKirjoittaja noomi » 23.05.2014 07:24

Thursday, May 22, 2014
TORSTAI 22.05.14

TORSTAI 22.05.14
1. TÄNÄÄN oli tarkoitus olla aurinkoista ja lämmintä ainakin sen mukaan, mitä ennusteet lupailivat, mutta taivas oli kauttaaltaan ohuen pilvikerroksen peittämä ennen puoli-seitsemää aamulla. Nyt puolitoista tuntia myöhemmin aurinko paistaa, mutta kuin puolitehoisesti. Mutta toivossa on hyvä elää, ennusteet lupaavatkin jopa 30 asteen lämpöä iltapäiväksi. Minulle puolipilvinen sää sopii paremmin, sillä työskentelypaikkani sijaitsee kattokerroksessa, jonka suora auringonpaiste kuumentaa epämukavaksi. Ennusteiden mukaan lähipäivien sää on aurinkoinen lämpötilan aletessa 24 asteen tienoille. Lämpötilat tänään: Jerusalem 18 -25; Tiberias 21 -32; Suolameri 28 -35; Eilat 25 -37 +C-astetta.
Tänä vuodenpäivänä v. 334 Aleksanteri Suuri voitti Persian kuninkaan Darius III:n joukot Granicuksen taistelussa, mikä aukaisi tien hänelle Egyptiin ja Vähä-Aasiaan aina Intian rajoille saakka. Hellenistinen kulttuuri levisi uusien hallitsijoiden myötä myös Israeliin, jota vastaan juutalaiset joutuivat taistelemaan seuraavien vuosikymmenien aikana johtaen lopulta Maccabi-sotiin ja Israelin itsenäistymiseen. – 1960 Chileä ravisteli siihen saakka suurin koskaan rekisteröity Valdivian maanjäristys, jonka suuruus oli 9.5 R-astetta. Sen aiheuttama tsunami 25 metrin aaltoineen runteli Chilen rannikkoa ja levisi lukuisten Tyynenmeren maiden rannikoille. – 1990 Etelä- ja Pohjois-Jemen yhdistyivät muodostaen Jemenin tasavallan. Yhdistyminen ei sujunut rauhallisesti, vaan sitä selviteltiin sisällissodalla vuoteen 1994 saakka. Arabikevään puhurit saavuttivat myös Jemenin, minkä johdosta maassa riehuvat uudet veriset taistelut, joissa Al-Qaida ja USA ovat mukana. (Times of Israel)
2. ARKEOLOGIT ovat kauhuissaan seuratessaan Syyrian verisen sisällissodan lieveilmiönä tullutta arkeologisten aarteiden hävitystä miehittämillään alueilla Syyriassa. Pahimpana näistä sotilaallisista ryhmittymistä pidetään Irakista Syyriaan levinnyttä radikaalia ryhmittymää, joka käyttää itsestään nimitystä Irakin ja Levantin Islamilainen Tasavalta (ISIL). Se oli aluksi Al-Qaidan alainen järjestö, mutta on myöhemmin omaksunut yhä selvemmin Afganistanissa valtaa pitävän Talibanin ääri-islamilaisen uskonnollisen kiihkon. Se harjoittaa erittäin julmaa inhimillisistä arvoista piittaamatonta sharia-mallia ihmisten teloituksineen, ristiinnaulitsemisineen ja ruumiinosien leikkauksineen eläviltä ihmisiltä. Se on myös jatkanut Talibanin Afganistanissa harjoittamaa muinaisten patsaiden tuhoamista, mistä kuvaava esimerkki on Talibanin suorittama Buddan valtavien patsaiden räjäyttäminen Bamiyanissa v. 2001 herättäen suurta kohua maailman mediassa.
ISIL on miehittänyt laajoja alueita Syyrian pohjois- ja itäosissa, joissa se on muotoutumassa järjestyneen valtion kaltaiseksi perustuen islamin sharia-lakiin, eikä sen eliminoimista voi enää suorittaa samalla tavoin kuin erillisiä pienryhmiä. Sen valvomat alueet ulottuvat Turkin ja Irakin rajoista Aleppon provinssissa sijaitsevaan Al Babin kaupunkiin lännessä.
KULTTUURIAARTEIDEN varastaminen ja tuhoaminen, josta seuraamani artikkeli käyttää nimitystä ”kulttuuri-kansanmurha” (cultural genocide), leviää Syyrian hallituksen valvonnan ulkopuolisilla alueilla esteettä uskonnollisen kiihkon vuoksi, joka määrittelee epäpyhäksi ja saastuttavaksi kaiken inhimillisen luovuuden ja innovaation tuotteet, jotka eivät perustu Koraanin ja islamin perinteisiin, tai huomioi niiden asettamia rajoituksia.
Artikkelissa seurataan erään Syyrian suurien, historiallisesti rikkaiden muinaismuistojen laittomasta kaivamisesta ja tuhoamisesta huolestuneen ryhmän kokoamia kuvia ja raporttia. Raportissa näytetään valokuvia ISIL-joukkojen varastamasta 3000 vuotta vanhasta neo-Assyrian hallitsijan patsaasta, joka on laittomasti kaivettu lähellä sijaitsevasta arkeologisesta kohteesta, ennen sen tuhoamista ja sen aikana. Kuvassa näytetään, miten ISIL-pyssymies asettaa jalkansa patsaan kasvoille osoittaakseen arabitavan mukaista häväistystä.
Syyrian arkeologian hallitusviranomaiset kertoivat lausunnossaan viime kuussa, että julkisuuteen nousseet muinaisjääneet on ilmeisesti varastettu laittomasta kaivauksesta Tel Ajajasta, muinaisen Assyrian provinssin hallintokaupungin Shadikannin raunioista Eufrat-virran sivujoen Khaberin rannalla. Ainakin yksi raportissa esitetyistä kuvista esittää esinettä, joka oli Syyrian arkeologian säilyttämisjärjestön kokoelmassa. Varastetuista esineistä otettuja valokuvia tuli julkisuuteen myös provinssin nykyisestä pääkaupungista Hasakehista.
Tel Avivin assyriologi tri Yoram Cohen toteaa, että kuvat voivat olla aitoja, mutta kehottaa varovaisuuteen, mistä ne on otettu. Ranskalainen arkeologi Caston Maspero kirjoitti 19-luvulla, että Shadikannin 900 vuosisadan eKr. palatsit oli koristeltu siivekkäillä härillä, leijonilla, tekstitauluilla ja ohuilla korkokuvilla, jotka oli kaiverrettu marmoriin, joka tuotettiin Singarin alueelta. Ainakin osa kuvien esittämistä esineistä näyttää olevan peräisin niistä. YK:n UNESCON maailman perinnejärjestö on merkinnyt kuusi kohdetta Syyriassa suojelukohteiksi, joiden kohtalosta sisällissodan keskellä ei kukaan osaa sanoa. Niissä on muinaisjäänteitä viisituhatta vuotta kestäneeltä ajalta, jonka historia on täynnä aukkoja tutkimusten kesken-eräisyyden vuoksi. Esineiden arvokkuutta lisää se, että niissä on noista ajoista kertovia kirjoituksia, jotka ovat pääosin tutkimatta tai kääntämättä. http://www.timesofisrael.com/radical-is ... artifacts/
3. ETELÄ-AFRIKAN Israelin lähettiläs Sisa Ngombane totesi valtakirjansa esittämis-tilaisuudessa presidentin linnassa, että vaalien jälkeisen uuden hallituksen myötä Israelin ja Etelä-Afrikan väliset suhteet voivat aloittaa uuden positiivisen kehityskauden. Hän kertoi viime viikolla mahdollisuudesta, että suhteiden lämpenemisen osoituksena Etelä-Afrikka voi lähettää Israeliin ministeritason delegaation.
Vaikka Ngombane haluaa suhteiden parantamista maitten välille, hän ei häpeile tunnustaa tuen osoittamista palestiinalaisille kehottaen Hamasin tunnustamista neuvottelijaksi. Hänellä on lisäksi varsin kovia sanoja Israelin harjoittamasta politiikasta Juudean ja Samarian alueilla, joiden hän sanoo olevan vaarassa luisuva apartheid-hallinnon alle. Hän viittasi Israelin sotilaiden tapaan avata tuli jokaista kohti, joka tekee väärän liikkeen. Tämä voi olla viittauksena median äskettäin julkistamiin tapauksiin, joissa sotilaat ovat joutuneet turvautumaan aseisiinsa katsottuaan henkensä olevan vaarassa.
Lähettiläs Ngombane esitti myös voimakasta kritiikkiä Etelä-Afrikan Sionismin Federaatiosta, joka viimeisten vaalien alla kehotti juutalaisia pidättäytymään äänestämisestä. Hän kritisoi ulkoministeri Avigdor Libermania, joka oli kehottanut Etelä-Afrikan 70 000 juutalaisia muuttamaan pois maasta säästyäkseen uuden hallituksen suunnittelemilta prognomeilta. Hän esitti toivomuksen maansa presidentille Jacov Zumalle, että tämä toisen virkakautensa aikana ottaisi ihmisläheisemmän asenteen, halliten läheltä eikä kaukaa.
NGOMBANE selvitteli varsin laajasti näkemyksiään Israelin ja PA:n välisestä konfliktista siten, kuin hän näkee ne Etelä-Afrikan apartheidin kokeneena, jolla on vielä parantumattomat haavat sen aiheuttamasta traumasta mustalle ja värilliselle kansanosalle. Hän kutsuu Israelin ”juutalaisväestön pelkoa terrorismista kuvitelmaksi, mikä ei perustu todellisuuteen, sillä ihminen ei ole terroristi vain siksi, että häntä kutsutaan sellaiseksi”. Hänen opettavista lausunnoistaan voi havaita, että häneltä puuttuu Israelin ja arabien välisen konfliktin todellinen tuntemus, perustuen enemmän lehtitietoihin ja omiin kuvitelmiin. http://www.timesofisrael.com/south-afri ... nvoy-says/
4. UUTISOTSIKOITA
· ADL sanoo tutkimustensa osoittavan, että 69 % kreikkalaista omaa antisemitistisiä tuntemuksia, mikä oikeuttaa kysymään, mistä tämä johtuu? Kreikka on siten Euroopan antisemitistisin maa. Kreikka on samalla tasolla Etelä-Afrikan kanssa; pahempi kuin Iran, jossa antisemitismiä esiintyy 56 % kansasta; kaksi kertaa pahempi kuin Ranska, jossa antisemitismiä on 37 %:n verran. Paljon kreikkalaisten antisemitismiin vaikuttaa Kreikan uus-natsistinen puolue Golden Dawn, jonka edustaja Ilias Kasidiaris sai 16 %:n kannatuksen sunnuntain vaaleissa Ateenan pormestariksi. Hänet tunnetaan miehenä, jolla on hakaristi tatuoitu olkaansa ja joka pieksi naiskilpailijaansa vaalikeskustelun aikana. Sekä ADL että Kreikan juutalaisväestö kehottaa luottamasta liikaa gallupin tuloksiin, sillä todellisuus on paljon monivivahteisempi. Kreikan juutalaisten keskushallinnon pääsihteeri tunnustaa, että stereotyyppejä esiintyy, jotka helposti omaksuvat määrätyn näkökannan, mutta se ei ole koko totuus. Kreikkalaisten näkökantaa voivat leimata maailmalla yleiset luulot juutalaisista muita kansoja parempina tai etevämpinä, ihmisinä, joilla on liikaa taloudellista valtaa, mikä voi olla suurelta osin median tuotetta. – Näin puolusteltiin aikanaan Saksan natsien juutalaisvastaisuutta. http://www.timesofisrael.com/why-is-gre ... in-europe/
· Laittomasti Israelissa oleskeleva PA:n arabi Murad Mahmoud Hassan Ali-Hassan suunnitteli israelilaisen sieppaamista voidakseen käyttää häntä painostamaan Israelin hallitusta myönnytyksiin. Hän oli aiemmin vankilassa sotilaan puukotus-yrityksestä. Hän oli syyllistynyt autojen kivittämiseen kivin ja palopommein. Hän kuuluu Islamic Jihadiin. Hän yritti tunkeutua juutalaiseen asuntoon maan pohjoisosassa, mutta talon asukkaat heräsivät meluun, ja hän pakeni paikalta. Pidätyksen suoritettiin Shin Betin ja poliisin yhteistyönä jokin aika sitten, mutta julkistettiin vasta äskettäin. Hän oli suunnitellut hyökkäyksestä Israelin pohjois-osassa Misgavin kaupungissa. Tämä osoittaa poliisin mukaan sen, miten suuren vaaran laittomasti maahan tulleet työntekijät voivat aiheuttaa maan turvallisuudelle. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 32z0ENsO-o
· Netanyahu uhkasi erottaa Livnin sen jälkeen, kun hän lensi Lontooseen tavaten siellä Abbasin ja myös Kerryn. Livni puolusteli matkaansa selittäen, että neuvottelu-yhteyksiä on pidettävä auki. Abbas arvioi, että Livnillä oli Netanyahun lupa. Abbas uhkaa taas hajottaa PA:n ja lupasi, ettei hae uusia jäsenyyksiä tässä vaiheessa. PA:n oikeus tuomitsi Abbasin pahimman kilpailijan Mohammed Dahlanin kolmeksi vuodeksi vankilaan PA:n instituutioiden halventamisesta. Dahlan asuu Dohassa, Qatarissa, eikä ole luultavaa, että hänet karkotetaan sieltä. Meretzin puheenjohtaja Gal-On sanoo, että Israelin vankilassa viittä elinkautista + 40 vuotta tuomiotaan kärsivä Marvin Barghouti on ainoa todellinen Abbasin seuraajaehdokas. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Poli ... ing-353020


Lähettänyt Gabriel Eskel
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

Re: Israel Update / Toukokuu

ViestiKirjoittaja noomi » 24.05.2014 08:35

Friday, May 23, 2014
PERJANTAI 23.05.14

PERJANTAI 23.05.14
1. LÄMPÖÄ oli ulkona aamulla mittarin mukaan 16 astetta, ennusteet lupailivat vain 14, mutta se noussee päivän aikana 25:en asteeseen. Sää on aurinkoinen ennusteajan loppuun eli maanantaihin asti lämpötilan pysytellessä 24 asteen tienoilla, nousten maanantaina 27:en asteeseen. Taivas on kuitenkin ohuen harsopilven peittämä, mikä alentaa lämpötilaa. Säätilat tänään: Jerusalem 14 -25; Tiberias 19 -33; Suolameri 25 -34; Eilat 23 -36 +C-astetta.
Aapeli Saarisalo, arkeologi ja Helsingin yliopiston professori, sanoi aikanaan syöttävänsä Egyptiin meneville ryhmilleen valkosipulia. Tämän ansiosta hänen ryhmänsä säästyivät vatsa-taudeilta, jotka ovat lähes ehdottomina seurauksina olemattoman hygienian vuoksi. Kun koko ryhmä syö sitä, sen tuoksukaan ei häiritse naapurituolissa istujaa.
Tänä vuodenpäivänä v. 1498 poltettiin Girolamo Savonarola Florencessa Italiassa uskonsa tähden. Hän oli dominican friari, joka vastusti korruptiota Rooman kirkossa ja sen tapaa käyttää hyväkseen köyhiä ihmisiä ja kieltäytyi tukemasta paavi Alexander VI sotaa Ranskan kanssa. Paavi erotti hänet kirkosta ennen polttotuomiota, joka toimitettiin Florencen keskustorilla. – 1934 ammuttiin USA:ssa suuren taantuman aikana tunnettu rosvopari Bonnie Elisabeth Parker ja Clyde Chestnut Barrow. Heidän urotöitään kunnioitettiin kansanlauluissa ja heistä kertovassa elokuvassa Bonni & Clyde. - 1945 brittisotilaat pidättivät SS-komentajan Heinrich Himmlerin II maailmansodan aikana. Hän komensi keskitys- ja tuhoamisleirejä ja kuolemanpartioita. Hän koordinoi 6 miljoonan juutalaisen sekä satojen tuhansien erityisryhmien ja toisinajattelijoiden tuhoamisen.
2. Auschwitzin komentajan Rudolf Hoessin pojanpoika Rainer Hoess, 48, on vierailulla Israelissa pitäen kaulallaan Davidin tähteä. Hän sai tietää perheensä historiasta 12-vuotiaana alkaen tutkia sitä. Hän antautui aktiiviseen toimintaan uusnatsien etenemisen pysäyttämiseksi vastoin lähisukulaistensa toiveita. Hän rohkaisee ihmisiä vierailemaan Israelissa ja osallistuu aktiivisesti natsismin vastaisiin tilaisuuksiin todeten, ettei ole helppoa olla massamurhaajan pojanpoika, etenkään tavatessaan holokaustista pelastuneita. Hän vierailee ahkerasti etenkin Saksan kouluissa opettaen lapsia natsismin vaaroista. http://www.timesofisrael.com/auschwitz- ... ts-israel/
3. EUROPARLAMENTIN vaalit pidetään 22. -25. toukokuuta. Vaalit pidetään nyt vakavan taloudellisen taantuman aikana, minkä pelätään nostavan äärioikeiston ja äärivasemmiston sekä anarkistien suosiota. Gallupien mukaan Euron mielekkyyttä epäilevät saanevat neljänneksen Europarlamentin 751 paikasta. Vaikka he vastustavatkin Euroopan Yhteisöä, he mielellään hyödyntävät sen tarjoamia mahdollisuuksia.
Euroopan juutalaiskongressin johtaja Moshe Kantor varoittaa, että sekä äärioikeiston että äärivasemmiston eteneminen on vaaraksi kaikille eurooppalaisille, myös juutalaisille. Heidän välillään on onneksi erimielisyyksiä, mikä rajoittaa vaaliliittojen perustamista, eivätkä he saane tarpeeksi edustajia voidakseen vaikutta lainsäädäntöön. Heidän kritiikkinsä EU:n tapaan hallita on myös oikeutettua, mutta he ovat kehittyneet entistä hienovaraisemmiksi esittäessään mielipiteitään, minkä johdosta heitä on vaikeampi erottaa muusta joukosta. Ranskassa Kansallinen Rintama-puolueen uskotaan saavan neljänneksen paikoista nousten yhdeksi eturivin puolueista. Se on sopinut yhteistyöstä Hollannin Geert Windersin Vapauspuolueen kanssa, joka saanee 17 % paikoista, mutta vieroksuu Kreikan Golden Dawn puolueen omaksumaa uusnatsi-ohjelmaa. Saksassa aktivistit pyrkivät vaikuttamaan Kansallisen Demokratiapuolueen NDP suosiota poistamalla sen vaalijulisteita katujen varsilla. http://www.timesofisrael.com/expected-e ... worrisome/
4. FATAHIN ja Hamasin suunnittelema sopima yhteishallitus julkistettaneen ensi viikon aikana, ja PLC:n ja puheenjohtajan vaalit pidettäneen puolen vuoden sisällä siitä. Abbas, jonka mandaatti päättyi tammikuussa 2009 ja on siten hallinnut nimittämänsä hallituksen kanssa laittomasti, ei asettune enää ehdokkaaksi. Gazan ja PA:n arabien kesken suoritetun gallupin mukaan vahvin Abbasin seuraajaehdokas on Marwan Barghouti, joka tuomittiin osallistumisesta useiden juutalaisten murhaan viiteen elinkautiseen + 40 vuotta. Hän sai gallupissa 33 % kannatuksen Abbasin saadessa 29 %. Barghouti saisi 50 % ilman Abbasia, Ismail Haniyeh saisi 16 %. Puolueiden välisessä kamppailussa Fatah sai 39 % kannatuksen, Hamas sai 15 %. Yksi Abbasin vaatimuksista neuvottelujen jatkamiseksi Israelin kanssa oli Barghoutin vapauttaminen. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 37kAENsO-o
5. ROOMAN paavin tiedottajat ja Vatikaani vakuuttavat, että paavi Francis I vierailu sunnuntaina ja maanantaina 24. -24. toukokuutta on puhtaasti uskonnollinen, eikä puutu poliittisiin kysymyksiin. Kuitenkin hän keskittää vierailunsa pääajan tutustumiseen PA:n valvomiin kohteisiin matkustaen Ammanista ensiksi Ramallahiin.
Vatikaanin ulkoministeri kardinaali Pietro Parolin totesi kuitenkin ennen paavin historiallista vierailua, että paavi tulee puhumaan vierailunsa aikana ”Palestiinan kansan oikeudesta omaan kotimaahansa, itsemääräämisoikeuteen ja itsenäisyyteen”. Parolinin asemaa verrataan pääministeriin. Hän totesi Vatikaanin TV:n lähetyksessä torstaina, että paavi matkustaa maahan, joka kärsii, kuten AFP raportoi. Parolin sanoi toivovansa, että hänen vierailunsa auttaa politiikkoja ja kaikkia hyviä ihmisiä tekemään ratkaisuja rauhan saavuttamiseksi. Toisaalta paavi tulee tunnustamaan Israelin oikeuden rauhaan ja turvallisuuteen, mutta toisaalta myös palestiinalaiset tarvitsevat samaa omassa kotimaassaan, itsenäisinä ja arvostettuina. Paavi vertaa itseään Kuuban vapautussankariin Che Queveraan sanoen olevansa Palestiinan Che Quevera. Sen sijaan hän ei hiisku sanaakaan kristittyjen ahdingosta PA:n valvomilla alueilla, joista Betlehem on menettämässä kristityt asukkaansa lähimmän vuosikymmenen tai parin aikana.
Torstaina Israel ilmoitti, että se sallii 650 kristityn pääsyn Gazasta Juudeaan ja Samariaan seuraamaan paavin vierailua, mutta 20 latinalaisen patriarkaatin pappia lähetti kirjeen paaville valittaen, ettei heillä ole vapaata pääsyä Jerusalemiin ilman IDF:n lupaa. He kutsuvat sitä epäoikeudenmukaisuudeksi, ovat kuin vankina omassa maassaan.
Paavin vierailu Siioninvuorella sijaitsevassa ns. yläsalissa (cenacle), jossa tradition mukaan Jeesus nautti viimeisen ateriansa opetuslastensa kanssa, on herättänyt epäilyjä salaisista sopimuksista Netanyahun ja Vatikaanin välillä. Rakennuksen kellarissa on kuningas Davidin hauta. Israelissa on paljon keskusteltu yläsalin luovuttamisesta Vatikaanille, mutta se sanoo haluavansa tässä vaiheessa pitää joka päivä 2 tunnin messun ennen turistien saapumista. Rosh Yeshivan rabbi Abraham Goldstein sanoo, että vaikka Israelin ulkoministeri Liberman vakuuttaa, ettei yläsalia luovuteta Vatikaanille, paljon sopimuksia on tehty ja tehdään piilossa julkisuudelta. Hän sanoo, että koska juutalaisen halachan mukaan kaikki Rooman kirkon suorittamat palvelukset ovat epäjumalan palvontaa, juutalaiset eivät voisi enää rukoilla koko rakennuksessa. Kirkon edustaja vahvistaa Vatikaanin suunnitelmat säännöllisten messujen pitämiseksi rakennuksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 37uhENsO-o
6. UUTISOTSIKOITA
· Muslimisaarnaaja Bahrainista Adel Hassan al-Hamad sanoo, että juutalaiset ja kristityt tuhoavat musliminaiset opettamalla heille sukupuolten tasa-arvoa pelkästä kateudesta muslimien tiiviiseen perheyhteyteen. Hän puhui perjantaina Qatarissa, joka julkistettiin saudi-TV:ssa, tekstin käänsi MEMRI. Häin väitti, että vain aivottomat mielenvikaiset voivat puhua tuollaista soopaa. Hän ”kiitti Allahiaan, joka oli valinnut kansansa arvolliseksi saamaan tämän suuren uskonnon ja sen kauniin sharia-lain”. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 37410NsO-o
· Israel asentaa 500 turvallisuuskameraa Jerusalemin itäpuolisille alueille kolmen vuoden aikana 100 miljoonan NIS hinnalla. Poliisi uskoo tämän parantavan ihmisten turvallisuutta. Kamerat asennetaan Bar-Lev kadun itäpuolisiin lähiöihin, French Hill pohjoisessa ja Har Homa etelässä lähiöistä itään. Öljyvuori ja sen lähellä sijaitseva juutalainen hautausmaa ovat olleet pahimpia väkivaltapesäkkeitä. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 377GUNsO-o
· Netanyahu kieltää huhut, että hän suunnittelisi yksipuolista vetäytymistä Juudeasta ja Samariasta. Hän puhui New Yorkin entisen pormestarin Michael Bloombergin läsnä ollessa tilaisuudessa, jossa hän ojensi Bloombergille Genesis kunniapalkinnon. Netanyahu selittää, ettei hänellä ole sopimuskumppania, minkä vuoksi hän tutkii muita mahdollisuuksia, mutta ei vetäytymistä. Hän ei ole lämminnyt Naftali Bennettin esitykseen Juudean ja Samarian C-alueitten, n.60 % kokonais-alueesta liittämiseen Israeliin. Netanyahua haastatellut New York Timesin kirjeenvaihtaja ja Obaman luotettu ystävä Jeffrey Goldberg sanoi kuitenkin, että Netanyahu vihjaisi haluavansa vetäytyä osasta Juudeaa ja Samariaa, vaikka se tarkoittaisi setlementtien purkamista. Pääministeri sanoi tehneensä kaikkensa, Abbas ei mitään. Hän sanoi, ettei Israel vakoile USA:ssa, mutta tekee sitä useissa maissa. Hän kiitteli uusia näkymiä Aasiassa, Intiassa ja Kiinassa kuten myös Japanissa. http://www.israelnationalnews.com/News/ ... 3784ENsO-o


Lähettänyt Gabriel
Kuva

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi". Ap. t. 16:31
Avatar
noomi
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1827
Liittynyt: 23.10.2013 17:20

EdellinenSeuraava

Paluu Israel / Israel Update

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa

cron